|
|
#1 | |||
![]()
Otomobil: Volkswagen
|
Herkese iyi akşamlar.
4 ay önce ilk defa otomatik vites bir araç satın aldım. Araç Golf 5 Triptonik. Otomatik vitesli bir aracın kullanımı hakkında biraz bilgi sahibi olmak istiyorum. Biraz araştırdım 30sn altındaki duruşlarda D de bırakabilirmişim. 30+ snlerde N yada P konumunda durması iyi oluyormuş.Sizlerin bir tavsiyesi varmı ? daha az yakıt yakmanın püf noktası gibi bir kaç tavsiye ? Bu arada golflerdeki kronik sorun başıma geldi.şanzumanın açılacağı 1500-4000 tl arasında masrafım olduğu söylendi.Otomatiğe lanet olsun diyorum bundan sonraki aracım öncelikle düz vites olacak.En sorunsuz otomatik sanırım japonlarda. |
|||
|
|
|
|
|
#2 |
![]()
Otomobil: 99 PgT 106 Gtİ /03 Grand Cherokee 2.7 CRD
|
30 sanıye olayını bende yapıyorum...
zaten mantıken arabayı durduruyorsun ama araba gıtmek ıstıyo zorlamanın manası yok .. kırmızı ısıklarda cok sıkısık trafıklerde uyguluyorum. bırde mesela dık yokusda arabayı park edıyorsun ılk once bosa al elfrenını cek butun yuku el frenı alsan sonra P ye alkı sanzumana yuk bınmesın tabıkı bunun ıcınde el frenın guzel tutması lazım bunların harıcınde gıderken bosa atma bosda kayarken D ye atmıcaksın bunlara ılave pek bısey kalmıyo dıkkat etmen gereken |
|
|
|
|
|
#3 |
![]()
Otomobil: Polo 1.6 TDi
|
Yolda giderken bosa atma sakin. Onun disinda isiklarda beklerken bosa atabilirsin zarari yok, bosuna yukte kalmasin araba. 10 saniyeden fazla dururken atarsin, zaten N'den D'ye veya D'den N'ye gecmesi 1 sn suruyor..
![]() Tiptronik oldugu icin motor frenini kullanabilirsin abartmadan, onun da zarari olmaz, balatadan tasarruf edersin ![]() Park manevrasi falan yaparken araba tam durmadan R-N gecislerini yapma.. N-D arasinda o kadar sorun yok.. Ayrica bosta gaza basip D'ye atma gibi bi kasaplik yapmayin sakin
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
TechTurkey
|
6 sene kadar otomatik vites araç kullandım, 2 defa sıfır şanzıman aldım ve 1 defa da tahmin ettirdim...
30 sn üzeri duruşlarda N veya P 'ye arman şanzıman üzerindeki minimum yükü ortadan kaldırır. Lâkin bu yükün şanzımana pratikte pek bir zararı yoktur. Şanzıman ömrünün belli olduğunu varsayıp diğer şartları sabit tutarsak bu işlemi yapanla yapmayan arasında %3-5'lik bir fark ya olur ya olmaz. Yapmaman gereken şeylerin başında sürüş esnasında vites koluyla oynamak gelir. 1'e alayım, kesicide 2'ye atayım sonra 3-4 diye devam edeyim veya 4 te düşük hızda iken kolu 2 ye getireyim dersen şanzımanının ömrü ciddi oranda azalır. Masrafına gelince 2000'lerin başlarında Megane şanzımanı işçilik dahil 7000 TL idi, tamir konusunda ise şanzımanı açmak da 1000-1500 liradan başlayıp değişmesi gereken parçaya göre 3000 TL'ye kadar çıkıyordu... |
|
|
|
|
|
#5 |
![]()
Otomobil: FD6
|
Eski nesil otomatik şanzımanlarla yeni nesil otomatik şanzımanlar arasında dağlar kadar fark var artık, kaldı ki bahsedilen otomatik de değil, DSG.
Frene bas dursun, gaza bas gitsin arkadaşım. D ile N ile vsvs oynama uğraşma.. Tek dikkat edeceğin şey, arabayı tam olarak durdurmadan geri vitese alma ve park ederken de önce el frenini çek sonra P ye al. Otomatik vites kullanmak öyle eskisi gibi korkulacak bir şey de değil. Herhangi bir sorunda zaten garantiden halledersin, özellikle uğraşman lazım şanzımanı kırmak için ki yine fabrikalar buna da emniyet koyuyorlar. 100 le giderken triptonik ile istesen de 1nci vitese çekemiyorsun şanzıman korumaya alıyor kendini. Sözün özü kafana takmadan bin, Hayırlı olsun yeni araban. Edit: Sorunla karşılaştığını yazmışsın atlamışım o kısmı. Garantiye sokamıyor musun garantide değil mi artık otomobilin? __________________________________ Galiba benzini Gucci’den, elektriği Armani’den, doğalgazı Burberry’den alıyoruz. Başka türlü hem bu kadar pahalı olmaz, hem bu kadar güzel giydirilmez !!! |
|
|
|
|
|
#6 |
![]()
Otomobil: Volkswagen
|
2005 model garanti dışıdır artık. Araç dsg değil bu arada 6 ileri. sanırım yağlı sistem dediklerinden.
