Orijinalini görmek için tıklayınız : Nedir bu GSS..?
Makinist
03-01-2012, 14:07
Nette dolaşırken böyle bir habere rastladım. Genel sağlık sigortası yaptırmayanlar borçlu duruma düşeceklermiş. Konu hakkında açıklayıcı bilgisi olan varmı arkadaşlar..?
Finans haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans Haber (http://finanshaber.mynet.com/detay/haber-analiz/saglik-sigortasina-basvurmayan-borclu-olacak/75250)
arkadaşlar bilgisi olan varmı acaba r??
SekoLive
03-01-2012, 14:26
net olarak bilgim bi kaç güne olur. fakat emin oldugum tek bişey var bu adamlar uymayanı kesin borçlandırır. sgk ya bağlı olmayan bütün çevrenizi uyarın işlemlerini yapsnlar.
onursumer
03-01-2012, 14:27
yani aslında sigortasız çalışmak faln hayal oluyor oyle diyebiliriz bu duruma yanlış anlamadıysam
yusufaltintepe
03-01-2012, 14:28
Olaya bak ya devlete yeni kazanç kapısı
işsiz güçsüz olanların bedava sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak olması demek..
paran yoksa öl demek..
yetmez ama evet demek..
demekte demek..
Makinist
03-01-2012, 14:39
işsiz güçsüz olanların bedava sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak olması demek..
paran yoksa öl demek..
yetmez ama evet demek..
demekte demek..
Abi işsiz güçsüz olanlar hastaneye gittiğinde muayene ücreti ödüyordu zaten. Acaba bu sistemle bunu peşinmi almış olacaklar anlamadım valla.
darkmoon
03-01-2012, 14:54
paran yoksa öl demek..
yetmez ama evet demek..
demekte demek..
işsiz güçsüz eskidende para ödüyordu parası yok diye muayene edilmeyen hastanelerde rehin kalan hatta ameliyat olamayıp ölen insanlar zaten vardı bu sistemin farkı neki..
Allah sonumuzu hayir etsin nice oylara ...
devil_berk22
03-01-2012, 14:58
iyi olmuş daha iyi yaşarlar burdan gelcek parayla.
Herkes, AKP'nin sağlıkta yaptığı değişikliklerin, kendi hayatını nasıl etkileyeceğini merak ediyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB), bu değişikliklerin ne anlama geldiğini açıkladı.
Son dönemde sağlık alanında iki önemli yasa değişikliği yaşandı. İlk olarak 6262 Sayılı “Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 23 Aralık'ta mecliste kabul edildi. İkinci olarak ise 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun ertelenen hükümleri 1 Ocak'ta yürürlüğe girdi.
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, bu değişikliklerle AKP'nin "Sağlık Reformu"nun geldiği aşamayı "Hükümetin eli vatandaşın cebinde" diye niteledi.
TTB tarafından yapılan açıklamada, bu iki yasal düzenlemenin getirdiği başlıca uygulamalar şöyle sıralandı:
1- Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), aile hekimlerince yazılan reçeteler dâhil olmak üzere reçetede yer alan üç kaleme/üç kutuya kadar ilaç/ilaçlar için 3 Türk Lirası, ilave her bir kalem/kutu ilaç için 1 Türk Lirası olmak üzere katılım payı tahsil etmeye yetkili olacak.
2- Yeşil Kartlı vatandaşlar SGK kapsamına alınacak.
3- Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ödeme gücü olmayan vatandaşlar sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurarak gelir testi yaptıracaklar.
4- Sadece kişi başına düşen aylık geliri 295 TL’den az olan vatandaşlar fakir olarak kabul edilecek ve primleri devlet tarafından ödenecek.
5- Aile içindeki kişi başı geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olan bütün vatandaşlar bundan sonra Genel Sağlık Sigortası primi ödemek zorunda kalacaklar. Geliri asgari ücretin üçte biri (295 TL) ile asgari ücret (886,5 TL) arasında olanlar aylık 35,4 TL; asgari ücret ile asgari ücretin iki katı (1.773 TL) arasında olanlar aylık 106,38 TL, asgari ücretin iki katından daha fazla olanlar 212,76 TL tutarındaki zorunlu primlerini ödeyecek.
6- Gelir testi yaptırmayan vatandaşların aylık geliri asgari ücretin iki katından (1.773 TL) fazla kabul edilecek ve aylık 212,76 TL prim alınacak.
7- SGK kapsamındaki diğer vatandaşlardan farklı olarak aylık geliri 295 TL’nin altında olanlar ile “65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları” üniversiteler ile “istisnai hallerde”özel sağlık hizmeti sunucularına ancak SGK tarafından belirlenecek koşullarda müracaat edebilecek.
8- Her türlü sağlık hizmeti SGK tarafından “kurumca finansmanı sağlanmayacak sağlık hizmetleri” olarak tanımlanabilecek ve SGK tarafından “Temel Teminat Paketi” dışına çıkarılabilecek. (Bu durumda bütün bedeli vatandaşlar tarafından ödenecek.)
Bu değişiklikler hastalar için ne anlama geliyor?
TTB, son gelişmelerin hastalar için ne anlama geleceğini ise şöyle özetledi:
1- AKP Hükümeti’nin Genel Sağlık Sigortası’yla ilgili “Gelir düzeyi ne olursa olsun bütün vatandaşlar doğumdan ölüme kadar sağlık sigortasına sahip olacak.” propagandası tam bir aldatmacadır.
2- 1 Ocak 2012’den itibaren aylık geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olan bütün vatandaşlar her ay düzenli olarak GSS primi ödemek zorundadırlar. Ödenmesi zorunlu olan primler, ödenmediği takdirde sürekli olarak birikecek ve daha sonra faizi ile birlikte vatandaştan tahsil edilecektir.
3- GSS’de yapılan bu düzenlemelerle birlikte vatandaşlar için sağlık güvencesi artık ancak prim ödeme ile mümkün hale gelmiş; yurttaşlık hakkı olan sağlık hizmeti “paran kadar sağlık”a dönmüştür. Parasını ödeyemeyen yurttaşlar yoksul olduğunu devlete ispat etmeye mecbur kılınmakta ve “sadaka” niyeti ile hizmet almaya mahkum edilmektedir.
4- Keza; Sosyal Güvenlik “Reformu”nun gerekçesi olarak kullanılan “norm ve standart birliğini sağlamak” iddiası boş bir yalandan ibarettir. AKP Hükümeti açısından GSS primi ödeyebilenlerle ödeyemeyenler hiçbir şekilde eşit olarak kabul edilmemektedir.
5- Yapılan düzenlemeler başta yoksullar olmak üzere bütün vatandaşlarımızın sağlık hakkı için çok ciddi tehdit oluşturmaktadır.
