Almanya 2 dünya savaşı çıkartıp ikisini de kaybedip yine de bu durumda olan bir ülke :) ekonomi algı üzerine kurulu .
Almanya 2 dünya savaşı çıkartıp ikisini de kaybedip yine de bu durumda olan bir ülke :) ekonomi algı üzerine kurulu .
Yurtdışındaki ceo işe bisikletle, metroyla gidip gelirken, bizde birbirinden görüp satın alma olayı fazla olduğundan 10 arabadan 8 tanesi bmw-mercedes 50 lirası olan bi 50 daha kredi çekip sırf önündeki yıldız için fluence yürüyenli ve motorlu CLA, yada arkada 3.20i logosu bulunan 1.6 motorlu bmw ile kendini tatmin etmeye çalışıyor.
Şahsen ben herkeste aynısından olan araçları mecbur kalıp kullandığım yada bindiğim zamanlarda kendimi iyi hissetmiyorum, her zaman piyasada herkesin binmediği az bulunan araçları tercih ediyorum.
Harfi harfine kelimesi kelimesine katılıyorum yazılanların :)
Biz Toplum olarak stand uplara bile konu olan herşeyi bilme her konuda fikrimiz olma yetisine sahibiz :) Bunun akabinde gerçekten araştırıp öğrenmediğimiz için çevresel şartlardan ve söylentilerden etkilenme konusunda çok çok direnç düşük.Yani vatandaş herşeyi biliyor her araçla ilgili fikri var,peki o araçla ilgili 2 satır yazı bile okumadı nereden bu fikri ediniyor?Herhangi bir ortamda bahsi geçen gerçeği yansıtmayan övme yada karalamalar zamanla bunlar kişinin kendi fikri gibi bilinç altına yerleşiyor ve gelsin sana ezber alımlar söylemler :)Burdan sonrasıda değerini etmeyen arbalar..
Ben Hep insanların öncelikli tercih etmediği araçlara yöneldim.Her yapılan aracın arkasında mühendislik var hiçbir mühendis ya da marka sorun çıkarsın bozulsun diye bir iş yapmaz , tabi ki hata yapabilir burada da kendi araştırmalarımız ve tespitlerimiz ile sonuca varabiliyoruz.
Örnek vermek gerekirse 2 adet rx8 im oldu 2sinde de hiç sorun yaşamadım :) ve insanlar öcü gözüyle bakarken ben zamanının şartlarına göre emsallerine göre daha uygun rakamlar ödeyip daha fazla keyfini sürdüm.Tutulmama sebebini herkes bilir mesela buda bir tespittir rx8 sahibi olmayan herkes çok yaktığını sürekli motor bittiğini bilir :) ... ve bu arba ile ilgili fikri vardır , bir çoğuda bahsettiğimiz kulaktan dolma ile oluşan fikirler :) Şu anda rx8 lerin piyasasına bir bakın zamanında boyasız kmsiz arabalar kaç paraydı şimdi arabalar kaç para? Ne oldu motorumu güncellendi yada yakıt mı ucuzladı..Ne olduğunu söyleyeyim sorunsuz süper diye tapılan arabalar uzay fiyat oldu diğer taraftan aslında sorun çıkarmayan rx8 ler göz önünde güven sağladı ve güven gelen kesim almaya yöneldi..SOnuç... Zamanında saçma sapan söylemler yüzünden az adette satıldığı için bugün sınırlı adette pahallı olarak alım yapılabiliyor...Böyle keyifli ama ön yargı ile harcadığımız model ne yazıkki çok fazla..
Ben bu ters köşeyi hep yapıyorum ve her zaman mutlu oluyorum çok şükür.
