@997TT abi 4tl bekliyordun bende $$ dan cikmadim bekliyorum . Beklenti nedir ?
Printable View
@997TT abi 4tl bekliyordun bende $$ dan cikmadim bekliyorum . Beklenti nedir ?
Hafta Hareketli geçecek afrine füze atıldı. ABD 30.000 kişilik ypg sinir ordusu kuracagini açıkladı
Afrin işi zor .. Daha 2 gün önce Abd ile ortak politika yapmak istiyoruz dedi Cb .. Hangi söze nasıl inanacağız? Birde süre verdi 1 hafta içerisinde diye.. Mutlaka bir hamle yapmak zorunda aksi takdirde komik duruma düşecek iyice .. Afrin'de Abd var , Pkk'nın Ypg'nin hamisi .. Afirin'e girmeyi göze alabilmeleri için Abd'nin Zarrab davasını bizzat Cb ve veya yakınlarına uzanacak şekilde dizayn ettiğini düşünürse olur .. Yani Abd'ye bir mesaj bu benim anladığım..
Persembe ne olacak abi ?
Haftaya hızlı girdik. AMerika'nın Suriye sınır güvenliği için 30 bin kişilik ordu kurucaz demesine piyasadan savaş tepkisi gelir mi?
Gelmez,bırılerının olmesı ve canlı yayın gerek.
15.01.2018:
Küresel mali piyasalar yeni yıla rekor bir iyimserlik ile başlıyor. ABD Doları'nın satıldığı, buna karşın diğer tüm finansal enstrümanların alındığı bir süreci izliyoruz.
ABD'de enflasyon belirgin bir şekilde yükselene kadar ya da olumsuz bir "siyah kuğu" meydana gelene kadar küresel mali piyasalardaki iyimserlik balonunun şişeceğini öngörüyoruz.
Afrin kaynaklı haberler ve belirsizlikler nedeniyle Türk mali piyasalarının, yurtdışının aksine, temkinli bir seyir izleme ihtimalini yüksek görüyoruz.
Küresel mali piyasalar 2018 yılına fişek gibi bir giriş yaptı. Yeni yılın ilk iki haftasını, mali piyasalar açısından dokuz iş gününü geride bıraktık. Bu dokuz günün sadece bir gününü hariç tutarsak diğer günlerin tamamında küresel mali piyasalara iyimserlik hâkim oldu. Mesela, Amerikan
S&P500 endeksi %4.2, NASDAQ ise %5.2 değer kazandı. 1 yıllık tahvil faizinin yaklaşık %2 olduğu bir ekonomide hisse senedi endeksinin iki haftada bu oranın iki katından fazlasını getirmesi oldukça etkileyici bir performans anlamına geliyor. Şöyle ki, Türkiye'de BİST100 endeksinin iki haftada %25'e yakın değer kazanması gibi... Hakikaten de bu matematiksel hesaplamanın gerçeklik bulduğu bir ülke var: Rusya. Petrol fiyatlarındaki sert yükselişin desteği ile Rus hisse senedi gösterge endeksi iki haftada
%10.6 oranında artış kaydetti. Bu olumlu hava neredeyse tüm finansal enstrüman gruplarına yansıdı. Gelişen ülke para birimlerinden emtiaya kadar... Sadece tek bir enstrüman bu dönemi kayıpla bitirdi. ABD Doları (USD). Aslında finansal fiyatların mutlak değil göreceli olduğunu ve bunun da ağırlıklı olarak USD cinsinden fiyatlandığını düşünürsek şu sonuca
varabiliriz: Hemen hemen her finansal ürünün fiyatı USD karşısında değer kazandı. USD endeksi ise bu sürede %1.2 oranında değer kaybederek yılın en zayıf para birimlerinden birisi oldu.
Cuma gününün temel hikayesi USD'deki değer kaybı idi. USD endeksi günü
%0.96 oranında bir düşüşle tamamladı. En son bu derece büyük bir günlük düşüş oranı geçen yılın Haziran sonunda olmuştu. Üstelik de ABD'de TÜFE enflasyonunun piyasa tahminlerinin üzerinde geldiği, yıllık çekirdek TÜFE enflasyonunun %1.8'e yükseldiği bir günde... Haber ajanslarında bu durum ağırlıklı olarak Euro'daki değerlenme olarak nakledildi. USD endeksinin %57.6'sının EURUSD'den teşkil olduğu düşünülürse bu yaklaşımın yanlış olmadığı da teyit edilir. Bu hareketin arkasındaki görünür sebepler: a) Almanya'da koalisyon hususunda Hıristiyan Demokratlar ile Sosyalist Parti'nin mutabakata varması, b) Perşembe günü açıklanan toplantı tutanaklarına göre Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) tahminlerden daha erken faiz artırımına gidebileceği yorumu idi. Bu hususların ışığı altında EURUSD paritesi 1.22 ile son üç yılın zirvesine ulaştı. Ancak, benzer bir hareket İngiliz Poundu'nda (GBP) da kaydedildi. GBPUSD paritesi 1.3740 ile Brexit oylamasının yapıldığı 24 Haziran'dan bu yana en yüksek düzeye ulaştı ve
2018 yılı performansı olarak da Euro ile aynı oranı tutturdu (%1.7 artış).