|
|
|
|
|
|
#7 |
![]() |
Opel corsa d var şuan. 1.4 otomatik. 16V 90 HP. 2 senedir bizde haftada en az 1 2 kere sıka sıka geziyoruz. 1 2 3. Hatta arabayı aldık alalı sadece otobanlarda d ye takmışızdır belki. Bunun nedeni ise araba D de tam kavramıyo ve devir almadığı için çok benzin yiyo. Ama her arabanın şanzumanı farklı. Sadece genel şeyler var. Trafikte N ye at falan filan...
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
TechTurkey
Otomobil: Corsa C
|
Hazır konu açılmışken bende bir soru soriyim.
Oto şanzımanlarda N'de devirlenip D'ye atmak sakıncalı , peki yeni nesil dsg'lerde nasıl? Performanslı modeller de kullanıyor dsg'yi , 0dan nasıl bir kalkış yapılıyor? __________________________________ ... |
|
|
|
|
|
#9 | |
![]()
Otomobil: Polo 1.6 TDi
|
|
|
|
|
|
|
|
#10 | |
![]()
Otomobil: yok
|
![]() Olmaz mı? Ben mi hayal aleminde yaşıyorum?
|
|
|
|
|
|
|
#11 |
![]() |
Eğer öyle bişey yaparsan abi. Yaptımda söylüyorum 206 da. Pataküte sesler geliyo arabadan. Şanzuman fırlayacak gibi.
Zevkli ama iyi pati koyuyodm ben. Sonra araba yalan oldu.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
TechTurkey
|
launch kontrol var icinde, sanzimani kitleyip 3 4 bin civarina cekiyordu sanirim . eski amerikan arabalarinin bir cogundaki sistem. bazi otomatikler cok saglam ve acayip kullanisli olabiliyor.
__________________________________ Straights are for fast cars, but turns are for fast drivers!
|
|
|
|
|
|
#13 | |
![]()
|
![]() onun yerine frene bas, tam gaz yap, deviri 4500 5000 üzerine getir, frenden çek ayağını, bak nasıl kalkıyor ![]() Ha bu Honda larda oluyor mu? olmuyor.. 3000km de (denemiştim gerçi tam hatırlamıyorum 2700 de olabilir) devir kesici koymuşlar Youtube da az önceki yöntemle kalkış yapan bi çok Golf videosu var. Edit: M_PROJECT in bahsettiği şeyin çözümlemesini yapmışım
__________________________________ Galiba benzini Gucci’den, elektriği Armani’den, doğalgazı Burberry’den alıyoruz. Başka türlü hem bu kadar pahalı olmaz, hem bu kadar güzel giydirilmez !!! |
|
|
|
|
|
|
#14 |
![]()
|
Frene basıp tam gaz verince arkadan itişlide burn out olmasın sonra lastik yakarız artık.Neyse arkadan itişli otomatikte denemke gerek
|
|
|
|
|
|
#15 |
![]()
|
önden çekişli otomobillerde de hatrı sayılır bir kalkış yaparsın
__________________________________ Galiba benzini Gucci’den, elektriği Armani’den, doğalgazı Burberry’den alıyoruz. Başka türlü hem bu kadar pahalı olmaz, hem bu kadar güzel giydirilmez !!! |
|
|
|
|
|
#16 |
![]()
|
Birde birşey sorucam babam otomatik kullanınca sinirleniyor,kullanmayı pek beceremiyor.Mesela önce debriyaja bastım sanıyor hafiften gaz veriyor hoop bi bakıyor araba kalkmış bile o halbuki ayağını kaldırmadı hayali debriyajdan.Onun için sıkışık trafikte sorun oluyor.Bunu babama nasıl anlatabilirim.?
|
|
|
|
|
|
#17 | |
![]()
Otomobil: fuelsharklı korsa D
|
|
|
|
|
|
|
|
#18 | |
![]() |
Yani şöyle diyim. Otobanda falan 3 ile geziyorum. Şehir içi 2. Araba devirlenince ayağı gazdan çekip gerekli vitese takıyorum. Ama genelde sabit gazla gittiğim için öyle vites atma problemi çok olmuyo.
|
|
|
|
|
|
|
#19 | |
![]()
Otomobil: fuelsharklı korsa D
|
vitesi bi garip zaten ya keşke düz alsaydım diyorum 2 yıldan beri