Fren teknolojisi teorik olarak değişmemiş olabilir lakin modern araçların neredeyse tamamında westinghouse bizimkilerden büyük bu da pedal baskısını arttırıyor. Benim yapmak istediğim de bu zaten.
Printable View
Fren teknolojisi teorik olarak değişmemiş olabilir lakin modern araçların neredeyse tamamında westinghouse bizimkilerden büyük bu da pedal baskısını arttırıyor. Benim yapmak istediğim de bu zaten.
Brembo'yu koy. Sonra pedal iyice aşağı düşer ve his kaybolursa ana fren merkezini değiştir. Westinghouse kalsın elleme.
Aynen, en kolay ve ucuz çözüm fren hortumlarını çelik yapmam. ilk yaptığım upgrade bu olmuştu ve fren pedalı daha yukarda tutmaya başlamış, hissiyat artmıştı. nedeni ise gayet basit; lastik fren hortumları basınç ile esniyor.
ama çok önemli bir uyarı. çelik fren hormunun modeli ve montajı çok önemli. neden derseniz, fren balatalarını değiştirmek için aracı kaldırdığımızda, çelik hortumun uygun taılmadığı ya da tasarımından dolayı kırılmaya başladığıydı. görmeseydik muhtemelen krılıp fren patlama riski olacaktı.
Hassasiyetini arttirmak istiyorsan aradaki brake booster'dan kurtulacaksin bu bir. Cunku aracin vakumuna gore calisir, vakum degistikce fren hissiyati degisiklik gosterir.
Insan psikolojisi tuhaftir. Pedala dokundugun anda duran bir arac sanki cok iyi duruyormus gibi gelebilir, ancak kazin ayagi oyle degil. Aksine boosterli sistem, boostersiz sistemden cok daha degisken ve zor kontrollu bir fren pedali sunar.
Aradaki o brake booster unitesi (wastinghouse da denir) frenin butun lineer yapisinin icine eden bir sistemdir. Araciniz siz ne kadar basarsaniz degil, brakebooster'da ki vakum ne kadar guclu ise o kadar sikar frenleri. Ornegin motor vakumu dusukken frenleri kilitlemek icin gereken pedal gucu, motor vakumu yuksek oldugu durumdan daha azdir. Vakum surekli degiskenlik gosterdigi icin, fren pedalinizda surekli degisik tepkiler verir. Gunluk araclarda filan bunu hissetmezsiniz belki ama yaris araclarinda sistem pedala ne kadar basarsan o kadar durur seklindedir ve hep aynidir, dalgalanma yapmaz.
Ornekle anlatmak gerekirse: Booster'i sabit tutalim, diyelim ki 5x arttiriyor pedala uyguladiginiz kuvveti.
Buna gore pedala 1 birim bastiginizda freniniz 5 birim tutar. Ayni pedala 2 birim bastiginizda 10 birim tutar, 3 birimde 15, 4 birimde 20 diye gider.
Simdi boyle olsa, deriz ki hassasiyeti artti. Hassasiyeti arttirmakta kontrolu zorlastirir ama esas problemi yaratan parametre "vakum". Vakumu motordan alan bir booster sisteminin gucu motor vakumu degistikce degisir. Vakuma gore artar ya da azalir. Yukaridaki sistemde sabit 5x dedigimiz sey aslinda sabit olmaz. Bu da siz ne kadar ayni birimle pedala basarsaniz basin, aracin hep farkli bir frenaj yapacagi anlamina gelir.
Brakeboostersiz sistemin hissiyati inanilmaz farklidir keza eskiden dokundugunuz anda kilitleyen frenleri booster olmadan kilitlemek icin pedala hatiri sayilir bir gucle basmaniz gerekmektedir. Hatta alisma surecinde sanki frenler tutmuyormus gibinize gelir, keza eskiden pedala %20 basinca kilitlenen frenler artik %80 lerde kilitlenmeye baslamistir.
Ancak en guzel kismi pedala ne kadar basarsaniz, freniniz o kadar tutar ve fren pedalinin ve sisteminin gercek hissiyatida esasinda budur.
Bu yuzden vakumlu booster sistemleri fren hissiyatini bozar, gercekten uzaklastirir.
Bugunku booster'li araclarda hep sentetik bir hisle frene basiyoruz aslinda gercek his bu degil, o yuzden benim onerim gercek fren hissiyatina alismaniz olurdu.
Sorunun cevabi ikiside.
Westinghouse bir carpandir, fren ana merkezi sabittir. Merkezle de oynayarak, booster ile de oynayarak pedal hissini degistirebilirsiniz.
WH ile hiç oynama. Ana fren merkezinin çapı genelde ucunda yazar. 21-22-23-23.6-25.4 gibi rakamları vardır. Genellikle aynı marka içinde merkezler biribiri ile değişebilir. Peugeot grubu öyle mesela. Elindeki fren merkezinden daha büyük olanı takarsan pedal doluluğu değişir. WH iptal etmek günlük kullanılacak araçta tehlikeli ve zorlayıcı gereksiz bir hamle olur.