Benim bahsettigim spacerin kendinde dis vardi.
Printable View
üzerinde diş olması gereken spacer da, dişli deliklerine helicoil uygulamış bir üretici..
http://www.bloxsport.com/images/pors...30716-35-1.jpg
http://www.bloxsport.com/blox-35mm-a...-991-p-43.html
Yeni konu açmak istemiyorum
stgx markalı spacer hakkında bilgisi olan varmı?
Aluminyum üzerine diş çekilmesi ve bu çekilen dişe bijon sıkılması pek hoş değil. Tork anahtarı ile sıkmak laızm. En ufak bir diş atlaması olmaması lazım. En güzeli uzun bijon. Oda olmuyorsa altından çelik çakmalarının içine diş çekilen aluminyum spacer. Ancak spacer dediğin 7075-T6'dan olur. Çelik felan arabaya yazır. Birde şu var aluminyumdan üretilen porya var. Kafayı kırmıştım arabadaki herşeyi aluminyum yapıcam diye o sırada aratırken buldum. Salıncak bile üretiliyor aluminyumdan. Porya'da olur. Sadece diş yerlerini çelik yapmak gerekir.
Soru isareti filan yok, 80.000 psi senin yolda uretemeyecegin bir deger. Rakamlara bakip fetis yapmayin, bu mantikla herseyi en saglam metal ne varsa ondan yapalim, aman kirilmasin.
Overdid diye bir olgu var, bahsettigin sey de overdid.
Gelelim bijon anahtari ile bijona asilan cahile, ders olmustur bundan sonra her gordugu bijona asilmaz tork anahtari ile girer, ya da girmez cahilligine devam eder bilemiyorum orasini ama tek bildigim bijon tork anahtari ile sikilir, baska turlu sikmakta ciddiyetsizliktir.
Al'ye dis cekmek, icine saplama tutturmaya calismakta yine kotu uretim. Saplama dedigin pressle takilmali al spacera, celik boss filan da guzel hareketler degil. Blox yapmis diye eyvallah diyecek degilim.
Cok ince spacer'a bijon takilmaz, oyle 10 mm 20mm spacera bijon takmaya calismak gene hata. Uzun bijon tak daha iyi o olculerde.
Gecenlerde kendi aracima 50mm spacer yaptik, bak onda saplama kullandim keza kalinlik benden yanaydi, ama 20mm olsa hic girmezdim saplama isine filan, kopabilir cunku asilinca.
Ne demek yok? Kendin belirtiyorsun saplamali 20 mm olursa kullanmam diye. Demekki her "spacer" da kullanamayacagiz.
Konusmalardan su cikiyor ki spacerin tasarimi malzeme tercihini etkiliyor.
Kendi ornegim
5x100 poloya 5x130 porsche boxter janti taktik.
Mevcut bijonlari kullanip spaceri civata ile poryaya bagladik.
20 mm kalinlikta yapabiliyorduk ofset degerlerinden dolayi.
Bu spacer i dusununce 7075 t6 risk
Abarti flnda degil, test etmedigin bi tasarima janti baglayip onla yola cikiyorsun.
Tabiki bulabildigimin en saglam malzemeyi kullanacagim.
Hem 80000 psi cekme dayanimina ihtiyac duyulmayacagina nasil bu kadar eminsin?
Amac performans degil ki her spacer uygulamasinda.
Piyasadaki her aracin bijon yapisida saplamali degil.
Mutlaka uzerine bijon baglanacak spacer uretilecek senaryo olur.
Bu tip durumlarda da siz de belirtiyorsunuz dikkatli olunmali diye
Herkes sizin gibi isin bilincindede olmayacak.
Bu durumda nasil genel aluminyum spacer guvenilir diyebiliriz?
Arkadaştan alıpta arabasına takan arkadaşlar yorum yazabilir mi ?
o zaman şöyle yapalım
2 grup oluştu (gider grupta 2 kişi var gerçi :) )
çelik severler ve alu cu lar
kim ne istiyorsa onu taksın
yanlız unutmayınki biz 7075-T6 diyorsak akşam rüyamızda gördüğümüz için değil
bir çok yurtiçi ve dışı ralli,pist aracı ve yüksek hp li araçlarda kullanıldığını bildiğimiz-gördüğümüz için söylüyoruz.
Alüminyümün çok çeşiti var konuda da bahsedilmiş zaten istenilen mukavemette çeliği aratmayacak alüminyümler var o yüzden çelik kullanmak saçma olmasada gereksiz kalabilir şu da var teker gurubu üzerinden ağırlık atma mevzusu çekişi ciddi manada etkiliyor doğal olarak yakıtıda.En kötü ihtimalle zaten spacer cnc de yapılacak jantı sabitleyecek bijonlar için spacer üzerine diş açılmış çelik bagalar yapılıp spacere presle basılabilir (40. posttaki ürün gibi) ömürlük bir uygulama olur.
Oturup her seyi tek tek anlatacak ne vaktim ne sabrim var, merak eden biraz da kendi arastirsin 80bin psi neye denk geliyor diye.