6- Hükümetin eli vatandaşların cebindedir ve bu elin gün geçtikçe daha derinlere ineceği anlaşılmaktadır.
hastalanmayın sakın arkadaşlar..
yanı maaşımızdan birde ayda 35 lira daha kesilicek bu kadar kesinti yetmezmiş gıbı :( verin ulan daha çok oy verin
İşverenlere SSK nın yükü çok ağır resmen soygun yapılıyor ödiyemeyecek hale getirilmek isteniyor
Yetmedi her bireyden tek tek ceplerini boşaltmalarını istiyorlar
Hastanelerin hiç birinde profesör kalmadı bırakmak zorunda kaldılar
Özel hastane sahipleri parayı koyacak yer bulamıyorlar vurgun üstüne vurgun yapıyorlar
Senelerdir sigortalıyım ne zaman eczaneye gitsem muayene borcum çıkıyor
Hani bana sağlık bedavayadı nasıl iş bu arkadaş
İlaç alıcam 20-30 TL borçlu çıkıyorum hep..
yaw arkadaş sizlerde hep eleştiriyorsunuz.. :D :D
crazydog
06-01-2012, 15:02
burdanda soktular bakalım sırada nerden sokucak akepe
cagri-35
06-01-2012, 15:16
asgari üzeri 106 tl mi, asgari üzerinde alan ama çok az üzerinde alan atıyorum 900 lira gibi alan ve kıt kanaat geçinen insanlar var ,birde ekstra maaşlarından 100 tl kesintimi olcak. Ben artık hiçbirşey demiyorum. Bu ülke giderek yaşanmaz bir hal alıyor... Haram zıkkım olsun hakkım.
Makinist
06-01-2012, 15:24
Önümüzdeki hafta gidip öğrenim bakalım. İnşallah kolay yapılan bişeydir. Gerçi bu tür şeyler genelde oraya git buraya git şeklinde oluyor ama görecez bakalım. Mecbur yaptıracam artık.
İşin içinde olduğum için açıklamalı ve doğruları yazayım gazetelerde veya yanlı haberlerden farklı olarak sadece doğrular şunlar :
1-Herkes sigortalı olmak zorunda yani sen pazarcısın nasıl olsa bana bişey olmaz diyerek sigorta yaptırmama hakkın yok artık sigortalı olmak zorundasın. Bunu yaparken iki alternatifin var ;
a) Gelirim yok diyerek yeşil kartlı olucaksın.
b) Gelirim var diyerek gelirini belgeleyecek ve ona göre 35 ile 212 arasında para ödeyeceksin. Ve unutulmaması gereken bu para sadece sağlık yardımı için yani sen bu parayı ödeyerek emekli olmayacaksın.....
2- Devlet isterse bundan sonra fizik tedavi veya kaplıcalar saçma bişey diyerek bunu ödemem diyebilecek. Veya MR veya buna benzer tetkikler.
3- Reçetelerde zaten 3TL alınıyordu tek fark artık 3 kutudan fazla ilaç alırsan kutu başına 1 TL ödemek gerekecek.
1.800 TL maaş alan da, 15.000 TL maaş alan da 212 TL mi ödeyecek? Hay adaletinizi de yapacağınız işi de sikeyim ya
ayırca ne saçma bir sistem.. 1800 TL maaş alan daha çok mu hasta oluyor ki daha çok prim ödüyor? Veya ben daha çok prim ödeyeceksem hasta olduğumda daha iyi bir hizmet mi alacam yoksa 35 tl ödeyenle aynı hizmeti mi alıcam? 1 işinizde de kul hakkı yemeyin be.
Bundaki amaç sen daha çok gelir elde ediyorsan daha fazla prim ver, gelirin yoksa hiç prim ödeme mantığı var. Maaş alanlar zaten bu parayı ödemeyecek çünkü onlar zaten sigortalı bundaki amaç kayıt dışının büyüklüğünüde ortaya çıkarmak.
Peki bununla ne yapıcaklar sen saf gibi ohhh 100TL'ye sigortalıyım diyeceksin iki gün sonra maliye sana bi tebligatla şaka yapıcak ;) :)
İşin içi çok karışık hem iyi hem kötü yanları var ama sakın olaki medyaya güvenmeyin alın kanunları ve kanun hükmünde kararnameleri kendiniz okuyun yoksa herkes kendine göre yontarak sizi yönlendiriyor.
Süper haberler bunlar.. Güzel güzel :)
Daha da fazla aksiyon olur umarım.. :)
Hatta yeni vergiler çıkarsınlar lütfen.. ÇHV (Çevre ve hava vergisi) gibi mesela.. :)
Akaryakıt ya da taşıt vergisine eklenebilir örneğin. Ama burada sadece aracı olanlardan vergi alınıyor.. olmaz yeterli gelmez..
Herkesten toplanması gerek.. Elektrik su doğalgaz gibi mutlak ödenen faturalara eklenmeli ki vergi toplarken sorun yaşanmasın :)
Hızlarını kesmezler umarım.. Çok istiyorum daha da ittirsinler.. :)
Makinist
06-01-2012, 16:16
İşin içinde olduğum için açıklamalı ve doğruları yazayım gazetelerde veya yanlı haberlerden farklı olarak sadece doğrular şunlar :
1-Herkes sigortalı olmak zorunda yani sen pazarcısın nasıl olsa bana bişey olmaz diyerek sigorta yaptırmama hakkın yok artık sigortalı olmak zorundasın. Bunu yaparken iki alternatifin var ;
a) Gelirim yok diyerek yeşil kartlı olucaksın.
b) Gelirim var diyerek gelirini belgeleyecek ve ona göre 35 ile 212 arasında para ödeyeceksin. Ve unutulmaması gereken bu para sadece sağlık yardımı için yani sen bu parayı ödeyerek emekli olmayacaksın.....
2- Devlet isterse bundan sonra fizik tedavi veya kaplıcalar saçma bişey diyerek bunu ödemem diyebilecek. Veya MR veya buna benzer tetkikler.
3- Reçetelerde zaten 3TL alınıyordu tek fark artık 3 kutudan fazla ilaç alırsan kutu başına 1 TL ödemek gerekecek
Bundaki amaç sen daha çok gelir elde ediyorsan daha fazla prim ver, gelirin yoksa hiç prim ödeme mantığı var. Maaş alanlar zaten bu parayı ödemeyecek çünkü onlar zaten sigortalı bundaki amaç kayıt dışının büyüklüğünüde ortaya çıkarmak.
Peki bununla ne yapıcaklar sen saf gibi ohhh 100TL'ye sigortalıyım diyeceksin iki gün sonra maliye sana bi tebligatla şaka yapıcak ;) :)
İşin içi çok karışık hem iyi hem kötü yanları var ama sakın olaki medyaya güvenmeyin alın kanunları ve kanun hükmünde kararnameleri kendiniz okuyun yoksa herkes kendine göre yontarak sizi yönlendiriyor.