Şimdi gittim Opel GT Roadster Aldım :)Yorum yapanların Amerika üretimi olması vs bilmediğini geçtim Bakıp ya ne güzel arabaymış aslında diye yorum yapıp "ya direksiyona bak Opel işte insan farklı birşey yapar" diyen vatandaşa 2009 Model Corvette direksiyonu olduğunu gösterdiğimdeki şaşkınlığa ben artık şaşırmıyorum.Önyargı böyle birşey..Ancak artık farkında varsın insanlar çok biliyorum diye takılmak kendilerine zarar veriyor..Az bilin öz bilin gerçeği bilin :)
Her ülkenin kendi ürününün reklamını yapması kadar doğal bir şey yok. Amerikalılar hollywood sayesinde yol tutmayan, çorba gibi yakıt içen, sadece büyük hacimli olup gürleyen mustangleri, pontiac gto ları nasıl gözümüzde büyüttülerse, Almanlar ve İngilizlerde yazılı basını yönetiyorken, oradan kendi araçlarını tabi ki överler. 10-15 yıl öncesine kadar bizde yaygın olarak satılan C segmenti Japon otomobillerinin yalıtım ve güvenlik ile ilgili Alman araçlarına göre ciddi eksikleri olduğu gerçeğini ise görmezden gelmeyin. Vw ve grubuna özel bir husumetim yok ama Türkiye distribütörünü günahım kadar sevmem. Diğer yandan ise trafik kazalarının bu kadar fazla olduğu bir ülkede, Bir çoğunda güvenlik zaafı olmayan Alman araçlarının yaygınlaşması kötü bir şey değil diye avunuyorum. Bilemiyorum Altan bilemiyorum...
Tam olarak düşündüğümü yazmışsın abi, eline sağlık. Marka adı zikretmenin alemi yok ama.
Vag grubundan Fabia-octavia-passat-polo kullanmış birisi olarak evet Japonlara göre konforlular, çok daha iyi ses yalıtımları var. Ama daha sorunlular.
Fransızlardan Cllio-c3-c4-xsara-106 da kullandım vag gurbuna göre daha sorunsuzlar.
Japonlardan civic-jazz-colt-lancer kullandım samimi söylüyorum yağ-su koy devam. Elbette arıza var ama daha basit-mekaniğe özen gösterilmiş araçlar. Konfor vag'a göre daha az, kullanım keyfi daha iyi.
vw'in satış stratejisi başarılı, adamlar marketing işini çok güzel yapıyorlar. Evet mazda çok sorunsuz çok ta şık araçlar üretiyor ama satış sonrası zayıf. 2. el zayıf.
Bu işin tek mantığı arabayı daha alırken kaça satarım düşüncesiyle alan toplumumuz ve tok kapı sesinin araç üzerinde uyandırdığı dayanılmaz satın alma isteği :)
bu gün passat alırsın 6 ay kullanırsın aldığının üstüne 10K koyar satarsın.
bu gün mazda-volvo-mitsubishi alırsın 6 ay kullanırsın aldığının 10k zararına satarsın. (olması gereken de budur aslında)
Bir japoncu yine japon arabalarını pohpohluyolar sizi ne ya bırakın algıyı malgıyı isteyen istediği arabayı alsın cok hızlı cok konforlu desin politik savaşa cevirmişsiniz cok sacma
Bunlari cok konustuk. Isin sonunda polo yerine avensis aldigim icin fakir ilan edildim. Cekemiyor *** atiyor oldum.
Daha dun yazdim facebookuma, yiyosa almanyayi boykot edin ise otomobillerden baslayarak diye. Sonra ekledim, edemezsiniz ki digerlerinin ledi yok diye. Tok kapi sesi yok diye.
Bu forumda ne zaman tecrubelerimden yola cikarak vag grupta bir seyi kotulesem, millet ailelerine kufretmisim gibi davrandi. Ben bunu insanlarin altindaki araci 5 yil krediyle borcla harcla aldigina ve objektif olamamalarina, yediremenelerine bagliyorum. Halbuki sen bir firmadan bir urun almissin, kotu de cikabilir. Bu geregindeb daha pahali bir sey oldugu ve sen de bu kazigi yedigin icin elin almaninin firmasini savunma diyorsun, altindaki ibizayla ya da golfle senin altindaki mazda 6yi ezmeye calisiyor.
Baslarda tepki verirdim. Simdi gulup geciyorum.
Yeni nesil arabaların çoğunu beğenmiyorum çok elektronik malzemeler var.
Benim için 2000 öncesi her otomobil kıymetli ve keyifli.
Yenilerin hepsi servislere ve güncellemelere gebe cep telefonları gibi alındığı zaman çok iyiler yeni modelleri çıkınca tü kaka. Sorunlarda cabası adam doğuş grubuna teşekkür konusu açmış şanzımanı iyi niyet garantisi ile değiştirdiler vs kimse demiyorki neden değişti bu şanzuman. Sorun hiç olmaması gereken bir sorun.
