var tersanelerde kullaniyorlar :)
Printable View
Boya konusunda forumdan SULTANOGLU nicki abimize danışmadan iş yapmayın derim. Kendisine pm atarsanız sizi bir ustaya da yönlendirebilir diye düşünüyorum.
Ben yazın Honda civic hb aracımı komple boyattım eniştem kaportacı boyacısı da çok kaliteli bi usta. Fırında komple sökülüp boyandı 1000 tl ye bizimki akraba işi 2 ay sürdü nokta hatasız çıktı hatlar kordonlar kusursuz. başka birine bu araç 2500 tl civarı çıkar tahminimce. Araç çok eski değilse saca inmeye gerek yok güzelce astar boya yapılabilir kazıma işi düşündürücü. Ayrıca aracınızın modeli yılı resmi mevcutmudur.
kuru buz püskürtme efsane gerçekten.
o makinayı alıp fırını kurup boya işine girmeyi dahi düşünüyorum sanayide.
bu arada 5 bin bana pahalı geldi.o kadar işçilik çok
bu videoda bahsedilen uygulama sanmıyorum avrupa araçlarına uyglunsın saç kalınlığı vs vs büker valla avrupa asya araçlarını
5000 liraya ucuz diyenler var gercekten şaşıyorum araba boyatmak bukadar pahalı oldumu ya
Nerde boyatırsan boyat ama parayı işten önce verme :D :D
Şimdiden hayırlı olsun.
Öncelikle arabanın kazınacak olmasını zımpara yapılacak olacak yorumluyorum. Nedeni ise aklı selim hiç bir usta fabrikada atılmış orjinal kataforez yüzeyi kazımak istemez. Bu yüzey arabanın paslanmasını engelleyen yegane katmanıdır.
Aracınıza yapılacak işlemler bana soracaksanız sırası ile şu şekilde olacaktır.
- Boyalı yüzeyin matlaştırılması
- kaporta ustası tarafından düzeltilecek yerlerin düzeltilmesi. ( uzun yıllar kullanmayı istediğiniz için bu aşamada eğer araca sonradan kaynak vasıtası ile bir parça takılacaksa mutlaka ve mutlaka kaynak atılan yerlere sac astarı, dışardan gözükmeyen yüzeyin içine mum ve çinko sprey. içeri sıkılmasının asıl nedeni oluşan sıcaklık nedeni ile metalin yapısının değişmesi ve iç yüzeyydeki kataforezin artık işlevini görmemesi. )
- Boyacı ustanız ufak göçüklere ve kaporta da yapılan yerlere macun uygulaması yapacak. Burada en kilit rol kaportacının. O ne kadar düzgün yaparsa, boyacı okadar ince macun çeker. Macunun incesi makbuldür. Macunun esnemesi gerekir. Bu arada şunuda söyliyim Macunun kuruma süresi oda sıcaklığında doğru sertleştirici oranıyla 25 - 30 dakikadır. ( üstüne tekrar basa basa söyliyim polyester macun sulu zımpara yapılmaz !!!
- Astara geldik. sacın açıkta kalan yerlerine mutlaka önce sac astarı uygulanacak. Ardından dolgu astarı uygulanıp kademeli zımpara yapılıp pürüssüz bir yüzey elde edilecek. Astar yaş zımparalanabilir. ama yined ebenim tavsiyem kesinlikle zımpara makinası ile kademeli zımpara yapılmasıdır. Böylelikle her yer eşit pürüzsüzlükte olacaktır. Ben kendi astarımız için söylüyorum uygulama ardından yüzeyde 50 70 mikron film kalınlıı bırakır zımpara ile 25 - 30 mikrona iner. Kuruma süresi oda sıcaklığında 3 saat, 60 dercelik fırında 30 dakikadır.
- Sıra geldi boyaya :D araba ne renk olucak. baz kat sistemmi uygulanacak yoksa düz renk mi olacak :D Bunu ustanıza sorun. Araç metalikse zaten kesin vernikli olur. Düz renk ise verniksiz sistem uygulanabilir, bunun bir sıkınıtısı olmaz. Şahsen benim Camaro verniksiz düz kırmızı, ha bugükü aklım olsa kesin vernikli yapardım o ayrı.
- Vernik içinse kendim araba toplatsam kesinlikle çizilmeye dirençli vernik kullanırdım. Biz genellikle bu vernikleri koyu renk arabalarda öneriyoruz. Hatta bazı üst segment araç üreticileri koyu renklerde direk bu vernikleri kullanıyorlar üretim aşamasında.
