207_TR Nickli Üyeden Alıntı
Sevgili arkadaşlar, abiler ve kardeşler.
Uzaktan davulun sesi bazen hoş gelir bazen boş gelir...
Her sene artış gösteren bir satış grafiği var.
Her sene distribütörler bayilerden tahmin alır,oturur hesap kitap yaparlar ve Fabrika'dan bu adetleri talep eder.
Fabrika sadece Türkiye için üretim yapmıyor tabi tüm dünyaya üretim yapıyor.
Üretim planına göre parça tedariği talep eder. tedarikçisi de ürünü için hammadde tedarik eder vs vs. Yani üretim planı kolay bir süreç değil.
2016-2017 döneminde zirvelere çıkan satış adetleri sonrası özellikle 2018 de sipariş edilen araçlar gümrüklerde kaldı kriz ve vergi değişikliklerinden dolayı. Devlet araçların gümrükten çekilmesi için baskı yaptı vs vs
Sonra distribütörler daha ürkek davrandı. Sonuçta vergisiz bedelleri kdv dahil olarak yük oluşturuyor.
Üretim kapasiteleri azaltıldı ülke bazında. Sonra talep arttı,arz yetmedi. Hurda indirimi vs destekler faiz indirimleri falan satışları artırdı araç yetmedi.
Tam üretim adetleri artacaktı Pandemi işin içine girdi.
Fırsatçılar her daim vardı ama Al-Sat yapanların bu denli 0km araç aldığı geçmişte görülmüş değildir.
Galeri işi yapanlar araç alamaz, satış yasak diye bir kaide yok. Onlarda insan evladı onlarda para kazanmak için bu işi yapıyorlar. Eski zamanlarda normal bir vatandaş nasıl araç alıyorsa onlarda alırdı.
Tabiki sadece galerileri besleyen bazı işini doğru yapmayan satışçılar da vardı. Hepsi yavaş yavaş işinden oldu ortaya çıktıkça.
Son dönemlerde galeri ve al-sat yapanları distribütörler takip etmeye başladı, Tüm satışçıların görebileceği ortak platformlarda kişi bazlı uyarılar koymaya başladı.
Misal xxx şehrinde birisi al-sat yapıyorsa oradaki danışman sisteme uyarı girerse zzzz şehrinde ben aynı bilgileri sisteme girdiğimde uyarı veriyor vs.
Ama tekrar söylüyorum galeri araba alabilir sorun yok. Ama nihai müşteri bayide araba bulamazken galeriler araçla dolup taşıyorsa bu olmaz.
Galeriler ne yapıyor. Ahmet-Mehmet-Fatma adıyla araç alıyor. Daha bayiden aldıkları gün galeriye deviriyorlar.
Eylül gibi araçların bollaşmasıyla işler biraz daha düzelir umarım.