GBP için ise işaret edilen sebep Almanya ve İspanya'nın İngiltere için "soft Brexit - yumuşak çıkışı" onaylayacağı haberleriydi. Hem EUR hem de GBP hareketi için ayrı ayrı nedenler olsa bile bizim kanaatimiz esas nedenin küresel risk iştahının canlı olmasıdır. Bu sayede gelen tüm haberler USD aleyhine, diğer tüm finansal araçların lehine bir algı oluşturuyor.
Bu tablonun bozulması için ya finansal ortamın sıkılaşması ya da "siyah kuğu" niteliğinde beklenmedik olumsuz bir gelişmenin olması gerekiyor.
Finansal ortamın sıkılaşması aslında bebek adımlarıyla da olsa başladı.
Ancak, geçen dokuz yılda merkez bankaları sisteme o kadar likitide sağladı ki, bunun etkili olacak bir şekilde geri çekilmesi uzun zaman alacağa benziyor. Bu süreci hızlandırabilecek tek olay ABD'de enflasyonun hızlanması olacak. Cuma günü açıklanan çekirdek TÜFE enflasyonu yıllık bazda %1.77 geldi ama hâlâ yukarı yönlü bir hareketten bahsetmenin çok uzağında. Bunun için her ayın sonunda açıklanan kişisel tüketim harcamaları
(PCE) enflasyonunun %2'lik hedefinin üzerine çıkması lazım. Aksi taktirde mali piyasalar olumlu anlamda şişmeye devam edecek. "Siyah kuğu" tanım itibariyle tahmin edilemeyen, beklenmedik bir durum olduğu için ne zaman, nasıl şekilde ortaya çıkacağını da öngörmek mümkün değil. Bunun sonucu olarak da küresel mali piyasalardaki olumlu havanın bir süre daha devam edeceğini söylemek yanlış olmayacaktır.
Bugün Amerikan piyasaları Martin Luther King tatili nedeniyle sessiz ve sakin olacaklar. Bu haftanın veri gündemi de sakin olacak gibi. ABD'de şirket kârlarının açıklanmaya devam ettiği haftada Salı günü Almanya ve İngiltere'de enflasyon rakamları; Çarşamba günü Euro Bölgesi enflasyon rakamları ile ABD'de sanayi üretimi, konut fiyatları, Beige Kitap; Perşembe günü Çin'de GSYH büyümesi ve ABD'de konut satışları; Cuma günü ise İngiltere'de perakende satışlar ile ABD'de tüketici güven endeksi açıklanacak. Türkiye cephesinde ise bugün istihdam raporu ile merkezi bütçe rakamları; Salı günü Hazine'nin 12 ay vadeli tahvil ihracı; Perşembe günü ise TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı açıklanacak. Bunlar içerisinde en önemlisi olan PPK toplantısından faizlerde ya da politika duruşunda herhangi bir değişiklik beklenmiyor.
Geçen Cuma günü Türkiye'de açıklanan Kasım ayı ödemeler dengesi istatistiklerinin önemli olduğu kanaatindeyiz. Buna göre, ödemeler dengesinin ilk kalemi olan cari işlemler dengesi, tahminlerin üzerinde, 4.2 milyar dolar açık verdi. Önceki aylarda açığın bir kısmının altın ithalatı kaynaklı olduğuna vurgu yapılırdı. Ancak, Kasım ayında altın ticaret açığı son dokuz ayın en düşük düzeyinde gerçekleşti. Demek oluyor ki, gerçek mânâda bir ticaret açığı ile karşı karşıyayız. Bu sonuçla, Ocak-Kasım açığı
39.4 milyar dolara ulaştı. Ödemeler dengesinin ikinci kalemi olan sermaye hesabı, bu yıl ilk kez açık verdi: 0.5 milyar dolar. Bunun alt kırılımı
olarak: Net doğrudan yatırımlar 0.3 milyar dolar fazla, portföy yatırımları
1.3 milyar dolar açık; diğer yatırımlar 0.5 milyar dolar fazla verdi.
Ödemeler dengesinin üçüncü kalemi olan, aslında teoride öyle olmamakla birlikte pratikteki hesaplama ve kaydetme sorunları sonucu ortaya çıkan net hata ve noksan kalemi 0.8 milyar dolar fazla verdi. Ocak-Kasım kümülatif rakamı 2.3 milyar dolar oldu. Ödemeler dengesinin sonucu olan, yani yukarıdaki 3 kalemin toplamı olan net rezerv değişimi 3.9 milyar dolar eksi yönde oldu. Yani, resmi döviz rezervlerimiz Kasım'fa 3.9 milyar dolar azaldı. Kısa vadede piyasa yansıması olmayan bir veri olmakla birlikte cari işlemler açığındaki artışın döviz kuru üzerinde yukarı yönlü bir baskı yarattığı unutulmamalı.
