allah kaza bela vermesin 10 sn lik civicler görücez sanırım bu sene
Printable View
allah kaza bela vermesin 10 sn lik civicler görücez sanırım bu sene
Maşallah Hilmi güle güle binersiniz inşallah.
Rodajı 9 psi da mı yapıyorsunuz? Ben mi yanlış anladım?
Öle birşey saçmalık olur yaa ne yaptın yada çok büyük fantezi
sonuçta boost hortumunu söküp ayar yapmaya bile kalksak araba da turbo manifodu ve turbo takılı oldugu sürece güç çıkması imkansız gibi birşey
hepsini söküp headers takmak lazım ki ozaman dedigini görelim
ama tahminim NA olsaydı bu arac 230 cvarı bir güç olması lazım
Abi şimdi şöle izah edeyim ben bu konuda herkesin kafası karıştı ve cogu kişi merak ediyor
Benim rodja yapma şeklim
araba ilk çalıştıgı an stop etmeden 1 saat çalışır yag yag filittresi deigişir
hiç basınc basmadan 500km yol yapılır ama 5000 devir rev limit şeklinde yani devirlendiririm motoru
sonra rodajda kullandıgımız mineral yagı degiştirip gazlıyacagım yagı koyarım
basabilcegim en düşük basıncı basar ve fabrikasyon deviri dönerim 8200 dd
1000km kadar bu şekilde gazladıktan sonra bir kez daha yag ve yag filitresini degiştiririm
basınc ve devir yükseltmeye başlarım
Makinadan çok uzun ömür beklemedigim için (100 bin 200 bin gibi)
genelde rodajı gazlıyarak yapmış olurum ki zaten 500 km gibi gazlamadan gezmek yeterde artar bile
Teşekkürler yorumun için
Bende buna katiliyorum 2000 km rodaj yapanlar zannediyomu ayari bozuk olunca avans vurunca, kotu yakit gelince vs o 1000 km fazla yapilan rodaj onu kurtaricak :D oyle bi dunya yok
Kanka dedigin gibi zaten bu motorlarin omru 10.000 km rodaj yapinca 12.000 km mi olucak sanki :) :) Sadece pskolojik rahatlama...
500 km yeterde artar ;):icon_tup:
Yuh daha neler Başar fantezi üzerine fantezi :D
tamamen tercihtir rodaj isi, fakat ben bugune kadar yaptigim butun arabalarda ve rodajini kendimin yaptigi arabalarda, 2618 malzemenin ve chromoly segmanlarin 1500 km den once alistigini, kesinlikle mineral yag kullanarak tabiki, gormedim. gerek yazilimsal olarak, gerek kompresyon olcumleri ve gerekse hissiyat olarak bunu 10 larca sefer tecrube ettim. ha 4140 malzeme ve daha yumusak segmanlar daha cabuk alisabiliyor, fakat yeni teknoloji multigrade tam sentetik yag koydugunuzda rodaj isi zaten tamamen bitiyor artik, hicbir anlami kalmiyor.
rodajda amac zaten kotu yakita, detonasyona, hararete dayanim degil oyle birseyde yapamazsin zaten, daha ziyade motor performansini arttirmak, yag yakmasini, azaltmak dolayisiyla yaglamayi daha iyi hale getirmek ve yag isisini dusurmek, ayrica blowby i az olan az kaciran segmanlar ozellikle yuksek devirlerde olusabilecek bircok sikintinin onune gecer, saglikli bir motorun farkli nedenler ile sikinti yasama sansi daha dusuk olur.
ha yeri geldi 250km yeri geldi 15 km hizlandirilmis rodajlar uygulamamiz icab etti zaman zaman fakat tercihim duzgun ve uzun sureli rodajdan yana. bu is oyle birsey ki alakasiz bir ornek ama aciklayici, duvara civi veya sivri birsey surttugunuzu varsayin, o duvarin zede almasi veya sivanin kopmasi bir sefer fazla yuklenmenizle bile olabilir, yani bir kez basayim birsey olmaz diye birsey de yok o iste.
gunluk arabalar ile yaris arabalarin rodajlari tabiki farkli maksatlarla yapiliyor birinde uzun omur beklenirken oburunde performans daha on planda ama bence payda ortak cunku zaten uzun omur getirende motorun performansli olmasi.
