İç aksama bakılabilir, o da yoksa yapacak bişey yok ülkemizde iyi niyetli düşünebilmek maharet istiyor..
İç aksam da normal olabilir ama bir arkadaşımızın dediği gibi, adam özürlü yakınını getirdiği için de oraya araba bırakmış olabilir. Ama olsun diğer bir arkadaşın dediği gibi, biz taşı koaylım belki bina olur.
Bir engelli yerinin önünde şu yazıyı görmüştüm ;
Yerimi aldın, engelimi de istermisin ? ( İBRETLİK )
Bu arada elimde 10 'larca emniyet şeridi ayısı fotoğrafı var, bu konuda da birşey yapılabilecekse göndereyim.
Gerçi iem.gov.tr bile bişey yapamamıştı ama !
Fotoğraftan yada ihbardan işlem yapılamaz tek polis bile arkadan ceza yazamaz çift imza gerekir 2 polisin görmesi lazım arkadan yazmak için. Normal vatandaşın delili önemli değil o yüzden.
Zaten kimin ne amaçla kullandığını bilmek mümkün değil, kimin ne amaçla parkettiğinide anlamak mümkün değil :)
Egitim şart
http://hizliresim.com/0bJrLB
Yer: Zonguldak/Merkez-Uzunmehmet Caddesi Köprü Ayağındaki Engelli Park Yeri (2 Araçlık)
Tarih:22 Ağustos 2014-Cuma
Saat:16:40
Plaka: 67AD715
http://i.hizliresim.com/jzbAQ9.jpg
#45 posttaki fotoğraf görünmüyor, editleyemedim. İlgili postun fotoğrafıdır.
Palladium'daydım hafta arası.. Otopark içerisinde tersten gelen mercedesli, sarışın bir abla engellilere yere ait yere parkedip arabasını umarsızca gitti..
Gidip yanına engeliniz ne diye soracaktım ama; Nişanlım yanımdaydı, hastaydı.. Tartışma ortamı yaratmak istemediğimden sadece yüksek sesle söylene söylene uzaklaştım..
Burada sadece bu vatandaşların fotoğraflarını koyarak hiç bir şey elde edemeyiz.
Daha farklı bir organizasyon yapmak gerekiyor , arkadaşımızın yazdığı bir söz var ;
" Yerimi aldın, engelimi de ister misin ? "
Bence hepimiz pc den bu yazıyı yüzlerce çıktı alıp aracımıza koyalım , bu şekilde gördüğümüz araçların ön camlarına bırakalım.
Hem kendi hemde çevredeki vatandaşlar görür , hem daha akılcı olur hemde arkadaşlarımız belki kendilerine bir pay çıkartırlar.
Buraya da ön camlara bıraktığımız mesaj ile birlikte olan fotoğrafı koyarız , daha sağlıklı daha verimli bir sonuç alabiliriz diye düşünüyorum. ?
Arkadaslarinda dedigi gibi plakalarda engelli ibaresi kalkti.her park edenede ayni muameleyi yapamayiz. Benimde engel durumum var ama aracimda plakamda herhangi bir engel durumumu belirten bisey yok. Gerci park ettigim zaman engelli kartimi ön cama koyuyorum ama herkes Bunuda yapmiyo.
http://i.hizliresim.com/78o29l.jpg
http://i.hizliresim.com/DkloLm.jpg
Kozyatağı carrefour
Anlayamiyorum araci biraz uzaga birakip yurumek bu kadarmi zor. Hadi useniyorsun yahu o insanlarin hakkini nasil calabilirsin aklim, mantigim, vicdanim almiyor. Benim aracimda engelli karti var bir arkadasima ait. Sadece o arabamdayken kullaniyorum, kullandigimda aracimdan inerken inanin utaniyorum ya biri gorurse birsey soylerse diye. Onun haricinde kullanmak aklimin ucundan dahi gecmiyor.
bende walmarta fln gittiğimde en uzağa bırakıyorum ki vurup çizmesinler diye :)
http://i.imgur.com/sstDTOil.jpg
34 FY 2651 . Engelli aksamı yok, araç manuel, yer Mall of İstanbul otoparkı. Gittiğim saatte otopark doluluğu da normal seviyedeydi. Ne diyeyim bilemedim..
bir facebook grubu kursak "beyninden engelli ayılar" gibi... aşagılıyıcı bir isimle... orda paylaşsak fotografları plakalarıyla ?
mall of istanbulun mavi otoparkında bolcagorebilirsiniz avm girisi etrafındaki parkların hepsi engelli parkı aynen yukardaki arkadasın cektigi resimdeki gibi gırla var
Arkadaşlar engelli park yerine park yapmamak nasıl bizim sorumluluğumuzda ise engelli aracı olan bireyler de park ettikleri yerde araçlarının ön camlarına engelli park kartlarını koyma sorumluluğundadırlar. Kimse engelli aracı mı değil mi anlamak zorunda değildir. Ben engelli yerine park etmiş park kartı/plakası olmayan araç gördüğümde aracımı arkasına çıkamayacağı şekilde bırakıyorum park kartımı ön cama bırakarak.
konuyu yeni gördüm, çok yerinde bir paylaşım olmuş. Her gittiğim avm'den sonra burayı costururum ben :)
güzel konu olmuş. Sadece bedensel engelli olarak düşünmemek gerek beyin özürlüde çok, onlarda buralara park ediyorlar.
