jnrjames Nickli Üyeden Alıntı
Açıkçası diğer okullar hakkında bir bilgim yok. Yanlış aksettirmekte istemem DAÜ ile ilgili baya bir bilgiye sahibim. diğer şehirlerde yaşam imkanıda daha zor. ben mağusadayım. Burası daha bir öğrenci şehri. fiyatları daha uygun bazı yönlerden diğer şehirlere göre. Üni olarakta DAÜ nün biraz daha ağırlığı var diyebilirim.
Bizim okula %100 burs ile gelirsen( ev arkadaşımda bu şekilde okuyor) okula hiçbir harç parası ödemiyorsun. Geri kalan masraflarında seninle orantılı gelişen birşey. Yani gezicem içicem yicem, arabam var basıcam dersen her yerde para harcarsın. Önemli olan geliş amacını kestirmen. Bi detay eklemeyi unuttum. TRdede var bu ancak Kıbrısta daha hakim bir konu. Detaylı bir şekilde anlatmaya çalışayım.
Zincir kuralı olan dersler var burada. Mesela fizik alırsın gelince, fiziği vermeden statik, statiği vermeden mukavemet, mukavemeti vermeden betonarme alamazsın. Yani fizik dersinden kalırsan otomatik olarak ya bir yaz okulu yapman gerekir, yada bir dönemin uzar. Kıbrısta dönemlik krediler ucu ucunadır. TRdeki gibi alttan ders alma imkanın yok. Ancak öteleme yaparsın gelecek dönem derslerinden birini. Bu dersler zincir kuralındaki derslerse yılın uzar.
Onun haricinde kıbrısta fix menu ders sayarlar. Senin hangi dersi alıp almadığını pek önemsemezler. Çoğu ünide durum aynı. (bölüm ve üniverstelerde ufak değişiklikler olabilir tabiki ama genel yorum yapıyorum). Örnek olarak 2 yıllıkta geçtiğim yada geçmediğim bakılmaksızın 12 adet dersim sayıldı. geri kalan dersler olarak totalde 3 sene okuyacak şekilde bir programa sahipti bölümüm. O şekilde ilerliyorum ben. Aklında bulunsun. Transkript alıp dersleri işletebileceğini düşünme. Önlisansta gördüğün derslerin adı aynı olsa bile içeriği çok daha detaylı oluyor. Puanınız belli olduktan sonrada seve seve yardımcı olabilirim. Gerek okul hayatı gerek okul dışı yaşam vs. olarak nacizane kendi yorumlarımı seve seve paylaşırım. Puan sonucunda PM atabilirsiniz. Yada tekrar bu konudan yazışabilir, diğer arkadaşlara da bilgi ortamı sağlayabiliriz. Şimdiden başarılar.
Dip not: eklemeyi unutmuşum. Bizim okulda ortalaman 3 üzeri olursa HONOUR, 3.5 üzeri olursa HI-Honour öğrenci olursun. Birnevi takdir gibi düşünebilirsin. hi-honour statüsünde öğrenimini sürdürebilirsen okul sana belli bir maddiyat harçlık bile veriyor. atıyorum dönemlik ücretin %50 si gibi. takribi 2 bin TL olsun dönemlik. Rakamlar afaki değerler sadece okulun başarılı öğrencileri desteklediğini belirtmek istedim. Ayrıca okul içi çalışma imkanları vs. vs. bir sürü aktif güzelliği var.