Selamlar,
2008 model peugeot 308 dizel aracım var. Aracımın yürüyeninden ve aktarmasından memnun değilim. Bu konu ile ilgili bir kaç sorum olacak. Öncelikle yürüyenden başlayalım.
1) 5-6 km/h gibi hızlarda kasislerden geçerken ya da çukurdan geçerken herhangi bir sarsıntı durumunda arabanın bir yerlerinden lıkırtı geliyor. Amortisör tablası gibi şeyler buna sebep midir? Bu neye delalet eder?
2) Yaza doğru aracımın yürüyenine el atmak istiyorum. Tamamen konfor odaklı tok bir araç haline getirmek istiyorum. Hangi parçaları değiştirmem gerekir aşağı yukarı maliyeti ne kadar olur? Aşırı takıntılı değilim bu konuda fakat daha düşük segment arabalara biniyorum, hepsi benimkinden daha tok daha güzel hissettiriyor.
3) Aracımda torsiyon sistemi mi bulunuyor bilmiyorum, geri geri giderken sert bi fren yapsam, arka kısımdan gıcırtılar duyuyorum. Bunun sebebi ne olabilir?
Aktarmayla ilgili sorunlarıma gelirsek;
1) Orjinalde hareketli olan volan yerine, sabit volan takılmış aracıma. Muhtemelen ya volanın yüzeyiyle baskının yüzeyi birbirini tam karşılamıyor. Kalkış sırasında çılgınlar gibi titriyor aracım. Biraz devirli kaldırmak gerekiyor. ve sanıyorum bu volan sorunu yüzünden debriyaj pedalım adeta bir kaya. Özellikle sıkışık trafiğe girip biraz kaldıgımda balata çok ısınıyor ve araba saçma sapan bi kavrama gerçekleştiriyor. Ben bu debriyaj sistemini sıfırlamayı düşünüyorum fakat bikaç arkadaşımla bilgi alışverişi yaptığımda, partner tepee'lerin aktarmasının çok başarılı ve daha dayanıklı olduğunu, onun volan+baskı balata sistemini kullanmamı önerdiler. Bu sayede hem daha dayanıklı, daha yumuşak olacak, hem de her seferinde volan sabit olduğu için daha az yakıp her seferinde volan değiştirmemem gerektiğini söylediler.
Ne yapmak mantıklı sizce?
Şimdiden ilgilenen herkese teşekkürler. Okuyup geçmeden, fikir verirseniz benim için çok iyi olur.