Cuma günü yayımlanan bir diğer veri ise TCMB'nin beklenti anketi oldu.
Öncelikle bu anket sonuçlarının TCMB'nin tahminleri olmadığı, piyasa katılımcılarının tahminleri olduğunu belirtmekte yarar var zira bazı haber ajansları sanki TCMB'nin resmi tahminleriymiş gibi yansıtıyorlar. 69 tahmincinin tahmin medyanları verilmiştir. Buna göre: a) Yıl sonu TÜFE enflasyon beklentisi %9.55 oldu; b) 12 ay sonrasına ilişkin TÜFE enflasyon beklentisi %9.24 oldu; c) 24 ay sonrasına ilişkin TÜFE enflasyon beklentisi %8.23; d) Yıl sonu USDTRY kuru beklentisi 4.1156 oldu; e) 2018 GSYH büyüme beklentisi %4.6 oldu; f) 2018 cari işlemler açığı beklentisi 43.8 milyar dolar oldu. Beklenti anketi sonuçlarının mali piyasalar üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı kanaatindeyiz.
Türk mali piyasaları bir yandan yurtdışındaki olumlu havadan etkilenirken diğer yandan Afrin ile ilgili belirsizlikler nedeniyle bir miktar temkinli bir seyir kaydediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan hafta sonunda yaptığı açıklamalarda Afrin'e yönelik bir operasyonun kısa sürede başlayabileceğine ilişkin güçlü sinyaller verdi. Basında yer alan haberlerde bölgeye yönelik yüklü silah ve askeri araç sevkiyatının yapıldığı iddiaları da dile getiriliyor. Öte yandan dün basında yer alan haberlerde ABD'nin bölgede YPG/PYD'nin ana bileşenini oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin altında operasyon gösterecek 30bin kişilik yeni bir ordu kurulması yönünde çalışmalara başladığı haberi kafaları karıştırdı. Türkiye'den bu açıklamaya Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İbrahim Kalın üzerinden sert bir mesaj gönderildi. Görünen o ki, yeni haftada dikkatler Afrin üzerinde olacak ve bu da mali piyasalar üzerinde bir miktar soru işaretine neden olabilecek.
Bu gelişmelerin ışığı altında küresel mali piyasalardaki iyimserliğin devam edeceğini ancak Türk mali piyasaları için bir miktar temkinliliğin yararlı olacağını öngörüyoruz.
Yeni Fed başkanının seçilmesiyle Dolar değerlenebilir., Bahsettiğim değerlenme Globalde olacak bir değerlenme
Link de vereyim ; "Hızlı bir dolar rallisi olabilir" - Bloomberg HT
Bunun dışında ben hala yakın bir zaman içerisinde Afrin operasyonu olacağına inanmıyorum, Cb konuşması ile Afrin'e harekat yapılacağını bunu da koz olarak kullanmak istediğini düşünüyorum., Yine de böyle bir Operasyon olursa Allah Askerimize yardım etsin devletimize zeval gelmesin..
Afrin'e operasyon yapılmaz ise de durum iyi değil çünki Abd terör koridorunu Akdeniz'e indirdiği anda olay bambaşka yere gelicek, en çok Adana,Kilis,Hatay gibi bölgelerde yaşayan vatandaşarımız etkilenicek.,
Bu arada manipulasyona da dikkat edelim, operasyon olacak diye Döviz fırlar ise paniğe kapılmamak gerekir., Ben olsam 4'e yaklaştığı anda Dolarımı satardım
Euro nun degerlenmesı yakındır terse donucek...
Terır korıdoru degıl,orada ıs daha farklı.
Trade yapma gunlerı gelıyor.
Abi ne olacak ,
1. Senaryo ; Abd'deki davanın dallanıp budaklanmasını önleme
Bugün bir yerde gördüm doğru ise Halkbank'a sadece 1.1 Milyar Usd ceza kesilecek diyor... C.b. Afrin operasyonu hakkında konuştuktan kısa süre sonra ekonomi bakanı Abd'deki davanın Türkiye'ye ciddi zararı olmayacağını düşünüyorum dedi ..
2. Afrin'e doğrudan müdahale değilde başka bir yere girerek oy artırıp erken seçime gitmek
3. Son senaryo Cb bizi çok seviyor
4. Aynı zamanda manipulasyon yapılabileceğini de unutmamak gerekir çünki yarın Hazine ihalesi var ve yabancının kuru yüksekten bozarak ekstra kazanç sağlamasını istiyor olabilirler..
Cıddı hareketlenecegız...
Satım zamanı yakın.