İşin içindeyim dediğiniz için soruyorum. Nasıl bir yol takip edeceğiz bu işlemleri yaparken..? Herhangi bir belge ilemi gidilecek sosyal yardımlaşma müdürlüğüne..? Bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
ona zam buna zam şuna zam araya zam saga zam sola zam yetmedi kuzey doguya zam kuzey batıya zam....
kendine bilmem kac zam opss pardon bunlar güncelleme oluyordu.
en sonunda gidicem gırtlaklarını mikilicem bunların.
imprezaWRC
06-01-2012, 18:39
Süper haberler bunlar.. Güzel güzel :)
Daha da fazla aksiyon olur umarım.. :)
Hatta yeni vergiler çıkarsınlar lütfen.. ÇHV (Çevre ve hava vergisi) gibi mesela.. :)
Akaryakıt ya da taşıt vergisine eklenebilir örneğin. Ama burada sadece aracı olanlardan vergi alınıyor.. olmaz yeterli gelmez..
Herkesten toplanması gerek.. Elektrik su doğalgaz gibi mutlak ödenen faturalara eklenmeli ki vergi toplarken sorun yaşanmasın :)
Hızlarını kesmezler umarım.. Çok istiyorum daha da ittirsinler.. :)
Bencede daha değişik vergilerde alsınlar. Paspasa ayak sürdü vergisi, sokakta kedi sevdi vergisi, berbere girdi çıktı vergisi, kulağını kaşıdı vergisi, nefes aldı ama veremedi vergisi....
Vay arkadaş ya, zaten daha maaşımı almadan köşede makası basıp yarısını alıyorlar birde her ay bunu mu ödeyeceğiz. Çüş, oha.
Hakikaten sıkıldım artık memleket yaşanmaz hale geldi.
Bencede Evren'in dediği gibi, yarattığınız tablodan gurur duyun.
Benden alınan vergiler haram zıkkım olsun, öteki tarafta iki elim yakalarında olacak.
Ben 27 yaşında olduğum ve işsiz olduğum için, bu haberler daha yayılmadan araştırıp başlatmıştım. Özel Sigorta yaptırmaktansa buna başvurduk. Başvururken de 2012 de zorunlu olacagını söylemişlerdi.
Devletin sadece sağlık sigortasından, her ay o sigortanın ederi kadar para yatırarak yararlanıyorsunuz. Konu bu yani... :D
Aylık ödenecek sigorta primi için, 2 ya da 3 kademe vardı bildiğim kadarıyla...
(Ev halkının toplam aylık kazandıgı para) / (Toplam ailedeki kişi sayısı) na bölünüyor. Çalışan ya da çalışmayan farketmiyor. Toplam ailedeki kişi sayısı işte... :D
Devletin belirlediği para sınırları var. Bu hesaplanan rakam, o sınırların altında veya üstünde kalırsa ona göre prim yatırılıyor.
Örnek:
A) (Toplam eve giren para miktarı / Evdeki toplam kişi sayısı) < 500 TL ise en düşük prim ödeniyor
B) 500TL < (Toplam eve giren para miktarı / Evdeki toplam kişi sayısı) < 800 TL ise en düşük primin bir üst seviyesindeki miktar ödeniyor vs vs....
Yukarda yazdığım rakamlar tamamen benim kafamdan uydurduğum rakamlardır. Doğru olanlarını hatırlamıyorum.
Ama aylık yatıracağınız prim bu hesaplamaya göre belirleniyor.
fatihcakin
06-01-2012, 22:07
Karman corban birşey oldu bu :D tam anlayamadık ki
SOMEONESPECIAL
06-01-2012, 22:20
SSK lı olanlar ne olacak. Bizi bağlıyor mu bu durum
Bad-Fast
06-01-2012, 22:22
sigortasız olanlar için bişey bu , peki banka hesaplarındaki parada incelencek diyorlar hesaplamalar nasıl oluyor tam bilen var mı
Maxiboost
06-01-2012, 22:24
sigortasız olanlar için bişey bu , peki banka hesaplarındaki parada incelencek diyorlar hesaplamalar nasıl oluyor tam bilen var mı
evet onu bende merak ettim misal faizde parası olanlar, emekliler nasıl etkilenicek birde?
devletin yararlanmadığım bir hizmetine neden para vermek zorundayım?
ya 50 sayfa konu okudum bu olayla ilgili herşey karma karışık bi ali tezel düzgün yazmış
şimdi atıyorum
4 kişilik aile baba esnaf çocuklar çalışıyo anne ev hanımı
dolayısı ile sosyal güvencesi yok esasında var baba bağkurlu ve bakmaya mükellef sonuçta
bu durumda anne bu sigortaya başvuru yapmak zorunda mı ?
Yok para falan lan yeter bıktım kan emici şerefsizler
Bad-Fast
06-01-2012, 22:44
ya 50 sayfa konu okudum bu olayla ilgili herşey karma karışık bi ali tezel düzgün yazmış
şimdi atıyorum
4 kişilik aile baba esnaf çocuklar çalışıyo anne ev hanımı
dolayısı ile sosyal güvencesi yok esasında var baba bağkurlu ve bakmaya mükellef sonuçta
bu durumda anne bu sigortaya başvuru yapmak zorunda mı ?
baba bağkurlu olunca eşler birbirlerinden yararlanıyor benim bildiğim
Makinist
07-01-2012, 15:05
Şöyle bir yazı buldum. Prim hesaplamasıyla ilgili. Biraz daha açıklayıcı.
GENEL SAĞLIK SİGORTASINA NASIL PRİM ÖDENİR?
GSS olmanın birinci şartı Türkiye’de ikamet etmek, ikincisi ise GSS Giriş Bildirgesini kuruma vererek prim ödemektir. Peki prim nasıl ödenecek? İzlenecek yol nedir? GSS’ye girmek isteyenler ilk olarak gelir testi yaptırabilirler. 1 Ekim tarihinden itibaren 2 yıl süreyle gelir testi ilçelerde kaymakamlıklar, illerde ise valilikler aracılığı ile yapılacaktır. İl ve ilçe idare kurullarının öteden beri yeşil kart uygulamasından gelen tecrübeleri bu işlem için kullanılacak.
Gelir testinde kişinin veya ailenin aylık gelir miktarının ne olduğu tespit edilecek. Örneğin, kişi başına aylık geliri asgari ücretin üçte birinden az olanlar GSS primi ödemeyecekler (666x1/3=222 TL). Aylık geliri kişi başına bugün için 222 TL’nin altında olanlar yeşil kart alarak sağlık yardımı almaya devam edecekler. Bu kişilerin primleri devlet tarafından ödenecektir.