Otomobiline bilincsizce modifikasyon yapanlarin guvenebilecegi hicbirsey yok bu hayatta. Bilmeyen, anlamayan spacer gibi tehlikeli uygulamalardan uzak dursun. Ne bileyim muzik tesisati yapsin, aracini kaplatsin filan. Modifikasyonu zaten lego gibi gormek hata. Daha bu memlekette bijonu tork anahtari ile sikan adam yokken, spacer filan cok ust seviye uygulamalar bu topraklar icin.
Bu arada her spacer AL olur zaten demedim, boyle bir mantik uretimde zaten hicbir noktada olmaz. Uretilecek parcanin kullanim amacina ve dizaynin ihtiyaci olacak mukavemete gore malzeme secilir, bu her turlu uretim icin boyledir. Yok dedigim soru isareti yok kafamda benim AL ile ilgili. Dogru yapildigi zaman sorunsuz spacerlar yapilabilir 7075 T6 dan. Ama yanlis dizayn ya da kullanici hatasi seninde verdigin orneklerdeki gibi fiyasko olur.
Güneş, sol arka spaceri tahtadan yaptım, aklında olsun.
80000 psi nedir neye karşılık gelir, açıkçası benim bunu araştırmaya ihtiyacım yok, çünkü çok daha kalın kesite sahip poryada bile 1040 (rakamlarla fetiş yapayım biraz 1040 dayanımı 90.000 psi dır bu arada!) hatta daha yuksek dayanımlı malzemeler kullanıldığını biliyorum,
dolayısıyla ben 20 mm kesitte, hem poryaya bağlantı yüküne, hemde normalinden daha geniş bir yarıçapta bijon bağlantı delikleri ile daha büyük jantın yüküne mağruz kalacak bir parça yaptırıyorum,
bundada 1040 yeteceğine güvenmediğimden 4140 malzeme tercih edip, üstüne risk almamak adına ısıl işlem yapıp sertleştiriyorum? bunun abartı olduğuna nasıl karar verebiliyorsun?
ben zaten neye ihtiyacım olacağını bilmediğim için bulabileceğim en dayanıklı çeliği kullandım sadece..
ilk defa tasarlanan bir parça ve test yapma imkanım yok, 80000 psi (yani 7075 t6!) yetermi yetmez mi? bunu arabayla ve içinde kardeşim varken de test edemem açıkçası :)
ama "buna yolda asla ihtiyacın olmaz!" diye bir iddiada bulunursan bunu sen kanıtlamak durumundasın, bundan nasıl emin oluyorsun diye sorulduğunda , "herşeyi benmi söyliycem, araştırın bulun" dersen, altı boş laflar etmiş olursun..
neye göre ihtiyaç olmaz? konunun başlangıcı her türden her tasarımdan spacersa, ihtiyaç olmaz diye bir keskin yorumda bulunma, ihtiyaç olabilecek "bir" senaryoyu yazdım yukarda!
bu durumda her spacer tasarımı için asla yeterli olmayacak alu 7075 T6 ya, çok güvenilir, bütün dünya kullanıyor demek ne derece doğru?
yada en basitinden, üzerine diş açılması gereken, ince kesitli bir spacerda, diş sıyırma yaşanabilecek bir malzeme kullanmayı uygun görmeyen birilerini eleştirmek ne derece doğru?
her spacer içinden uzun bijonun geçtiği basit, az yük binen spacer olmayabilir, değil mi?
kendinden saplamalı poryada , mevcut saplamaları söküp, uzun saplama takma imkanı olmayabilir yada ekonomik açıdan uygun görülmeyebilir, ihtiyaç duyulan spacer ince kesitte olabilir. bu durumda üzerinde diş olan spacer kullanmak zorunda kalınabilir
kimseyi kendi bakış açımızdan, kendi "uygun" gördüğümüzden farklı bir modifikasyon yapmak istediği için de eleştiremeyiz, gitsin tesisat yapsında diyemeyiz. herkes istediği modifikasyonu yapar, bu konuda kimse kural belirleyici olamaz..
ortada yanlış dizayn yok, farklı ihtiyaçlar var!
spacer tek tip te veya belli tasarım kurallarında olacak diye bir zorunluluk yok? farklı farklı ihtiyaçlar var bu konuda..
bijon aralığı değiştirme, saplamalı bijonları kendinden dişliye çevirme gibi ihtiyaçlar olabilir, kısıtlı jant seçeneği yüzünden, ince bir kesite ihtiyaç duyulabilir. ekonomik sebepler olabilir, herşey olabilir.
dolayısıyla 7075 T6 da mukavemetsiz kabul edeceğimiz durumlar olabilir, aynı şekilde 1040 imalat çeliğide yetersiz tasarımlar olacak tabiki.
tüm bu senaryoları düşünürsek, ben alu. mukavemetini düşük olduğu için spacer yapmıyorum, yada ben ihtiyaç duyduğum spacerda ne kadar mukavemete ihtiyaç olacağını test etme imkanım yok, dolayısıyla alu. güvensiz buluyorum diyen birisi olursa, bunun normal karşılanması gerekir.
Madem ağırlık peşindesiniz magnezyum alaşımları niye kullanmıyorsunuz?