Çok sağlam sürüyor, daha bi heveslendiriyor insanı
Printable View
Çok sağlam sürüyor, daha bi heveslendiriyor insanı
Dediginiz gibi kelebekten dolayi düsükmüs beygiri.
Sezonluk masraf 50.000€ ya geliyormus, 20.000 ini bizim okul karsiliyormus. En düsük bütceleri takimlardanmisiz :)
Elektrikli motor kullanmamanin sebebi icten yanmali motorlarda daha tecbeli olmalariymis. Su an okulda elektrikli arac gelisimine katki icin projeler yapiliyorve yeni bölüm acildi, dönülecektir ama daha zamani var
Zamanim olsa takima girmek istiyorum, yapilabileceklerimde var ama cok yogunum :(
Takimin sitesi:
Hochschule Ravensburg-Weingarten > Einrichtung Formula Student > Aktuelles
"Fahrzeuge" yi tiklayip gecmiste kullanilmis araclarin teknik bilgilerini bulabilirsiniz
600 luk motoru takın da deneyek :D
Abiler kardeşler, önümüzdeki hafta önce bölüm başkanına sonra rektöre sunum yapacagız. Olurlarını alabilirsek takımı tam olarak kurup işlere başlayacağız. Dün profların biriyle görüştük, yapacağınız sunumda hangi parçayı neden kullanacağınızı yaklaşık fiyatlarını vs açıkça belirtin. Hocanızı bu işin gerçekten peşinde olduğunuza inandırın dedi.
Şimdi bir yardım isteyeceğim, mesela hemen herkes cbr 600rr kullanıyor bunun nedeni nedir ? Aşağı yukarı maliyeti nedir bu motorun? Onun dışında lastikleri nerelerden nasıl temin ediyorsunuz? slick lastiklerin temini hakkında hiçbirşey bulamadım. Birde kullanılan coil-overlar'da olması gereken önemli birşey varmı ? aklıma gelenler şimdilik bunlar, aklıma gelen gelmeyen konularda yardımcı olursanız çok makbule geçer.
Şimdiden teşekkür ederim.
CBR 600 kullanılmasının sebebi yurt dışında, özellikle Amerika'da yıllardır en rahat, en ucuza bulunan motor olmasından kaynaklanıyor. Ki bu FSAE, Amerika'da ciddi sektör :) Bu yüzden Honda uyumlu parçalar daha çok, daha ucuz vs. Bu sebepten bu popülarite Avrupa'ya da yayılmıştır diye düşünüyorum.
Maliyet konusu sürpriz yumurta. Sahibinden, forumlar, tanıdık motosiklet servisi vs. gibi yerlerden komple motor denk getirmek büyük şans işi. Sahibindende bir ara 3-4 bin TL gibi fiyatlara komple motor vardı, ama tesisatlar yoktu sanırım. Bulabilirseniz çalışır haldeki bir motoru elektrik su vs. bütün tesisatlarıyla birlikte alın. Gerçi elektrik tesisatını da, su tesisatını da baştan yapacaksınız, ama en azından elinizdeki parçaların bir kısmını arabaya uydurabilirsiniz belki.
Lastikleri biz Hoosier'dan almıştık. Fiyatı yanlış hatırlamıyorsam 150-200 dolar/adet gibi bir şeydi (Tabii 5 sene önce). Direk buraya gönderiyorlar, ama tutar ve miktar fazla olduğu için bir gümrükçüyle (varsa okulun gümrükçüsüyle) halletmenizi tavsiye ederim. Biz öyle yapmıştık.
Amortisörleri FSAE forumlarını araştırıp genellikle kullanılan modeller arasından seçebilirsiniz. Zaten her halükarda o da yurt dışından gelecek. Biz AVO kullanmıştık. Tabii speclerine de dikkat edin :) Süspansiyona gelecek yükleri, ağırlık hedefinize göre kabataslak hesaplayın, o ağırlıklardaki takımlar hangi speclerdeki malı kullanmışlar inceleyin, ona göre seçin. Ama bir detay, alırken yaylarla birlikte set olarak satılanlardan alın, ve birkaç set de (yumuşak-sert vs.) yay alın. Biz öyle yapmadık, yayları burada sardırdık. Hem hatır-gönül 3 set yay sardırmak için aylar geçti, hem de yaylar bir süre sonra kapanmaya başladı.
