Naman Nickli Üyeden Alıntı
Yazılanları okumadığımı belirterek ben de bir mesaj yazayım..
RCZ'in en pahalı, Kasım'da TR'ye giriş yapacak olan modeli, THP200 Carbon modelini ele alıyorum..
Bu aracın herşey dahil anahtar teslim tavsiye edilen satış fiyatı 81300TL.. Bu fiyatta Trafik Sigortası ve Kasko fiyatı HARİÇTİR. Trafik Sigortası primleri serbest bırakıldığı için artık Anah. Teslim fiyatlara sigorta ücreti dahil edilmiyor.
1.6 motor olduğundan üzerinde %18 KDV ve onun üzerinden bir de %37 ÖTV var.. Bir de 562TL kadar plaka masrafı.. Yapalım hesabı geriye doğru..
81300-562= 80737,40 TL (Aracın plaka masrafı hariç fiyatı)
80737,40/1,18= 68421,53 TL (Aracın ÖTV dahil, KDV+plaka masrafı hariç fiyatı)
68421,53/1,37= 49942,72 TL (Aracın vergiler ve plaka masrafı hariç fiyatı)
Neymiş? 81300-49942,72= 31357,28 TL Devlete giden vergiymiş.. 31 buçuk milyar yani.. Tabi devlet bu arabadan gümrükleme aşamasında da para kazandı, bu ayrıca satıştan kazandığı..
Devam edelim.. Bayi de bu işten para kazanmak durumunda: Distribütör %3 kazanacaksın bu aracın sıcak satışından demiş.. İnanmayanlar olabilir, gerçek orandır. RCZ satan bayiine max. %3 kazandırmaktadır. Ama zaten telefonda fiyat alındığında %5 indirim yapılmaktadır :) Düşelim hemen:
49942,72/1,03= 48488,08 TL (Aracın bayiye KDV hariç maliyeti, yani bayiye gelişi, yani distribütörün bayiye satış fiyatı)
Şimdi gelelim distribütör kanadına.. RCZ peynir ekmek bir ürün olmadığı için hem stok maliyeti, hem tanıtımı/reklamı, hem satış sonrası(kanunen yparça stok zorunluluğu, personel eğitimleri, aksesuar yatırımı), hem 2 sene garanti hizmetinin ortalama maliyeti, hem gümrükleme ve gemi maliyeti, lojistik maliyeti(tırla bayiye transferi vs.), PDI maliyeti(Pre-Delivery Inspection, Teslimat öncesi Muayene/servis) gibi maliyetlerden ötürü distribütör bu aracın kendine olan maliyetine %40-45 civarı bir marj koyar(yazıyla yüzde kırk-kırkbeş arası). İyimser olalım %40 Düşelim..
48488,08/1,4 = 34634,31 (Aracın Türkiye'ye fabrika tarafından satış fiyatı..)
İşin fabrika kısmı çok meşakkatli.. Özet geçmek durumundayım; fabrikanın spesifik bir aracı üreteceğinin planını senelik yapar. Yani şu sene şu kadar şu şaseden üreticez derler. Ama PSA daha da ileri gider, şu sene şu platformdan üreticez derler.. İster şase olsun ister platform olsun bir senede ne kadar çok üretim olursa araç başı maliyet o kadar düşer. Tabi yine bir tabanı var. RCZ THP200, 156'lık kardeşi gibi 308 değil, 407 Coupe platformu kullanır. Bu yüzden fabrikaya maliyeti hadsafhadadır. Bu araçların bir de yaklaşık bir aylık Fransa stok durumu vardır. Ayrıca başka yatırımsal, sabit, operasyonel, risk, Fransa vergileri, kar vb. yerel distribütöre maledilen maliyetler vardır ama detayına inersek kimse okumaz. Çok kabaca, fabrika zararsız üretim yapabilmesi için hammadde+yarımamül+işçilik(bu 3'ü baz aracın fiyatını temsil eder) fiyatlarının üzerine yaklaşık %65 bir maliyet konur. Bu da,
34634,31/1,65= 20990,59 TL demek oluyor.
Yani PSA, bizim Ahmet'e RCZ Carbon 200bg satmak istese cebinden 21000TL Ahmet için para bağlıyor.
Neymiş? 81300 TL verdiğiniz arabayı fabrikanız olsa kendiniz 21000 TL'ye yapabilirmişsiniz.. Tabi teoride:)
Bu rakamlar(üretim rakamları) da hiçbir zaman sabit değil, her sn. değişen ve hiçbir zaman 'kesin' olarak hesaplanamayacak rakamlardır. Sadece distribütörün maliyeti ve sonrası kesindir.