Kişi başına geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olanların gelirlerini ise valilikler veya kaymakamlıklar tespit edip Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderirler.
Aylık geliri asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında olanlar ise aylık 26.64 TL GSS primi ödeyerek sağlık yardımı alabilirler. (Hesaplamada önce asgari ücretin üçte biri alınır ve GS primi olan yüzde 12’si GSS primi olarak ödenir: 666/3 = 222x%12 = 26. 64 TL)
Aylık geliri asgari ücret ile asgari ücretin iki katı arasında olanlar ise 79.92TL GSS primi öderler. (Hesaplama şu şekilde yapılmaktadır: Asgari ücretin yüzde 12’si GSS primi olarak hesaplanır. Yani 666x%12 = 79.92 TL)
İkinci yol ise kişilerin gelir testine girmeden doğrudan asgari ücretin iki katı üzerinden GSS primi ödemek istemeleri halinde, 159.84TL ödeyerek GSS sigortalısı olabilirler. (Hesaplama şu şekilde yapılır: 666x2 = 1.332 TLx%12 = 159.84 TL)
bu devırde hastada olmıcaksın arkadaş:)
ya 50 sayfa konu okudum bu olayla ilgili herşey karma karışık bi ali tezel düzgün yazmış şimdi atıyorum 4 kişilik aile baba esnaf çocuklar çalışıyo anne ev hanımı dolayısı ile sosyal güvencesi yok esasında var baba bağkurlu ve bakmaya mükellef sonuçta bu durumda anne bu sigortaya başvuru yapmak zorunda mı ?
Baba eğer anneyi bağkur'da tanımlattıysa annenin başvurmasına gerek yok zaten o sağlık hizmetlerinden yararlanıyordur. Burdaki olay çok basit hastaneye gidince ücretli olarak sağlık hizmeti alanlar gidip başvurmak zorunda bu kadar.
Evet gss şöyle bişey bırazda calısan ınsanların bordro sundan aylık 35 lıra daha nasıl alabılırız gibi ;)
konuyu pek okumadın sanırım çalışanlardan ek bir sağlık primi alınmıyor.
cagri-35
09-01-2012, 14:38
Peki bende bırsey sorabılırmıyım benım SSK girişim var baya önceden ara ara çalıştım ve hep primler yattı hatta Ekim'e kadarda yatıyordu. Şu ançalışmıyorum okuyorum benimde gitmem gerekiyormu?
okuyorsan açık öğretimi sanmıyorum ama normal üniversitelerin mediko sosyal olanaklarını kullanıyorsun yani gitmen gerekmez.
cagri-35
09-01-2012, 14:42
Yok örgünüm Ege'de, açıkta var bir yandan...
Yani sağlık açısından Allah göstermesin hani yararlanmak için sormuyorumda şimdi bu hiç gitmeyene 212 tl aylık prim borcu çıkarıyor demişler ya gitmeyiz etmeyiz önümüze büyümüş halde dönmesin sonra. Onu merak ettim.
sen zaten mediko sosyal'den sağlık hizmetini ve eczacılık fakültesi içindeki eczanden de ilaç ihtiyacını alabiliyorsun o yüzden gitmene gerek yok ileride de senden neden prim yatırmadın derlerse (askerlik yapıpta tekrardan çağırılmak gibi) o sırada öğrenci olduğunu belgelersin.
cagri-35
09-01-2012, 15:06
Tamam çok teşekkür ederim bilgiler için.
okudum okudum da bi mok anlayamadım yahu :/
okuyorsan açık öğretimi sanmıyorum ama normal üniversitelerin mediko sosyal olanaklarını kullanıyorsun yani gitmen gerekmez.
bu 26 yaşını doldurmamış öğrenciler için geçerli.
İlgili arkadaslar oldugu icin sormak istiyorum. Bir arkadasim var, 3 kisi yasiyorlar. Anneleri ve 2 kardes. Kardeslerden biri calisiyor, annesini sskdan kendi ustune aldi. Diger kardes daha once sigortali calisti fakat suan calismiyor. Calisan kardes asgari ucret aliyor. Gssye basvurmalari gerekiyor anladigim kadariyla. Peki prim odemeleri nasil olacak?
Makinist
09-01-2012, 15:38
Eğer hiçbir kurumda görünmüyorsan (SSK,BAĞKUR,EMEKLİ SANDIĞI) sosyal güvenlik kurumuna gidiceksin ne kadar gelirin olduğunu belli edicek belge veya beyanına göre ödemen gereken prim ortaya çıkacak ama lütfen unutma sağlık güvencesi çok önemlidir ayrıca bu ödeyeceğin prim seni emekli yapmayacak emekli olmak için isteğe bağlı sigorta primi ödemen gerekir. Tabi birde eğer yüksek tutarlarda kazancın ortaya çıkarsa vergi dairesi ile oluşabilecek problemleri bi mali müşavire danış sürpriz bi gelir vergisi ödeme.
Cevabınız için çok teşekkür ederim.
Bad-Fast
09-01-2012, 16:04
bu 26 yaşını doldurmamış öğrenciler için geçerli.
25 e giren mi , 25 i bitiren mi öğrenci olsada ödiycek acaba
bu uygulama hiçbir sağlık güvencesi olmayan kişileri etkiliyor sanırım.
ben çalışıyorum eşim ve çocugum benim üzerimden bakılıyor benim eşim için herhangi bir
başvuru yapmama gerek kalmıyor.
birde babam emekli kardeşim 18 yaşını doldurdu üniversiteye hazırlanıyor daha önceden sigorta girişi gösterildi şuan 18ini doldurdugu için babamdan faydalanamıyor onun başvurması gerekirmi ??
İlgili arkadaslar oldugu icin sormak istiyorum. Bir arkadasim var, 3 kisi yasiyorlar. Anneleri ve 2 kardes. Kardeslerden biri calisiyor, annesini sskdan kendi ustune aldi. Diger kardes daha once sigortali calisti fakat suan calismiyor. Calisan kardes asgari ucret aliyor. Gssye basvurmalari gerekiyor anladigim kadariyla. Peki prim odemeleri nasil olacak?
35TL prim ödemesi yapması gerekicek.
bu uygulama hiçbir sağlık güvencesi olmayan kişileri etkiliyor sanırım.
ben çalışıyorum eşim ve çocugum benim üzerimden bakılıyor benim eşim için herhangi bir
başvuru yapmama gerek kalmıyor.
birde babam emekli kardeşim 18 yaşını doldurdu üniversiteye hazırlanıyor daha önceden sigorta girişi gösterildi şuan 18ini doldurdugu için babamdan faydalanamıyor onun başvurması gerekirmi ??
eşin ve çocuğun için gss'den sana bi yazı gelmezse ödeme yapmana gerek yok çünkü gss'de şu an için onların tescil kaydı mevcut ve eğer ödeme yapmalarını veya gelir beyan etmelerine gerek varsa sana (nüfusta kayıtlı adresine) bi yazı gelmesi gerekiyor.
