serkanokan Nickli Üyeden Alıntı
Yaklaşık 1 yıldır İngiltere'deyim ve ben de makine mühendisiyim. Mesleki anlamda neler yaşadığını, hissettiğini belki de en iyi anlayanlardan biriyim.
Sana tek tavsiyem Türkiye'de yaşayıp, yurt dışına hiç çıkmamış veya sadece turistik amaçlı yurt dışına çıkmış kişilerin sözünü asla dinleme. Yurt dışında yaşayıp, yapamayıp geri dönen insanların neler yaşadığını çok iyi düşün, ölç, tart bunlar benim de başıma geldiğinde beni ne derece zorlar diye düşün, sonra o düşündüğünü 3 ile çarp. Çünkü yurt dışına çıkma hevesi ile bir çok şeye hallederim ya mantığı ile yaklaşıp, 3 ay sonra tüm gerçekler karşına çıkınca, "benim ülkemde de bunlar yaşanıyor veya benim ülkemde bunlar daha güzeldi" diyebiliyorsun.
İleride bir gün mesleğini yapmak istiyorsan gidebildiğin kadar kozmopolit ve çalışma iznini kolay alabileceğin bir ülkeye git. Yine makine mühendisi bir arkadaşım 1 yıl Avustralya'da yaşadı yapamadan geri döndü. İklime alışamadı, yarım saat güneşte kalınca ozon tabakasının delinmesinden dolayı sırtının yanmasına alışamadı, soktuğunda yarası 3 hafta geçmeyen sivrisineklere alışamadı, kefili olmadığı için kimse ev vermedi, benim ülkemde benim için ölüme gidecek adam vardı diye düşündü, yalnızlığa alışamadı . Gitmeden önce bu olumsuzluklar bir kulağından girdi diğerinden çıktı, belki de başına böyle şeyler geleceğini hiç bilmiyordu, ama gün sonunda bu tip küçük rahatsızlıklar, rahatının önüne geçti ve geri döndü. Ha bunu başaran, oraları seven yok mu illa ki var ama sen yine de bol bol düşün.
Belki çok bir tecrübeye sahip değilim ama, 1 yılın sonunda çıkardığım bazı sonuçlar var:
1 - Türkiye'de güzel bir sosyal hayatın ve sosyal çevren var ise yurt dışında pek mutlu olamıyorsun, çünkü o sosyal çevreni yurt dışında genellikle asla bulamıyorsun ve ülke(aslında ailen arkadaşların, yani sosyal çevren) özlemi bir zaman sonra başlıyor.
2 - Maddiyat ile ilgili her şey yurt dışında, maneviyatı içine alan bir çok şey Türkiye'de güzel. Burada maneviyattan kastım din asla değil, zira dünyada dinini en çirkin yaşayan ülke bile olabiliriz. İnsan arkadaşlarını çok özlüyor.
3 - Gittiğin yer mutlaka "şehir" olmalı. Bir şehir hayatı olmalı yani. Küçük mahalle, kasabalardan mutlaka uzak durulmalı. Yerli nüfusun yoğun olduğu yerden uzak durulabildiği kadar durulmalı.
4- Hangi ülke veya şehirde bir yakın arkadaşın varsa oraya gitmeye gayret et, belki de yurt dışı sürecinin kaderini değiştirecek bir şey.
Liste uzar gider, her şey sende bitiyor.