Dava açıp açmayacağını bilmediğiniz adama neden para veriyorsunuz? Belli ki size garezi var. İyi niyetli olmadığı açık.
Printable View
Dava açıp açmayacağını bilmediğiniz adama neden para veriyorsunuz? Belli ki size garezi var. İyi niyetli olmadığı açık.
yazılarınızı okuduğuma sanırım hiç bi eksiğiniz yok 3 sene babamın mutehatliğini yaptığı santıyede ve benim 1 senede baska bir şirkette yaptığım santiye sefliğinde hep isg kurallarına uygun bi şekilde gerektiğinde işcileri azarlayarak tum önlemleri alarak çalıştım şimdiye kadarda çok büyük bir kaza allaha şükür görmedim ama büyük ihtimalle dava açılırsa inşaata bi heyet gelip gerekli belgeleri santiyenin durumunu ve işcinin o andaki kaza halini değerlendirmeye alırlar ve eğerki aksi bişey söylemendiği durumda bi sikinti çıkmaz ama söylenirse soruşturma uzar ama yine kazanan siz olursunuz tahminimce eve geçmiş olsuna gelen kişiler tarafından doldurulup para almaya çalışan bir kişi karşınızdaki nacizene fikrim biraz soğuk davranmanız ona göre tepkilerini ölçmeniz eğerki dava açarsa suanda durum sizin haklı olduğunu gösteriyo ve bi fikirde bi güvenilir avukatınızın her zaman olmasıdır illa şirket değil her konuda bir ömür size yardımcı olur tekrardan geçmiş olsun
Icinizden gecenide vermeyin, aynisi basimiza geldi.
Maalesef vefatla sonuclandi, ISG-YD butun belgelerimiz ve santiyede ki sureclerimiz eksiksiz oldugu icin saksakci avukat ve diger saksakcilari, sikayetci olacagiz vs dediler.
Sonunda bizim onerdigimiz paranin yarisini verin kapatalim konuyu dediler.
biz ki daire vericektik+para vericektik. acgozluluklukleri yuzunden en fazla 2. el jetta parasi verdik basimizin gozumuzun sadakasina.
Kimse böyle birşeyi yaşamak veya bir yakınının yaşamasını istemez. Oldu artık bir kere kazadır. Keşke elimizde olsa da herşeyi düzeltebilsek. Ama yapamıyoruz. Bunun yerine biraz geçmiş olsun dediğimizin somut ifadesi, biraz yanında destekçisi olduğumuzun göstergesi, biraz da içimizi rahatlatmak için gönlümüzden geçen meblağı kendisine vermek istedik. Artık alır almaz ona kalmış. Alır sonradan dava da açarsa onun insanlığına, haysiyetine kalmış.
Konunun kapanması için bizim gönlümüzden geçen parayı alıp konuyu kapatmaları gerekir. Sonuçta o insanı itip düşüren bizler değiliz. Ama tutarda kendi hatasını da bize yansıtırsa; gerekirse 10 20 fazla veririz ama hukuki süreçte tüm kozlarımızı oynar, hakkımızı ararız.
Cevabınız için teşekkür ederim.
Eve gidip gelme konusunda biraz geri planda kaldık doğru. Ama bunu tutupta para isteme bahanesi yapmaları yanlış. Şuana kadar geçen konuşmalarda '' neden bize baret, yelek, kemer almadın '' diyen yok, diyemezler de zaten. Çünkü eksik birşeyleri yoktu. Bizi tek suçladıkları konu '' eve ziyarete gitmemek ''. Bu yüzden de inşaatta güvenlik önlemi almadan çalıştırmışız gibi ifade verirlerse de kanıtlarımızı sunup adaletin yerini bulmasını ummaktan başka çaremiz yok maalesef.
Suan isg dersi aliyorum. Hocaya da sorabilirim. Ama anladigim kadar siz isveren olarak size dusenleri yaptiysaniz yasal yola da gitse mahkeme sizi hakli bulucaktir. Ama mahkemeye yansidigi takdirde bilirkisi gelip durumu kontrol etmek kazanin nasil gerceklestigi suanki insaat guvenligi vs. kontrol edilecek.Bunlarin disinda bilirkisiye baret vermemeniz ona karsi insaat icinde diger iscilerden farkli sekilde davranmaniz bile rapora olumsuz gecicek mahkemeye yansiycaktir. Kisacasi en ufak acik sizi kotu duruma dusurur isciyi hakli bulmaya calisir. Gene ikili diyalogla cozmeye calisin mahkemeye boyle bi durumun yansimasi bilr sirketiniz hakkinda kotu imaja sebep olacaktir. Gecmis olsun hem size hem işçiye.
