dragonflydesing Nickli Üyeden Alıntı
BMC ve Türkiye'deki diğer otomotiv firmaları (otokar,karsan vb.) ticari mantıkla düşünüyorlar,ne kadar milliyetçilik değil,ne kadar kar ile kapatırız seneyi düşüncesiyle yönetiliyor şirketler,tabi şirketin amacı kadar başındaki kişinin bulunduğu otomotiv sektörü dalındaki bilgiside önemli,dediğinize katılıyorum,kaç senedir megastar serisini yenilemediler mesela,bari onu yenileseler.
Bazı arkadaşlar aracı eleştirmişler fakat aynı şeyi biz Devrim'de de yaptık devlet destek çıkmadığı gibi halk da destek çıkmadı,fakat bu araç devlet desteği olmadan yapılmış bir araç ve daha bunlar prototip modeller,tasarım yönünden ise yeni ortaya çıkmış bir firmanın ve dediğim gibi devlet desteği almadan kendi kendine bir şeyler yapmaya çalışan bir firma için bence gayet güzel bir tasarım,çünkü araç tasarlanırken en ucuza mal olucak şekilde tasarlanır,bu araç içinse en ucuzundan yuvarlak halojen farlar kullanılarak tasarlanmış.Firma tasarımcılara ''bu kadar bütçemiz var şu şu parçaları kullanarak tasarlayın'' deniyor,adam o imkanlar doğrultusunda elinden geldiğinin en iyisini çizmeye çalışıyor hele ki Türkiye şartlarında,zaten çok büyük para sahibi olan otomotiv şirketleri, haricinde diğer çoğu şirket en ucuz yollusundan mercek far kullanır.Bence koskoca Karsan'ın yaptığı tasarımlardan daha elle tutulur bir çizim olmuş.
Bu ülkede tasarım konusuna değinirsek,yetenekli insanlar var olsa da eğitim sisteminin yanlışlığına kurban gidiyorlar.Eğitim sistemine kurban gitmeyenler ise mezun olduktan sonra sadece ticari mantıkla yurtdışında daha iyi imkanlar veren firmalara yöneliyorlar.Tasarım işi sadece güzel çizmek değildir,tasarımcının otomotiv kültürününde çok geniş düzeyde olması gerekir,fakat ülkemizde bu konuda çok isim mevcut değil,bunun sebebi dediğim gibi eğitim sistemimizden kaynaklanıyor,sayısal zekayı baz alan bir eğitim sistemi var ve yapıcağınız iş tasarım ? ne kadar mantıklı ?