Tam doğru değil..
Dünyadaki büyük bütün markalar hindistanda çinde yada yükselen yıldız vietnam misal üretim yaptırıyor yada başka ülkelerde ama ordada parçalarda bile ya yatırımın direk içindeler ya sahibi yada ortağılar.. ama elleri içinde üretmin her aşamasında..
yani fason ürettirmiyorlar gene o üretilen chip işlemci duy anakart plastik kaba parçalar yada herneyse ortaklık yada direk komple o tesisin sahibiler..
onlarda genelde ordakiler parçaları alıp kendi ülkelerinde birleştirip satıyorlar. bazıları artık onuda yapmıyor direk çinde birleştirip orda satışa veriyor ancak çok gizli bir teknolojisi varsa yada özel bir teknolojisi varsa üründe onu kendi ülkelerinde üretip montajlıyorlar çinliler kopyalamasın diye..
neticede o üretilen parçalarda bile kendi gözlemleri ve sahiplik faktörü var..
birde fason firmalar var o dediğiniz o firmalara giriyor
ben burda darkmoon diye bir firma kuruyorum.. çine gidiyorum aracı firmaya gidiyorum media tek şirketi ile anlaşıyorum anakartı falanca fabrikaya gidip anlaşıyorum ram için öyle ekran için öyle daha doğrusu aracı firma benim için kovalıyor.. vel hasıl ben telefon kombinimi yapıyorum 2-3 farklı tipde tasarımına kadar seçebiliyorum ..
parçalar buraya geliyor gemiyle minik bir atolye kuruyorum burda anakart ekran kabını birleştirip kutuya koyup satıyorum..
ilkiyle ikincisi arasındaki temel fark nedir.. ilkinde adam üretiminde bir parçası ortağı yada sahibi olduğu için yedek parça üretiminde en ufak bir sıkıntı olmaz çünkü her şey kontrolü altında..
diğerinde hiç bir şey kontrol altında değil çindeki firma derse ben iflas ettim kapatıyorum yada ben artık bu anakartı işlemciyi üretmiycem hiç bir yaptırımınız olamaz ve burdaki müşterileriniz en ufak bir arızada mağdur olur parça tedarik edemessiniz..