dizide öle yapsınlar... :)
Printable View
hey maşşallah
4.murat zamanında ortaya çıkmış bir olaydır savaş sırasında ilk osmalı tokadı atan kişi sadrazam hafız paşa oldugu yönündedir daltaraklar 8-10 yaşlarında gayri müslim çocuklarından seçilip sadece pirinç ve unlu yiyeceklerle beslenip yağlı mermerleri döverek antreman yaparlarmış.
daltarak ismiin manası tarak silah anlamında daltarak ise silahtutan manasında söylenirmiş daltaraklar elleri silah yerine geçtiği için bu ismi almışlardır. :)
ne tokatmış be..dünyayı dize getirdi..
daha önce duymustum ama ben savasta en son cıktıklarını bitkin askerleri tokatla indirdiklerini biliyordum demekki tam tersiymiş yanlıs biliyormusum :)
lisede dersanede hoca bahsetmişti. düşmanın kılıç darbelerinden korunmak için de kollarına kalın keçeler sarıyorlarmış. kılıç keçeyi kesemiyormuş böylece kollarıyla kılıcı savuşturup tek tokatla adamı eşek cennetine yolluyormuş..
osmanlıda hayran olunacak o kadar çok şey var ki...
Bende mehter marsi ile ilgili bir hikaye duymustum ne dogru bilmiyorum avrupa ulkelerinden birini kusatmaya gittiklerinde 3 gun 3 gece mehter marsi calmislar ormanda kaledekilerde bunlari gormemisler ormanin icerisinde olduklari icin halbuki sayilari cok azmis 3 gun boyunca susmadan mehter marsini duyan kalenin sahipleri biz bunlarla basedemeyiz dusuncesiyle kaleyi birakip kacmislar tarihe kan dokmeden yapilan ilk kusatma diye gecmis ..
zamanında vurdugunu ındırıyolarmıs at deve ne var ne yok