her üretilen araba için ayrı robotmu üretiliyor???
Printable View
+ maliyet kesabında birde tr ye gelen sıfır araca gelen %90 veya daha üstü vergiyi cıkararak yapılması lazım.Yani misal 20 000 lira aracın 9 10 bin lirası vergi.
2500 dolara dünyanın en ucuz otomobili!
Güncelleme: 23:57 TSİ 25 Ocak 2008 Cuma
YENİ DELHİ - 624 cm3’lük minik bir motora sahip “Nano” adlı otomobil, bu yıl 100 bin rupiye (2500 dolar) piyasaya sürülecek. Otomobilin temel versiyonunda klima, takviyeli direksiyon ve elektrikli cam gibi özellikler bulunmuyor.
kaynak ntvmsnbc
peki bu arabayı kaça mal ediyorlar? bende bunu merak ediyorum. tamam belki içinde donanımın d'si yok:)
oyak renault da çalışırken taşeron olarak ( siemens ) bir ara muhabbeti geçmişti üretim depratmanından bir sorumlu ile. tüm masraflar toplandığı zaman , işçilik malzemeler elektrik su boya vs. , bir arabadan %3 kar edildiği söylenmişti .
Ürettiği arabadan 5 kazanıyorsa, o arabanın yedek parça servis ile getirdiği kar 15'dir.
galeriler araba satışından max. 500-1000tl arası kazanıyorlar. çok satarlarsa + prim alıyorlar. maliyet hesaplarken kullanılacak enerjiyi de hesaba katın :)
her türlü b.k gibi para kazanıyorlar :D
üretim için kullanılan makinalar
ham made
fabrika kurulumu
eleman maliyeti
yatırım maliyeti
kalite kontrol + ar-ge
ulaşım maliyeti
makinaların bakımı
daha bir sürü ıvır zıvır var... herkes ne kadar ucuza mal etmiş :)
İsterse 1 liraya çıksın fabrikadan.. Maliyet hesabı yapılırken işin büyük bir kısmını AR-GE tutuyor olmalı..
borusandan aracimi pazarlikla 20.000 euro indirimle aldim.
Bundan 2-3 sene önce bir golf GTi'ın TR'ye vergisiz geliş fiyatının 30.000 tl olduğunu hatırlıyorum.Tabi üstüne vergisi ıvırı zıvırı eklenince maaliyeti 60.000 tl felan oluyor :D