Kayıt ol

Eski 16-09-2011, 11:08   #1

SONE-R - ait Avatar

Otomobil: Megane 3 DCi 140 ps

Akaryakıt alırken dikkatli olun: Pompalarda kaçak var

Yıllık 2,5 milyar dolarlık vergi kaybına yol açtığı tahmin edilen kaçak akaryakıt satışını önlemek için yapılan denetimlerde ilginç bulgular ortaya çıktı. Benzin ve motorin sayaçlarında usulsüzlük yapıldığı belirlenirken, bazı istasyonlarda markersız akaryakıta rastlandı. Denetlenen 3.992 akaryakıt ve LPG pompasındaki sayaçtan 105'inin müşteriye eksik yakıt verdiği tespit edildi.Yıllık 2,5 milyar dolarlık vergi kaybına yol açtığı tahmin edilen kaçak akaryakıt satışını önlemek için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, istasyonlarda denetim atağı başlattı. Denetimler sonucu benzin ve motorin sayaçlarında usulsüzlük yapıldığı tespit edildi. Bazı istasyonlarda markersız akaryakıta rastlanırken, çok sayıda eksik yakıt veren sayaç olduğu da belirlendi. Ocak-Temmuz 2011 döneminde Türkiye genelinde akaryakıt ve LPG istasyonlarını inceleyen bakanlık denetim birimleri, jandarma ve polis desteğiyle 3.922 sayacı denetledi. Sayaçlarda sondaj usulü ile yapılan miktar kontrollerinde 105 sayacın eksik verdiği tespit edilerek mühürlendi. 1.085 akaryakıt ve LPG istasyonunda yapılan denetimlerde usulsüzlük yapan işletmelerin ölçü aletlerine el konulurken, idari para cezası da kesildi. 15.233 adet akaryakıt ve 1.794 LPG sayacının kontrolleri yapılırken, bunlardan 899 adedi damga süresinin geçmesi sebebiyle mühürlendi. Sayaçlardan 24'ünün damgasız olduğu tespit edilirken işlemler sonucunda her bir sayaç için akaryakıt bayiine 'damga süresinin dolması' kabahatinden dolayı 1.232 lira ceza kesildi. Kabahatin giderilmesi için işletmelere süre tanınırken, yanlışlığın düzeltilmemesi halinde ölçü aletlerine de el konulacağı ihtar edildi.

Sanayi Bakanlığı, yılın ilk yedi aylık döneminde 337 müstakil akaryakıt istasyonu, 722 akaryakıt ve LPG istasyonu, 26 müstakil LPG ve 88 kapalı istasyonu denetimden geçirdi. Mevcut 1.173 akaryakıt ve LPG istasyonundan 1.085 adedi üzerinde inceleme yapıldı. Denetim esnasında 5 istasyon geçersiz marker sebebiyle mühürlendi. Analiz sonucunun olumsuz çıkması halinde bakanlık, cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunarak yakıtları tutanakla il özel idare müdürlüklerine teslim edecek. Mühürlenen depodaki yakıtlar İl Özel İdaresi'nce bir ay içinde rafinerilere geri satılacak. Cezai işlemler ise cumhuriyet savcılığı ve EPDK tarafından veriliyor.

Sanayi Bakanlığı denetim birimleri tarafından yapılan kontrollerde personelin sigortalılık durumu da masaya yatırıldı. Çapraz denetim sırasında kontrol edilen işyerlerinin sigortasız işçi çalıştırıp çalıştırmadığının tespit edilmesi için çalışanların kimlik bilgileri işlenerek piyasa gözetimi ve denetimi veri tabanına kaydedildi. Sonuçların denetim yapılan ilin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne gönderilmesi için gerekli işlemler yapıldı.

Maliye Bakanlığı ile Sanayi Bakan- lığı'nın yanı sıra güvenlik güçlerinin de yaptığı denetimlere rağmen kaçak akaryakıtın önüne geçilemiyor. Son sekiz yılda motorlu araç sayısının yüzde 70'e yükselmesine rağmen benzin-motorin türü akaryakıt satışlarında artış yüzde 20 ile sınırlı kaldı. 2008'den sonra ise akaryakıt satışlarında eskiye dönüş söz konusu.

Akaryakıt alırken nelere dikkat edilmeli?

