Miras olarak tek bir kişiye bıraksa bile
araç o günden itibaren yazılanlara göre
sanırım normal bir araçtan farklı kalmıyor
ötv vesaire
birde üstünüze aracı alırken
araçtan almadıkları kdv ötv yi geri istemesinler ?
Printable View
Miras olarak tek bir kişiye bıraksa bile
araç o günden itibaren yazılanlara göre
sanırım normal bir araçtan farklı kalmıyor
ötv vesaire
birde üstünüze aracı alırken
araçtan almadıkları kdv ötv yi geri istemesinler ?
araç sahibinin vefatı durumunda başka bir mal varsa ötv almıyorlar araç varislerden birine devir olabiliyor.şartlar aynen devam ediyor 5 sene şartı araç alındığı tarihten devam ediyor.arkadaşlar %90 ve üzerine kullanmak için vekalet göstermeye gerek yok 2011 yasa ile aracı herkes kullanabiliyor.
14 seri no'lu tebliğ:
15.2. İlk İktisabında İstisna Uygulanan Taşıtlarda Vergileme
[...]
Ancak ilk iktisabında istisna uygulanan söz konusu taşıt araçlarının, veraset yoluyla intikallerinde ve 5766 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinin (f) bendi ile eklenen hüküm uyarınca Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendi çerçevesinde istisnadan yararlananlar adına kayıt ve tescil edildiği tarihten itibaren 5 yıl tescilli kaldıktan sonra elden çıkarılmasında bu hüküm uygulanmayacaktır.
Aynı şekilde Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı fıkrası kapsamında istisnadan yararlanılarak iktisap edilen araçların veraset yoluyla ÖTV uygulanmaksızın varislere intikal etmesi ve murisin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren 5 yıllık sürenin bitimine kadar varisler adına kayıt ve tescilli kalmak koşuluyla üçüncü kişilere satışında da ÖTV uygulanmayacağı tabiidir.
http://www.engelliler.biz/forum/ozel...at-ederse.html
Şöyle bir yazı buldum, benim de bilmediğim değişiklikler olmuş.
Tarih: 30/04/2010
Kapsam ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ SİRKÜLERİ/12
f) Veraset Yoluyla Sadece İstisnadan Yararlanılan Aracın İntikal Etmesi
Muristen mirasçılara sadece bir aracın intikal etmiş olması, bundan başka mirasçılara intikal etmiş başka bir mal bulunmaması halinde, aracın miras hisselerinin tek bir mirasçıya devredilmesinin, devralan mirasçı açısından (kendi miras hissesine karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere) "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Bu işlemin, bir ivaz karşılığında yapılmasının satım, ivazsız olarak yapılmasının ise bağış olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde satım veya bağış olarak gerçekleşen devir işleminde Kanunun 15 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendi kapsamında ÖTV uygulanması gerekecektir.
Ancak muristen mirasçılara intikal etmiş olan terekenin birden fazla mal veya haktan ibaret olması halinde, diğer mirasçıların lehine miras hakkından feragatini gösteren belgenin ibrazı şartıyla istisnadan yararlanılmış olan aracın lehine feragat edilen mirasçıya intikalinin, "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır. Bu durumda istisnadan yararlanılan aracın bu şekilde varise intikali ve murisin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren 5 yıllık sürenin bitimine kadar varis adına kayıt ve tescilli kaldıktan sonra satışında da ÖTV uygulanmayacaktır.
http://www.engelliler.biz/forum/ozel...m-eder-mi.html
rehin olayı çok sıkıntı değil babamlar iki kardeş amcamdan yana zaten sıkıntı olmaz. başka düşünenler için sormustum ben o miras olayını.
vefat durumunda 5 sene satılamıyor ama ötv istenmeyecek o zaman. bu güzel haber inşallah işler yolunda gider :)
Allah hepsine uzun ömür ve şifa versin.
ama ötv alınmaması için araç sahibi üzerine başka tapulu ruhsatlı bir mal daha olması gerekli sanırım.sadece malı araçsa ve arac miras olarak kalırsa ötv yi istiyorlar. baska mallar varsa diğerleri aracı istemem deyip arac birine kalırsa diğer mallar bölüştürülürse ötv alınmıyor.
doğru mu anladım?
bizde ağustos ayında babanneme engelli raporu almayı düşünüyoruda ben kullanıcam şöle bir sorum var babannem dedemden dul aylığı alıyor biz şimdi babannem adına 1.6 otomatik lüx sınıfa giren bir araç alsak bu maaşı kesilirmı?
Benim arkadasim kendisine alicakti %42 engelli raporu var askerden yirtti otv cart curt hicbise odemiyor buttun otobusler beles vs bi ton guzelligi var ayni arkadasin akrabasida dedesinin uzerine ayni sekil aldi. Gene bisey soracak olursan feysten yaz panpa