İLk yazınızı okudum ona istinaden yazıyorum. Bende tehlikeli ve çok tehlikeli iş statüsünde çalıyorum.
Kendimce gördüğüm sonuç; Kişisel koruyucu ekipmanlarıni eksiksiz vermişsiniz, bunları teslim ederkende tutanakla imza karşılığı teslim edilmiş, tüm isg eğitimi tam, ssk sı var ve firma açısından kusur oluşturucak bi durum olmadığına göre o vatandaş istediği kadar yırtınsın bi çöp dahi alamaz.
Hatta sizi dava edicem diyosa etsin ama ederse sizde onu kendi kusurundan dolayı dava açtığı için firmanın adını kötü imaj sergileyeceği amacıyla dava açabilir ve gayette güzel bi tazminat alırsınız.
Cevabınız, verdiğiniz bilgiler ve iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.
Üstümüze düşen konularda eminiz. Olası bir mahkeme durumunda da o gün orada olan herkes çağrılarak olayı anlatılması istenir sanırım. Çünkü olay günü biz orada değildik ve binanın ince işi yapılıyordu. Şuan ise bina oturuma hazır vaziyette.
Zamanla hayırlısı neyse hep beraber görürüz umarım. Olası bir gelişme olduğunda da buradan yazacağım.
Benimde bir sorum olacak.
Muthait bir firma bütün işleri taseron firmalara vermis.
Kaba insaat birisine siva birisine filan.
Buralarda olusacak ölümlü veya ölümsüz kazalarda muthait firmaya bir sıkıntı yaratirmi.
Yoksa ihale taserona firmaya mi kalir.
Merak ettim bilgisi olanlardan bilgi alabilirsek güzel olur.
Alt isverenlikle ilgili en buyuk sorunlardan biri, bir isin alt isverene verilmesi icin
-Ya is yardimci is olacak(temizlik, guvenlik vs. Vs.)
-Ya da teknik uzmanlik ve teknoloji gerektirecek
Bir insaatin ana faaliyet alanlarindan oldugu icin ve ozel teknoloji gerekmedigi icin siva,kaba insaat gibi alanlarin alt isverene verilmesi is kanununa gore aslinda muvazaadir ve alt isveren yok hukmundedir aslinda, yani islemlerin asil isveren uzerinden yurumesi gerekir, tum sorumluluk asil isverendedir.
Ama Turkiye gercekleri kanunla uyusmaz, isin dogasi haline gelmistir artik bu muvazaali durum, o yuzden hakimin gorusune gore isler degisir..
acımayın abi böyle şerefsiz heriflere ve lütfen şunlara usta gözüyle bakmayın. Usta adam bütün tedbirlerini alır ondan sonra iş yapar.
Sen herife verdikçe o daha fazlasını almak isteyecek. Cahil cühela kötü ve art niyetli şerefsizlere acımayacaksın. Karşıma geçip bunları dese ne mok yersen ye. Para da vermiyorum sana da beni tehdit edip çıkar sağlamaya çalıştığın için dava açıyorum der çıkar giderim. Yeminle 5 kuruşta para vermem. Böyle cahillere iyi yüzümüzü gösterdikçe kazık yiyen taraf oluyoruz. O herif senden 1000 lira alırken başkası 1005 lira teklif etse işi bırakıp seni düşünmeden gider. Sen iyiliğini yapmışsın hala sana bana maaş bağlayacaksın ömrüm boyunca sen bakıcaksın dedi ya orada bende şalterler attı. Koltuk değneklerini de al sürünsün p.venk.
elden bağış yaparsanız sizin için kötü olur.
muhakkak sizi dava etcek, bağışı alsada dava etcek
Her türlü güvenlik imkanını ve çalışma koşulunu sağlayıp sigortasını da yatırdığın adama acıma gibi bi durum söz konusu olamaz . Zaten işçinin ameliyat ve tedavi süresindeki giderlerde sigortadan karşılanmıştır 1-2 ay her neyse işten uzak kaldı diye istersen şirketten hisse verelim? Duygusal yaklaşırsan yarın başka bi olayda diğer işçilerde belki de bilerek sırf bişeyler koparmak için bile kendini bu durumlara sokabilir . Zaten konuyu açan arkadaşta iyilik olarak bi mebla teklif etmiş kabul görmemiş üstüne adam ekmek yediği kaba s.cmaya kalkıyor dava bilmem ne , Kimseye öyle insani davranmaya gerek yok kısaca hakkı neyse vereceksin altı-üstüne gerek yok.