Sürekli akaryakıt alınan yer tercih edilmeli. Her akaryakıt alımında fiş istenmeli. Şüphe durumunda ölçüm kabı aracılığı ile pompadaki sayacın doğru yakıt verip vermediği kontrol edilmeli. Her istasyonda Sanayi Bakanlığı'nın ölçüm kabı yer alıyor, bunun olup olmadığına bakılmalı. Benzin ve motorinin ucuz olması tek kriter olmamalı. Herhangi bir şüphe durumunda EPDK ve Sanayi Bakanlığı aranmalı. İstasyondan ayrılırken pompadaki rakamları kontrol edin.

Bazı arkadaşların "opetten aldım çabuk bitti, shellden aldım uzun gitti" tarzında laflar söylemesinin bence nedeni; pompadaki sayaçların düzgün olmaması... bazı istasyonlarda demekki 50 lt aldığımızı zannedip 48 lt yakıt alıyoruz..

kervan ters dönünce uyuz eşek başa geçer...
SONE-R isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Eski 16-09-2011, 11:11   #2

rebelh - ait Avatar

Otomobil: is

ankarada kaçak mazot sürüyle bu işi yapan birilerini duymuştum sanki 6 tane petrolu var ankta ufak markalı 1de tağ fabrikası her gece mal çıkariolar ve büyük otobüs firmalarıyla falan anlaşmalılar (yani o firmalardaki otobüs sahipleriyle) pompanın altında kumanda sistemine bağlı 2 adet depo varmış ona göre mazot çekiolarmış hatta kendi jeepine kaçak mazot koyuyodu adam yakıyoduda jeep
rebelh isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Eski 16-09-2011, 11:13   #3

SONE-R - ait Avatar

Otomobil: Megane 3 DCi 140 ps

rebelh´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
ankarada kaçak mazot sürüyle bu işi yapan birilerini duymuştum sanki 6 tane petrolu var ankta ufak markalı 1de tağ fabrikası her gece mal çıkariolar ve büyük otobüs firmalarıyla falan anlaşmalılar (yani o firmalardaki otobüs sahipleriyle) pompanın altında kumanda sistemine bağlı 2 adet depo varmış ona göre mazot çekiolarmış hatta kendi jeepine kaçak mazot koyuyodu adam yakıyoduda jeep
bu kaçak farklı kaçak
sayaçta aldığın yakıtı 10 lt görüyorsun ama gerçekte 9 lt yakıt almışsın..
herkesten 1 lt çalsalar bir dünya para eder..

kervan ters dönünce uyuz eşek başa geçer...
SONE-R isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Eski 16-09-2011, 11:14   #4

timucintt - ait Avatar

Otomobil: yok

var öyle çok... 20 lir alpg diyorum bazı aldığım yerlerde direkt emmeli gömmeli 90 km gidiyorum basşka bir tane yerden alıyorum gene emmeli gömelli 60 70 km görmüyor...

1991 HONDA CRX - TOTALLED
1988 TOYOTA CELICA GT ST162 - SOLD
1991 HONDA INTEGRA LS - SOLD
1990 HONDA CIVIC EF - IN PROGRESS
timucintt isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Eski 16-09-2011, 11:26   #5

gfb01 - ait Avatar

Otomobil: Movistar ve scootypep

gfb01 - MSN üzerinden Mesaj gönder
Son 1 ayda mersinde aldigim bir cok istasyonda az yakit koydular iyi gecirdiler yani

Project01Garage
www.fourtuning.com
gfb01 isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Eski 16-09-2011, 11:28   #6

zıpzıp - ait Avatar

Otomobil: Clio RS 182 205 gti fordka 190 2.5td

zıpzıp - MSN üzerinden Mesaj gönder
istanbul avrupa yakasında devamlı benzin aldıgınız subeler varsa yazalım... bilelim oraya güvenelim hep ordan alalım ?

JoYTeaM

Emre D.´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
Fransa Peugeot'a mail atıyorum şimdi bu konuyu, 106 üretimine tekrardan başlayıp koltuklarını böyle ısıtmalı yapıcaklardan eminim. bay zipzip
zıpzıp isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Eski 16-09-2011, 11:31   #7

kurpat - ait Avatar

Otomobil: Fiat Idea

daha teknolojik hile yapıp denetime takılmayan nice istasyon da vardır, yakıt tanklarının etrafına ısıtma sistemi kuranı duymuştum (şehir efsanesi de olabilir tabi)

bu istasyonlara ceza vermesinler, bu istasyonları açıklasınlar, düzenli denetim yapsınlar düzenli de kamuoyu ile paylaşsınlar ....

sorun çok daha çabuk hallolur o zaman ...