3,82'ye adım kaldı, piyasalar açılır açılmaz 3,81 geçti
Fed faiz artırmadan önce ; Dolar/Euro paritesi = 1.1640 idi şimdi ise 1.2265 yani fark = %6.25
Altın ise ons 1246 Usd idi .. Şimdi = 1340 usd ... fark = %7.5
Yani her fed faiz artırımı öncesi Dolardan çıkıp Atına veya Euroya geçmek gerekiyor kısaca.,
Euro birkaç gün önce 4.48'i gördü, şimdi ise 4.68 yani fark %4.4
Kısaca Dolar ile uğraşmak zaman kaybı ve gereksiz bir iş.,
Orjinal Link : Mehmetciğin kanı uzerinden algı operasyonuna girişmeyin!.. - Ahmet TAKAN
"Bir gece ansızın inebiliriz...""Koduk mu oturturuz..."Dünyanın hiç bir yerinde görülmeyen, hiçbir askeri strateji de var olmayan, davul ve zurna ile tellal çağırtarak ilan edilen (!) askeri operasyona ABD net cevap verdi;"Sınırınızda 30 bin kişilik PKK/YPG ordusu kuruyoruz".Ordu kurmak ne demek?.. Adamlar, terör devletinin resmi ilanını yaptılar!..Yıllardır ömrümüz "eyt", "üyt"leri dinlemekle heba oldu. Ne manidar ki, sonradan "Atilla" olan Zarrab davası iyice sivrilmeye başlandığında "bizimkiler"in Afrin savurmalarının katsayısı gözle görünür bir şekilde artmıştı. Akılları sıra ABD ile satranç oynuyorlar... Hem kel hem fodul misali!.. Şu satırlar tuhafınıza gitmesin. Çünkü, söz konusu bu memleketin gerçek evlatları olan Mehmetçiğin kanı ve canı ise gerisi benim için teferruattır. Nisan ayında ceza kararı verilmesi beklenen ABD'deki dolandırıcılık ve kara para aklama davasının olası sonuçları üzerine akılları sıra hamle yapıyorlar. Bu arada içeriyi de yalancı "millî ittifak", "ver mehteri" algısıyla kandırmaya çalışıyorlar. Bütün bu söylediklerimin maddi ve somut gerekçelerini alt alta sıralayacağım;Önce, El Bab'a girdikten sonra Rakka'ya inemediğimizi, Mümbiç'e giremediğimizi arada derede sıkışıp kaldığımız gerçeğini bir kez daha hatırlayalım. O günkü işkembeden savurmaları da bir kez daha hafızalarımızda taze tutalım. Sınırımızda terör devletinin kurulma gerçeğine karşılık yıllar önce yapılması gerekenlerin hiçbirini yapmadık. Çok net bilgiye dayalı olarak söylüyorum; Genelkurmay Başkanlığı bundan 3 ay öncesinde Afrin operasyonu için bütün hazırlıklarını tamamlamıştı ve siyasi iradeye "hazırız" bilgisini vermişti. Kahraman özel kuvvetlerimiz Afrin içindeki tüm hazırlıklarını bitirmiş dört dörtlük bir biçimde talimat bekliyordu. Çok geç kalınmış bu operasyon için dahi iktidar niye bekledi?.. Sorunun cevabı;Zarrab davası beklendi... Bu davadan ne çıkacak, bakanlarla ilgili, başkaları ile ilgili sıkıntı çıkar mı, o dönemin bakanları ABD'ye gidemiyor, giderse tutuklanacaklar mı?.. İktidar ABD'den çekindiği için bu operasyonu geciktirdi. "Eyt", "üyt"lerle pazarlık yapacaklarını sanıyorlar. Aldılar cevabı, oturdular. Şimdi daha maceracı daha sonuçları ve bedeli çok kanlı olacak bir algı operasyonuna hazırlık yapıyorlar. FETÖ'nün dolmuşundan inip Devlet Bahçeli-Doğu Perinçek'in kayığına binen iktidar, sonu bilinmeyenlerle dolu yeni bir maceraya daha hızla yelken açtı. O coğrafyada bizi neler bekliyor?.. Bilebileniniz var mı?.. Askeri uzmanlarla konuşuyorum; "Güçlü bir hava harekatı olmadan kalıcı başarıya ulaşmak imkansız" diyorlar. El Bab operasyonunda başarımızı güçlü hava operasyonlarımıza borçluyuz. Kara güçlerimiz, etkili hava operasyonlarımız sayesinde bölgede başarı elde etti. Şu anda bölgede savaş uçaklarımızı uçurabiliyor muyuz? Hayır!.. ***** dengelerden dolayı müsaade edilmiyor. Peki nasıl olacak?.. Verdik mehteri!.. Kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri karadan ancak Afrin'de 3-5 kilometre içeri girebilir. Sonrası... Ne ABD ne de Rusya daha fazlasına izin vermez. İdlib ile Afrin birbiri ile çok yakından ilintili. Rusya, ABD ile PKK/YPG'yi paylaşım kavgasına