Kimse alici icin aracinin kaplamasini sokmez, uzerinde degisiklik yapmaz.
Boya konusunu takinti haline getirmek zaten baslangic noktasi olarak cahilce bir durum. 25 senelik aracin orjinal boyalisini arayanlar bile var. Bakimsizliktan curumus ama orjinal boyali araci, ayni aracin kiz gibi boyanmis ve harika bakimli olanina tercih ederim diyenler bile var. Cehalet ve bilinmezden korkma sinir tanimiyor bu ulkede...
Boyali olunca ne oluyor? ne olacak hicbirsey oldugu yok boyanmis, boyasi yenilenmis oluyor sadece. Otomobillerden zerre anlamayip elinde boya tabancasi ile dolasan, baktigi parcanin boyali olup olmadigini gozuyle anlayamayan adam, haliyle tabancayla kontrol edip boya gorunce kendi kendine cikarimlar yapip "boyali, hmm o zaman kesin kazalidir, of alinmaz bu araba, alinsa da satilmaz" filan diye dusunuyor. E tabi bu cahillerden bir tane yok toplumun geneli boyle olunca herkes elde boya tabancasi alip, boyali araclara onyargi ile bakilir hale geliyor. Bu onyargi konusunda tabi diger cahil ve cakal arkadaslarda yardimci oluyorlar bu insanlara irite olmalari icin, ama bu yine de "boyali arac alinmaz" anafikrini hakli kilmiyor.
Hepsi birbirine zincirleme bagli bu olaylarin, birbirinden ayirmak imkansiz. Ha ama zaman icinde olan gelismeler (ornegin kaplama) insanlari arac alirken artik boyaya bakip kaporta hasarini tahmin etme hatasindan uzaklastirabilir, iyi de olur keza sacma sapan bir yaklasim bu. Boyali arac mi alacaksin? bakip anla boyasini gozunle, anlayamiyor musun? Anlayana goster, gosterecegin ustaya guvenmiyor musun? Kendin ogren bakinca gormeyi. Ogrenemiyor musun? Git sifir al. Paran mi yetmiyor? Ister riskleri goze alip bu kadar bilgisiz ve tecrubesiz oldugun bir konuda o guvenmedigin ustalarin sozleri ile sansini dene, istersen risksiz yolu secip o araci alma paranin yettigi bir arac al.
Ben arac satarken hicbirsey soylemem mesela, gel derim bak begenirsen al ama bana sorma. Sorma cunku ne benim soylediklerime itibar edecek bir adamsin ne de benim aracim ile ilgili soyleyeceklerimin bir onemi var. Mal ortada, butunlugunu bozmamak kaydiyla bakmak serbest.
Saticinin sevecen olmasi ya da olmamasi satilan malin kalitesini ne arttirir ne azaltir, mal neyse odur. Alici olarak "bu ne bicim satici, ben bundan mal almam" diyende kendi bilir, satilan mal belki kusursuzdur ama bu gereksiz egolari yuzunden onu alamazlar, gidip at hirsizinin birinin binbir yalan dolanla ovdugu taklali aracini alirlar, sonra etraflarina da "uf cok kral araba aldim, yilan yilan" diye anlatirlar. Aferin boyle devam :)