Merhaba bugun geçirdigim ufak bir rahatsızlıktan dolayı sizlerede gerekli bilgiyi vermeyi düşündüm...Bugun aldıgım bir meyve suyunu sabah 2,3 bardak içtim ve 2 3 saat sonrasında mide bulantısı başladı ve bir an önce midem dekileri cıkartmak istiyodum.Biraz istifa etmeme ragmen geçmedi ve midemi bozan ın meyvesuyu oldugunu biliyodum çünkü başka herhangi zararlı bir şey yedigimi bilmiyorum ve araştırdım meyve suları hakkında içindeki maddeleri araştırdım içinde barındıran yağ oldugu bu soya yagının bir cok meyve suyunda barındıgı genetigi degiştirilmiş olabilecegi ve strik asit in insana zararlarının neler oldugunu ögrendim Koladaki ve meyve sularındaki Ph degerleri mideyi bozmakta. nette buldugum bir kaç bilgiyi de size aktarmak istiyorum...
Konsantre meyve suları hakkında
Türkiyedeki Soya ürünlerin çoğu genetik olarak modifiye (oynanmış) edilmiş ürünlerdir. Özellikle Güney Amerika dan getirilmektedir. Bu genetiği oynanmış ürünleri KONTROL eden bir GIDA KODEKSİ gibi bir kurum MALESEF YOK !!.. Adamlar Türkiye gibi ülkelere ÇOK RAHAT satabilmektedir. Zaten Türkiye de tabiri caizse TARIMI ÖLDÜRÜLDÜ... Herşey dışardan gelmektedir. Şeker bulgur pilav mısır... Normal Soyanın bile zararlı olabileceği bilinmesine rağmen hele hele birde GENETİĞİ OYNANMIŞ SOYA ÜRÜNLERİN neler yapabileceği hakkında cokta iyimser olmamak gerekir.. VAlla şuan zamanım yok ama birçok yeli ve yabancı kaynaklar Soya gibi genetiği oynanmış ürünler ve ayrıca soyanın bazı insanlarda da zararlı olabileceği hakkında bilgiler internette bile var.. Sonra zamanım olursa merak etme hepsini buraya yazıcam. Amacım yanlış bilgilendirmek ve korku yaymak gibi birşey değil. Sadece ne yediğimizi bilmek ARTIK BİLMEK ZORUNDAYIZ. DEVLET ŞİMDİLİK GENETİĞİ oynanmış ürünlerle ilgili herhangi bir yasa filan çıkartılmamıştır. İnşallah çıkartılır ... Yurtdışındaki gelişmiş ülkelerde bir üründe genetiği oynanmış bir ürün varsa MUTLAKA belirtilmektedir. Yasa lar gereği. AMa Türkiye de şimdilik böyle birşey olmadığından harbiden kötü...
Ayrıca Soya yağı MEyve sularında da kullanılmaktadır... Sanırım bilmektesindir... Ayrıca piyasadaki meyve suyu olarak satılan ürünlerin birçoğu yüzde olarak meyve konsantresi çok düşüktür. Bir marka ama hangisi hatırlamıyorum ama meyve suyu deyim meyve suyu konsantresi 5-10 % larda olan ürünler bile var... Tabiki piyasa saf meyve suları olanlarda var. Ben onları kullanmaktayım.
Yazında demişsinki ".. pulp haline getirilyor.." bu ifadeli ürünler benim rastlayabildiğim SADECE KAYISI ve ŞEFTALİ pulpu(posası,püresi), birde portakal parçaçıkları eklenmiş KONSANTRE meşsrubatlarda var. Bu posalı meşrubatlarda Genleri oynanmış soya yağı varsa isterse saf yüzde yüz konsantre meyve suyu olsun SAĞLIKLI OLMAYABİLİR...
Genetiği modifiye edilmiş ürünler pek tercih edilmemektedir. Artık ORGANİK TARIM ÜRÜNLERİ KULLANILMAKTADIR. Avrupa ve Amerika da bu organik ürünler kullanılmaktadır. Türkiyede de var ama bu ürünler normallerine göre çok pahalı.. Zaten bu ürünlerin çoğu ihraç edilmektedir. Yani bu topraktaki organik tarım ürünlerini uygun fiyatlarda bu toprağın insanlarına alım gücüne uygun satılmamaktadır. Genetiği oynanmış gıdaları herhalde bebeklere gelişmektedi çocuklara kullanılmasını desteklemezsin umarım..
