Sefa_vts Nickli Üyeden Alıntı
Ülkece büyük bir acı yaşıyor herkes, tarifsiz. Ne yediğiniz yemek size tat veriyor oradaki yüzbinlerce insanın halini gördükten sonra, ne uyku ne başka bir şey.
Ancak kısa bir dönem de olsa mesleğimi yapmış olan bir Jeofizik mühendisi olarak şunu söyleyebilirim, maalesef hiç bir şeyden ders çıkarmıyoruz, çıkarmayacağız. 2012-2014 yılları arasında ( Staj / Normal çalışma) kentsel dönüşüm projesi kapsamında Kadıköy - Üsküdar - Ümraniye - Beşiktaş - Sancaktepe - Çekmeköy- Maltepe -Pendik bölgelerinde o ilçe belediyelerinin popüler olan ''Kentsel Dönüşüm'' arazi, arsa, bina ve zemin etütlerini gerçekleştirdim. Bölgesel topografyaya göre olması gereken beklenen bir takım şartlar mevcut. Örneğin Kadıköy belediyesi bazı mahalleler için 7 Metre temel kazısı ister. Sebebi sağlam zeminin 7 metre derinlikten sonra başlaması, eğer siz yapılan zemin etüdünde inşaat yapılacak alanda 10-12 metre derinlikte sağlam kayaç bulursanız, ekstra olarak o kadar mesafe için fore kazık talep edilir. (200-300.000 TL o zamana göre ekstra maliyet, şimdikini bilmiyorum)
Mühendisler olarak bu ve bunun gibi ölçümleri ilgili belediyeye raporlarsınız, ertesi gün, hafta vs neyse size müteahhitlik firmasından telefon gelir. Yapılan ölçümün yanlış olduğunu ve ilgili bölgede 6-7 metrede sağlam kayaç olduğunu ( Tehditle ) anlatırlar. Ofisinize gelirler, ya sarı zarf ile ya da belleri silahlı başka adamlarla. Hepsi yapmaz bunu ama yapana denk gelirsiniz, şikayet edersiniz dosyası incelenir ancak o sırada inşaat çoktan kaba olarak çıkılmış olur vs. Böyle olan Erenköy bölgesinde 2-3 apartman var benim denk geldiğim. Gelemediklerimi bilmiyorum.
Bir felaketin üzerine olabilecek potansiyel başka bir felaketi konuşmak yersiz olur, ancak şunu söyliyeyim kaybeden hep insanlık oluyor. İmar rantları yüzünden insan hayatını hiçe sayan bir güruh olduk, birşeyi düzgün yapamadık rant uğruna ''imar affı'' çıkardık, bunun yanında her şeyi pahalı insan hayatını ucuz yaptık.
Çok acı... Allah bölgedeki herkesin yardımcısı olsun.
Ps: Mesleğimi 2014 yılından beri yapmıyorum, tekstil sektöründeyim, bir daha da o bataklığa dönmek nasip olmaz inşallah.