Adli süreçten korkmaya da gerek yok zaten herşeyin tam olduğunu belirtmişti . Seçim döneminde tüketici hakları ile ilgili düzenleme yapılırken işveren-satıcı haklarına da bir çok düzenleme yapıldı .
Biz devlet ihalelerinde hakim olmadığımız bölgelerde genelde işçi ve yan kalemleri taşeron firmaya veriyoruz . İhale süresi +1 yıl gecikme payı ile birlikte hem bizim firmanın hemde taşeron firmanın net alacak verecek kısmı hesaplandıktan sonra sözleşmeye ekleniyor . Sözleşme de zaten 2-3 madde de kendisine verilen alandaki çalışma koşulları ile alakalı veya teknik sebepler ile alakalı her türlü olumsuz durum taşerona aittir diye de belirtiliyor . Hatta ihaleyi alan firma ve taşeron ile sözleşme de karşılıklı cayma bedeli dahi ekleniyor ki bu durumlarda mağdur taraf maddi olarak kendini güvenceye alsın vs diye . Öyle bir iş yapacaksan önerim bu şekilde sözleşme yaparak kendini güvenceye almandır abi . Sözleşmesiz el altı çalışma durumunda müteahhite zaten dava açılıyor sana da yansıması elbette ki olur .
Bu noktadan sonra atacağınız her adım kayıtlı olsun. Ofisinizde güvenlik kamerası olsun, ofisinizde görüşün her şey kayıt altına alınsın. Bir bedel verecekseniz, bu duruma karşılık aldığını sonradan hiç bir hak talep etmeyeceğini belirten bir belgeyi imzalasın. O belgeyi de notere tasdik ettirin.
Yorum yapan herkese saygım var.Yalnız bu olay benim gibi makam şoförü veya diğer arkadaşlarımız gibi ( atıyorum) doktor,mimar,mühendis,kuaför vs meslek gruplarına mensup kişilerin yorumlarıyla hareket edilmeyecek kadar ciddi sizin için.Kesinlikle hukuki destek almalısınız.Yaralanan arkadaşın ömür boyu engelli kalma durumu söz konusuysa ve bunu mahkemeye taşırsa karşınıza çıkabilecek maddi tutarı kimse bilemez.Sizi korkutmak istemem ama dolaylı olarak tanıdığım biri kurumsal bir şirkette iş kazası sonucu 1 gözünü kaybetti. Yaklaşık 8 sene önce şirket 100 bin lira nakit teklif etti dava açmaması karşılığında.Almadı,dava açtı.Yaklaşık 2 sene sürdü davası ( bu zaman zarfında aynı yerde çalışmaya devam etti ) 350 bin liraya yakın tazminat kazandı ve aldı.
Lütfen iyi bir avukata danışın. Çok geçmiş olsun
İşverene illaki tazminat çıkıyor mahkemeden çünkü mahkemeler genelde tüketicinin ve işçinin yanında.
Bu tazminatlardan inşaat All Risk sigortası ve İşverne Mali Mesuliyet sigortası yaptırarak korunabilirsiniz.
öncelikle bütün evrak kitap işinin tam olduğunu var sayıyorum, SGK tamam, İSG tamam vs vs...
işçiye baret emniyet kemeri burun destekli iş ayakkabısını imza karşılığı da verdiniz o da tamam...
1- iskeleden mi düştü? düştüyse iskele iş güvenlik standartlarına göre mi kuruldu ve son yönetmeliğe göre koruması var mıydı?
2- emniyet kemeri vermişsiniz güzel, peki onu takması için binayı boydan boya geçen, çelik+kimyasal dübelle sabitlenmiş çelik halatları gerdiniz mi? yoksa işçiler bu emniyet kemerini takacak yer bulamadığı için belinde aksesuar olarak mı bulunduruyor?
ben size söyleyeyim, her şeyiniz tam bile olsa bu 2 maddede takılıp ceza alıyorsunuz, hem de ciddi meblağlarla... işçiyle anlaşın, imza karşılığı gerekeni yapın bence...
