Resmi açıklama gelmedi deniliyor, resmi açıklamaya bakmak lazım.
Printable View
Resmi açıklama gelmedi deniliyor, resmi açıklamaya bakmak lazım.
fabrika iptal değil de erteleme diyorlar
VW'nin Turkiye fabrikası icin flaş iddia
Pandemi nedeniyle yatırımdan şimdilik komple vazgeçmiş.
Evet bu durumda erteleme söz konusu gibi.
iptal.
sözde yıl sonu birdaha görüşülecekmişte , ölme eşşem ölmee..
adamlar burda 2.0 motorlu passat ve suberb üretmek nyetindeymiş senede 300.000adet.
bunun %20sini iç pazara satarız diye hesap yaparlarken bizim muz cumhuriyetindeki vergi dilimleri yüzünden kimsenin 2.0 araba almayacağına kanaat getirmişler.
haliyle o iş yattı faruk...
Mevcut fabrikalar dursunda, yenisi eksik olsun...
29 haziranda resmi olarak bildirilmiş bakanlığa.. En düzgün bilgi DW da var galiba bu konu ile ilgili.
Volkswagen Manisa projesini neden durdurdu? | TURKİYE | DW | 01.07.2020
Hayret DW olumsuz gibi giderdi genelde.. Tabi gerçi açıklamayı direkt yayımlamak durumunda kalınca, yorum da yapamamışlar herhalde.
Evet en düzgün açıklama burada olmuş, bizim mal medyada böyle yer almıyor. Adamlar teşekkür falan bile etmişler, bizimkilerin havada atlaması lazımdı, kaçırmışlar resmen :)
Hıyarlar Suriye'yi bahane edip başlamamışlardı fabrika kurmaya falan, şimdi "ulan iyi ki başlamadık, yarım kalacaktı" diye şükrediyorlardır :)
fabrika bölgesinde türeyen rantçılara (üç kağıtçılara) iyi güldüm
Öncelikle manisa'da kiralara,ev fiyatlara dibine kadar zam yapan dönüm dönüm arazi çeviren tüm yardakçılara ohhhh olsun babalarına rahmet.
800 kira anında 1800 olduğuna denk geldik.
Sonrası ise TR'de satışlar vergilerden ve kurlardan dolayı aşırı daraldı.
Coronavirüsün gerek TR ve gerek tüm dünyada ekonomik göstergeleri al aşağı etmesi.
Ülkemizin hala suriye,ırak ve libya'da aktif olarak askeri faaliyetlerini başarı ile devam ettirmesi.
Ezelden beri öngörülemeyen ekonomimizin dahada kırılgan değil.. kırılmış olması.
Dolayısıyla havada bulut sen fabrikayı unut... evet Volkswagen'e gıcık oldum çok sevmeme rağmen dolaylı bünyesinde çalışmış olmama rağmen. Ama kaçan istihdam,yan sanayi'ye gelecek ek siparişler, bölgesel kalkınma ve tersine göç sağlama artıları kaçması. Bunlar şu dönemde çöldeki vaha gibi olurdu.
Yabancı yatırımcı bu ülkeye neden gelsin ki? Tek avantajı ucuz işçi başka bir sürü dezavantajı var.
Türkiye yatırımı iptal edilmedi (şimdilik), ertelendi. Vw global yatırımların neredeyse hepsini (çin dışında) iptal etmiş durumda. Mevcut süreçte Volkswagen'in en önemli modeli Golf 8'in üretimi 2. kez durmuş durumda. Wolfsburg fabrikası bile sallanıyor şuan.
AB genelinde otomobil pazarları %90'lara kadar küçülmüş durumda. Geçenlerde İngilterede iki gazetecinin paylaşımı denk geldi. 16000 euroluk c3'ü 9000 euroya satıyor adamlar. 308 2.0 dizel gt line 3xxxxx euro yerine 15000 euro. Önünü göremeyen insanlara araba satmak pek kolay değil (bizim dışımızda :D) Belirsizlikler bir süre daha devam edecek gibi.
Siyasi ve hukuki durumlar umurlarında bile değil. Ucuz iş gücü, AB çevre politikaları gereği emisyon limitleri yüzünden bazı ürünlerin üretimlerini dışa kaydırmak zorundalar. Türkiye sektörde en önemli üretim alanlarından biri. Mutlaka değerlendireceklerdir. Eğer finansal verileri kötüye gitmezse. Çünkü şu an pek iç açıcı değil.
Kesinlikle katılıyorum...
Sermaye bunlara pek bakmaz, gemisi yüzer mi ona bakar. Ha ekonominin, ülkenin gidişatını incelemek, ona göre davranmak vs. bunlar tabi ki rasyonellik anlamında takip edecekleri şeylerdir.
Ancak şu "bizde ne var, ucuz işgücü harici bişey yok" söylemlerine katılmıyorum.
Bir defa bu tip şirketler AB dışında da rahat ediyor. Örneğin VW'nin Çek Cumhuriyeti, Polonya gibi orada burada da tesisleri şusu busu var. Ancak gerek AB kısıtlamaları, gerek başka şartlar şunlar bunlar, onları dışa itiyor aynen de 2jz'nin dediği gibi.
Eh AB'nin hemen dışında kim var? Biz.
Fas, Tunus, Cezayir'e mi gidecek, tercih etmez. Çin falan bambaşka pazarlar. Rusya zaten olmaz.
AB'nin "seve seve" bu tip şeylerde bize gelme durumu var. Lokasyon çok yakın, lojistik imkanları misssss, üretim kaliteli, istedikleri gibi üretim yapabiliyoruz birçok tesiste.