girmiş. Teröristleri tamamen ABD'ye kaptırmaya hiç niyetli değil. Defalarca somut örnekleri ile yazdık. Terör ordusunun elindeki ağır silahlar ve sayıları da ortada. Askeri uzmanlar, "PKK/YPG'nin elindeki tanksavarlar bizde bile yok. Allah esirgesin bir saldırıda zırhlı araçlarımızın içinde askerlerimiz cayır cayır yanar" diyor. Teröristler, Afrin'de de yer altını Cizre, Silopi gibi inşa etmişler. Afrin'e operasyon İdlib'i de tetikler. İdlib'e niye girmiştik?.. Sınırımıza yönelik göç hareketlerini önleyecek ve çatışmasızlık bölgeleri kuracaktık. Daha 3'üncü gözlem evininin kuruluşunu tamamlayamadan sınırımızda 130 bine yakın göçmeni bulduk. Kaynaklar, olası Afrin operasyonu ile bu sayının bir anda 700 bini bulacağını söylüyor. Bu aynı zamanda El Nusra ve benzeri terör örgütlerinin içimize sızma tehlikesi demek. Amanoslar'da gerimizin tehlikeye düşmesi demek... İdlib'in tamamen aleyhimize dönmesi demek. Bakın Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, dün ne dedi;"Türk meslektaşlarımızın, İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesinin çevresine geri kalan gözlem noktalarını yerleştirmeyi de olabildiğince yakın bir zamanda tamamlamasını bekliyoruz. Zira şimdiye kadar sanırım 3 gözlem noktası oluşturdular. Toplam sayılarıysa 20 olmalı. Bu, yöneticilerimizin temasları sırasında konuşuldu. Bize bu işin hızlandırılacağına dair garanti verdiler. Bunun, İdlib'deki durumun istikrar kazanmasına yardımcı olacağını umuyorum."Bu sözleri iyi niyetle mi okuyacağız?.. Hayır!.. Aynı, biz, şehit olan Mehmetçiklerimiz için gözyaşı dökerken, ABD'nin "sınır ordusu" açıklamasını önümüze süreceği gibi "biz sizi uyarmıştık" diyip kenara çekilecekler.Bu Türkiye Cumhuriyeti devleti için büyük bir zuldür. "Fırat'ın doğusu ne olacak" sorusunu kimse sormuyor. Kimse bu iktidarın vakti zamanında "Kobani'ye selam olsun" mesajlarını hatırlamıyor. Ayn el-Arab ne olacak?.. Yıllar önce buralara müdahale edip şartlar lehimize iken, koduk mu oturtup operasyonları yapıp neden bugünlerin önüne geçmediniz?.. Ne oldu Fırat'ın doğusu-batısı?..Algı... Algı... Algı!..Mehmetçiğin canı üzerinden algı operasyonları oynanmamalı... Mehmetçiğin kanı üzerinden bir seçim hilesine daha baş vurulmamalı... Türk milliyetçileri; aklınızı hamasete kiraya vermeyin...Ağlarsa anam ağlar, gerisi yalan ağlar!..
Kaynak Yeniçağ: Mehmetçiğin kanı üzerinden algı operasyonuna girişmeyin!.. - Ahmet TAKAN
1 yılda dolar kur olarak neredeyse hiç artmamış.
16 ocak 2017 3,81 tl
16 ocak 2018 3,81 tl
Gram altın
16 ocak 2017 147 tl
16 ocak 2018 164 tl
Altın ons
16 ocak 2017 1202 dolar
16 ocak 2018 1340 dolar
Doları olan yerinde saymış reisin dediği gibi geçen yıl.
Sence bu aralar kaç olunca bozup gram altına geçeyim abi?
Ben tl olarak birşey söylemek istemiyorum., Perşembe günkü PPK'dan sonra ateşlenir dolar büyük ihtimalle., Tl'nin değer kaybının önüne geçen ana etken Mb'nin faiz artırımı korkusu ama önümüzdeki dönemde hem Fed'in bilanço daraltma etkisi ile hemde Brent petrolün 70 usd'lere varması ile Cari açık ciddi bir şekilde artacaktır.. Birde Afrin vs. olayı bence yukarıda paylaştığım Ahmet Takan'ın yazdıkları gibi Zarrab davası ile ilintili ilaveten oy toplayıp erken seçime gitme hamlesi ki bu hamle tutar bence..
Ancak yapılması gereken Her Fed toplantı öncesi Altın alınıp toplanılmalı çünki Global kriz geliyor ve Fed dahil herkes bunun farkında., Dolar bu saatten sonra iş değil
Sabır edebilecek durumda isen Altın Ons 1300'ün altına indiği anda Doları altın ile yer değiştirmek en mantılısı., Altında bekleyebilirsen ihya olursun diye düşünüyorum çünki Global Krizde hem altın patlar hemde Tl değer kaybedeceği için kazanç büyük olur...
