|
|
#1 | |||
![]()
Otomobil: '06 Matrix ,'90 Crx
|
Parmak Çıtlatmanın Zararları
Kimi insanlar, her iki elinin parmaklarını birbirine geçirerek ve onları gererek ses çıkartırlar, yani çıtlatırlar. Çoğumuz buralardan gelen sesin kemiklerden geldiğini sanırız, hatta rahatsız oluruz ama nedense bunu yapanlar durumlarından memnun görünürler. En çok ve kolaylıkla çıtlattığımız yerler vücudumuzda en çok bulunan sürtünmeli eklem yerleridir. Bu tip eklem yerlerinde örneğin, parmaklarımızda, iki kemiğin birleştiği yerde bir bağlantı kapsülü ve bu kapsülün içinde de, kemiklerin hareketleri sırasında, buraları yağlayan bir sıvı bulunmaktadır. Bu sıvının içinde erimiş durumda oksijen, nitrojen ve karbondioksit gazları bulunur. Vücudumuzda en kolay çıtlatabileceğimiz eklem yerlerimiz parmaklarımızdır. Parmaklarımız gerilince ve eklem yerlerimiz düzleşince bu kapsül de gerilir. İçindeki sıvının basıncı azalır ve gaz kabarcıkları patlamaya başlar. İşte duyduğumuz bu seslerdir. Patlayan kabarcıklar sonucunda gazlar bu sıvıyı terk eder, sıvı daha da genleşir ve eklem yerlerinin hareket yeteneğini artırır. Kuşkusuz ki bu eklem yerlerinin gerilmesi, bu kapsülün boyu ile sınırlıdır. Eğer parmaklarınızı çıtlattığınız anda röntgenini de çekmiş olsanız, eklem içinde oluşan gaz kabarcıklarını görebilirsiniz. Bu olay eklem yerindeki hacmi yaklaşık yüzde 15- 20 artırır. Aynı parmağınızı arka arkaya çıtlatamazsanız. Bir süre beklemeniz gerekir, çünkü gaz kabarcıklarının sıvı içerisinde tekrar oluşması biraz zaman alır. Tüm bu açıklamalar, deneylerde kanıtlanmasına karşın, yine de bu kadar küçük gazın, bu denli büyük bir ses çıkartabilmesinin nedeni hâlâ bilinememektedir. Ayrıca detaylı çalışmalar göstermiştir ki çıtırdama sırasında iki ayrı ses duyulmaktadır. Birincisin gaz kabarcıklarının patlaması olduğu biliniyor. İkinci sesin ise kapsülün uzama sınırına vardığına çıktığı sanılıyor. Peki, parmaklarımızı çıtlatmak vücudumuza zararlı mı? Bunu alışkanlık biçimine getirenlerde, eklemler çevresindeki yumuşak doku zarar görmekte, parmaklar şişmekte, dolayısıyla elin kavrama gücü azalmaktadır. tiryakisi olan arkdaslara umarım faydası olur
|
|||
|
|
|
|
|
#2 |
![]()
Otomobil: loading..
|
pek severim ya lanet olsun
__________________________________ piston garage |
|
|
|
|
|
#3 |
![]()
Otomobil: Opel Astra
|
parmaklar yamuluyor bir süre sonra
__________________________________ Custom Electronic Projects
|
|
|
|
|
|
#4 |
![]() |
şuan hepsini çıtlattım lanet olası bazen rahatlatıyo ağrıdığı zaman
|
|
|
|
|
|
#5 |
![]()
Otomobil: Ae101 96 GLİ
|
şimdi çıtlattım
|
|
|
|
|
|
#6 |
![]()
Otomobil: yarış arabası..
|
bana söylemişlerdi inanmamıştım
__________________________________ 34 EFD 47 34 FB 9519 |
|
|
|
|
|
#7 |
![]()
Otomobil: sedan eg coupe rex sir
|
benım blek sureklı cıtlıyor neden olabılır
|
|
|
|
|
|
#8 |
![]()
Otomobil: 2010 FD6 Mugen-RR
|
Konu basligini gorunce citlattim aklima getirdin
|
|
|
|
|
|
#9 |
![]()
Otomobil: M 3
|
bende çıtlattım la
atın ölümü arpadan olsun hesabı sağ ayak bileğim devamlı çıtlar , pertten toplamayım heralde
|
|
|
|
|
|
#10 |
![]()
Otomobil: loading..
|
ne yalan söyleyim okurken bende bi iki çıtlattım çalışıyomu diye
__________________________________ piston garage |
|
|
|
|
|
#11 |
![]() |
Aynen , sessiz bir şekilde yürüyemiyorum
|
|
|
|
|
|
#12 |
![]()
Otomobil: volvo s80 2.0t
|
parmak yazısını görünce 10 tanesini birden çıtlattım bide boyun da da var benım yapmayınca boguluyorum sanki ağrı filan yapıyor çıtlatmayınca tedavim yok sanırm kopana kadar.
|
|
|
|
|
|
#13 |
![]()
Otomobil: Kadett
|
Bu çıtlama olayı bir garip hakikaten bende de var eğlip kalkarken çatur çutur her türlü ses çıkar benden hatta kimi zaman arkadaşlar noluyor kırılıyormusun diye espiri yaparlar henüz bir sorun yok ama Allaha şükürler olsun.
__________________________________ 5 yaşindaki Rize'li bir Çocuğun dolmuşta Annesine dediği gibidir Belkide Hayat ; "Hem vuriyysun Hem Ağlama Diysun" |
|
|
|
|
|
#14 |
![]() |
benimde sag bilek ve ayak barnaklarim durduk yere citlar sessiz yurumem gerekirse amuda kalkmam lazim
__________________________________ |
|
|
|
|
|
#15 |
![]() |
bendede boyun çıtlatma huyu var.bazen çok ağrıyor.kütt diye ses geliyor ama çok rahatlatoyor.bu hissiyatın asıl nedeni nedir acaba.bilgi için saol
__________________________________ ..::Project01 Garage::.. Pro Tuner ![]() ..::ECU FAST ADANA Bölge Bayii::.. |
|
|
|
|
|
#16 | |
![]() |
okurken çıtlattım
__________________________________ PSN: sametozeren
![]() |
|
|
|
|
|
|
#17 |
![]()
Otomobil: yok
|
okurken bile çıtlattım, müptelası olmuşuz sanırım
|
|
|
|
|
|
#18 |
![]()
Otomobil: i-30
|
benm sağ ayak baş parmagım arka arkaya 1000 kere yapim 1000 kere cıtlar nası iş bende bilmiyorum diğer hiç bi parmakta olmuyo ama iki elimin serce parmaklarıda saolsun bundan dolayı yamuldu biraz
__________________________________ 1881 - 193∞
|
|
|
|
|
|
#19 |
![]()
Otomobil: Corsa Dti
|
Benimde dizlerim çıtırdıyor kendiliğinden
yaşımdan dolayı ve kilodan olabiliceğini düşünüyorum..
__________________________________ .
|
|
|
|
![]() |
«
Önceki Konu
|
Sonraki Konu
»
| Konuyu Toplam 1 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |