bence iyi bir rakam hiç bir şey yapmamak olmazdı..
Printable View
bence iyi bir rakam hiç bir şey yapmamak olmazdı..
Dolar bey napıyorsunuz ?
bu kadarı "olabilir" bir şeydi ama 200 falan diyenlerin ki çok mantıksızdı
evet herkes faiz indiriyor piyasalar çünkü piyasalar nakit alırsa daha çok varlık satılmaz(normalde) diye düşünüyorlar ama hala anlaşılamayan nokta bu bir likidite krizi değil, bu çok ciddi bir reel sektör krizi yani insanlar evde otururken sen onlara trilyon dolar da versen bir işe yaramaz ama merkez bankarının da elinde başka silah yok
birde bunun tr için farklı riskleri var
https://twitter.com/ProfDemirtas/sta...72186349830144
demirtaşa gelince; diyor ki "bu salgın geçince dünyada bir sürü para olacak ve piyasalara alım gelecek uzun vadede olumlu" evet ekonomik açıdan doğru kabul ama,
piyasaları bu kadar şişiren ztn özellikle 2008de de yapılan bu para basıp piyasaya sürmedir
evet demirtaş haklı çıkabilir, borsalar bir süre(salgın geçerse/geçince) yükselebilir, ama bu o ürünlerin o para ettiği anlamına gelmiyor, en ufak bir sarsıntıda yeniden aynı duruma ve daha kötüsüne(ekonomik olarak) geleceğiz, bugün nasıl 2008den daha kötü durumdaysak ileride de ekonomik olarak bundan daha büyük tehditler yaşayabiliriz(ki bugün daha tepe noktasını görmedik)
kalıcı çözüm bu değil, ben dünyada söz sahibi daha akıllı insanların artık bu virüs sayesinde bu sistemin ne kadar riskli olduğunu farkedeceklerini düşünüyorum, şu an salgının büyüdüğü ülkelerde bırak hastaneye ulaşıp yoğun bakıma yatmayı evinden sokağa bile çıkamıyorsun, şu noktada italyan borsası yeni rekorlar kırsa ne olur bir anlamı yok
misal brent petrol; ilk satışı karantinadan dolayı talep düşüşüyle yedi sonra bu abile toplandı dediler "üretimi kısalım fiyat aynı kalsın" rusya dediki yok ben üretimi kısmam ne olacaksa olsun, sonra suudilerde iyi sen bilirsin diye fiyatı 28 dolarlara kadar çektiler, e peki nerde serbest piyasa? siz bize bu malı madem bu fiyata satabilecektiniz neden yıllarca bizi sömürdünüz? (çünkü fiyatın abdnin üretim maliyetlerini karşılaması gerekiyordu)
Misal kapitalizmin babası abd de sağlık hizmetleri ücretli(biz bu konuda hala çok iyiyiz) 180 milyon insanın sigortası yok ve hizmet alamıyor
şimdi bu 180 milyon insana virüs bulaşırsa diğerlerine yaymayacaklar mı?
ya da sigortalı adam ilerleyen zamanlarda bu salgından dolayı sigortasını kullanabilecek bir yoğun bakım yatağı bulabilecek mi?
dünya çok farklı bir şey yaşıyor sokaklara çıkınca bunu görüyoruz o yüzden ben hiç bir şeyin eskisi gibi olacağını düşünmüyorum(tabi bir kaç ekonomisti okuyarak), bu kriz insanlara öncelikleri hatırlatacak(sağlık, barınma, beslenme, emniyet)
@rebelh Abi Dolar/Euro paritesi 1.09x'leri test etti. Dolardan Euro'ya dönüş gibi bir durum mantıklı olur mu? 1.14x'de söylediklerin noktası virgülüne tutmuştu
Korona salgın olarak açıklandığı için özel sağlık sigortaları kapsamında değil.
İş yerleri için yapılan poliçeler de de iş durması teminatı bu kapsamda değil.
Katılıyorum.
Hep bir ağlama ağlama ağlama.
Ben kredi kartımı zamanında yatırırım, param yoksa borç alır kapatırım.
Trafik cezamı, faturalarımı, vergilerimi zamanında öderim.
Ödemeyene hep af çıkar bu memlekete.
Bu nedenle bende pek acıyamıyorum her zaman ağlayanlara hele hele kaldıraçlı işlem yapanlara ki bu kadar hızlı düşüşler bende insanların gerek çabuk zengin olma gerek borcunu çabuk kapatma hisleriyle yapılan kaldıraçlı işlemlerin çökmesi ile de ilgili olabilir.
