64bit gereksiz bisey;
harddiskinizde 10gb yer acin ve pardus deneyin;
oyun disinda gunluk islerinizi bunla yapin en azindan :)
http://www.ozgurlukicin.com/media/do...dus.tr.web.avi
http://www.pardus.org.tr/nedir.html
64bit gereksiz bisey;
harddiskinizde 10gb yer acin ve pardus deneyin;
oyun disinda gunluk islerinizi bunla yapin en azindan :)
http://www.ozgurlukicin.com/media/do...dus.tr.web.avi
http://www.pardus.org.tr/nedir.html
64 bit nedemek onu bi araştırmak lazım ozamn çünkü 64 bit yavaştır pcmi yavaşlatır vb. varsayımlar sadece bilgi eksikliği ile alakalıdır.
Eyer 64 bit bir işlemci sahibiyseniz sistem mimariniz 64 bit e uygunsa ve 32 bitlik bir işletim sistemi kullanıyorsanız çok büyük bi hata yapıyorsunuz demektir .
Tabiki 64 bit için yazılan program ve driverler artmaya devam ediyor ama genede 64 bitte çalışmayan yada driveri desteklenmeyen donanımlar mevcut .Onlarda yakın zamanda cozumlenir bence...
Gelelim nedir bu 64 bit mevzuuna :
Öncelikle bir programın ya da işletim sisteminin 64 bit olmasının getirdiği farkı özetleyerek başlamakta fayda var. 32 bit Windows ve 64 bit Windows arasındaki en büyük fark bellek desteğinden ileri gelmekte. 32 bit işletim sistemleri,işlem başına tahsis edilmiş en fazla 2 GB’lık bir bellek alanına sahip olup,en çok 4 GB sistem belleğini destekleyebilirler.
Buda şu demek oluyor aslında anakartınıza 8gb ram taktınız ve 32 bit bir işletim sistemi kullanıyorsunuz Ozaman siz o 8gb ram ın sadece 2gb ını kullanıyorsunuz demektir .
64 bit ise taktığınız ramların tamamını kullanmanıza izin vericektir .
x64 tabanlı işletim sistemleri,işletim sistemine bağlı olarak,32 ila 512 GB’lık Bellek alanını desteklemektedir. Desteklenen sanal bellek donanımınıza bağlı olarak kapasiteleri ve bellek alanları genişledikçe,16 terabayt (TB) büyüklüğe kadar çıkabilir.
Giriş
Windows’un XP ve Vista’da işlemci yapısına göre piyasaya sürdüğü iki farklı işletim sistemi sürümüdür.32 Bit CPU için MS Windows XP 32-Bit yada MS Windows Vista 32-Bit kullanılmalı.64 Bit bir CPU için ise bu işletim sistemlerinin 64 bitlik versiyonları kullanılmalı.
Farkı Nedir?
Aralarındaki en önemli ve en belirgin fark işlem alanına tahsis edilen(ayrılan) bellek miktarlarıdır.Peki hangi sistem ne kadarlık bellek alanına sahip? Bu sorunun cevabı oldukça basit olsa da (Google’da bi aratın yeter) asıl sorun burada çıkıyor.
Diyelim ki, bir PC topladınız ve 4GB RAM aldınız(işlemcinin ve diğer donanımların uyumlu olduğu varsayılmıştır). Kurduğunuz iletim sistemi ise MS Windows XP 32-Bit. Özelliklerden bir bakıyorsunuz RAM 3-3.2 arasında görünüyor.
İşte anlatmak istediğim konu bu. 32 Bit işletim sistemleri en çok 3GB sistem belleği destekler (3GB desteklemiyorsa >> Bilgisayarım sağ tık/özellikler/gelişmiş/başlangıç kurtarma/düzenle >> fastdedect’in arkasına /3GB yazarak artırabilirsiniz).
64 Bit işletim sistemleri ise 32 ila 512 GB (MS’tan alınmıştır) RAM alanını desteklemektedir.
İki farklı işletim sistemiyle karşı karşıya kalmış gibi görünsek de aslında ikisi de bi bakıma aynı. “Aynı” diyebilmemin sebebi tabiî ki üreticinin yapmış olduğu bir emülatördür. Peki ne işe yarar bu emülatör? Normalde 64 Bit işletim sisteminde çalışan programlar da 64 Bit olmak zorundadır. Ancak WoW64 adlı bu emülatör sayesinde 32 Bit programlarda 64 Bitlik işletim sistemlerinde çalışabilir. Neredeyse bütün programlarda işe yarayan bu emülatör driver ve antivirüs programlarında işe yaramıyor ve bu tür programların 64 Bit olarak tekrar yazılması gerekiyor.
Forumlarda rastlarsınız; “64 Bit yüklesem ne olur?” sorusuna genelde “driverlarda problem yaşarsın” şeklinde cevaplar gelir. Kısmen doğru. Neden kısmen diye soracak olursanız; artık donanım üreticileri 64 bit içinde program yazıyorlar. Gelişen teknolojide daha üstün verim almak isteyen kullanıcılar 64 bit tercih etmekte. Bu sebepten üreticilerde talebe cevap verir nitelikte programlarını geliştiriyorlar.
