arkadaslar bakan 20-25 bn dedi fakat bunu verdikleri firmanın yetkilisi fiyatların 70 bin lira civarında olacagını söyledi araclar güzel fena değil elektrikli motor olucak aracların üzerinde
Printable View
arkadaslar bakan 20-25 bn dedi fakat bunu verdikleri firmanın yetkilisi fiyatların 70 bin lira civarında olacagını söyledi araclar güzel fena değil elektrikli motor olucak aracların üzerinde
Türkiye adına güzel bir adım, inşallah devamında yerli uçak diye devam eder...
uçmuşsunuz siz yahu
daha üretileceği bile net belli değilken şöyle kaliteli olmazsa almam böyle olmazsa almam diyorsunuz
e almayın
bugün bu noktaya gelen markalar piyasaya direk lider konumda girmedi heralde
buna en güzel örnek g.kore markaları.adamlar geliştirdiler kendilerini
hem ucuz olucak hemde bir vw kalitesinde olucak istiyorsunuz:)
ucuz ergonomik uzun vadede problem açmıyacak bir otomobil üretsinler , zaten gerekli girişimlerle filoydu taksiydi çoğaldı mı her türlü yedek parçasıda uygun olur
ben istiyorum Türkiye'nin bir otomobil markası olmasını
#43 + 1
piyasadaki şirket araçlarının yerini alacağına eminim zaten ilk başta bu bile fabrika için lokomotif olur sonrada ticari lere ve sivil dede satılmaya başlayınca heralde gelişir.
kaldıki hangi yeni çıkan firmada öyle lüks donanım beklediniz. bencec amaç öncelikle donanım değil piyasada tutunabilmesi için sağlamlık, sorunsuzluk ve az yakıt olmasıdır.
e bu mühendislerde salak değilse multijet ten 2 motor koysa 1 tane de benzinli motor koysa yeter herhalde Türkiye pazarına.
Cin üretimi aliniyor Niye? ucuzu bi ton kişi hindistan malı aldı niye ? Ucuz
Tip vs şu bu yok ama niye alnıyor ucuz diye bu aracı vergisiz maliyetinden %10 gibi karla satsın sonucta orda calısanlarda olcak vs ac gözlülük yapmayıp adam gibi satış yaparlarsa düzgün birşeyler de ortaya koyarsa airbag abs fln para degil motor da dizel yapsınlar benzinli yaparlarsa gaz koysunlar hedef belirlesinler gerci adam gibi iş cıkmaz bu işten yine kimilerinin yurt dışı hesabına para dolar tershane yaptırır birileride bu sefer
o proje şu an Ankara-Balgat da yürütülüyor. İnşallah onun da sonu güzel bitecek.
Şu yakın günlerde denize indirilen gemilerin ülkemizde yapılmasının ne gibi bir yararı oldu biliyor muydunuz? Türk mühendisi Türk beyni kullanıldı ve yurtdışında 500 milyon dolara patlayacakken kendi kaynaklarımız ve tecrübemizin artması ile 250 milyon dolara mal oldu. aradaki fark hiç de küçümsenecek bir fark değil. kaldı ki bu işin tecrübesini kapmak demek geliştirmek ve belirli bir noktadan sonra ihraç etmek demektir. Bunun tecrübe tarafı paha biçilemeyecek değerdedir. Yurt dışına ihraç edilecek ürünler ise 250 milyondan çok daha az meblaya mal edip 500 milyon veya muadili bir değerden satmak demektir.
Bir de bu açıdan bakmak lazım.
bu arada şukunu verdim #43:)
benim anlamadığım tamam arabayı bir anda 4X4lük yapamayız ama hertürlü markanın nerdeyse her parçasının yan sanayisini yapabiliyorken neden bir araba yapamayalım. Adam gibi bir ar-ge den sonra bence çok güzel tasarımlar ve araçlar üretebiliriz. Misal bir zamanlar almanya doğumlu bir Türk vardı ford yada başka bir markanın tasarımlarını tamamen o yapıyordu. Cidden istenildikten sonra ben inanıyorum çok güzel araçlar yapabileceğimizi ve yapılan aracın Biz'ler tarafından alınacağını.
ne yazık ki ülkemizi biz yönetmiyoruz o yüzdende bir tasarım çıkar yapılacak derler sonra o projede çalışan herkes ya intihar eder ya ortadan kaybolur.
artık bır sekılde bır yerden baslanması gerekıyordu
tanınacak vergi avantajları hariç 20-25 arası fiyat.. benim anladığım bu...
yani vergi avantajı ile daha da uyguna gelecek...