Elektrikli direksiyonlar bilmem kaç kademeli otomatik şanzımanlar elektronik gaz kelebekleri denge kontrol sistemleri tamam çok konforlu ama sürücü ile otomobil arasındaki bağı koparıyor.
Güncel bir bmw yada audi kullandığımda bütün sistemleri kapadığım halde sert kullanımda aracın limitlerini hissedemiyorum. Benim için bilgisayar oyunun oynamak gibi hissiyatsız.
Kendimden örnek vermek gerekirse TR'ye dergiler ilk girdiğinden beri evimde 91'den bu yana Autoshow Otohaber vb gibi dergiler duruyor hala.
Ben Fransız arabalarıyla büyüdüm, Renault 9- 11-21 Concorde-Safrane-Laguna gibi döneminin araçlarına sahipti ailem. Daha sonra Volvo serisine geçtik S70 T5, S60 2.0T gibi arada Alfa 156 sonrasında 159 derken Golf 6 ile VAG, bu sene Infiniti Q50 ile japon yine Beetle 1.2TSI ile VAG'dan devam ediyorum.
Hiçbir zaman fanatik olmadım her zaman kendi zevkime göre araç aldım, aldırdım da aileme. Benim kendi gözlemim belirli bir kritere indirgemezseniz kıyaslamayı genel kıyaslamada VAG grubu araçların tek bir şeyi iyi sunmayıp genel anlamda kullanıcı tatmin etme konusunda çok daha başarılı olduğu. Özellikle ellerindeki motor çeşit bolluğu, model bolluğu ve ellerindeki bu modellerin uzun zamandır aynı çizgide olması, Amerikada da Polonyada da aynı Golf'e binebilmek insanların hoşuna gidiyor. 1.2TSI'dan 2.0T 300hp ye kadar sana motor seçeneği sunabilmesi model bazında da ülkeler içinde piyasada dominant kılıyor.
Burada problem bu avantajları sanki diğer markalardan çok daha kaliteli veya premium vb gibi insanların araçlarını ve markayı övmesinden kaynalanıyor. Bunun da asıl sebebi cehalet ve dünyadan bir haber olmaları. Siz bu algı operasyonları sadece VAG mı yapıyor zannediyorsunuz?
Dünyanın her yerinde her marka yiyeceğinden, kıyafetine bunun gibi işler yürütüyor ve milyar dolarlar harcıyor. Bir marka için en önemli husus " lovemark" olmaktır. Bunu iyi başarıyorsan ayakta kalırsın. Diğer markalar bunu beceremiyorsa burada suçlu VAG değildir. Sonuçta kimsenin kafasına silah dayamıyorlar.
Ben Reklam Sektöründeyim. Sanat Yönetmeni olarak çalışıyorum ve firmaların reklam stratejilerini belirleyip hayata geçiriyorum. Firmaların hangi sektörde olursa olsun neyi nasıl manupule ettiğini veya abarttığını çok iyi biliyorum, zira o manipülasyonları ve abartıların ne olacağını ve nasıl olacağını ben belirliyorum :) O yüzden fazla takılmayın bu kadar neden rahatsız oluyorsunuz ki mutlu olduğunuz arabayı alın binin. Boş beleş konuşan adamla da muhabbete girmeyin rahat edin.
Ben Infiniti alınca etraftaki herkes bune çin malımı, bu kadar para buna verilir mi vs diye binmediği görmediği arabaya yorum yaptı bir kulağımdan girdi diğerinden çıktı. Onlar aynı fiyata 1.6TDI Passata biniyor ben Infitini Q50 2.0 T 211hp mercedes motorlu arabaya biniorum. Gördüklerinde ve bindiklerinde de oha neymiş bu oluyorlar.
Alman Japon Fransız İtalyan malı arabalar kullandım nacizane kannatim
Almanlar ederinden pahalı
Fransızların öpücüğü dışında gereksiz
İtalyanlar ehh işte
Japonlar beklentni performans ve ekonomi olsun konfor beklentini düşük tut
Benim bakış açım özetle budur
Almanlar dergiler ve tv lerle insanlar üzerinde baskı oluşturabilir. Ama bunu Türk insanı üzerine yapamaz. İlk emri "oku" olan kitabını okumayan millet zaten o dergileri okusa dahi bişi almamıştır.
