Dil için yurtdışına çıkmanın mantığı yok arkadaşlar. Tamamen pratikle alakalı olan bişey. Arkadaşım Saint Joseph Mezunu Toefl da full yaparak gitti amerikaya. Ama bütün evde son 3 sene ingilizce konuştular anne babasıyla. Kardeşi de 2 soru kaçırarak gitti o da Avusturya Lisesi mezunu. Ben istek mezunuyum ve orta hazırlık barajını ortalama bir not ile geçtim ama Robert mezunundan daha iyi ingilizce konuşuyorum ki hiç Amerikaya İngiltere ye gitmedim eğitim vs için. Sadece Orta Hazırlık baraj sınavından çıktığım günün akşamı Amerikalı zenci bir çocukla arkadaşlık kurdum. Yan binada oturuyormuş o sabah gelmiş. Benimle yaşıttı ve o Amerikaya dönene kadar 3 sene beraber takıldık. Orta 1 için okula döndüğüm zaman bütün hocalarım yazı Amerikada falan mı geçirdin dediler. Aksan vs herşey değişti. Liseden sonra 4 sene ingilizce ile alakam olmadı film ve çalıştığım yerdeki diyaloglarım dışında. Uludağ Üniversitesindeki yalandan ingilizce derslerini saymıyorum bile.
4 sene sonra Kültür üniversitesi İngilizce Uluslararası İlişkiler için dil baraj sınavına girdim herkes kasma kesin bırakırlar hazırlık okursun dedi. Yaw sınav çok kolay geçti dedim hı hı dediler. Barajı atladım. Tek yaptığım ingilizce pratiktir. Film izlerken altyazı okumam hanım için ingilizce altyazı koyarım.
Dİl için tek yapman gereken şey konuşmak istediğin dil ile düşünmek. Türkçe düşünüp ingilizce konuşmaya çalışırsan hep tutuk tutuk konuşursun kekelersin takılırsın vs. Bi de konuşurken hata yapmaktan korkma Allah ne dersem yanlış anlar acaba falan diye kasma şöyle düşün " sen karşındaki adamdan daha ileridesin çünkü o adam senin anadilini hiç bilmiyor ve sen o adamla konuşabiliyorsun" her zaman işe yarar. Bi Fransızlarda işe yaramıyor. Universitede Fransızca eğitim aldım Fransız Kültürde 10 kur geçtim Fransada zorlandığım kadar başka yerde zorlanmadım. 10 kere Fransaya gittim. Gramerde bi hata yap gözünü açıp yaratık görmüş gibi bakmıolar mı sinir oluyorum. Dönüyorum ingilizceye. İngilizce bilmiyorsa başlıyorum Türkçeye. Bu sefer onlarde devre yanıyor Fransızcamı anlamaya başlıolar o zaman. Lan dilini yanlış telaffuz etti diye trip atılır mı? Nasıl bir kibirse anlamamazlıktan geliolar.