Çok görüyorum bu tipleri..
Geçenlerde yürümesinde, ayakta durmasında sorun olmayan yaşlı bir çiftin carrefour otoparkında engellilere ait yere parkettiğini gördüm. Tesadüf yanlarından geçiyordum, söylendim orası engellilere ait diye..
Pişkin pişkin gülümseyip, hiçbir yorum yapmadan yollarına devam ettiler..
Bir yaptırım uygulanmalı bu tiplere
Var var.
Bunların haricinde birde engelli olmadığını sanan normal park yerlerine park etmeyi beceremeyen zihinsel engelliler war.
Ulan hiçmi bakmıyon etrafına millet nasıl parkeymiş diye de 3 araçlık yere çapraz parkediyosun.
Araç park etmek bana göre bi kültürdür ama malesef bu bizim insanımızın çoğunda yok.
Eskiden engelli araçlarının plakasında engelli ibaresi olurdu, artık bu zorunlu değil galiba isteyen normal plaka alabiliyor.
Trafikte dikkat ederim genellikle ama uzun zamandır denk gelmedi hiç bu tür bir plaka.
AVM'lerde de bakarım hep, normal plakalı araçlar parkediyor sövüyorum çoğuna ama arada bir düşünüyorum normal plakalı bir engelli aracı olabilir mi diye?
bu konuyu yenı gördum çok sevindim boyle bı konu olduguna
bende paylaşıcam yakın zamanda
galeriada bitanesi vardı hep engelli alanına park ediyordu plakda yada aracda engelli ibaresi yokdu nasıl adamlar var diye hep söleniyordum, adamla bi gün denk geldim adam gerçekden engelliydi. düsüncelerime pişman oldum istemsizce.
tam olarak engelli yerine kendi gözünüzle park ederken görmediğiniz park halindeki araçları burda paylasmamak lazım
Plaka konusunda haklısın.
Ben gördüğümde aracın içine bakıyorum. Özel bir teçhizat yoksa direk sileceği kaldırıyorum. Engelli aracı için min. %40 oranlı engelli raporu isteniyor. Bu rapora rağmen özel teçhizat gerektirmeden araba kullanacak adam bir elin parmaklarını geçmez.
Burağın yasadıgı korku bendede oldugumdan soramıyorm.
ama geçen söyle birşey gördüm beylik düzü migrosta tam engelli kısmının karsına koydum o sırada biri park için geldi güzelce parkını etti camın icine engelli kartını koydu girdi avm'ye.
onun dışında kendisi engelli olup kullanamayak durumda oldugunda baskası engelli adına kullanma olasılıgıda var. ozaman techisat falan gerekmez bu durumda yine bosuna kalkmış olur o silecek. yada bir yakınımızda vardı bir ayagı digerinden kısaydı ama yine tekerli sandalye logolu plaka ve techizat falan yoktu arabada,
tek ve net soru ; avm'ye gittiniz aventadorunuz var vale yeri yok çakılı , normal yerede koymak istemiyorsunuz ( burada kim olsa koymaz ) güvenlikten rica edip engelli yerine koyar mısınız yoksa bu kadar saygılı olup dönüp evemi gidersiniz :)
Net cevap: :)
Asla engelli yerine park etmem çünkü empati kurmayan insan, gün gelir empati kurulmasını beklemek zorunda kalabilir.
Williams'ı komple kaporta boyadan çıkardıktan 2 hafta sonra brandalı aracın tavanının yarısı göçmüştü. Apartman otoparkında hemde. 1 küfür edip elimle içeriden düzelttim devam ettim. Hatta satarken haritalıklar vardı :D
ben rica edip en azından bilgi verip engelli yerine koyardım ne yalan söyliyeyim :)
Bu sorunun manasını anlayamadım
İlginç bir soru olmuş bencede :) bende şöyle söylim herkesin aracı kendine aventedor :) yani en azından benimki öyle benim gözümde.
öyle bir durum olurki koymak zorunda kalırsınız arkadaşlar :) her koyanı hemen yargılamamak lazım
Engelli plakası kaldırıldı. Ortopedik engellilerde özel tesisat şart, bunun dışında 1. derece yakınlarının kullandığı özel tertibatı olmayan engelli araçları ve ortopedi dışında engelli bulunan kişilerin kullandığı araçlar artık dışarıdan fark edilemiyor. Mesela ben işitme engelliyim, özel tertibatım yok, engelli kartım olmasına rağmen bu tür park yerlerini işgal etmemeye özen gösteriyorum.