Y.Emre Nickli Üyeden Alıntı
@Alihan_27 Hocam eline sağlık. Kasıtlı olarak abartılı yazdım ki biraz tepki çekeyim. Hiç bilip duymadığımız şeyler dökülsün ortaya, ama olmadı. Press hakkında emin olamadığım noktayı da açıklamışsın eğer yanlış anlamadıysam. Bir türlü emin olamıyordum yayın üst ve alt bölgelerinde kırılmaya gidecek kılcal çatlaklardan. Kısa vadede oluşmaz şeklinde bekliyordum.
Gerçi az miktardaki plastik deformasyonlarda (2-3cmlik) bu çatlakların hemen oluşmadığı da ortada. Şimdilik pressli yaylarla sorun yaşamadan gezebiliyor insanlar. Sorun (-ki konuyu açma sebeplerimden arasında en önde gelenlerden) bu yaylarda ne zaman fatigue/yorulma meydana geleceği. Bunu bilmek imkansız olsa gerek.
Birde hala eksenel yük uygulanmış yayın orta bölümlerinde de çap genişlemesine dayalı büyük bir sorun olacağı kafama yatmıyor. Şöyle ki hangi malzemeye kuvvet uygularsanız uygulayın, kuvvetin uygulanmadığı eksenlerde kuvvetin etkisine ters şekilde bir boyut değiştirmesi oluşacaktır. Ki bu toplama göre çok küçük kaldığından zararsız/etkisiz diye biliyorum yay da neden etkili olsun ? Aklıma yatmıyor bu.
Gerçi konu sayesinde 'press' işleminin uygulanışını da yanlış bildiğimi farkettim. Ben daha sakin bir davranış bekliyordum presslerken :)
Zahmet olmazsa, şu anlamadım dediğim kısmı anlatabilirsen çok makbule geçecek abi. Gerçi bi bölgede zayıflık olduktan sonra orada hiç zayıflama olmasa bile önemi yok giden gitmişte, olsun :)