Allahım sen koru ;)
Printable View
Allahım sen koru ;)
Yanilmiyosam bu videonun araç icinden olanı vardı ama bu kadar uzun surmuyo :)))
ruf u arastirmadim ama gt3 ler de ve rs lerde yarim kafes var. tam kafesli olup da trafige yasal bir arac yoktur. Belki karsi arguman olarak tup sasi araclardan bahsedebilirsiniz ama onlar direkt kafes olarak uretiliyor. (misal veyron 3 parca, ya da atom direkt kafes)
yakin zamanda meshur bir ralli pilotumuzun basina "trafikte" cok kotu bir kaza meydana geldi. Cok agar bir kaza olmamasina ragmen kafes ve yarim baglanmis kemerler yuzunden cok agir yara aldilar. Tam kafesli bir arac asla ve asla maksimum kemer sikiligi ve kask olmadan kullanilmamali. Zaten yaris kemerleri dahi carpisma esnasinda bir 30 cm e yakin esnerler (yani buyuk darbelerde sen koltuktan 30 cm kadar acilabilirsin, zaten hic acilmazsan ani yavaslamadan organlarin yer degistirir / hakemler buyuk kazalardan sonra kemerleri keser ve koltulari isaretlerler ki tekrar kullanilmasin).
Ozetle bahsedilen yarim kafesler guvenlikten cok sasiyi sertlestirmek icin yapilir. Bir nevi cok abartilmis viraj demiri gorevi gorurler. Normal araclar da ortalama bir kaza guvenligi tutturmak adina bukulme bolgeleri, airbagler vs lazimdir. zaten kapilarin icinden gecen capraz guclendiriceler mevcut. biraz uzun yazdim ama can sikintisindan :D yanlis anlasilmasin :D son son olarak, boyle bir kazadan yaris arabisnda dahi sag cikmak kolay degil, cunku vucudun da dayanabilecegi belli bir kuvvet var, fazlasi rahatlikla olumcul olabilir.
Ayni seylerden bahsediyoruz. Bu kafesler(yarim) arac agirligi hafifletilmis,tercihan arkadan mitorlu araclarda,saseyi daha stabil tutmak icin yapiliyor. Viraj demiri dogru ornek ancak bu daha cok burulma direncini kuvvetlendirmek icin(sase)
Zaten onden carpmada bir ise yaramiyacagini,sadece taklada ise yaradigini yazdim. Zaten arka barlarin,koltuk yanindan/ustunden gecmedigi surece yandan/kafadan carpmada etkisi yok.
Kemerde bosluk 30cm e yakin ama nerede? Ringin orada oda 15 cm max,yoksa omuzda ancak elin girebilcegi bosluk gerek.koltuk da,hans da sizi koruyacak sekilde tasarlandigi icin,barlara vurmazsiniz,zaten bu tip koltuklar 5 nokta kemere gore tasarlaniyor...
Eskiden bu tip seylere kolay ulasamazdik ama son 10 yilda cok sey degisti...
adamlar aylarca uğraşıp araç yapsınlar, bir hatayla bir dakkada tüm emekler paramparça olsun :(
içindekilere bişe olmamaış enazından o sevindirici.
viraj demiri ornegini basitlestirmek icin vermistim, yoksa dediginiz gibi zaten. Yaris araclari buna ragmen belli araliklarla tamamen soyulup sase revizyona girer ki ilk gunku performansina geri donsun diye.
kemerin orgusu esniyor kaza aninda, yoksa normal otururken ki bosluuktan bahsetmiyorum. Yani carpisma anindaki yavaslamanin etkisiyle (daha teknik olmak gerekirse vucudu durdurmak icin uygulanacak ivme ve gerekli kuvvet) orguler gerilerek uzuyor, orgu kazagi yada atkiyi cekmek gibi. Zaten cok yuksek kuvvetlerden bahsettigimiz icin gerilen kemer bir daha yerine gelmiyor. Hansin ise asil amaci kafanin carpmasini engellemekten once boyuna ve omurgaya gelecek zarari onlemek. Carpisma esnasinda kafayi durduran tek sey boyun ve omurga, hans ise bunlari vucuda baglayarak omurga uzerindeki yuku azaltiyor.
Kendi n2 palio kazamdan biliyorum ki, kafes de burulabilir. Hatta benim sol kapi ustunden gecen boru ice dogru burulmustu (tirmanma kazasi biraz ucak oluyor tabi :D ), kemerlerin net bir sekilde inceldigini de soyleyebilirim :D
ne olursa olsun tam kafesli bir arabada koltuga baglanip kask takmanin verdigi his bambaska :D o degil de e46 diydi galiba bmw cabrionun on caminin ustune baska bir cabrio koymustu ilk fuarlardan birinde :D
Hans boyun ve sogani sabit tutup(tutmaya calisip) ani carpmada "dik" kalmasini sagliyor,sagliyorda, acayip rahatsiz birsey. Gerci yeninkoltuklar ona gore dizayn ediliyor ama illet arkadas...
Buarada konu yari takla barli cadde araclarindan buraya geldi,benim verdigim ornekler fabrika cikisli,araclarin burulma direncini artiran ve taklada ise yarayan kafesler ;)
Vay anasini be illegal yarismiydi acaba nasil izin vermisler o yolda
yazık olmuş arabaya
evo sağlam araba kimse ölmemiş
pılot ve copılot dua etsınler aracdakı rollcage lere ve kemere yoksa cok daha kotu sonuclana bılırdı durum