karavelioglu Nickli Üyeden Alıntı
Ben bir hukukcu olarak bu soruya en net cevabı verecegim:
MTV' nin mukellefi arac sahibi olup bu vergiyi arac sahibi dogrudan ya da bayi araciligi ile vergi dairesine oder.
Hemen hemen her bayi anahtar teslim fiyati icerisinde sizden MTV yi de tahsil etmektedir. odeme suresi aracin ilk tescil edildigi ayin son gunune kadardir.
Bayilerin bunu anahtar teslim fiyat icerisine katmalarinin nedeni sudur; bayi, odeme suresinin son gunune kadar bu parayi bir sekilde cesitli giderler icin kullanir, hicbirsey yapmasa da faize yatirarak gelir elde eder. Son gunu ise sizin adiniza vergi dairesine yatirir.
Bu nedenle arac icin odediginiz paranin icinde MTV nin de oldugunu mutlaka bayiye teyit ettirip bu konuda yazili belge almalisiniz. Eger bir sekilde bayi bunu odemez ise vergi dairesi asla bayinin pesine kanunen dusemez, sizi muhatap alir.
Bu nedenle arac alirken fatura bedeli disinda bayiye fazladan bir para odemeyin ve MTV yi dogrudan vergi dairesine kendiniz yatirin.
Bir de normalen arac tescil ucreti var. Bayi bunu anahtar teslim fiyatin icerisinde sizden alir. Yaklasik olarak tescil ve plaka islemlerini kendiniz yaparsaniz 1500 TL tutar. Ancak bayi sizden 3500 TL tahsil eder. Geri kalan 2000 TL trafik takipcisine odenir.
Noterde 10 dakika surecek ve kendinizin yapabilecegi bu is icin 2000 TL takipci ucreti odersiniz.
En dogrusu MTV yi, trafik tescil ve takipci masraflarini fiyattan dusurmek ve islerinizi kendiniz halletmenizdir. Bu durumda 1000 TL noter vekalet ucretinden de kariniz olur. Bazi bayiler bunun KANUNEN MUMKUN OLMADIGINI soyleyeceklerdir. Bu tamamen musteriyi kandirmaktir.
Siz beni dinleyin MTV yi bayiye odemeyin. Trafik tescil plaka ucretini de bayiye odemeyip kendiniz takip edin.