SONE-R´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
Bazı arkadaşların "opetten aldım çabuk bitti, shellden aldım uzun gitti" tarzında laflar söylemesinin bence nedeni; pompadaki sayaçların düzgün olmaması... bazı istasyonlarda demekki 50 lt aldığımızı zannedip 48 lt yakıt alıyoruz..
evet ben de buna katılıyorum önceki konularda da yazmıştım namuslu temiz istasyon bulmak lazım diye
kurpat isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Eski 16-09-2011, 12:08   #8

TURBO CİVİC - ait Avatar

Otomobil: 00' 1.6 ies civic & 00' 406 SV

ben 1 yıldır avrupa yakasında yenibosnada airportun karsındaki opetten (dedeoglu) alıyorum.
bir problem yasamadım ama herhangi bir litre kontrolude yapmadım...
TURBO CİVİC isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Eski 16-09-2011, 12:15   #9
TechWorks

senna - ait Avatar

Otomobil: billet

sanayi bakanlığının mobil araçları var şüphe duyduğunuzda şikayet edin pompaların kalibrasyonlarına bakarlar hemen gelip en iyisi bu olur

eleştiri gizli hayranlıktır.
senna isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Eski 16-09-2011, 12:40   #10

zıpzıp - ait Avatar

Otomobil: Clio RS 182 205 gti fordka 190 2.5td

zıpzıp - MSN üzerinden Mesaj gönder
TURBO CİVİC´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
ben 1 yıldır avrupa yakasında yenibosnada airportun karsındaki opetten (dedeoglu) alıyorum.
bir problem yasamadım ama herhangi bir litre kontrolude yapmadım...
bende bazen ordan alıyorum bazende okuluma yakın olan shelden beşyoldaki ordanda memnun kalmıştım

JoYTeaM

Emre D.´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
Fransa Peugeot'a mail atıyorum şimdi bu konuyu, 106 üretimine tekrardan başlayıp koltuklarını böyle ısıtmalı yapıcaklardan eminim. bay zipzip
zıpzıp isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Eski 16-09-2011, 12:44   #11

Otomobil: yok

anadolu yakası mehmetçik opetten alıyoruz.sırf onun için kurtköye gitmişliğimiz var.

senna´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
sene 1962 akşam single turbo suprayla lokalden dönüyoruz parktan çıkarken arabayı ufoya sürttük
ST-max isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Eski 16-09-2011, 12:51   #12

onursumer - ait Avatar

Otomobil: Hyundai Getz 1.4 Dohc

onursumer - MSN üzerinden Mesaj gönder
evet benzinciden benzinciye acayip farkediyor mesela bazı benzinciye gidip 30tl alıyorum ibre kımıldamıyor

dün herzaman aldığım incirli moilden benzin aldım direk ibre yukarı fırladı

mümkün olduğunca aynı benzinciden alıyorum ben

psn: onursumer

135
├┼┼╕
246R
onursumer isimli üye çevrimiçidir (Online)   Alıntı ile Cevapla
Eski 16-09-2011, 13:44   #13
Uzaklaştırılmış Kullanıcı

Otomobil: Little HGT-

cliver - ICQ üzerinden Mesaj gönder cliver - AİM üzerinden Mesaj gönder cliver - MSN üzerinden Mesaj gönder cliver - YAHOO üzeri ndenMesaj gönder Send a message via Skype™ to cliver
arkadaş ben opetten şaşmam gayet uzun götürüyor opetin benzinıde mazotuda gazıda
cliver isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Eski 21-09-2011, 16:12   #14

Muharrem C.80 - ait Avatar

Otomobil: İmpreza 2.0R 333 - Tucson CRDI 333

yenibosna full yada hipodrom PO. Galerianın orda 2 benzinlik var Po ve Opet uzak durun 10yıldır aynı kafadalar BP Po oldu gene aynı Po'ların yüzkarası 2side birbirinden beter pompa tabancasının dibinden duyarsınız acı acı solvent kokusunu
Muharrem C.80 isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Eski 21-09-2011, 17:43   #15

cess - ait Avatar

Otomobil: Protege

Şaşmaz kavşağında eskiden Alpet şimdi ise Türkiye Petrolleri olan yerdeki yetkilinin sölediğine göre eskiden pompolar hep az yakıt veriyormuştu..Bütün pompaların kalibrasyonu baştan yapılmış

EATSLEEPSHIFT

cess isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Eski 22-09-2011, 09:10   #16

Murat - ait Avatar

Otomobil: Peugeot 206Gti

yanliz dikkat edilen konu vergi kacirmak. vatandasi duduklemisler umurlarinda degil...

kimse beni sevmiiiii
Murat isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Konu Seçenekleri

:::: Şu Anda Saat: 01:08 ::::