Kardeşinin başvurması gerekiyor gelir tespitine göre prim bedeli çıkar.
bakın ben devlette çalışmıyorum veya sigorta uzmanıda değilim ama sağlıkla ilgili kanunlarla sürekli ilgilendiğim için elimden ve bilgimden geldiği kadar cevap vermeye çalışıyorum.
Eğer nüfusta kayıtlı adresiniz doğruysa size yazı gelme olasılığı yüksektir. Yani siz gitmesenizde onlar size gelirler :)
25 e giren mi , 25 i bitiren mi öğrenci olsada ödiycek acaba
rektörlük açıklaması ;
GENEL SAĞLIK SİGORTALILIK HAKKI VE TEDAVİ GİDERLERİNİN KARŞILANMASI İLE İLGİLİ REHBER
5510 Sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun tüm hükümlerinin 01.01.2012 tarihinde hayata geçirilecek olması nedeni ile ülkemiz sınırları içerisinde yaşayan tüm insanlar aynı kanunun 60. maddesinde belirtilen koşullarda Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmıştır.
Bu doğrultuda Üniversitemiz öğrencilerinin Genel Sağlık Sigortalılıkları hakkında aşağıda yer alan açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
1) Bir işte çalışarak gelir elde eden ve kendi adına sosyal güvencesi bulunan öğrenciler,
Bu statüde yer alan öğrencilerimiz çalışmaları karşılığında Genel Sağlık Sigortalılıklarını kazanmış olmalarından dolayı gerçekleştirmeleri gereken ekstra bir işlem gerekmemektedir. Sosyal güvenlik aktivasyonlarının yapılmamış olması durumunda bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik Merkezi'ne başvurularak aktivasyon işlemi gerçekleştirilmelidir.
Üniversitemiz bünyesinde Kısmi Zamanlı Öğrenci olarak çalışan ve staj görevini yerine getiren öğrencilerimiz bu kapsamda değerlendirilmez.
2) Her hangi bir işte çalışmayan;
a) Aile fertleri tarafından sosyal güvencesi sağlanan ve 25 yaşını doldurmamış öğrenciler,
Öğrencilerimiz aile fertleri içerisinden (anne, baba, eş) sosyal güvencesini sağlayacak olan üyesi adına Sosyal Güvenlik Kurumu sistemi içerisinde tanımlanmış olması gerekir. Bu işlemler eğitim öğretim dönemleri itibari ile temin edilecek Öğrenci Belgelerini Sosyal Güvenlik Merkezleri'ne teslim etmek suretiyle güncellenmelidir.
b) Yaş sınırı olmaksızın ailelerine ait sosyal güvence bulunmayan veya 25 yaşını doldurmuş öğrenciler,
Aile fertleri içerisinde sosyal güvencesi olan ferdin bulunmaması veya öğrencimizin 25 yaşını doldurmuş olması durumunda öğrencilerimizin ikamet adreslerinin bulunduğu il veya ilçe merkezlerinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurarak gelir tespiti yaptırmaları gerekmektedir.
Gelir tespiti sonucunda aile bireyleri başına asgari ücretin üçte birinden az gelir tespit edilmesi durumunda öğrencilerimiz, giderleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmak üzere Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınır. Tespit sonucunda asgari ücretin üçte birinden daha fazla gelir tespit edilmesi durumunda öğrencilerimiz aylık ödeyecekleri tutarlar belirtilerek (bu tutar gelir seviyesine göre değişkenlik göstermektedir) Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınır. Öğrencilerimizin başvurularını 01.01.2012 tarihinden itibaren 1 ay içerisinde tamamlamaları gerekmektedir. Aksi takdirde en üst gelir grubu kapsamında değerlendirilir ve yüksek prim oranları ödemek durumunda kalırlar.
Öğrencilerimiz ülkemizde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına ait iletişim bilgilerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü Resmi İnternet Sitesi | Vakıflarla İletişim (http://www.sydgm.gov.tr/tr/vakif) web sayfası aracılığı ile ulaşabilirler.
3) Yeşil Kart sahibi olan öğrenciler,
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Yeşil Kart verilmiş olan öğrencilerimizin kartlarına ait vize tarihlerinin dolmasının ardından 1 ay içerisinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurarak gelir tespiti yaptırmaları gerekmektedir. Aksi takdirde en üst gelir grubu kapsamında değerlendirilir ve yüksek prim oranları ödemek durumunda kalırlar.
5510 Sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun tüm hükümlerinin 01.01.2012 tarihinde hayata geçirilmiş olması nedeniyle ülkemiz sınırları içerisinde yaşayan tüm insanlar aynı kanunun 60. maddesinde belirtilen koşullarda Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmıştır.
5510 Sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun geçici 12. maddesinde yer alan; “Kamu idarelerinin sağlık hizmetlerinin sağlanmasına ilişkin görevleri, yürürlükten kaldırılan kanunlardaki hak ve yükümlülükler çerçevesinde ilgili kayıt ve işlemler kurum tarafından devralınan tarihe kadar devam eder. Devir süreci 01.01.2012 tarihine kadar tamamlanır” hükmü uyarınca belirtilen tarih itibari ile Üniversitemiz öğrencilerinin tedavi giderleri Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından karşılanamayacaktır. İlgili sağlık giderleri ekte yer alan ayrıntılı rehberde görüleceği üzere öğrencilerimizin Genel Sağlık Sigortalılıkları çeşidine göre Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacaktır.
Üniversitemiz öğrencilerinin Genel Sağlık Sigortalılıkları ile ilgili ayrıntılı açıklamaların bulunduğu ek rehberin dikkate alınarak, tüm öğrencilerimize duyurulması ve öğrencilerin almış oldukları sağlık karnelerini Başkanlığımıza iade etmeleri hususunda;
Gereğini rica ederim.
a) Aile fertleri tarafından sosyal güvencesi sağlanan ve 25 yaşını doldurmamış öğrenciler,
Öğrencilerimiz aile fertleri içerisinden (anne, baba, eş) sosyal güvencesini sağlayacak olan üyesi adına Sosyal Güvenlik Kurumu sistemi içerisinde tanımlanmış olması gerekir. Bu işlemler eğitim öğretim dönemleri itibari ile temin edilecek Öğrenci Belgelerini Sosyal Güvenlik Merkezleri'ne teslim etmek suretiyle güncellenmelidir.
