Gözün fark etme ve çizimleri sinema gibi hareketli görme işi saniyede 25 kareden sonra. Altına düştüğünde kare hızı düştüğünden gözle fark edilebiliyor. Üzerinde ne fark ediyor denilebilir. Ama fark ediyor. 50-100-200 FPS gibi rakamları da fark edenler var. Terim veya örnek anlamında belki yanlış ifade edebilirim, daha iyi bilgi sahibi olanlar düzeltebilirler.
Bunun haricindeki Hz muhabbeti ise FPS ile bağlantılı ve/veya benzer olmakla birlikte biraz daha farklı bu "Yenileme hızı" hikayesi.
Ben de çok başlarda "bizde zaten böyle yayın yok, ne yapayım 100hz TV'yi" gözüyle bakıyordum ancak işi bilenler ne kadar yanlış düşündüğümü öğrettiler
PC'de monitör alırken ve kullanırken de bunun olayını anlamış olduk. 6-7 yaşından beri oyun oynayan biri olarak sağlam bir oyuncuyum diyebiliriz. Bu noktada artık en ufak değişikliği fark ediyor insan.
Bir de atıyorum 50hz yenileme hızına sahip TV'de aşağıda kayan yazılar veya çok hareketli nesneler takılarak veya okunaklığı bozularak giderken, yenileme hızı bu anlamda değiştiğinde netlik ve akıcılık da bu anlamda değişiyor.
60hz'in üzerini göz fark etmiyor kısmı bu anlamda yanlış olabilir, zira oyunlarda yanlış mesela

60hz monitör ile 165hz'in gösterdikleri bambaşka olabiliyor.
Bu durumda 165hz monitöre de boşa para verdik, tüh
Standart bi kullanıcı olsam zaten böyle bir TV arayışına girip kafayı kırmayız

Yoksa 20 bin TL'ye alırım bi Samsung veya LG geçerim.
Ancak bu aletleri gördükten sonra da az biraz da "merak" olunca, "işte TV, ne gereği var" olmuyor bu iş. Evet, "rahatsız" olan biziz kabul ama böyle