Eskilere olan tutkum sadece araç değil eşyalar, objeler, dergiler, kaset, plak vs sınırı olmayan şekilde devam ediyor.Detay işlerinden fırsat buldukça ahşap işleri ile uğraşıyorum. Bir gün arkadaşımın annesi deposunda duran eski büfeyi atacağını söyledi benim yanımda söylenmeyecek şeylerTabi atamadı ben aldım.Zaten bu huyumu bilen herkes eski eşyasını çöpe değil benim eve atıyor
Büfe çok önceleri kötü bir şekilde işlem görmüş.Daha sonra neme, toza pisliğe maruz kalmış.Kısaca harap durumda.Depodan çıkmadan önce,
Yenilenmek için atölyeme hoş geldi.İlk önce tahta kurtlarından arındırmak için naylona sarıp ilaçladım.Üstünde ahşap kurtlarından kalma baya delik mevcut.Bu delikler aslında büfenin ortalama yaşının da göstergesi.Tahminim 70 yılı geçkin.Boya sökücü ve hafifçe ısıtıp kazıma işlemlerine başlıyorum.
Boya kazıma konusunda önemli olan ham ağaca zarar vermeden üstündeki kötü boyadan arındırıp ağacın ham damarlı haline ulaşmak.
Kazıma işlemi ayrı bir iş ama asıl işimizi tamirat.Tamir edilecek çok yer var.Daha önceleri ahşap işi ile uğraşsam da bu kadar detay işi yapmadığım bir iş olduğu için bu konuda yıllarını vermiş ustama teslim edip çıraklığa geçiş yaptım.Ustam ne var ne yok söktü ve tamirata başladı.
Bazı parçaların ilk kat gomalak cilası uygulanmaya başlandı.
Gomalak malzemesini aldım.Bu aslında bir böceğin salgısıymış.Kilosu 120 TL maşallah dedim.Bu malzemeyi ya saf alkol ile yada ispirto ile karıştırıp kullanıyorsunuz.Ne kadar beklerse o kadar verimi artıyor.Uygulama kısmı 40 katı buluyor.Arada hafif zımpara yaparak uyguluyorsunuz.İlk önce fırça sonra süngere bez sarıp dikkatlice uyguluyorsunuz.Renk ağacın durumuna göre değişiyor.
Kapaklara bir kaç kat geçildi.Ortası neredeyse ham ağaç haline yakın çerçevesi ise işlemden geçmiş bu yüzden gomalak cilayı uygulayınca çerçeve açık ortada yer alan işlem görmemiş motifli kısım daha koyu renk alıyor.Ahşap işi gerçekten başka bir iş.
Pazar pazar boş durmadık,
Üst tarafı ustam toplayıp ilk kat gomalak cilasını atmış.
Alt kısmında ilk kat gomalak cilası atıldı.
Asıl süpriz şu Üst fotoğrafta iki çekmecenin ortasında göreceğiniz üzere kilit yuvası var.Bu kilit tek kitleme ile her iki çekmeceyide kitliyor ancak ben dolabı aldığımda yoktu.Ustam sağolsun onuda buldu.Bizi bugün en çok kilit montajı ve çekmece ayarları yordu ama üstesinden geldik.
Bu hafta gitmem zor olacak ve sanırım ben gidemeden bitirmiş olur ama konu bitmez çünkü yapılacak işler ile devam edeceğim