borarx7 Nickli Üyeden Alıntı
ben komple ruhsatı baştan yaptırırken olanları anlatayım. emniyet müdürlüğünün yetki verdiği bir makine mühendisine sizi gönderiyorlar. benim mesela komple blok , jantlar , renk değişikliği ruhsata işlendi. fakat jant değişikliğinin ruhsata işlenmesi gerekmiyormuş bunu da öğrenmiş oldum. Ek-1 raporu denen bir proje hazırlıyor adam. yanında duruyorsunuz ve aracınızın özelliklerini sizden bir bir istiyor. siz de elinizdeki internetten aldığını çıktıları veya katalogları adama göstererek aracımın özellikleri bu diyorsunuz. adam yazıyor listeye , orada bir çok alan var. mesela jant lastik ölçüsü (ki benim 245/40/18 olarak işlendi) yeni blok için bir numara verildi ve bu numarayı çaktırdım yine emniyetin yerki verdiği bir ustaya (bunların toplamı bana 136ytl'ye mal oldu). body kit olarak değişiklikleri teknik çizimini yaparak ruhsata işliyor fakat bunun belli bir külfeti oluyor tabi maddi açıdan. çünkü adam zaman harcayarak teknik çizim yapıyor. bundan nasıl yırtabilirsiniz? aracınızın body kitli halinin düzgün bir fotoğrafını çekin ve karakalem gibi pc'de değiştirin. daha sonra üstünden geçerek çizim haline dönüştürün (çoğu aracın kataloglarında olan gibi) daha sonra bunu emniyetin yetki verdiği bir makine mühendisine onaylatın (gerekli harçları yatırarak) eksoz işlenmesi diye birşey söz konusu değil , sadece şu hakkınız var eksozdan bağlamak istediklerinde polisten desibel metre ile ölçüm yapmasını isteyebilirsiniz , bunu da genellikle zabıta yapar (belediyelerde bu cihaz mevcut) eğer yasal sınırı eksozunuzun sesi aşmıyorsa sizi bağlayamaz. bağlasa dahi sizin bağlayan memuru mahkemeye vererek hakkınızı aramanız söz konusu ( devletin verdiği silahı , yetkiyi keyfi şekilde halkın huzurunu bozma amaçlı kullanmak , sebepsiz yere yurtiçi serbest dolaşım hakkını kısıtlamak , kişisel zaaflarına yenik düşerek polis kimliğinden çıkmak ve halka tehdit unsuru oluşturmak olarak) ki büyük bir suçtur ve kesin ihraç ile sonuçlanır + tazminata hak kazanırsınız. bunları yaptırmak aham şaham şeyler değil. cama film konusuna gelince , savcılığa tehdit edildiğinize dair bir dilekçe vermeniz ve bu dilekçe suretini göstermeniz durumunda camlarınıza güvenlik adı altında film yaptırmanız yasallaşıyor. en güzeli seramik kaplatmak (şirket camlarındaki gibi) orjinal deyip geçebilirsiniz ve ya renkli cam olarak cam firmasından aldığınız fatura ile ruhsata işletebilirsiniz. allah kimseyi polis garajına düşürmesin... herkese temiz sürüşler arkadaşlar... ben bildiğim kadarını sizinle paylaştım umarım yararlı olabilir.