Başka bir üyeden alıntı:
konsantre meyve suyu demek direk meyveden sıkılıp suyu uçurulup daha konsantre bir ürün elde etmekten baska bişey değildir. piyasada bulunan meyve sularıda konsantrelerin sulandırılması ile yapılır. pınar cappy aroma dimes hepsi bu şekilde. Konsantre meyve suyuda piyasada bulunmaz. bulduğunuz üründe şeker şurubundan başka bişey değildir. aroma ve gıda boyası ilaveli tabi olarak. meyve suyu yazıyorsa pakette %100 meyve suyu olmak zorunda. nektarlar %30-50 arası meyve suyu içerir. konsantre meyve suyu üretiminde katkı maddesi yoktur. direk meyveden evaparasyon yardımı ile suyunun uçurulması ilkesine dayanır. taze sıkılmış tan sonra en kaliteli meyve suyu yapabileceğiniz ürün.
Başka bir üyeden alıntı:
KISA VE ÖZ:
[size=13pt]Konsantre meyve suların hiçbir faydası yoktur....[/size]
Bu konsantre meyve sularına genetik olarak modifiye edilmiş soya yağlarıda kullanılmaktadır. MEyve suyunda yağ ne arar diye düşünmeyin malesef gerçektende var. Bilindiği gibi Türkiye ye gelen gıda ürünlerini Dünya standartlarında bir denetim olmadığından özellikle Güney Amerika kökenli Soya ürünleri ve yağları Türkiye ye SORUNSUZ!!! rahatlıkla girmektedir. Soya yağı nerdeyse her türlü gıda var. Ülker bile ürün yelpazesine soya ürünlerini katmıştır.. Soya çıkolata çeşitlerinde rahatlıkla kullanılmaktadır.
Konsantre Meyve Suları dişleri çürütmektedir. Konsantre MEyve Suların şekeride tabiki MEyve Şekeri olmadığınıda belirtmek gerekir...
Şöyle bir genellemede yapılablir. Soya unu yağı eti... bulunan ürünleri(çikolata, konserve yemekler, meyve suları..) yemeyin yedirtmeyin...
Meyve suları
Tüketiciler genellikle, gazlı içeceklerden daha sağlıklı olduğu düşüncesiyle meyve sularını tercih ediyorlar. Aslında, meyve suyu üretimi son derece endüstriyel bir işlem. Örneğin portakal suyu, devasa miktarlarda üretiliyor. Portakallar bütün olarak sıkılıp tankın içine gider, bu da demektir ki, portakal kabuğundaki kimyasal böcek ilacı kalıntılarını da içiyoruz. Meyve suları yüksek sıcaklıklarda pastörize edilmelerine rağmen ısıya ve basınca dayanıklı mantarlar meyve suyunda yaşayabilir. Soya proteini ve pektinden yapılan bir bileşim portakal suyuna opak bir görünüm vermek ve tortunun dibe çökmesini engellemek için kullanılır.
Üzüm gibi diğer meyvelerin suları, meyve üretiminde kullanılan flor içerikli böcek ilaçları nedeniyle daha büyük risk taşır. Meyve sularının şeker içeriği yüksektir ve dişlere en az gazlı içecekler kadar zararı vardır!
Eğer meyve suyu içmek istiyorsanız, kendi meyve suyunuzu, kimyasal böcek-tarım ilacı kullanılmamış, organik olarak üretilmiş meyvelerden, kendiniz sıkın. Elde ettiğiniz meyve suyunu su veya maden suyu ile hafif inceltebilirsiniz. Bur lokantaya gittiğinizde ise maden suyunu içine bir dilim limonla isteyip içebilirsiniz.
Bunlara ilaveten, ayran gibi mayalı içecekleri bol bol tüketebilirsiniz. Bu tür içecekler bağırsak yapısına yardımcıdır. Bağırsak ve peklik sorunlarına iyi gelir, emzirme döneminde sütü çoğaltır, hastaları güçlendirir ve tüm vücuda kuvvet verir.