Ayağını yorganına göre uzatacaksın.........
haha sigortacılara bak
ztn "ihtimal" satıyorsun *** gibi para kazanıyorsun ama insanoğlunun en ihtiyaç duyduğu anda ortalıkta yoksun
ama ödenemeyen taksitler için icra takibini geç kalmadan yapacaksın
altin biraz daha yukselse satip kurtulucam bu stresle yasanmaz
Altın mesai saatinde diplerde, mesai bitiyor çıkıyor kerata........
Dolar kapanışta 10krs düştü. Yarın ola hayrola.
Aşağılarda girdiğim için 'kar realizasyonu' yaptım çünkü yarın bir miktarına ihtiyacım var. Şans da denebilir sezgi de.
@rebelh Abi altının kapanışa doğru olan hareketinde bugün belirttiğin 1.590 seviyesinin artçıları olarak bakılabilir mi?
bu altının gündemini ne belirliyor bu şekilde bir günde -10/15 tl ertesi günün akşamına +15/20 tl güzel vurgun yapıyorlar valla
Olası bir Ohal/Sokağa Çıkma Yasağı durumunda TL'de ne tür bir harita çizilebilir?
bugün yine 6.50 denenebilir..
çok tarihi günler yaşıyoruz. piyasalar tamamen "Emotional finance" dediğimiz paradigmaya yakalanmış durumda bence. bu durum muhtemelen beklenenden uzun sürecek ama ben sonuç itibariyle toparlanma olacağını ve piyasalardaki bu nakit bolluğunun bi şekilde finansal sisteme yeniden döneceğine inanıyorum. insanlar şu anda her şeyi nakite çevirmek istiyorlar ama elinde 1 milyar dolar nakitin olması onunla hiç bir şey almadığın satmadığın sürece hiç bir anlam ifade etmiyor, en fazla bi kaç oda dolusu kağıt yığını anlamına gelir. dolar yiyip doyamazsın, euro'ya binip gezemezsin. insanlar yemeden, gezmeden vb şeyler yapamadan yaşamayacağına göre o nakitler piyasalara dönecek bence. ha piyasalar genelde gereğinden çok fazla irrasyonel kalabilirler, o yüzden sabretmek lazım. ben öyle yapacağım, bist 30 yatırım fonum eksi %30'larda, lakin satmayacağım, sonuna kadar bekleyeceğim, inşallah haklı çıkarım.
@rebelh abi merhaba. Genelde altın 1.46x'lerden dönüyor yukarı doğru. Aşağıdaki limiti nedir ve kırarsa nereye gider var mı bir fikrin?
TCMB 1 ay vadeli $1 milyar tutarında doviz karşılığı TL swap ihalesi actı Yazar Reuters
şu swap olayını anlatabilecek var mı ? yani 1 milyar dolar 1 ay vadeli nasıl swaplanıyor. bir ay sonra hangi kurdan dolar sayılcak ?
sabır diyor dua diyor fırsat diyor...
yani şuraya yazsam işi gücü bırakır akşama evimi basarlar
kardeş polonya bile 52 milyar usdlik destek paketi açıkladı
Yaklaşık 5 trilyon usdlik paketler açıkla
halka 1000er usd para dağıtma kararı al
ama dolar endeksi düşmek yerine yükselsin..
Hani para basılınca değerini kaybederdi? Hani enflasyon olurdu? DXY>100
Vakit kaybetmemek lazım, işi bilenlerden akıl almak lazım, bir an önce uygulamak lazım
Yoksa virüsün yanında çok ciddi bir reel kriz yaşayacağız her şey karaborsa olacak kimsenin malı para etmeyecek
Umarım toplantıdan sağlam destek paketleri çıkar duayla sabırla olacak iş değil bu akıl gerek..
https://pbs.twimg.com/media/ETYSdnpU...png&name=small
dthlarda son 3 günde 2 buçuk milyar usd azalma olmuş
döviz satıldı mı yoksa fiziki dövize talep mi var bunu henüz bilmiyoruz
ama bizim insanımız yükseli almayı sever ben oyumu fiziki döviz talebinden yana kullanıyorum
muhtemelen tüzel kişiler..
Malesef her zamankı gıbı gec kalınıcak,sacma kararlar alınıcak,yeterlı olmayacak...
@rebelh abi mevduat faizleri bu durumdan nasıl etkilenecek ? Kısa vadeli süreç için öngörün var mı ?