Geçmiş olsun Allah c.c kolaylık versin.
Uzlaşma yolu bile olsa şöyle bir durum var. 10 yıl içinde dava açma hakkına sahip ve şu an işverenden çok işçinin yanında devlet. Her şekilde geçirecek bir şey bulurlar. Zor durum. Umarım dertsiz bir şekilde sonuçlanır.
Aklınızda olsun belirli zamanı var. Atıyorum 6 ay olsun. 6 ayda bir eğitim verilmesi lazım ki eğitim aldığına dair kağıt imzalayacaklar sonrasında problem olmaz. İşte bunu isgcinin iyi takip etmesi lazım.
Ben isi taserona verdim
Taseronda bir firma sonunda bu adamlarda taseron firmanin adamlari
Sozlesmemde olusacak her turlu kaza bela taseron firma yükümlüdür diye ibare olmasina ragmen
Ihale neden bana kaliyor.
Taseron firma isini yapamamis ve yasal yukumlulukleri sozlesmede kabul ettiginden
Muthait firmaya neden ceza çekiyor
Başkan bu durumlarda bizim mantığımızla mevcut yönetmelikler çelişebiliyor. İş tamamen bakanlığın duruma bakış açısıyla alakalı.
Ben kendi sektörümden örnek vereyim, Endüstriyel tehlikeli atık bertarafı yapıyoruz. Atık üreticisi x bir bertarafçıyla sözleşme yapıyor, tehlikeli atık taşıma lisansına sahip kamyonlar organize edilip atık üreticinin sahasından yüklenip resmi evraklar doldurularak tehlikeli atık bertaraf tesisine doğru yola çıkıyor. Atık üreticisi bu noktada şunu diyebilir, ''ben resmi bütün evrakları olan bertarafçılarla ve nakliyecilerle çalıştım benim sorumluluğum yüklediğim anda biter''. Mantık bunu gerektiriyor fakat mevzuata göre atık tamamen bertaraf edilip doğaya karışmayacak hale gelene kadar üreticisinin sorumluluğunda ve üretici bunu kontrol etmekle yükümlü. Değişik yükümlülükler ve yaptırımlar söz konusu.
Bu arada bu is eger arapsacina donusecek uzlasma saglayamayacagiz diye dusunuyorsaniz, profesyonel destek almanizi tavsiye ederim.
Dunyanin gelismis ulkelerinde cok yaygin kullanilan ama turkiyede yeterince kullanilmayan ama aslinda cok ise yarayan hukuki arabuluculuk destegi de alabilirsiniz. Bir arkadasim amerikada hukuk egitiminden sonra turkiyede bu isi devlet destegi ile proje bazli yapiyor suan isterseniz yonlendirebilirim.
Taşeron nasıl işcisinden sorumlu ise, işverende taşeronundan sorumlu tutuluyor ki taşeron maliyetten kısmak için İSG kurallarına ters düşmesin diye yorumlamıştık biz.
Geçen gece şarjım yoktu ve maç sonunda dikkatli okuyamadım, bütün evraklarınız eksiksiz olduğunu-İSG Uzmanı raporlarının, KKD'leri imza karşılığı verdiğiniz ve işbaşı eğitim kayıtlarınızın olduğunu varsayarsak(işe giriş isg eğitimi değil)
Eğer ki düşülen iskele mevzuata uygun ve onay veren İSG uzmanı var ise ve iskelenin yüksekliği kemer takmayı zorunlu kılıyor ise yapı üzerinde kemer takmak için gereken çeliklerin yerleşmesi tam iken
Kusur sizin değil.
Ancak bunlar yok ise ve siz ÇSGB'ye iş kazasını bildirmediyseniz, ustanın işini bilen bir avukatla sizi çok büyük sıkıntılara sokması kaçınılmaz.
"Kendi işimizi yapıyorduk diye hastahaneye beyanda bulunulmuş, o yüzden ileride başınızı ağrıtabilecek bir süreç ÇSGB'ye iş kazası bildirmemek, mevcut cezanın yanında sigorta masraflarını dahi size çıkartabilirler.
Teşerondan sorumluyuz işi yetistiremez ise ben taserondan tazminat alırım.
Ama taseronun hatası neden üstüne kesiliyor.
