Yarışın ayrıntılarını aktarırsanız tecrübelerimizi paylaşmak isterim.
Uzun bir süre endurans yarışındada bulundum.
Printable View
Yarışın ayrıntılarını aktarırsanız tecrübelerimizi paylaşmak isterim.
Uzun bir süre endurans yarışındada bulundum.
Yaris uluslararasi bir organizasyon. Google a formula student yazdiginizda bulabilirsiniz. Telefondan baglandigim icin link kopyalayamadim.
Yarışlar ne kadar sürüyor bilmiyorum ama elektrikli motor alınan tork ve torkun alındığı devir aralığı avantaj sağlayacaktır ama araç zaten hafif olduğu için bu kadar yüksek bir tork fazla olur. Kuralları okumadım fakat endurans tarzı bir yarış olacaksa eğer elektrikli motor batarya azaldıkça performansta düşüş sergilemezmi?
galiba araç bir kaç farklı teste tabi tutulup puanlama yapılıyor ama hepsinin neler olduğunu ben bilmiyorum. endurance kısmı var onu biliyorum, acceleration var videolardan gördüğüm kadarıyla. ayrıca maliyet, aracın dengesi, ağırlık gibi kriterlere de bakılıyor olması lazım
Niye orjinal gokart rotex motor kullanmıyorsunuz? 32 hp lik bu prof motor buradaki birçok motordan çok ama çok daha verimli bu işte.
diyebilirimki motor seçimi kolay iş elektirk daha kolay iş şaşi aktarma ve elektronik kısımını düşünün.yapılan işlerin bi analizi verisi olması lazım.yapılan kaporta malzeme kalitesi verileri ortaya koymak mesele.birde işin yazılım kısmı tabiki
hahahahah valla siz dediniz dieli formula videolarını izliyorum. En iyisi bile 32 lik rotax yapmaz. Kaldıki rotax motor toplamda 30 kg anca vardır. Hemde çok rahat modlanabilir.
işin kolay kısmından başladık aslında, henüz araştırma aşamasındayız, mesela benzinli motor düşünürken elektriğe doğru kaymış durumdayım bu konu ve paylaşılan bilgiler sayesinde, motor seçimini yapıp (tabi öncesinde yarışın kısımlarını öğrenmemiz gerekiyor bunu da anladım) aktarma yı da halledip şasi-aerodinami kısmına geçmeyi düşünüyorum, tabi bu benim düşüncem, yoksa zaten aracın bölümleri ayrı gruplar tarafından ele alınıyor.
Bir diğer önerim ise. Şase olarakta TONY KART firmasından yararlanmanız. Sonuçta dünyada en hafif şaseyi onlar üretiyorlar. Tabiki siz değişiklik ve ekleme yapacaksınız ama fizik kuralları önüne geçilemeyeceğine göre, dünya nimetlerinden yararlanmak şart.
Bu işde birde sarfiyat önemli. ROTEX benim bildiğim kadarı ile ROTAX yakıtı oldukça fazla harcayan bir motor. Bu bahsi geçen motorlar iki zamanlı. 2000 li yılların başında TR ye girişi bile yasaklandı. Araç üzerinde. İnverter. DC akımı Ac ye çevirecek. Bununla motora hiç bir iş yaptıramazsınız. Ayrıca elektrik motorunda güç aralığı vs vs gibi değerlerin tartışılması doğru değil 1 dev/dk dan itibaren tüm gücünü verir.
Bu yarışlarda amaç tüketiminde az olması. Yoksa dayan benzini al gücü yürü kim tutar seni. Bizim burada elektrikli bisikletin motorları ile yaptılar. Çok da güzel gittiler. Bu amatörce yapılan bir iş servo motor kullanılacaksa iyi bir program ile verim alınabilir. bu araçlar viraj da alacak eğer benzinli ve küçük hacimli bir motor olursa hızlanmalarda problem olacaktır. Elektrikli vey hacmi büyük benzinli bir motor olursa bu tür problemler olmayacaktır.
Bu durumda en kolayı yapılmıştan örnek almak gibi geldi bana İTÜ nün J9 minibüsüne bir bakmanızı tavsiye ederim.
75 kw servo motorun ağırlığı hakkında birde yan ekipmanları ile olacak ağırlığı hakkında bilgi verirmisiniz kerim bey?