Korhan yazdıklarına katılıyorum
ama şunuda ilave etmek istiyorum
500km istanbulun trafiginde yapılmış bir rodaj (en son yag degişimine giderken tam 3 saat trafikte gecirdim)
2000 km sadece uzun yolda yapılmış rodajdan çok daha saglıklıdır
Sadece son yazdıgına katılmıyorum Motor performansı farklı bişi bizlr gibi canını çıkartmak farklı bişi en basitinden CP nin 7 boşluk verin dedigi pistona hangimiz o boşlugu veriyoruz ?
gerisini hiç yazmıyorum bile
bir yolda kullanılcak günlük her gün binilcek araç vardır
Birde amacı sadece yarış kazanmak olan araçlar vardır
bunlarında motor ömürleri asla aynı olmaz istesende olamaz
Maşallah...Allah yüzünüzü kara çıkarmasın...
Tabiki rodaj sartlari cok onemli, uzun yolda yapilan rodajin benim icin hicbir kabul edilir yani yok. Rodaj uzun soluklu olmali ve mutlaka soguma isinma periyodlari olmali.
ben zaten yaris arabasi ile gunluk arabanin motor omru bir olur demedim, beklentilerde farkli fakat yaris arabasinda iyi rodaj ile beklenen motor performansinin iyi olmasi ayni sekilde gunluk arabada da bence omur uzatan faktordur dedim.
gunluk arabalar ile yaris arabalarin rodajlari tabiki farkli maksatlarla yapiliyor birinde uzun omur beklenirken oburunde performans daha on planda ama bence payda ortak cunku zaten uzun omur getirende motorun performansli olmasi.
Techturkey.com Post 198
Biz CP de 7 uzeri bosluk hic kullanmadik bir iki araba haric, bence fazla bosluk performans acisindan ciddi dezavantaj, ha fazla bosluk biraz mekanik ustasinin veya arac sahibinin risk dusurmesi olarak yorulabilir, hata kapatir ama bence bosluk biraz dusuk olmali. tabiki bu soylemim, nos, yakit vs kullanimina gore farklilik gosteriyor, yani isi faktoru goz onunde bulundurmali.
ama dedigin gibi istanbul trafigindeki gunluk kullanilarak isinma sogumali 500 km yi otobandaki 5000 km ye tercih ederim o da gercek, fakat yinede bence tecrube ettigim motorlara dayanarak soyluyorum, mineral yag ile 1500 km den once alisan malzeme gormedim ki bu dedigim 1500 km yi cogu arabada gunluk kullanarak minimim 15 cycle da yapmama ragmen.
Abi subaru için bişey diyemem ama verdigim boşlugu paylaşmıcam ama 7 nin çok üzerinde
SC6765 turbo 11cr ile 9 psi da aldıgım güç te ortada
he dersenki eskiden nasıldı
62mm turbo ile factory spec lerindeki motor 3mm conta ile (8.5cr yaklaşık) 11 psi da 432 hp vermişti
maşallh allah gönlünüze göre vermiş kazasız belasız
Abi bir tur verirmisin 800 teker olunca
Tesekkurler guzel yazin icin, bencede tercih meselesi bunun kantilanma yolununda olmadigini dusunuyorum.
iki tane ayni malzemelerle motor toplansa ikiside ayni rodaji yapsa bile ikisinin cikaricagi beygir farkli olur.
Iki tane ayni km rodaj yapmis arac bile farkli beygir cikarirken bir tane uzun rodaj yapmis bir tane kisa rodaj yapmis arac karsilastirilmasida yine sagliklikli sonuc vermiyicektir. (Dunyadada boyle bir deney oldugunu zannetmiyorum)
Eger boyle bir test yapilsa bile biri uzun rodaj yapmis biri az rodaj yapmis ayni malzemelerle ayni kisi tarafindan ayni kosullarda toplanmis motor testleri yapilsa bile dogru bir olcum vermesi icin en az 1000 tane test yapilmasi gerekir.
Sonuc olarakta rodaj tartismalari teoriden oteye gecmez gorusundeyim.
Kaldi ki rodajda bu kadar kafa yorulmiyicak kadar kucuk biseydir ondan once onemli olan ve fark yaratan detaylar coktur.
Dedigin gibi kisisel tercih meselesidir.
Not : Haftaya sizin dukkandayim insallah cok yogun degildir methanol ve bir iki sensor montajimizi yapalim ustalara selamlar simdiden :) insallah yaz sonuna kadarda turbo veya sc bisey takariz