Selam, karbon fiber malzemeden krank yapılabilirmi beyler ? Dayanım verim vs. ne olur karbon fiber hakkında bilgisi olanlarla şu mevzuyu bir kafa yorsun ayrıca her şey okeyse özellikle yataklar için ne yapılabilir ?
Selam, karbon fiber malzemeden krank yapılabilirmi beyler ? Dayanım verim vs. ne olur karbon fiber hakkında bilgisi olanlarla şu mevzuyu bir kafa yorsun ayrıca her şey okeyse özellikle yataklar için ne yapılabilir ?
Ya örs olacak sağlam duracaksın, yada çekiç olacak zamanında vuracaksın..
amaç hafifletmekse çok hafif krank da çok iyi değildir, ayrıca yataklar tek başına CF olamaz bence, illa ki oralara yatak geçirilmesi lazım... örnekleri var mı hiç incelemedim ama dönen ısınan yağlanan parçalarda CF doğru malzeme midir bilemedim...
Aşağıdaki gibi bir şey buldum ;
http://evoatlanta.com/forums/showthread.php?t=3330
İngilizcesi olanlar bir göz atarsa çok sevinirim asparagas mı gerçekten böyle bir şey varmı bilgi sahibi oluruz en azından.
1 nisan şakası abi o linkteki.
Ayrıca karbon fiberin aşınma direnci çok yüksek değil diye biliyorum, yataklarda sıkıntı o kısmı.
Karbon fiber sicakliga ne kadar dayanir bilgim yok..şayet yağsız kaldığında direk kirabilir de cizmek yerine..
Yataklar için bir işlem yapılması bile gerekmeyebilir sanki carbon fiber ile çeliğin net bir karşılaştırmasını bulabilirsem daha anlam kazanır herhalde.
Sase karoser kaporta ic tasarim tamamda
Motorda özellikle krankta sonuc almak imkansi
Titanyum la nasıl olur asil bende hep buni merak etmisimdir
İnsanlar ikiye ayrılır. İşine gelenler işine gelmeyenler olarak.
Kendi Ahlakın için Kuran'ı oku, vatanın için Nutuk'u oku.
Hakikatten yana olacaksan, yalnız kalmayı göze alacaksın...
Dr.ECU
Cf piston varmis.. Krankta olabilir sanki. Celikten 3 4 kat daha dayanikli imis.. Sicakliga da dayanabiliyormus.. Risk alinabilirse denenir)
İmkansız derken ne gibi kriterlerin uyumsuzluğu söz konusu olabilir ? Çok bir bilgiye ulaşamadım ama mesela çelikten 7 kat daha dayanım gücü olan bir malzeme ama her şey dayanım değil tabi diğer kriterler nedir bilmiyorum.
Bu arada çelik ile carbon fiber in karşılaştırmasını arıyorum geçenlerde bulmuştum ama şimdi bulamadım nedense.
Pdf olarak var googleda.
https://www.google.com.tr/search?q=c..._AUIBSgA&dpr=3
Istanbul.edu.tr adresindeki pdfde belirtiyor
hocam bak isterse çelikten 100 kat dayanıklı olsun, piston, krank gibi elemanlar 'solid' yani katı bir kütledir... dokunsan vursan üflesen belli bir form değişme limiti vardır ve bu çok çok düşük limitlerdedir... CF bir malzemenin ise içi boş olacağı için, kütlesel bir davranış göstereceğini düşünmüyorum, belki kırılmaz çok da hafif olur ama deforme olur... kaportanın belli bir deforme olma limiti vardır ama motor içi için mikronlarla konuşuyoruz biliyorsunuz...
Çok teşekkür ederim inceliyorum.
Bu arada ufak bir düzeltme (wiki den alıntıdır) "Karbon fiberin yapısı, çelikten 4,5 kat daha hafif olmasına rağmen 3 kat daha dayanıklıdır." 7 kat daha fazla olarak belirtmiştim.
Porsche muzesinde agirligin yarislardaki onemini anlatan bir bolum bulunmakta. Burada 911lerin pist versiyonlarinda kullanilan titanyum krank vardi, normal celik alasimli kranktan 6kg daha hafif oldugu anlatiliyordu. Rakamlarda yaniliyo olabilirim ancak krangin 19kg'dan materyal degisikligi ile 13kg'a dustugunden bahsediliyordu.
Bu arada piston için esas madde olarak alüminyum berilyum alaşımı kullanımından bahsediliyor. Hem hafif hem de ısı iletkenliği yüksek olduğu için hararet konusunda avantajlıymış.
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)