ErkanCanS Nickli Üyeden Alıntı
Çin'de yaşayan arkadaşımdan aldığım bilgiyi aktarıyorum. Çin'de yılbaşına kadar aşılar tescil edilmediği için devlet tarafından ücretsiz şekilde uygulanmıyormuş. Ücreti mukabilinde bizdeki sinovac ve 2 adet farklı aşıyı olabiliyorlarmış. Yılbaşında bir çinli firmanın aşısı tescillenmiş. Onu ücretsiz olarak yapmaya başlamışlar. Bizim aşıyı aldığımız sinovac firmasının rüşvet skandalları ortaya çıkınca Çin'de önyargıyla yaklaşıyormuş insanlar. Benim arkadaş parasıyla sinovac olmuş. Herhangi bir yan etki görmemiş kendisinde ve çevresinde.
Ek bilgi : Aşının tescil edilme durumu, aşı üreticisinden ziyade aşının denendiği ülkelerin geri dönüşlerinin gecikmesiyle alakalıymış. Tescil edilen diğer Çin aşısını Arap ve körfez ülkeleri tescil ettiği için Çin'de ülke içinde ücretsiz uygulanmasına izin vermiş. Sinovac, eski usul aşı ürettiği için daha garanti diyorlarmış. Bana aktarılan bu kadar. Aktaran kişi Çin'de mikrobiyoloji uzmanı olarak çalışmakta vardır heralde bir bildiği diye yazayım dedim :)