Kayınpeder çeşitli makine sensörleri ithalatı yapıyor, geçenlerde ana Alman firmaya bir istek gelmiş, Doğu Avrupa ülkelerinin birinden. Adamlar kayınpedere yönlendirmişler, Türkiye'deki distribütörümüzden isteyin daha çabuk gelir diye... Şaşırdım. Kayınpeder de şaşırmış, bir kaç bin Euro'luk iş ve ihracat yapmış oldu durduk yerde :D
Honda fabrikası da kapanacak galiba... Honda da baya bir küçülmeye gidiyor. Bakalım neler olacak.
Gerçekten bu formu seviyorum teknik anlamda bilgi paylaşan insanıda seviyorum. :)
Suudi arabistan çekse ne olabilir ki . en az nerden baksanız 3000 den fazla mühendis çalışır. 2,3 model üretirse bu sayı 3000 geçer. 2000 mühendisin çalıştığı yerde 6000 kişiden fazla üretim çalışanı olması lazım.
Bu kadar kişinin çalıştığı fabrikada da yıllık üretim 700.000 geçer. Vw için büyük risk olup o kadar tedarikciyle çalışması lojistik anlamında zaten 1000$ teşvik eriyip gider.
sizce S.Arabistan bunu para kazanmak için mi yapıyor? Arabistanda yatırım yapanları zaten Arap ortakları finanse ediyor, bu Araplar için bir prestij çünkü petrolün fiyatının neredeyse varil maliyeti olduğu bir dönemde, dünyaya 'bakın işte biz daha pek çok alana yatırım yapabiliriz'i göstermeye çalışıyorlar, o sebeple kar-zarar ve yatırım maliyetlerinin olumsuz tablolarını geçin, adamlar firmaya 5 sene vergi yok, elektrik parası yok, lojistik hizmetlerin benden çalışan Arapların maaşlarının yarısını da ben karşılıyorum derse kimse bu fırsatı kaçırmaz... Araplar para harcama konusunda gözü karadır, öyle olmasa hiç bir deli Dubai'yi inşa etmezdi...
O kısım şöyle. Caddy - connect paylaşımı olacak. Vw amarok işini ranger'a bağlayacak ve uğraşmayacak. Ticarilerde ortak modeller geliyor. Ayrıca ford Avrupa'da kayıpta binek elektriklerde anlaşma yapmayıda düşünüyorlar. Ara modelden ziyade olan modelleri birleştirme.
PSA ike Fiat birleşiyorsa Vag grubuda birleşir belki
Dünya tek bir çatı şirket altında markalardan oluşabilir
Mantıklıda ayrıca :)
https://twitter.com/eozpeynirci/stat...758767106?s=19
Vw amca fabrika kurmama kararı almış
bizimkiler cidden yönetici değil. Sandılar ki kur yüksek ucuz işgücünden vururum. olmuyor işte öyle türkiye dediğin yer kaynayan kazan. adamların gözünde müttefikten ziyade haydut devlet gibisin. Yunanla ayrı,akdeniz ayrı,libya ayrı,suriye ayrı,ırak ayrı,erminastan ayrı sorunun var. rusya ile sürekli ortak ya da rusyaya kendini kazıklatıyorsun. Siyasi istikrar adalet sistemi çökmüş yere bedava versen kurmazlar.
Maalesef kötü senaryo gerçekleşti.
VW AG 14 ay önce kurduğu şirket için tasviye sürecini başlattı. Devasa bir şirketlerin planlarının bile 1 sene gibi bir sürede tamamen değişmek zorunda kalabildiğini gördük.
Çin dışındaki tüm yatırımlar iptal edildi. Sadece Slovakya fabrikasına 500 milyonluk ek tesis yapılacak bu süreçte.
Kararla ilgili siyasi çıkarımlar yapanlar olabiliyor. Orta büyüklükte yada nispeten ufak bir yatırım ve yatırımcıdan bahsetmiyoruz korksun kaçsın. Bahsettiğimiz firma dünyanın en büyük otomobil üreticisi. Bu adamların eli masada bizim ülkemizden güçlü. Arkadındaki güç Almanya gibi...
https://media-exp1.licdn.com/dms/ima...Yjt1Y9C3nv0RUg
tasviye evrağıda bu.
Sözde CEO istemiş TR'ye fabrika açalım ama kurul siyasi sebepleri göstererek onay vermedi. Ciddi kayıp. Neymiş ucuz iş gücü yetmiyormuş ? Neymiş siyasi istikrar gerekliymiş ?
dün demiş ya " bunlar iktidar olsa demirtaşı serbest bırakırlar" diye
buradan demirtaşı kimin içeride tuttuğu çıkıyor ortaya
adaleti şahısa göre uygularsan yarın sana bana bize de lazım olur
fetöcü piçler nasıl aldılar karşılığını ama kumpasların
bu arada özgürce yazmak çok güzel fethullah gülen bir orspu çocuğudur
Bu kararın siyasi olduğunu düşünmüyorum. Yoksa VW ticari araç üretimi konusunda Ford Otosan ile yaptığı anlaşmayı da rafa kaldırırdı.
Kulis: Volkswagen'''in (VW) modeli Ford Otosan'''ın Kocaeli fabrikasında uretilecek
Dün rte bir otomobil firması yatırım yapacak diyordu?
Kesinlikle katılıyorum. Fabrika mevzusu için daha önce de yazmıştık.
Zaten önceki mesajına alıntı yapmışsın, sermaye hukukmuş, zartmış zurtmuş onlara bakmaz, yatırımı "fizibıl" görürse atlar, yoksa atlamaz diye..
VW bu açıklamayı zaten yaptı, yok Suriye işi, yok Osman Kavala, bunlar hikaye...