|
|
#1 | |||
![]()
Otomobil: s2000
|
Geçenlerde yurtdışına çıkarken havaalanında iki tane orta yaşlı adamın muhabbetlerine kulak misafiri oldum. Dinlerken bildiğimi zannediyordum ama adamlar o kadar iddialı konuşuyordu ki benim de kafam karışmadı değil.
Adamların argumanları şu şekilde; 2. viteste gidilen 3000 devir/dakika ile 5. viteste gidilen 3000 devir/dakika arasında yakıt yakma açısından fark var mıdır yok mudur? Aynı şey 1. viteste gidilen 5000 devir/dakika ile 5. viteste gidilen 5000 devir/dakika için de gereçli. Adamlardan biri arada kesinlikle fark olduğunu söylerken diğeri ikisi de aynı devir dönüyor önemli olan dönülen devirdir diyerek aynı yakarlar diyordu. Sizce doğrusu hangisidir?
__________________________________ good friends are like butt cheeks, shit may tear them apart... but they always come back together... |
|||
|
|
|
|
|
#2 |
![]()
Otomobil: ,,,
|
Bence azda olsa vıtes buyudukce aynı devırdekı yakıt mıktarı artmaktadır
sebep olarakta ruzgar dırencı dıyorum... |
|
|
|
|
|
#3 |
![]()
Otomobil: dci
|
farklı viteslerde / aynı devirlerde yapılan hızla alakalı olarak , aracın kütlesinin hareketli olma durumu değişecektir bence
1. vites 2000 devirde motorun hareket ettirmeye çalıştığı kütle/ağırlık ile , 5.vites 2000 devirde motora binen ağırlık farklı olması lazım. 5. vites 2000 devirdeyken kütle zaten belli bir hızı almış ve ilerlemektedir yanlış mı düşünüyorum? bence vitesler büyüdükçe tüketim farkı azalır yani 1 ile 5 arasında fark vardır ama 4 ile 5 arasındaki fark çok azdır tam açıklayamadım kafamdakileri ama aramızda fizikçiler varsa kütle-hareket-enerji vs. konularından sonuca ulaşabiliriz gibi geliyor bana |
|
|
|
|
|
#4 |
![]()
Otomobil: Focus Sport Trend
|
@8.000 rpm
Dediğiniz mantıklı geliyor;ama sürat arttıkça artan rüzgar direncinin az da olsa etkisi olacaktır illaki..Detaylı bir inceleme lazım
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
TechTurkey
Otomobil: STI,Picanto
|
Motor yükü farklı olacak (içeri giren hava fazla demek) ona göre de yakıt fazla olacak.
nerde motor yükü fazla ise orada çok yakar. __________________________________ ---------- I do not hope a better world for anyone... ------- |
|
|
|
|
|
#6 |
![]()
|
Aslında bana da azalır gibi geliyor. Mesela 5. vites 5000 devirde giderken kaput altına çekilen soğuk hava motoru soğutup rahatlatacaktır dolayısı ile yakışını da azaltacaktır diye düşünüyorum ama bunun gibi daha bir sürü faktör var hem olumlu hem olumsuz etkileyecek.
__________________________________ good friends are like butt cheeks, shit may tear them apart... but they always come back together... |
|
|
|
|
|
#7 | |
![]()
Otomobil: yok
|
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
![]()
Otomobil: gti
|
blokta kaç kere patlama oldugunu devir gösteriyor bence vitesi baglamaz devri baglar yakıt hatta büyük viteste aynı devirde giderken daha az yakarız çünkü gitcegimiz yere daha cabuk gideriz fln
( rüzgarsız ortamda )
__________________________________ emlakçı, doğalgazcı... |
|
|
|
|
|
#9 |
![]()
Otomobil: SPOON CIVIC
|
yav 1, vtes 3000 devirde 20km hızla 5saate 100km katedip 5. vtes 3000devır 120km hızla 50dk da 100km gıtmek aynı yakıt olurmu hıc
1. vıtesde arac 5 saat boyunca dakıkada 3000 devır cevırır hem motor omru hem yakıt fazla olur tabıkı bıran evvel uygun devırde en tuksek hıza cıkmak gerekır amac en az yakıtla ulaşımsa
|
|
|
|
|
|
#10 |
![]() |
uzun vites oranları motorun üzerine binen yükü artıracağı için doğal olarak yakıt miktarı da artacaktır bunu vitesli bisiklet kullanarak test edebiliriz
__________________________________ hayat arabamla 2011 mil. |
|
|
|
|
|
#11 |
![]()
Otomobil: civic
|
şimdi nasıl açıklarım bilmiyorum ama yüksek vites aynı devirde daha az yakar bence otomobil
__________________________________ . |
|
|
|
|
|
#12 | |
![]()
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
TechTurkey
|
arkadaşlar olay hiç karışık değil anlatayım ..
ilk mesajda yazılanın cevabı basitçe "KESİNLİKLE FARKLIDIR" öyle olmasaydı ,5. vites 5000 devir giderken ile boşta 5000 devir çevirincede aynı yakıt yakardık ! olurmu hiç öyle şey .. @Ranthor kısaca anlatmış motor yükü diye bir kavram var, bu ecu haritalarının içerisinde birkaç bilgi sonucunda hesaplanan bir değerdir . YÜK ne kadar yüksek ise o kadar çok yakarsın. a-1.vites düz yolda 3000 devir gitmekle b-1. vites dik bir bayırdan yukarıya doğru 3000 devir çıkmak arasında ciddi yakıt farkı vardır . kabaca bir örnek atayım kafadan: a şıkkında enjektörler %15 açıktır b şıkkında ise %40 (değerleri salladım, ama buna benzerdir) __________________________________ |
|
|
|
|
|
#14 | |
![]()
Otomobil: Tofaş Kartal 1.6
|
__________________________________ Biz Böyle Mutluyuz |
|
|
|
|
|
|
#15 | |
![]()
|
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
TechTurkey
|
soruyu tekrar net yazarmısın __________________________________ |
|
|
|
|
|
|
#17 |
![]()
Otomobil: Audi A3
|
Vitesler büyüdükce tüketim azalacaktır.Yol bilgisayarından anlığa bakın.
Hiç 1.vites 3 binle 5.vites 3bin aynı olurmu olmaz 5binde aynı olmaz.Kütle hızını almıştır zaten. |
|
|
|
|
|
#18 | |
![]()
Otomobil: SPOON CIVIC
|
Son Düzenleyen sword; 20-01-2011 11:40. |
|
|
|
|
|
|
#19 | |
![]()
Otomobil: Clio RS
|
ama o vıtes ve devırlerle belırlı bı yol kat edılecekse mesela acarın bırı 2.vıtes 3000 devır dıgerı 5. vıtes 3000 devırle 10km yolu gıdecekse yuksek vıtes daha ekonomık olur Son Düzenleyen iynn-RS; 20-01-2011 11:39. |
|
|
|
|
![]() |
«
Önceki Konu
|
Sonraki Konu
»
| Konuyu Toplam 1 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| Konu Seçenekleri | |