Fren konusu da önemli. Biz Honda CBF 150'nin ön disklerini kullanmıştık. Ama kaliperleri, master cylinder'ları ve brake bias bar'ı yurt dışından kaliteli bir markadan alın, fren hesaplarını da düzgün yapın. Bizim araba durmuyordu :D
Ha bu arada, bu yarışın sadece araba yapmaktan ibaret olmadığını farkındasındır sanırım :D Bir organizasyon grubu mutlaka olsun takımda. Çünkü yazılacak bir sürü rapor var. Yarışa gidince yapmanız gereken sunumlar var. Biz sadece Cost Report için 6 kişi 1 hafta aralıksız sabahladık, 1000 küsur sayfa, aklımız çıktı. Artı, siz arabayla mekanik işlerle uğraşırken birilerinin de belge teslimat tarihlerini ve hazırlanışlarını takip etmesi lazım, geç kalınca çok ciddi puan kırıyorlar. Zaten ilk yıl takımı olunca dynamic eventlarda iyi derece yapma ihtimali az, önemli puanlar gitmesin :)
Bir de, ağırlık hedefiniz en en en fazla 250 kg olsun. Bizim hedefimiz 300 kg olmasına rağmen araba 350 kg bitti :D Kabuk konusunu asla abartmayın, kural kitabında minimum ne istiyorsa onu yapın, en hafif şekilde halledin. Biz 2010'da yarışa gittiğimizde sonunda toplu fotoğraf çekimi vardı, takımın biri arabayı içinde pilotla birlikte 4 kişi süspansiyon kollarından tutarak havaya kaldırdı!
Başka bir soru olursa cevaplarım elimden geldiğince. Şimdiden kolay gelsin, bu iş çok zor iş :)
Aslında arabanın üretimini bu sezon yapıp yarışmaya önümüzdeki sezon katılmayı düşünüyoruz. Korkumuz hem araba maliyetinin hem ulaşım lojistik vsnin aynı yıl içerisinde boyumuzu aşması :( :)
Bu raporları vs araba biterken çektiğimiz video ve resimlerle gelecek sene hazırlamamızda bir sıkıntı olmuyordur sanıyorum ? yoksa oluyor mu?
Fren konusunu iyi oldu söylediğin, öne motorun kendi frenlerini arkayada elimizde olan bi fren takımını takarız yeter diye düşünüyorduk :D yetmezmiş
İşte bunda gözüm korktu abi :) İlk başta söylediğim gibi yapabiliyor muyuz bu rapor işini?Alıntı:
Biz sadece Cost Report için 6 kişi 1 hafta aralıksız sabahladık, 1000 küsur sayfa, aklımız çıktı.
Kabuk ve araç ağırlığı konusunda tecrübemiz var azda olsa abi, geçen sene 140 kilo hedefledik (hidromobil için) 134 kilo çıkarttık arabayı :D Kabukla ilgili kural varmı henüz göremedim, direkt sorayım, aliminyum sac gibi şeyler serbestmi ? Fibere göre avantajlı olur diye düşünüyorum..
Şimdiden sahibinden avına başladık zaten :D ucuz düzgün motor düşecekmi diye :D
Kabukla ilgili kurallar var tabii ki de, şu an hatırlamıyorum. Akşam yeni kural kitabını bir inceler yazarım tekrar.
Motosikletin kendi frenlerini ya jantın içine sığdıramayacaksınız, ya da jantla ve poryayla bağlantı sıkıntısı olacak, veya (kuvvetle muhtemel) ikisi birden :) O yüzden o seçeneği unutun.