Doları alıp bır sene bekleyen var mı?
Ben neden aylardır trade zamanı dıye yazıyorum yada surdan al burdan sat...
Bu ısın guzelı bellı kar sevıyesı belırleyıp satmak. Gecen hafta yazdım,bugun oldu. Ilk satıs noktası burası. Sonra 84 den bıraz. Perdembe bakalım,populızm yııne galıp gelırse 92 den tekrar bozarız...
Afrıne giremeyecek. orda ki itler şu an baya güçlü farkındalar. topla obüsle olmaz
16.01.2018:
Küresel mali piyasalardaki iyimserlik korunmakla birlikte emtia cephesinde arzın arttığına ilişkin gelen haberler dikkat çekiyor. Demir cevheri fiyatları dün %2 düştü.
Artan jeopolitik riskler nedeniyle Türk Lirası dünün dünyada en çok değer kaybeden para birimi oldu.
Bugün Almanya ve İngiltere'de enflasyon rakamları, ABD'de ise imalat sanayi göstergeleri yayınlanacak. Türkiye'de ise Hazine'nin tahvil ihracı izlenecek.
Dün ABD finansal piyasaları tatil nedeniyle kapalıydı. Böyle olunca da küresel piyasalara sakin ve yatay bir eğilim hâkim oldu. Çin'de demir cevheri stoklarının 2004 yılından bu yana en yüksek düzeye ulaşması sonucunda vadeli fiyatlarının %2 civarında gerilemesi borsalarda sınırlı oranda da olsa düşüşlere sebep verdi. Benzer etki petrol fiyatları üzerinden de geldi. ABD'de kuyu sayısının son yedi ayda ilk kez 10'un üzerinde artması ve seviye itibariyle de dört ayın zirvesine ulaşması petrol fiyatlarında sınırlı oranda bir düşüşe yol açtı. Ancak ana trend yukarı yönlü olmayı sürdürüyor ve petrol fiyatlarının üç yılın zirve seviyelerinde olduğunu da vurgulamamız gerekiyor. Burada dikkat etmemiz gereken husus fiyatlar yukarı geldikçe arzın da artmaya başlamasıdır. Bu husus, emtia fiyatlarındaki yükselişte momentumun ivme kaybetmeye başladığını işaret ediyor.
ABD Doları küresel mânâda değer kaybetmeye devam ediyor. USD endeksi dün de
90.0 ile 37 ayın en düşük seviyesine geriledi. Avrupa Merkez Bankası'nın
(ECB) mevcut gevşek duruştan hızlı bir şekilde çıkabileceğini fiyatlandıran ve dün 1.23 seviyesine yaklaşan EURUSD paritesinin bu eğilimde etkili olduğunu gözlemliyoruz. Dün döviz piyasasının dikkat çeken bir diğer gelişmesi ise Çin Yuanı'nda (CNY) kaydedildi. Avrupa'dan gelen haberlerde CNY'ye döviz rezervlerinde yer verileceğinin açıklanması USDCNY kurunu son iki yılın en düşük seviyesine itti.
Türkiye cephesinde jeopolitik risklerin sert bir satış baskısına neden olduğunu gözlemledik. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrin operasyonunun başlamaı için yakın geleceğe işaret etmesi jeopolitik risk algısını da artırdı.
Suriye'nin kuzeyinden gelen haberlerde ABD'nin birçok açıdan SDG'ye (ki en hakim gücü PYD/YPG oluşturuyor) destek olduğu görülüyor. Bu da Türkiye'nin olası bir Afrin operasyonunda dolaylı da olsa ABD ile karşı karşıya kalabileceği riskini doğuruyor. Bu kapsamda dün USDTRY kuru %1.4 artışla 3.80'e yükselirken EURTRY'deki günlük yükseliş oranı %2'yi de aştı. BİST100 endeksi %2.1 düşerken uzun vadeli tahvil faizlerinde de 15-20 baz puanlık bir yükseliş oldu. Önümüzdeki günlerde Türk mali piyasalarının dikkati Suriye'deki gelişmeler üzerinde olacak.
Dün iç tarafta iki önemli veri açıklandı: istihdam raporu ile merkezi bütçe rakamları. Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı Ekim'de bir önceki aya oranla 0.3 puan iyileşerek %10.3'e geriledi. Bir önceki aya göre istihdam 135bin artış kaydederken işsiz sayısı ise 111bin azalma kaydetti.
Tarım dışı işsizlik oranı 0.5 puan gerileyerek %12.2 olurken genç nüfustaki işsizlik oranı ise 1.0 puanlık düşüşle %19.0 oldu. Rakamlar oldukça olumlu.
