Otomobil ile ilgili teknik bir site olduğu için merak etmesi doğal :) gayet güzel bi tartışma bence
Printable View
Geçen yaz, agustosun tam ortasında yıldızteknik perm marka (markasından okadarda emin değilim) bi elektrik motorunu soğutma kullanmadan ve tamamen boşta ve tam gazda defalarca farklı sürelerde durdurmadan çalıştırdı. motoru kırmak için yeterli süre değildi ama performanstada bir düşüş yaşanmadı. sonuç olarak elektrik motorları çokta s..lemiyor :D
Zaten ilk bozulan parçaları rulmanları oluyor diğer kısımlarında pek sıkıntı olmuyor
Peki Dizel ve LPG'li motorlar haricinde Mazda RX-8'in motoru için ne söyleyebiliriz? O tarz bi motorun yük görmeden havada tam devirde değilde normal bi devirde çalıştırılması,gaz verilmesi nasıl olur yani normal bi benzinli motorun mu ömrü uzun olur RX8 Motoru mu?
Ahiret sorusu gibi olmuş en sonuncusu :D
Model araba alıp rodaj süresince gazlamayacağıma emin olmadığım için lastikler boşta çalıştırdım 1 depo sonra kol kırıldı ki yeni aldığım motor 3 senedir gazlıyorum :D
Kafam çok karıştı. :D Bu konudan önce böyle bi soru görsem 'la napcaksın arabayı havada çalıştırmayı bin gez benzinine/mazotuna yazık' derdim ama şimdi öyle değil işin kötüsü nasıl onu da bilmiyorum. :D
Bilmediğimden soruyorum; Motorun çalışma prensibi normal araba motoruyla aynı mı?
Küçük bir hortlatma yapayım :D noldu kanka öğrenebildin mi neymiş nasılmış :D
soruyu soran arkadaşın avatarındakı resmı gorunce [arkadaşla alakası yok] yaramaz haylaz tıpler durmadan soru sorarlarya kendı kendıme guldum anlamsızca :D
Yok kanka henüz kesin bi cevap çıkmadı. :) Bilgileri abilerimizin bizi aydınlatmasını bekliyoruz. :)
Bende bir soru ilave edeyim. Motoru kıran, bending moment midir compression force mudur ? arkadaşla birimiz birini diğerimiz diğerini iddia ediyoruzda :D
Arac yuksuzken ve yukluyken avansi farklidir. Yuksuzken daha sakin tabir edilebilecek bir avans haritasini kullanir ve motoru daha sakin ve az zarar vererek calistirir. Fakat sabit devirde yaglamaniz ne kadar saglikli olursa olsun, sogutmaniz ne kadar iyi olursa olsun, neredeyse butun parcalar rezonansa girecektir. Ayriyetten motor urettigi gucu bir yere aktaramadigindan, zorlanamadigindan, ilk zarar gorecek yerleri piston pimleri ve kol yataklari olacaktir. Cok erken bosluk yapacak ve yatak vurmaya baslayacaktir. Bunu size soyle orneklendirebilirim, bir cycling bisikletine bindiginizde en dusuk gucteki halde kullanildiginda dizlere buyuk zarar verir ve mutlaka pedala basarken yuk olmasi soylenir.