Raporlar genellikle teknik zaten, öyle fotoğraf falan çekmek gerekmiyor(du). Ama şasi tasarımının birkaç render'ı falan gerekiyor, onları da çizim programından halledersin. Rapor formatlarını incelersen ne lazımmış net öğrenirsin, çok fazla rapor yok zaten. Raporların bazılarını katılacağın yarışın tarihine göre güncel hazırlarsın, bazılarını da aracı ya da testi yaparken hazırlar, kenara koyarsın.
Ancaaak, Impact Attenuator (darbe sönümleyici) zımbırtısı önemli. Onun raporunu gönderirken fiziksel olarak bir test yapmak zorundasın. Bir de yarışa gittiğinde, o testte kullandığın, darbeye maruz kalmış, ezilmiş parçayı da götürmek, jüriye göstermek zorundasın. Aklınızda olsun şimdiden, o zamanı geldiğinde çözülür.
Katılım konusuna gelince...
Öncelikle Amerika-Avustralya-Japonya vs uzak yarışları asla seçmeyin. Tamam gezmek görmek güzel de :) Biz 8 kişi Amerika'ya gittik, en ucuz biletlerle 20 bin tuttu gidiş gelişimiz (2010). Bir de bunun arabayı göndermesi var. 2 ay önceden gemiye verdik. Yanlış hatırlamıyorsam 5 bin gibi bir maliyeti vardı. Bir de oraya gidip arabayı açtığımızda, her yeri paslanmıştı. Nasıl bir gemiyle götürdülerse artık... Siz karayoluyla gidilebilecek Avrupa yarışlarına katılın, hem arabayı da tırla bedavaya bile gönderirsiniz sponsor bulabilirseniz.
İkinci olarak dediğin gibi eğer öyle bir imkanınız varsa arabayı bitirdikten sonra, yoksa arabanın o zamana biteceğinden ve sonrasında test yapacak vaktin kalacağından emin olarak bir yarışa kaydolun. Yarıştan önce mutlaka adam gibi test yapın. Mutlaka. Yarışa güvenilir-sağlam (gavurların tabiriyle "reliable") bir araçla gidin.
Avitas motorsport ve Control 2 bunları inceleyin. Hatta iş ciddi ise gidin proje konusunda destek isteyin.
Süspansiyona kw ve avo'dan bakarak 700€ gibi bir rakam çıkarttık (Tr fiyatı değil gümrükle kaç olursa artık bilmiyoruz) normalmidir ?
tulum olarak nasıl birşey istiyorlar? fia standartlarında yanmaz olanlardan mı yoksa bizim tübitak gibi tulum olsunda modundalarmı ? :D
Yook, bütün sürücü ekipmanları FIA homologasyonlu olacak. Çoraplar-balaklava vs. yanmaz Nomex malzemeden olacak. Homologasyonlar zaten kural kitabında yazıyor. Bence sen kural kitabını baştan sona sayfa sayfa oku, ondan sonra aklına takılanları sor :D
Fiyat konusuna bir şey diyemeyeceğim de, en azından 1 tane yedekli almanızı tavsiye ederim.
Bu arada mkerim beyin de dediği gibi, Avitaş çok ciddi işler yapıyor sessiz sessiz, destek isteyeni geri çevirmeyeceklerinden eminim ben de.
Kw v1 mi düsünüyorsunuz? Daha üst versiyonlari daha mantikli olmaz mi?
V1 değil, üst versiyonlardan bakıyoruz da o fiyatı Avo için yaklaşık yazmıştım, Kw'da araç araç ayırmış ölçü olarak hangisi uyar bilmiyorum onla ilgili bişey yazamadım. kuralları %100 okumamıştım en iyisi tam okuyup öyle başlayayım sorulara vs :D
Avitaş hakikaten ciddi çalışıyormuş, ilk defa duydum ismini ama sessiz ve derinden geliyorlarmış iletişime geçmek için not aldım, şunu şöyle yapın demeleri bile çok şey katar diye düşünüyorum.
Teşekkür ettim şimdiden :)