Bütçe verilerini açıklayan Maliye Bakanı Ağbal 2017'de merkezi bütçe dengesinin 47.4 milyar TL açık verdiğine vurgu yaptı. Bu rakamın OVP'de revize edilen rakama göre daha düşük olduğunu belirten Ağbal kısa bir aranın ardından bütçe disiplinine yeniden dönüldüğünü ima etti. Hazine'nin nakit dengesi ile bütçe rakamları arasındaki ciddi fark avans kaleminin çalıştırıldığını gösterir ki bunun bütçeye tahakkuku muhtemelen 2018'in ilk aylarında olacaktır.
Bu haftanın veri gündemi sakin. Bugün Almanya'da TSI10.00'da TÜFE enflasyonu, TSI12.30'da İngiltere enflasyon raporu, TSI16.30 ABD'de Empire State imalat sanayi rakamları açıklanacak. Türkiye'de ise Hazine'nin bono ihalesini izleyeceğiz. USDTRY kurunda 3.70-3.75 aralığının açık pozisyon kapamaları için uygun olduğunu bir süredir dile getiriyoruz. Bu görüşümüzü koruyor olmakla birlikte bu düzeyin artık geçmişte kalmış olabileceğinden de endişe duyuyoruz. Yukarıda teknik olarak önce 3.82, sonra ise 3.90 seviyesi yer alıyor. Türk mali piyasalarının dikkati bir yandan Afrin kaynaklı gelişmeler üzerinde olacakken diger tarafta ise yurtdışı piyasalardaki gelişmeleri takip edecek. Temkinli bir duruş takınmakta yarar olduğu kanaatindeyiz.
16.01.2018:
Küresel mali piyasalardaki iyimserlik korunmakla birlikte emtia cephesinde arzın arttığına ilişkin gelen haberler dikkat çekiyor. Demir cevheri fiyatları dün %2 düştü.
Artan jeopolitik riskler nedeniyle Türk Lirası dünün dünyada en çok değer kaybeden para birimi oldu.
Bugün Almanya ve İngiltere'de enflasyon rakamları, ABD'de ise imalat sanayi göstergeleri yayınlanacak. Türkiye'de ise Hazine'nin tahvil ihracı izlenecek.
Dün ABD finansal piyasaları tatil nedeniyle kapalıydı. Böyle olunca da küresel piyasalara sakin ve yatay bir eğilim hâkim oldu. Çin'de demir cevheri stoklarının 2004 yılından bu yana en yüksek düzeye ulaşması sonucunda vadeli fiyatlarının %2 civarında gerilemesi borsalarda sınırlı oranda da olsa düşüşlere sebep verdi. Benzer etki petrol fiyatları üzerinden de geldi. ABD'de kuyu sayısının son yedi ayda ilk kez 10'un üzerinde artması ve seviye itibariyle de dört ayın zirvesine ulaşması petrol fiyatlarında sınırlı oranda bir düşüşe yol açtı. Ancak ana trend yukarı yönlü olmayı sürdürüyor ve petrol fiyatlarının üç yılın zirve seviyelerinde olduğunu da vurgulamamız gerekiyor. Burada dikkat etmemiz gereken husus fiyatlar yukarı geldikçe arzın da artmaya başlamasıdır. Bu husus, emtia fiyatlarındaki yükselişte momentumun ivme kaybetmeye başladığını işaret ediyor.
ABD Doları küresel mânâda değer kaybetmeye devam ediyor. USD endeksi dün de
90.0 ile 37 ayın en düşük seviyesine geriledi. Avrupa Merkez Bankası'nın
(ECB) mevcut gevşek duruştan hızlı bir şekilde çıkabileceğini fiyatlandıran ve dün 1.23 seviyesine yaklaşan EURUSD paritesinin bu eğilimde etkili olduğunu gözlemliyoruz. Dün döviz piyasasının dikkat çeken bir diğer gelişmesi ise Çin Yuanı'nda (CNY) kaydedildi. Avrupa'dan gelen haberlerde CNY'ye döviz rezervlerinde yer verileceğinin açıklanması USDCNY kurunu son iki yılın en düşük seviyesine itti.
Türkiye cephesinde jeopolitik risklerin sert bir satış baskısına neden olduğunu gözlemledik. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrin operasyonunun başlamaı için yakın geleceğe işaret etmesi jeopolitik risk algısını da artırdı.
Suriye'nin kuzeyinden gelen haberlerde ABD'nin birçok açıdan SDG'ye (ki en hakim gücü PYD/YPG oluşturuyor) destek olduğu görülüyor. Bu da Türkiye'nin olası bir Afrin operasyonunda dolaylı da olsa ABD ile karşı karşıya kalabileceği riskini doğuruyor. Bu kapsamda dün USDTRY kuru %1.4 artışla 3.80'e yükselirken EURTRY'deki günlük yükseliş oranı %2'yi de aştı. BİST100 endeksi %2.1 düşerken uzun vadeli tahvil faizlerinde de 15-20 baz puanlık bir yükseliş oldu. Önümüzdeki günlerde Türk mali piyasalarının dikkati Suriye'deki gelişmeler üzerinde olacak.