Tartışmak için söylemiyorum. Ben biliyorum, arkadaşlarda öğrenmek ister belki. Elektrikli araç projelerinde dahi koca araç 22kw ile hareket ettiriliyor. Yada otomotivde kullanılan elektrikli araçların ağırlığı ve elektrik motor gücü belli. 75 kw ile gokart olurmu? olmasına olurda efektif olurmu?
Bakın 1 devirdede yaklaşık aynı torku alırsın ız (vektörelde derler ama ben söyliyeyim yalan öle bişi yok) son devirdede. İşte ne güzel hız ayarlanıyor. Araç 30 km hızla gitsin ama 500nm motor çıkış gücü olsun sorun değil. Hatta avantaj. Yinede elektrikli motor prensibi için erken diyorum bende.
yani üreticiler bizleri kandırdı hahahahahahahhaha
torku 20nt/m olan motor 10 kg geliyor. Nereden mi biliyorum TARTTIM (Beckhoff marka)
otomasyon konusunda yaptığımız projeler ve ürettiğimiz simülatörlerden dolayı oldukça tecrübem var. Bu konu derin boğulmanızı istemem
size kolay gelsin
ROTAX ROTeX değil Avusturya malı bir motor üreticisidir. ve çok yakıt harcar
Üretici sizi kandırmıyor. Vektörel kullanımda her devirde yaklaşık aynı torku veriri diyor. Her katalokta zaten kaç devirle kaç devir atrasında torkun değiştiğini yinede veriyor niye gülüyorsunuzki. Ben zaten bu motorları ve ünitelerini satıyorum :D
Ben şaka yapmıyorumki. sadece 75 kw bir ünite çok çok çok çok kg. Yani go0karta nasıl koyulacak diyorum. Bunun invertörü var, bunun sensörleri var (onlar gerçe çok ağır olmaz) bunun bataryaları var vs vs vs. ton dan fazla ağırlık ile gokart yapılmazki yazık günah.
Konuyu görünce müptelası olduğum videoyu paylaşmak istedim.Yamaha R1 motoru takılmış bir GoKart aracı nasıl olurmuş izleyelim :rolleyes:
R1 Go Kart Passes a Cop (Proper GOPRO Editing, Link Below) - YouTube
çok sektörde işletmem var. mesleki olaraksa doktorası olan mühendisim de, konu bu değil.
sadece önerdiğiniz sistemin torkunu? oluşacak sistemin toplam ağırlığını paylaşırsanız daha yardımcı olurdunuz arkadaşa. Yok rotax motorun çok yaktığından yakınıyorsunuz ya. Sizin sisteminiz çalışacakmış gibi önermişsiniz.
Teknil platformda herkes bildiği kadar yardımcı olmaya çalışır, herkes birbirinden birşey öğrenir.
sayın fkocak bu yarışma müthişmiş. açıocası 160sayfa olmasada olmazsa olmazlarını özetleyebilirsen çok güzel filirler üretebileceğimize eminim. yani ana kıstas ne? yakıtmı, zamanmı, maliyetmi vs hepsimi.
Sen boyacı değilmiydin demek sizce biraz ucuz olmamış mı ? Yanlış hatırlamıyorsam tartıştığınız kişi bir ara Celal Bayar Üniversitesi makine mühendisliğinde ders veriyordu. Burada genç arkadaşlara fikir veriyor kimseye çomak sokmuyor. Yanlışım varsa özür dilerim. Konuyu takipteyim
önemli değil arkadaşlar. kerim bey ile dönem dönem takışıyoruz. tatlı_sert. esas konumuz bu formula student olayı gerçekten muhteşemmiş. yani çok güzel proje çıkar techten. hala öğrenci olan ve katılma hakkı olan arkadaşlara ortak takım yapakmı?
...........
Videodaki arabanın web sitesi kullanılan ürünleri listelemişler..
75kw motora gerçekten gerek yok.. Her yaz Tübitak'ın yaptığı yarışmalarda 2kw batarya ve 5metrekare güneş paneline sahip araçların 80-90 km/h hız yapmalarını göz önüne alabilirsiniz.
(panellerde 2kw'dan daha az güç üretiyorlar diye biliyorum) Ve çokta kötü hızlanmıyorlarda. Yani diyeceğim o ki 75kw'lik bir motor intihara eş değer olabilir :)
Not takımlar genelde perm marka pmg 132 diye bir motor kullanıyorlar, 7.2kw
2013 yarışı
Evet abi, sarfiyatta önemli etkenlerden birisi. Dc motor kullanmak varken neden dc'yi ac'ye çevirelim ki abi?