Saçma değil mi
Taseronun ssk listesindeki isci mutahit firma ile alakasi yok sadece iş vermiş firmaya.
Muthait firmaya neden değer saçmalık bence
İşin hukuki boyutu hakkında bilgi vereyim.
O adam oradan düştüyse en az %80 size kusur çıkacaktır. Maddi ve manevi tazminat davası açarsa maluliyet durumuna göre manevi ile birlikte 100-200 bin tl arası bir zarar ortaya çıkması muhtemel. SGK adama gelir bağlayacak %10'dan fazla maluliyeti varsa, bu tutarı da size rücu ederek tahsil edecek. Ta bi sgknın sizden alacağı tutar toplam tazminattan mahsup edilecektir.
Benzer bi durumu 20 yıl kadar önce ailem yaşadı. Konuya çok girmeyecegim.
Öncelikle kaza gününden bu güne çalışmadığı süre içinde bütün masrafları sigorta tarafından karşılandıysa.
Bu dönemde maaş aldıysa- normal maaşına ek bi ödeme yapabilirsiniz. Aradaki rakamı ödeme yapabilirsiniz (yani 2.000tl maaşı var, ama sgk 1300 ödedi gibi)
Ailesi ister istemez git gel, yol parası v.b. harçlık türünde giderleri olmuştur, üzüntü olmuştur. bunun için bi meblag verebilirsiniz 3.000-5.000 gibi
Lakin ne para verirseniz verin banka üzerinden yollayın elden vermeyin.
O tutanak bu tutanak ne varsa toplayın.
kesinlikle hukuki bi danışmanlık alın.
Bu iş için bi tazminat belirleyin aile arasında.
Eğer taraflar arasında bir anlaşma sağlanırsa bunu noterden yapın. gelecekte tekrar dava açmayacagını falan not düşün
Konuyu yeni gördüm çok çok geçmiş olsun, tek tek okuyamadım telden girdiğim için ama,
Bütün evraklarınız tam olmalı, kişisel koruyucu teslim tutanakları, isg eğitim tutanakları imzalı olması lazım işçinin adına. sgk zaten Allahın emri, bunların dışında ikametgah, sabıka kaydı gibi ıvır zıvırlarda işçinin dosyasında olmalı.
Şantiyede gerekli önlemler alınmış olmalı, özellikle yüksekten düşme tehlikesi olan kısımlarda önleyici uyarılar olması gerekiyor. Yoksa zaten bu olayda gerekli önlemleri almadığınız için suçlusunuz.
İş güvenliği uzmanınız varsa, işini yapmışsa yönlendirir sizi zaten. Ama gönül almak lazım bu gibi olaylarda dibine kadar haklıda olsanız. Karşınızdakini ne koparırsam kardır moduna girse bile onun basit bir insan olduğunu kabullenip çok sabırlı davranmanız lazım. Bu işler malesef böyle, adam kemer baret taksın diye adamla kavga edersin ama bir şey oldumu devlet bize bakmiy, patron bizi sevmiy olur.
Ayrıca istediğiniz kadar taşerona verin işi, nasıl ki taşeronun yaptığı işin kalitesini denetliyorsanız, iş güvenliği ile ilgili kısmıda denetlemek zorundasınız mevzuara göre.
Çok geçmiş olsun, kendi bünyemizde iş güvenliği uzmanımız var pmden ulaşırsanız yardımcı olucaksa görüştürebilirim sizi, fikir gerekirse.
Cevabınız için teşekkür ederim.
Hayır, çalışanımız iskeleden değil yüksek giriş balkonundan düşmüştür.
Emniyet kemerlerini binayı dolaşan çelik dübelle sabitlenmiş çelik hatlarla değil, iskeleyi binaya sabitleyen çelik sabitleyicilere ve iskelenin kalın borularına takmışlardır.
Buna benzer olay başından geçen bir tanıdığımızdan bilgi aldığımızda; '' 2metre ve üzerinde yaşanan iş kazalarında yükseklikle ilgili hususlara dikkat ediliyor '' gibi bir şey söylemişti. Yanlış anlamış veya anlatan arkadaşın yanlışı olabilir tam bilemiyorum açıkcası. Bizim işimizde yaşanan iş kazası balkon-taban arası net olarak 1,85m olması gerekiyor.
http://i.hizliresim.com/LAEZ9J.jpg