64 Bitin Kazançları Nelerdir?
64 Bit; otomobil ve uçak tasarımları, 3D tasarım programları, simülasyon yazılımı kullanıcılarına büyük bir kolaylık sağlamaktadır.Sistem belleği 8x8GB’ a kadar çıkabilen ve iki adet işlemci desteği bulunan bir anakartla ulaşabileceğiniz performansı düşündüğünüzde, kısa zamanda çok daha fazla işlem yapabilmek ve daha hızlı veri aktarımları yapabilmek inanılmaz derecede kolay olacaktır.
Bellek alanı genişledikçe de 16TB’a varan sanal belleği destekleme potansiyeline sahip olan 64Bit işletim sistemleri sabit diskteki verilere oranla binlerce kez daha hızlı bir şekilde veriye erişebilmektedir.
32 Bit Programları 64 Bitte Çalışır mı?
Daha önce de belirttiğim gibi emülatör olduğu için çalışır. Ancak bu yazılımlar bahsettiğimiz o üstün performanstan nasibini alamazlar. Çünkü emülatör sayesinde bu yazılımlar kendilerini 32 Bit Windows üzerinde çalışıyor sanırlar.
64 Bit İşetim Sistemleri Nelerdir?
Windows XP Professional x64
Windows ServerTM 2003 x64
Windows Vista x64
İşletim Sisteminizin Kaç Bit Olduğunu Öğrenmek İçin:
1. Başlat'ı ve sonra Çalıştır'ı tıklatın.
2. Aç kutusuna winmsd.exe yazın ve Tamam'ı tıklatın.
3. Sağ bölmede, Öğe altında Sistem Türü'nü bulun. Değere bakın.
• Sistem Türü'ne karşılık gelen değer X86-based PC (X86 tabanlı bilgisayar) ise, bilgisayarda Windows işletim sisteminin 32-bit bir sürümü çalışmaktadır.
• Sistem Türü'ne karşılık gelen değer Itanium–based system (Itanium tabanlı sistem) ise, bilgisayarda Windows işletim sisteminin 64-bit bir sürümü çalışmaktadır.
Kaynaklar: Microsoft
http://www.wikipedia.org/
http://www.chip.com.tr (resim)
Tabi yazılıcak biton fark daha var ama merak edenler için google güzel bir kaynak olucaktır sanırım ...
Tabi bu yukardakiler 2 sene once yazılan yazılar ve vista 64 için konuşulmuş şeyler
Windows 7 çok daha başarılı ayrıca artık eskisi kadar driver ve program sıkıntısı yok ....
sistem 64bit uygun bir donem xp 64 kullanıyordum driver problemi yaşayınca sıkıldım 32bit e dondum
64bit download ediyorum şuan bu sabah başladım ama bağlatım biraz tırt 110k falan çekiyor akşama iner anca
bu inince birde 32bit indiricem ikisi arasındaki performans farkını merak ediyorum ayrı ayrı yükleyip deniyicem :D
Bende 64 bit çekiyorum bakalım işlemcileri tam verimli kullanalım :)
bende 768 ram war xp sorunsus calısıo buda ole calısırmı kabasakalcım ?
Demın kurdum ve test calısmalrımı bıtırdım...
Arkadaslar itinayla XP olan (512mbdan fazla rami olan) butun makınalara kurun XPden cok daha hızlı calıstıgının bariz şahidiyim. Ram fakiri olan bilgisayarlar için diyecek sozum yok ama, 2gb ram ve cift cekırdek 2.8lık makınayı xpden daha hızlı calıstırıor. Arayuz super bırde sureklı uyarı sıkıntısı yok :)
xp üzerine kuruluyor sanırım ama denemedim .
muhtmelen yedek almadan yapmamak lazım ayrıca kurulu programlar gider .
Fortmatlar yeniden xp kurabilirsin tabiki ..
vistada sorun çıkartan oyun kaldımıki yaw :D
Sen ankaradan Doğukansın
Burasıda techturkey :D
Teşekkür ediyorum cevap için, hemen deniyorum.:D
Sonunda vistadan vazgeçtikleri için seve seve gönüllü olurum :)
pardon cevap verilmiş. yanlış mesaj :D
Herkese siddetle tavsıye edıyorum :)
Blgisayarda hız aradıgım ıcın genelde cok yuksek guclu sıstemler kullanıyorum. Ancak bu sıstemı kardesımın bılgısayarında kullanmama ragmen superdi. :)
Denendi onaylandı sımdı kendı bılgısayarımıza :D
celeron 1.7 ve 640mb ramde bile gayet guzel calısıyor. kesinlikle tavsiye ederim
32 bit 64 bit neye göre indircez :S
bende amd 64 x2 dual 5500 black series 3 gb ram vs. war ?
İşlemcine göre Caner :) Sendeki işlemci 64-bit zaten...İstersen 32-bit indir istersen 64-bit ;)
istediğimide indirebiliyorsam ne farkı var 32 bit ile 64 bit arasında ?