Tago abinin de dediği gibi, direkt olarak sürücü ile kontrol edilebilir ki biz hali hazırda öyle yapıyoruz. Güç ayarlamasıda hiç sıkıntılı değil hem, sürücüye giden bir 3ayaklı pot kullanıyoruz, istediğimiz kadar güç vermiş oluyoruz motora. (ismi yanlış olabilir, reosta gibi bişey, lamba parlaklığını ayarlayanlar gibi.)
Alta nelere kaç puan verilerek birinciliğin belirlendiğini gösteren bir tablo ekliyorum abi. Özetle herşey etkili derece yapmada.. Ne zaman takım yapıyoz? :D
Abi şase olarak hazır kullanmak yasak.. Hatta kurallarda yazana tam olarak uyulacak olsa, şaseyi gidip sanayide kaynattırmak bile yasak :D
motor gücünden önce kısıtlamalara uyup uymadığına bakarsanız daha iyi olur :) yakıt olarak ne kullanıyor? benzin mi ?
Sonuç olarak elektrikli araba yapıp benzinlilerle yarışmayacaksın, aşağı yukarı sen ne kullanıyorsan diğer takımlarda onları kullanıyor olacak :) Benim düşüncem lipo kullanman durumunda düşündüğün gibi bir ağırlık çıkmayacagı..
Söylenen hp değerlerine çokta fazla itimat etmiyorum ben. Dynoya çıkartıpta ölçüm yapıldığını sanmıyorum açıkçası :D
The following points are possible:
Static Events:
Sunum 75
Mühendislik tasarımı 150
Maliyet analizi 100
Dynamic Events
Hızlanma 75
Skid-Pad 50
Autocross 150
Tüketim 100
Dayanıklılık (endurance) 300
Toplam 1,000
Konu açmıştım bende, bu yıl bizdede 2015 yarışı için katılma gibi bir düşünce var. Takım işlerini oturtmaya çalışıyoruz
Kurallar listesi
ben forklifti sanki lego gibi yapmışlar ona yazmıştım. ucuz değil bu adamların yaptığı iş diye. yoksa al çin malı bisiklet motorlarını tak çok hafif bir tanade şase yap işin çözülsün.
not : ben bu işi bilmem etmem gördüğümü söyledim bizim üniversitede amatörce bunu yapıyorlar ve çokda başarılı oluyorlar. ona göre yorum yapın
abi kızmasaydın keşke ya, yanlış birşey söylediysem kusura bakma kasıtlı değildi..
Tekrarlıyor olucam ama, hoosier yada diğer markaların sae ölçülerine göre olan slick lastiklerinin fiyatları hakkında bilgisi olan varmı ?
Çok keyifli konu, öğrencilerimle katılmayı çok isterim :P
elektrikli motor herhangi bir şekilde arıza çıkarsa ortada kalır mıyız? mümkünse ankarada veya yurt içinde yedek parça vs. malzemeleri temin edebileceğimiz tamir ettireceğimiz birileri var mıdır?
Guzel proje. Takimini ayarlayan herkes girmeli. Izmirde kurulacak bir takimda tarkan abiyle birlikte bende katilmak isterim.
oxford brooks racing endurance -2011 beyaz tulumlu pilotu izleyin :rolleyes:
beyazlı elemanı ızle demesen yarıda kapatırdım tın tın suruyor :D sanırım arabayı denıyırdu. beyaz tulumlu hakkını vermiş
Çok sağlam sürüyor, daha bi heveslendiriyor insanı
Dediginiz gibi kelebekten dolayi düsükmüs beygiri.
Sezonluk masraf 50.000€ ya geliyormus, 20.000 ini bizim okul karsiliyormus. En düsük bütceleri takimlardanmisiz :)
Elektrikli motor kullanmamanin sebebi icten yanmali motorlarda daha tecbeli olmalariymis. Su an okulda elektrikli arac gelisimine katki icin projeler yapiliyorve yeni bölüm acildi, dönülecektir ama daha zamani var
Zamanim olsa takima girmek istiyorum, yapilabileceklerimde var ama cok yogunum :(
Takimin sitesi:
Hochschule Ravensburg-Weingarten > Einrichtung Formula Student > Aktuelles
"Fahrzeuge" yi tiklayip gecmiste kullanilmis araclarin teknik bilgilerini bulabilirsiniz
600 luk motoru takın da deneyek :D