Alsaydı bugün s2k lar 100k tl üzerinde olmazdı. Vtecler 40 dan başlamaması gerekirdi. Okudğunu götünden anlayan ülke için farketmiyor kısacası korkmaya gerek yok.
Bu arada dip not; Almanlarneredeyse otomotivin var oluşundan beri en iyi leri üretirler zaten. Bunun en iyi kanıtı; sen tsukuba battle da izlesen adam kendi arabasını almanlarla kıyaslıyor, Autoshowda izlesen kendi araçları, Amerikan modifiye programlarındada yine kıyas olarak Almanlar alınır. Bu zaten çok basit bir denklem.
[QUOTE=Bar35;8127422] Benim kendi gözlemim belirli bir kritere indirgemezseniz kıyaslamayı genel kıyaslamada VAG grubu araçların tek bir şeyi iyi sunmayıp genel anlamda kullanıcı tatmin etme konusunda çok daha başarılı olduğu. QUOTE]
Bana kalırsa olay bu.Hb sti satıp golf r a geçtim ben.Sti kesinlikle çok yırtıcı çok keyifli bir arabaydı.Golf ona nazaran daha ruhsuz.Ama mesela golf den %30 daha fazla yakıyordu mesela.Tabiki bu arabaların amacı ekonomi değil.Ama ekstra bir şey sunuluyor benim için artı, daha az yakması.Almanlar hiç bir zaman tek bir özelliğe kitlenmiyorlar.Adam ne İtalyan(ss ler) kadar çabuk biten bir araba yaparım diyor nede Japonlar kadar sorunsuz.Ortasını yaparım farklı bir yerlerden başka birşey eklerim diyor.Herşeyden biraz olması benim için daha iyi.Günlük binebileceğim ayrı bir arabam, birde spor arabam olsa sti tercih ederim, böyle bir imkanım olmadığı için golf benim isteklerime çok daha fazla cevap veriyor.
En güzel cevaplardan birisini İsveç'liler vermiş sanırım..:) :D
http://i277.photobucket.com/albums/k...psbfwsindf.jpg
Yumuşak plastik ve yumuşak dokunuş fetişizmine sahip olanlar evine bir torpido götürüp ona sarılıp yatsın :D
Volvomda çok o yumuşak plastiklerden falan... Ses yapıyor ağır malzeme bir süre sonra. benim araç 112binde. Ses aşırı değil ama eski aracımda bu sorunu çok yaşadım (c70ti) çok şükür çözümü var. Dolby ses sistemi koymuş volvo mühendisleri bu işin çözümü için...
Kaliteyi yumuşak malzemeye yada 50 liralık farklı yada eşdeğer fiyatlı fitil ve kapı kilidinden çıkacak "lop" sesine indirgemek yanlış. 2013 bir audi a4e bindim. Kapılarını bravo ile kıyaslasam bir çok arkadaş laf eder diye bravo iyi demeyeyim ama 99 c70imden daha kötü! neye göre? sert plastik... Peki 10 sene sonra ses yoksa ve malzeme özelliğini koruyorsa kötü mü? 5 sene kullanıp satan "sert plastik, kaliteyi düşürdüler" der... Alıp 10 sen sonra alan ise "diğerleri langur lungur ses yapıyor, benim arabam hala sessiz, adamlar işi biliyor" der...
Yani beklentiler...
Doktora tezim algı yönetimi üzerine... Sayfalarca yazarım ama bir örnek üzrerinden gidelim...
2009 krizini en çok hisseden japon firması olan toyota mükemmel bir algı yönetimi yaptı... En zor zamanlarından birinde milyon civarı aracını geri çağırdı... Ottan sebeplerle... Dalga geçtik, kötü bir imaj bıraktı ilk etapta ama daha sonrasında ne oldu? En zor zamanında malının arkasında duran, güvenilir ve "basit hataları bile" önemseyen bir imaj bıraktı zihinlerde... Tüm marakalar bunu taklit etti daha sonra... En çok abartan mazdaydı. Benzin deposunda örümcek ağı bağlama riskine karşı araba çağırdı :D
Bir dönem "Amerikanlar büyük sever" diyerek amerikaya japon arabaları daha uzun tamponlarla yollandı!
Algı her yerde var... Ama her yerde her algı tutmaz.
Bu konuda Toyota mükemmel işler çıkartıyor... Zaten üretimde ya 1. ya 2. dünya çapında...