O kadar yazıdan önemli bölümü yakaladım tamamdır. Ben geçen sene götürmüştüm, öğrenci belgemi yine mi götürmem gerekecek acep.
Bir de miktarlar şaka gibi. Ay sonunu zor getiren insanlar biliyorum, artık tatil yapmadan çalışmak zorunda kalacaklar sanırım.
fatihcakin
09-01-2012, 21:36
Ya kafamız karıştı sımdı ben lise mezunuyum ama bir işte çalışmıyorum gelirimde yok babamda emekli ne kadar ücret ödeyeceğim 19 yaşındayım
babanın emekli maaşını aile sayınıza bölüceksin eğer 220 küsurun altındaysa 35TL en iyisi sosyal güvenlik kurumuna gidip gelir tespiti yaptırman.
Bad-Fast
10-01-2012, 16:05
tabi bu gelirden ihtiyaçlarda hesaplanıyor gıda elektrk vs. eve tebligat geliceği yazıyor gazetede ondan sonra başvuru yapılıyor galiba , yazdığına göre tabi
Makinist
10-01-2012, 16:15
İlk sayfada arkadaşın sorduğu soruyu bende sorim. Gelir hesaplanırken bankadaki para da hesabın içine katılıyormu acaba? Bide şimdi ben eve tebligat gelmesinimi bekleyim yoksa kendimmi gidip başvurim?
simdi haberturkte bi programa konuktu Ali Tezel (Soyadini yanlis hatirliyor olabilirim) , 31 ocaga kadar mutlaka gelir icin basvuru yapin, arastirsinlar dedi. Basvurmayanlara en yuksek primi kitleyeceklermis. 212 TL diyodu yanlis duymadiysam. En yuksek primi odemek zorunda kalmak istemiyosaniz mutlaka basvurun bu ay sonuna kadar...
fatihcakin
12-01-2012, 12:42
Bence bu konu up olsun cunku 18 yaşını doldurmuş işsiz arkadaşlar bilgilensin cogu kişinin haberi yok boşyere 212 tl ödemesinler
ben işsizim ama üstüme araba kayıtlı bir sorun olurmu acaba
fatihcakin
12-01-2012, 12:54
ben işsizim ama üstüme araba kayıtlı bir sorun olurmu acaba
Çalışmıyor veya okumuyorsan yani sigortan yoksa gelir testi yaptırıcaksın ben bugun gidicem bu işlere bakıcam neymiş nasıl oluyomus
m.milliyet.com.tr (http://ekonomi.milliyet.com.tr/gelir-testi-basliyor/ekonomi/ekonomidetay/09.01.2012/1486401/default.htm)
///KDrÖZER
12-01-2012, 12:59
babam krizden dolayı dükkanı kapattıgında şirket üzerinde vergi ve sigorta borcu vardı oda bağkurluydu primleri af çıkınca bir zaman ödemiş şimdi öyle birikip gidiyor bu borç babama birşey olursa bana yansırmı illa bişekilde alıcaklarda annemin üzerinde olan mal varlığına ipotek haciz vb işlemler yapabiliyorlarmı.?
annemde sağlıktan yararlanıyım diye kendisi başvurdu bağkura ödüyor ama sürekli bir artış var bu artış neden oluyor bu ay 280 lira ödemiş.
annemin şimdi üzerinde 3 tane ev deden kalma binanın hissesi 18 tanede arsa tapusu var.
gidip gelir hesaplatsın mı yoksa böyle kalmalımı.?
bende çalışıyorum bir firmada sigortalı birşekilde üzerimde birtane araba var benimde yaptırmam gereklimi
Çalışmıyor veya okumuyorsan yani sigortan yoksa gelir testi yaptırıcaksın ben bugun gidicem bu işlere bakıcam neymiş nasıl oluyomus
m.milliyet.com.tr (http://ekonomi.milliyet.com.tr/gelir-testi-basliyor/ekonomi/ekonomidetay/09.01.2012/1486401/default.htm)
evet en mantıklısı gidip öğrenmek.
Baba eğer anneyi bağkur'da tanımlattıysa annenin başvurmasına gerek yok zaten o sağlık hizmetlerinden yararlanıyordur. Burdaki olay çok basit hastaneye gidince ücretli olarak sağlık hizmeti alanlar gidip başvurmak zorunda bu kadar.
peki şöyle değiştireyim soruyu
baba bağkurlu ama birikmiş borcu var ve ne baba ne anne sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor hele ki anne zaten ilk günden bu yana bağkurun hiç bir sağlık hizmetinden faydalanmış değil :) bu durumda ne yapılabilir
benim sorma amacım gss priminden kaçmak değil tam aksine anne nin primini ödesek sağlık hizmetlerinden faydalanabilirmiyiz yönünde
Makinist
12-01-2012, 13:07
Yaptığın işlemleri sırasıyla yazarsan bizde (çalışmayan sigortasız) faydalanmış oluruz. En azından bilinçli olarak gideriz başvuruya. Teşekkürler.
ben dün başvurdum kayıt yaptılar falan.25 üstü yaş ögrencilere internette aile içi degerlendirilir yazarken ordaki kanunda adamla beraber okuduk aile fertlerinden sayılmaz diyor.
en güzeli sizde gidip kayıt yaptırın.
bazı bilgiler ,
Geliri testi için 10’un üzerinde kriter belirlendi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gerçekten Yeşil Kart’a muhtaç kimselerle, zenginleri ayırmak için dedektif gibi çalışacak ve müracaatları mercek altına alacaktır. Müracaat eden kişinin elektrik, su, telefon,doğalgaz, internet ve cep telefonu abonelikleri kontrol edilecek. Kredi kartı kullananların limitlerine bakılacak.Banka hesapları,kullandıkları tüketici kredileri değerlendirilecektir.
Vatandaşların elektrik, su, telefon, internet ve cep telefonu abonelikleri kontrol edilecek. Kredi kartı kullananların limitlerine bakılacak. Ayrıca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü bünyesindeki SOYBİS projesinden veriler de komisyonca çapraz kontrolden geçirilecek. 14 ayrı kurumdan gelen ve içinde vatandaşların tapu, vergi, sigorta kayıtlarının yer aldığı bilgilerle üzerine kayıtlı tarla, taşınır ve taşınmaz mal ve dükkân bulunup bulunmadığı incelenecek
Ben işsizim ne gelirim olur diye düşünmeyin sakın, kirada eviniz varsa, menkul gelirleriniz varsa, tarlanız-bağınız-bahçeniz varsa hepsi gelir hanesine yazılacaktır.Zira, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) harcamalarınızı dikkate alarak gelirinizi belirleyecek ve buna göre sizden GSS primi isteyecektir. Mesela oturduğunuz ev size ait olsa bile bu ev kira olsaydı kaç para kira öderdiniz sorusuna göre gelir belirleyecektir. Bu arada işsiz olduğunuz için sadece kendiniz için değil aile içindeki her bir birey için de GSS primi ödeyeceksiniz.
