ReßeL Nickli Üyeden Alıntı
Her evine mektup gelen green card alicak sanmasin arkadaslar. Bu mekuplardan 100.000 kisiye gonderiyorlar ve bu kisilerden 50-55 bin arasi kisiye green card veriyorlar. Herkesin bir cekilis numarasi var ve evraklar bu cekilis numarasi sirasina gore incelenip dokumanlaniyor. Ilk ay atiyorum 1-5000 arasi olan numaralar 2. ay 5000-7000 degisiyor egerki cekilis numaraniz 25.000 ve uzeri ise alma sansiniz dusuyor cunku size sira gelene kadar kartlar bitmis oluyor. Zaten her cekilis aciklandiktan bir sure sonra "tesadufen" 15 bin kisi evleniyor ;) Evli olarak basvuru yaparsaniz eger size kagitlar geldikten sonra, kariniza da veriyorlar green card. Bu yuzden cikarsa anlasmali bir evlilik yapip 15-20 bin papel indirebilirsiniz bu isten. Ustelik green cardlar alindiktan ertesi gunu de bosanabilirsiniz. Mulakatlari da vatandaslik ile yapilan normal evlilikten cok daha kolay ve kisa. Cok sorup sorusturmuyorlar. Vatandaslikta "esiniz yatagin neresinde yatar" gibi sorularla karsiniza gelebiliyorlar :)
Green card alma hakki kazanirsaniz eger 2 adet devlete odeyeceginiz masraf var. Bunlar 375$ Kentucky Service Center ve 1010$ US CIS ucreti. Bir avukat tutmanizi tavsiye ederim. Ben oyle yaptim, cok rahatim. Cunku takip etmeniz gerek surekli. Eger siraniz gelip, odeme talimati gelirse size yaklasik 1-2 hafta gibi zamaniniz var odemeyi yatirmak icin, yoksa hakkiniz yaniyor. Avukatlarda zaten bu kritiklerin listesi var siz sadece bekliyorsunuz. Once calisma izniniz, sonra da kartiniz geliyor.
Vatandaslik alabilmeniz icin ise 2 sart var. 4 sene 9 ay sonra kazanacaginiz vatandaslik hakki ancak bu zaman dilimi icerisinde 6 aydan fazla ABD disinda kalmamak VE 4 sene 9 ayin tam olarak en az yarisini ABD de gecirmek kaydiyla gecerli olacaktir. Yani hem 6 aydan fazla disarida olmiyacaksiniz, hemde yarsini burda gecirmis olmaniz gerek bu 4 sene 9 ayin. Isterseniz 2,5 sene kalin sonra TR'e donup 6 ayda bir giris cikis yapin (tabi daha erken yapip sinirlari zorlamamak iyi olur) vatandaslik hakkiniz hala gecerli olur. :)