şimdi aynıo fiyata çin ve iran arabalarını alacağıma tabii ki de yerli alırım orası net..
yani başlangıçta hedef tüketici profili bence bu olacak...
ford'ta fiat'ta renault'da küçük hacimli ve başarılı dizel motorlar var , onları koyup başlasınlar..
motoru ve şanzımanı iyi olan bir arabayı tercih etmek isterim şahsen
donanım görecelidir ama günümüzde abs ve airbagler donanım sayılmamalı , onlar mecbur, olmalı düşüncesindeyim
yani insan hayatını da önemsemeliyiz
yıllarca tofaş da reno da ford da hiçbir güvenlik donanımı olmayan araçlar üretti
ama artık devir değişti
değişen koşullara ne derece adapte olunabilirse bence başarı o kadar kolay olur..
demiyorum ki otomatik klima olsun , otomatik kararan dikiz aynası olsun cruise olsun vs..vs..
ama bence kaliteli motor sorunsuz şanzıman abs ve airbag olmazsa olmaz..
gerisi kolay..
gövdeye de şekil verilir elektronik ekipmanlar da zamanla eklenir...
doğmamış çocuğa don biçmek gibi bişey:)
bakanın soylediği vergiler ve teşvikler oncesi maliyet in 20-25 arası olacağı. ancak projeyi konuşan gruplar biraz daha fazla olacagını soylediler. herneyse anlaşılan bu yerli aracın maliyeti +-25 bin gibi bir rakam olacak. bunda teşvik olursa üretici devlet tarafından desteklenirse 30 gibi rakamlardan satılabilecek gibi bir düşüncem var. zaten şu an arac fiyatları da sınıfına göre 30 lu rakamlardan başlıyor. inşallah motoruna kadar yerli olur, ama buna cok ihtimal vermiyorum sahsi fikrim. yaygın markaların (örn. renault) motorları kullanılabilir bunda cok da sakınca yok. koenigsegg, saleen falan da kendi motorlarını kullanmıyor yanlış bilmiyorsam. tasarım ve ekipman en önemli kısım olacaktır. donanımda da ben yapılacak araçların dogan sahin donanımlarında olacagına asla ihtimal vermiyorum. arkadaşların da soylediği gibi şuan olmazsa olmaz belli bir donanım zaten var. bunlar minimum olacaktır. ayrıca şaseler de tüm dunyada belli standartlarla üretiliyor. bizim aracımız da elbet bu standartları haiz olur. tasarım olayının da yine bir arkadaşın dediği gibi türk tasarımcılarla ya da tanınmış tasarımcılarla çözülebileceğine inanıyorum. (bmc pro serisini pninfarina yapmiştı. bence son yılların en güzel kamyonudur) iyi olur inşallah. başlangıç kolay olmasa da ilerleyen zamanda yerleşir.
bakarsınız B16 falan koyarlar bizim arabalara :D :D :D
bu işler tamamen tribüne oynamak bence arabaya kadar ne dertler var 0 dan marka yaratmakda kolay deyıl hele turkiye gibi bir ulke için gündem değiştirip eğitimsiz kitlenin gözünde bakın ne kadar büyük ülkeyiz imajından başa bir sey deyil bence tamamen kandırmaca
bu arada bu araç piyasaya çıkıyorsa satılmak için çıkacak. hatta en başta tutunmak ve tutulmasını sağlamayı amaçlayacaklarına göre öyle gelly falan tarzında bir araba çıkacağını pek sanmıyorum. hele ki yılların hasreti olduğunu varsayarsak bu hasrete verilecek cevabı da iyi düşünmeleri gerekir. yani müşteriyi tatmin edecek bir araba olacağını düşünüyorum.
şahin doğan peynir ekmek gibi satıldı bu zamana kadar bence yeni çıkacak araçta tutulur bence vatanımız milletimiz adına çok hayırlı bir iş olur
"Türk malı araç %100 yerli imalat olacakmış.."
Hadi karoseri, motoru, demiri,sacı anlarım. Peki bu aracım ECU'su nası %100 yerli olacakmış ? Bu ECU'yu Tr. de seri imalat olarak ( Hem hardware, hem software ) yapacak bi firma varmı ?