http://127-190-38-208.tpa.kgix.net/tezel/index.php?sid=yazi&id=2055
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1201503
http://www.alitezel.com/tezel/index.php?sid=yazi&id=5076
///KDrÖZER
12-01-2012, 13:33
baba bağkurlu ama birikmiş borcu var ve ne baba ne anne sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor hele ki anne zaten ilk günden bu yana bağkurun hiç bir sağlık hizmetinden faydalanmış değil :) bu durumda ne yapılabilir
benim sorma amacım gss priminden kaçmak değil tam aksine anne nin primini ödesek sağlık hizmetlerinden faydalanabilirmiyiz yönünde
benimde babamın bağkur birikmiş borcu var vergi borcu cartı curtu çok annemi o tanıtmadı annem babam iflas bayragını çekince kendi gitti bağkura başvurdu
Makinist
12-01-2012, 13:39
Başvuru formu bu şekilde. İncelemekte fayda var. En azından ne ile karşılacağımızı bilelim.
http://www.sydgm.gov.tr/upload/files/1325252969r9928.hane_basvurusu_formu.pdf
Bad-Fast
12-01-2012, 13:45
cem kafam bu konuda allak bullak olduğu için sen bilgilendirilmişsin bi sormak istiyorum anne baba emekli ben şubat sonunda 25 e giricem ve hala işsiz ve öğrenciyim , benimde başvuru yapmam lazım mı
cem kafam bu konuda allak bullak olduğu için sen bilgilendirilmişsin bi sormak istiyorum anne baba emekli ben şubat sonunda 25 e giricem ve hala işsiz ve öğrenciyim , benimde başvuru yapmam lazım mı
sen de başvuruyosun ama prim ödemeyeceksin , orda kağıt dolduruyolardı senin gibiler aile üzerinden bakılacaksın öğrenci belgenide yanında bulundur.
zaten ordan yonlendirecekler seni.
25 yasin ustundeyim ogrenciyim sosyal guvenligim yok benim acimdan hersey ii ailemin durumuda var cok skur oderim ama arkadas bu ulkede harcini odemek icin para bulamayan arkadaslar var naaptignizi zannediosunuz derler adama...
bu durumda olan çok fazla insan var yani bağkur borcu dağları taşları aşmış olan... annen gidip başvurabilir ve sağlıktan yararlanabilir
Bad-Fast
12-01-2012, 14:23
sen de başvuruyosun ama prim ödemeyeceksin , orda kağıt dolduruyolardı senin gibiler aile üzerinden bakılacaksın öğrenci belgenide yanında bulundur.
zaten ordan yonlendirecekler seni.
saolasın öğrenci belgesi almadan gidicektim şimdi bide belge almam lazım bilgi için tşkler çok iyi oldu :icon_tup:
Bad-Fast
12-01-2012, 14:49
25 yaşını dolduran üniversite öğrencileri dikkat - Hürriyet EKONOMİ (http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/19664364.asp)
biraz daha detaylı bilgiler var arkadaşlar ...
onursumer
12-01-2012, 15:55
ya ben birsuru yazı okudum kafam allak bullak oldu
şimdi bizim evde sigortalı olmayan kimse yok
ayrıca babam ve annemde hem emekli hemde aynı zamanda işveren gidip genede bir başvuru yapmak gereklimi ?
biz iyiki geçen afla tüm borcları kapamışz içim gitmişti bi cooper s parası verdiğim için ama bela olucakmış demekki bu donemde başımıza
Siteyi açıyorsun site de karmakarışık. Nasıl iş yapıyosunuz, ya bir arayın bilgilendirin, televizyon programı yapın, açıkca belirtin. Bu kadar gizli kapaklı iş yapılmaz ki. 2 gündür dedektif gbii sitelere bakınıyorum, zıt zıt bilgiler var :S
ErenErdem
16-01-2012, 14:10
25 YAŞIN ALTINDA, ÇALIŞMAYAN ÖĞRENCİ
Herhangi bir işte çalışmayan ve 25 yaşını doldurmamış öğrenciler, anne, baba veya eşinin sosyal güvencesinden yararlanabilecek. Bunun için öğrenci belgesini en yakın Sosyal Güvenlik Merkezi’ne teslim etmesi yeterli olacak.
Benim gibi öğrenci arkadaşlar için geçerli durum.
Buarada arkadaşlar kimi yerde 25 yaş altı öğrencilerin başvuru yapması gerekmiyor yazıyor, hangisi doğru bunların.
BarışArdalı
16-01-2012, 15:43
ya ben birsuru yazı okudum kafam allak bullak oldu
şimdi bizim evde sigortalı olmayan kimse yok
ayrıca babam ve annemde hem emekli hemde aynı zamanda işveren gidip genede bir başvuru yapmak gereklimi ?
biz iyiki geçen afla tüm borcları kapamışz içim gitmişti bi cooper s parası verdiğim için ama bela olucakmış demekki bu donemde başımıza
anne baba üzerinde yararlanmıyorsanız başvuru yapmanız gerekiyor.
Shadow_Dancer
16-01-2012, 15:44
şimdi peder emekli valide ev hanımı, valideyi ilgilendiren bir durum var mı acaba?
onursumer
16-01-2012, 15:45
anne baba üzerinde yararlanmıyorsanız başvuru yapmanız gerekiyor.
yok şoyle ben zaten çalışıyorum sigortalıyım
annem ve babamda emekli ama aynı zamanda işveren kardeşim babamın altında gozukuyor yararlanabiliyor zaten oğrenci o
sanırım bi onun için başvurmak gerekiyor
BarışArdalı
16-01-2012, 15:48
gerek yok kardeşin için zaten babanın üzerinden sigortalı.bu hiç sigortadan yararlanamayanlar için.
BarışArdalı
16-01-2012, 15:50
25 YAŞIN ALTINDA, ÇALIŞMAYAN ÖĞRENCİ
Herhangi bir işte çalışmayan ve 25 yaşını doldurmamış öğrenciler, anne, baba veya eşinin sosyal güvencesinden yararlanabilecek. Bunun için öğrenci belgesini en yakın Sosyal Güvenlik Merkezi’ne teslim etmesi yeterli olacak.
şöyle bişey buldum nette.