Ustamızın fırını varmış bu önemli. Ürün olarak seçimleri ne olucak lütfen sorun. Size verdiği 4000 TL lik teklifin içindeki ürünler çok önemli. He sonuçta araba boyanır mı boyanır, zaten her tipte boyayla arabalar boyanıyormu boyanıyor. Ben sadece en iyisi olması için uğraşırdım sizin yerinizde olsam.
abicim çok saol :)
Bir Kaportacım Var Komple Kaporta Boya yapıcak Parasınıda Peşin Verdik, 2 Yıldır Kapısının Önünde Duran Arabanın Civatasına dokunmamış.. Zor Bela Bu Gün Elini Sürdü.. İşte Haftada 1 Gidip Görünsem 2 Seneye Kadar Bitirecek İnşallah.. Tavsiye Ederim :)
oturup araştırmadım ama sizin hesabınıza göre 20+50 70 bin gitti. hadi iyi bir fırın aldım 30 binde öyle gitti. ıvır zıvır açılış 50 binde öyle harcayalım. 150 bine harbiden son sistem kaliteli bir boyahane için gerçekten iyi bir rakam. tutupta 1000 liraya yapacak halimiz yok. ama diğer ustanın adam akıllı 4 günde zımparalayacağı işi yarım günde yaptırır. ve bunu müşteriye videoyla reklam edilirse bizim milletimiz sever böyle şeyleri sıraya yazılır işler.
iyi bir yatırım bence yani.
arkadaşlar ustaya acele ettirme demişler, katılıyorum
ancak, usta acelesi yok da deme sallıyorlar yoksa :)
Kuru buz makinası bende var inan o kadar çok hesap kitap yaptım ki anlatamam :) orta boy plastik enjeksiyon makinasını temizlemek için yaklaşık 400 kg buza ve en az 3 saate ihtiyacın var. Buzun kilosu 3,5-4 tl , elektrik fiyatları malumunuz aşırı pahalı arabaya ne gider sen düşün , ülkemizde hep ucuza kaçıldığı için müşteri bulma olasılığın çok çok düşük olacaktır. Ben makinayı ince hesaplar yapmadan aldım daha kullanmak nasip olmadı satılık şuan :) bu piyasada evde ki hesap çarşıya uymuyor maalesef:)
Maslak swisswax Kurubuz motor temizliğini 550 tl ye yapıyor bu da dip not olarak dursun kenarda (Web sitelerinde fiyat listesi mevcut)
Macunun yüzeyi sünger gibidir ve su ile zımpara yapıldığı taktirde içine giren su dışarıya çıkamaz. Kurutsanız bile emin olamazsınız. Ayrıca macunun yapısı gereği suyla yapılmasına gerek yoktur. siz orada kaba zımpara uyguluyorsunuz. Genelde su ile yapılmasının nedeni etrafa toz çıkmasını engellemek. Astarda ise boyadan önce yüzeyi olabildiğince pürüssüzleştirmek.
MAcunun içinde su kalması, kaportade çektirme sırasında yüzeyde kalan delik ve benzeri durumlarda macun ilerde patlama yapar. Bunun nedeni içeride kalan suyun veya açık alan nedeniyle içeri giren nemin bir şekilde dışarı çıkma isteğidir.
en güzel boya ustayı sık boğaz etmeden yapılıcak boyadır.
gene en iyisi eski usul elle yapılan zımpara.. üstüne yapılıcak işlem varsa çekiç pas temizliği çürük kaynak kesme biçme onlar en son ince macun üstüne boya .. bunlar işi bilen eli güzel olan usta için zor işler değil çok parada istemez adam gibi iyi usta.
sadece zaman ister vakit ister acele istemez..
En iyi ustaya kısıtlı vakit verir sık boğaz ederseniz kötü iş çıkar.
boyaya araba yaptırıcaksanız acele etmiyceksiniz gerekirse 1 ayda çıksın ama güzel çıksın.
Bende aynı tipte "dede" denilen bir ustaya sahibim, adam tek parçada ki ufak göçükleri kaportacısına düzelttirdi, çamurluğun içerisinde 40*10 cm^2lik yerin aynı gün astarnıı attı, ben müsait olunca arayacağım seni dedi.
3 ay sonra aradı, yarın bırak arabayı 2 güne alırsın dedi. Araç 15 yaşında üstünde orjinal boya var, o kadar garip bir renk ki ruhsatta çift renk geçiyor, simli falan adam çamurluk ağızları ve çamurluğun üstünde 40*10'luk yeri lokal boyadı, ton farkı olmaz mı hiç, özenince olmuyor işte.
Arkadaşım gördü, arabadan anlar yani, gözü vardır "parçaları komple mi boyattınız" dedi.
Ustaya asla karışmıyorum bende, hep güzel çıkıyor işler.