Daha ortada devre yapmasını bilen firma yok.
O yüzden bana da hayal geliyor yada gene klasik "üretim değil, montaj tipi" yerli üretim olur ancak.
Saygılar,
Direk piyasada king olması beklemeyin zaten. mesela hatırladıgım kadarıyla Audi pazara zorla baskı üzerine sürülen bir firma diye hatırlıyorum ama şuanki durumu nerelerde.
KDV ve diğer vergiler hariç demişti Bakan dün akşam haberlerde
yaw etoxu hiç demeyin abi birkere. zaten araç daha prototip haLâ üreteceklerde satacaklarda servis hizmeti vereceklerde ohoooo oooooo. zaten kullanmışlar dandik kumaşları dandik jsv saatler. panjurdaki plastik bile sanayilerde fibercilerin kullandığı hazır panjurlardan.
bide 150 bin tl den bahsediliyor. geçin etoxu. yaparlarsa güzel bişiler satılır kazanılır. ama etoxa para veren pişman olur.
etox un farları yada stopları ısuzuyla aynıydı :)
etox'un stoplar 106 stopuydu
bu arada konuya döneyim, bu iş yaş !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! bana kalkıpta demeyin sizin gibiler yüzünden gelişemiyoruz diye ama, gerçekler acıdır, bende istemezmiyim yerli arabamızın olmasını , ama böyle işte :(
devrim arabaları filmini izlerken ağlamaklı olan bir insanım ben, yanlış anlaşılmıyayım, isterim bende ama , bu devlet ile bu kafa ile zor !
bilal google translate den mi çevirdin yazıyı hiç birşey anlamadım :D
tabi işin birde bu boyutu var...
e madem filmi izlemişsiniz,taa o zamanlarda elde hiç imkan alet edevat yokken yapmışız arabayı da şimdi mi yapamayacaz?
öyle yada böyle devrim otomobili üretildi bir şekilde birileri tarafından engellendi.benzin bahane...
haa dersen ki yine aynı şekilde engellenir o zaman onun önüne geçmek gerek. yoksa otomobili üretiriz.
mustafa koç un imkansız demesine de anlam veremedim... uğraşmak istemiyor herhalde. yoksa fiat ların parçaları burada üretilmiyor mu?
yıllarca sağ aynası opsiyonel teybi olmayan arabaları sırayla sattılar düzgün üretilirse tutar hatta direk sıraya girerim ülkeye katkı sağlanır
etox un hala f7r olduğunu bilmeyenlerden çok da sağlam yorumlar beklememek gerek. Bir de daha ortada prototip bile yok. bi çıksın görücüye bi kritize edilsin... cidden sabırsısız.
Bencede yapılmaz. Piyasayı böyle devler kapmışken, yeni bir markaya söz düşmez. Ama yapılacak deyip yapan birisi olursa ayakta alkışlarım.
Ben şöyle bir soru sorayım.. Yerli otoyu kim öğretecek?
İtalyan lisansı ile üretim yapan Tofaş mı?
Ford lisansı ile üretim yapan otosan mı?,
Hyundai lisansı ile üretim yapan Assan mı?
Kim 3-4 milyar dolar harcayıp otomobil fabrikası kuracak?
Bırakın yerli oto üretilecekmiş... Kimi kandırıyorlar? Çaktırmadan gündem soğutmaca. Biz bu yerli oto balonuna vaay bee derken kaç kişi şehit oldu, dolar tarihi zirve yaptı, elektrik ve doğalgaza da %9 zam yapıldı.
Türkiye'de hazır fabrikası olan ve lisans ile üretim yapan hiçbir kimse yerli oto yapmaz, bu devirde de yerli otoyu üretmek için fabrika yatırımını da kimse yapmaz. Öyle 100-200 milyon harcayıp arabayı dizayn etmekle olmuyor bu iş.. Bir de bu arabayı üretmek için fabrika yapacaksınız, yan sanayicileri bu aracı üretmek için ikna edeceksiniz...
Kısacası inanmayın bu işe, bende gönülden isterim bu işin olmasını ama işin fizibilitesi ortada. Çat diye 3-4 milyar doları kim verip fabrika kuracak? Bu parayı verecek olan olaydı gider türk telekomu vs. satın alırdı da ülkemizde kalırdı...