Dün iç tarafta iki önemli veri açıklandı: istihdam raporu ile merkezi bütçe rakamları. Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı Ekim'de bir önceki aya oranla 0.3 puan iyileşerek %10.3'e geriledi. Bir önceki aya göre istihdam 135bin artış kaydederken işsiz sayısı ise 111bin azalma kaydetti.
Tarım dışı işsizlik oranı 0.5 puan gerileyerek %12.2 olurken genç nüfustaki işsizlik oranı ise 1.0 puanlık düşüşle %19.0 oldu. Rakamlar oldukça olumlu.
Bütçe verilerini açıklayan Maliye Bakanı Ağbal 2017'de merkezi bütçe dengesinin 47.4 milyar TL açık verdiğine vurgu yaptı. Bu rakamın OVP'de revize edilen rakama göre daha düşük olduğunu belirten Ağbal kısa bir aranın ardından bütçe disiplinine yeniden dönüldüğünü ima etti. Hazine'nin nakit dengesi ile bütçe rakamları arasındaki ciddi fark avans kaleminin çalıştırıldığını gösterir ki bunun bütçeye tahakkuku muhtemelen 2018'in ilk aylarında olacaktır.
Bu haftanın veri gündemi sakin. Bugün Almanya'da TSI10.00'da TÜFE enflasyonu, TSI12.30'da İngiltere enflasyon raporu, TSI16.30 ABD'de Empire State imalat sanayi rakamları açıklanacak. Türkiye'de ise Hazine'nin bono ihalesini izleyeceğiz. USDTRY kurunda 3.70-3.75 aralığının açık pozisyon kapamaları için uygun olduğunu bir süredir dile getiriyoruz. Bu görüşümüzü koruyor olmakla birlikte bu düzeyin artık geçmişte kalmış olabileceğinden de endişe duyuyoruz. Yukarıda teknik olarak önce 3.82, sonra ise 3.90 seviyesi yer alıyor. Türk mali piyasalarının dikkati bir yandan Afrin kaynaklı gelişmeler üzerinde olacakken diger tarafta ise yurtdışı piyasalardaki gelişmeleri takip edecek. Temkinli bir duruş takınmakta yarar olduğu kanaatindeyiz.
bi cesaret geldi nerdeyse 24 saatte 3,74-81 arası yaptım ama baya stresli :)
Tayyip on board
Live
:)
Bu şerefsizler sürüsü oy için neler yapmadı ki geçmişte, bunu yapmasınlar?!
En büyük manipülatör => RTE!
Yahu oy icin ayda iki bomba patlatmadilar mi? Sirin diger tarafinda kendimize fuze atmadik mi? Pkk yi bilerek guclendirmedik mi?
Neyse...
Arkadaslar,13 tane cevapladim ve malesef hepside ayni soru yada sorunlar. Yazarim sorun degil ama zaten goruslerimi burada paylasiyorum. 82-84 ilk satim yeri,90 yukarida ki satim yeri.
Beni dinleyip 75 lerden alanlar yarisini satsin suan. Risk sevenler persembeye kadar tutsun.
Daha ne diyim,en kotu sizin adiniza islemi ben yapayim....
Buarada yukarlardan alan arkadaslar,illa aldiginiz seviyeye cikmak zorunda degil dolar,sat bir seviyeden,asagidan yerine koyarsin.
Ve lutfen,trade yapamiyacak kadar zamani olmayan,kabiliyeti yada ilgisi olmayanlar. Lutfen "tl faizine". Ciddi yuksek ve risksiz.
Ayrica 1285-1305 arasi altin onermistik,orada oyalanin. Ben olsaydim bunlari yapardim,yt falan degil.
1-2 gün içinde afrinden başlayarak suriye'de ki terörist grupları temizlemeye başlıcaz dedi.
giricek sanırım afrine
Yeni birşey söylemedi sayılır
Ama bugünde dolar endeksi düşmeyi bıraktı
İzleyelim görelim
Spot spreadleri ile dolardan kar etmeye çalışmak yerine hepimizin ortak zevki araba alın satın arkadaşlar vallaha daha rahat güzel para kazanırsınız benden söylemesi :)
Bak guzel tavsiye,ben olsam ticaret kovalardim.
Hala ozel mesaj cevapliyorum,13 de 43'de cevaplarim ama cogu ayni. Okudukca uzuyorsunuz adami.Etmeyin neolur. Kulaktan dolma isler yapmayin. Hep kisitli butce ile yapiyorsunuz,aman sakin olun. Burasi turkiye ve basinizdakiler en buyuk spekulator...
Yukarda ne yazdiysam o gecerli. Gunu kurtarmak yarini tehlikeye atmaktir.
Kimler bozdu 3,82'den?
76-77 den koyariz.
Eger 82'ustu gelirse biraz daha...