ErenErdem
16-01-2012, 16:03
E devlet e girip
Sol yandan Sunulan hizmetler
Daha sonra Sosyal Güvenlik Kurumundan
4A 4B yada 4C ye girerek hangi türe dahil olduğunu görebilirsiniz, bende GSS Kapsamı60/a-1 kapsamında sigortalılar çıkıyor kaydım varmış, kayıtsız değilim :)
cagri-35
24-01-2012, 11:25
Arkadaş böyle işlere çok uyuz oluyorum ya. Gittim az önce kaymakamlıga yuzlerce kişi ayakta beklıyor. Tek bir kişi çalışyor. Sıradakilerin elinde birsürü yesıl kart. Ya benım bunlarla ne alakam var yesıl kartım mı var yok ee ?
Bakalım doldurduk formları vermeye gıdıcem bırazdan kac saatımı alcak bakalım
soruları dolduran varsa gormustur utanmasalar gece kac posta atıyosun onu sorcaklar yok fırın varmı tv varmı lcd mı modelı yılı ne yok tuvalet ıcerdemı dısarıdamı kac para kazanıon ortalama ne kadar harcıosun bıde bolmusler. Yok sanat kultur,gezme tozma vs. sacma sapan bi iş. Birde telefon bılgılerını dogru verın kurumdan sızı arayıp evınızı denetlemeye gelebılırler dedı. Yuh artık. Bu ısın ıcınden baska bı ıs cıkmasın bakalım , sankı amac farklı gibi geldi bana neyse ben gıdeyımde vereyım su formu nolcaksa olsun bıtsın su çile.
bende birazdan gidecem şişliye kaymakamlığa işimiz zor desene ben birşey soracağım ama ona bile sıra gelmez
cagri-35
24-01-2012, 11:33
Mustu valla dal ben onun ıcın bekleyeyım dedım baktım olcak gıbı degıl zaten formda alıcaktım kavga dövüş girdim içeri sordum yoksa sıra gelecegı yok sırada o kadar ınsan beklıyor bır kızcagız oturtmuslar onunda bası donmus tek kısı ılgılenıyor hem basvuru alıyor hem soruları yanıtlıyor hem form dagıtıyor. Onada Allah sabır versın bakalım ne olcak. Bu sıstem belkı guzel bısey zamanla gorucez ama bu bu sekılde olmaz olmamalı 1 ay gıbı kısa bı surede yetkın olmayan ve az personel ıle dayatıyolar ınsanlara bunu sonrasındada böyle problem cıkıyor. 170 ı aradım telde bekledım bı ton herkes orayı arıyor oradakı eleman sayısı bıle yeterlı gelmıyor demekkı. Insanların gozunu korkuttular tabı basvurmayan ayda 212 tl oducek dıye. Bakalım ne olcak cıdden merak ıle seyreylıyorum.
ya benim baba bağkurlu ama baya borcu var :D valide bugüne kadar hiç sağlık hizmetinden faydalanmadı babam üzerinden
acaba ben valideyi buraya kaydettirebiliyormuyum diye soracamda :D
Arkadaş böyle işlere çok uyuz oluyorum ya. Gittim az önce kaymakamlıga yuzlerce kişi ayakta beklıyor. Tek bir kişi çalışyor. Sıradakilerin elinde birsürü yesıl kart. Ya benım bunlarla ne alakam var yesıl kartım mı var yok ee ?
Bakalım doldurduk formları vermeye gıdıcem bırazdan kac saatımı alcak bakalım
soruları dolduran varsa gormustur utanmasalar gece kac posta atıyosun onu sorcaklar yok fırın varmı tv varmı lcd mı modelı yılı ne yok tuvalet ıcerdemı dısarıdamı kac para kazanıon ortalama ne kadar harcıosun bıde bolmusler. Yok sanat kultur,gezme tozma vs. sacma sapan bi iş. Birde telefon bılgılerını dogru verın kurumdan sızı arayıp evınızı denetlemeye gelebılırler dedı. Yuh artık. Bu ısın ıcınden baska bı ıs cıkmasın bakalım , sankı amac farklı gibi geldi bana neyse ben gıdeyımde vereyım su formu nolcaksa olsun bıtsın su çile.
bende şüphelendım budnan sankı ınsanlara zorla anket yaptırıyorlar ne istiyorlar tam anlamış bu kadar detay neden
sıra bana geldi (3saat sonunda) kimligi ve fotokopiyi verdim.
kadın 1dakka falan bilgisayarda bişeyler yaptı sonra bana döndü otomobilniz varmışşş hemde mercedes dedi,derken gözleri parladı :) (o an icimden ahaa 200'lük kısım oldum amk dedim)
35 lira olmadı bari 106 lirayla yırtarım diyodum ama tezgahı güzel kurmuş devlet yakaladını geciriyor :)
şimdi yaptıran arkadaşlar bi sorum olacak
35 lik dilim 105 lik dilim :D
baba - esnaf
anne - ev hanımı
çocuk - çalışıyor
çocuk - öğrenci
burada kişinin geliri tespit edilirken bu evdeki toplam gelir / 4 çıkan sonuç oluyor dimi
cagri-35
24-01-2012, 11:56
sıra bana geldi (3saat sonunda) kimligi ve fotokopiyi verdim.
kadın 1dakka falan bilgisayarda bişeyler yaptı sonra bana döndü otomobilniz varmışşş hemde mercedes dedi,derken gözleri parladı :) (o an icimden ahaa 200'lük kısım oldum amk dedim)
35 lira olmadı bari 106 lirayla yırtarım diyodum ama tezgahı güzel kurmuş devlet yakaladını geciriyor :)
La gitmesemmi ben şimdi dahada korktum nası goruyolar orda bı dakıka ıcınde... 25 tane ayrı kurum var nasıl goruyolar nası sorguluyolar oha!
Donu bırakmayalım kaymakamlıkta... :confused:
La gitmesemmi ben şimdi dahada korktum nası goruyolar orda bı dakıka ıcınde... 25 tane ayrı kurum var nasıl goruyolar nası sorguluyolar oha!
Donu bırakmayalım kaymakamlıkta... :confused:
teşkilat saglam :D neyin var neyin yok görüyor :) elime tutuşturdu kagıdı geldim.kayda degerleri yazmış kagıda mercedes & mondeo & daire...
Arkadaşlar anasından, babasından, eşinden faydalanan kişilerin başvuru yapmasına gerek yok...
Kanun hiç bir sosyal güvencesi olmayan kişileri kapsıyor...
fatihcakin
24-01-2012, 12:06
Ben ilk once muhtarlıktan resimli ikametgah ve form-5 i aldım 1 gun sonra sabah saat 8 de gidip 4. numarayı aldıktan sonra 20 dk içinde işlerimi hallettım sordugu sorular gelir gider falan filan borçlar ödemeler ailenizdeki kişilerin durumları ve ailenin gelir dağılımı.
ya kaymakamlığa gidecem birazdan ikametgah falan almak gerekiyormu gitmeden
onursumer
24-01-2012, 12:16
tüm heryeri bir sistememi bağlamışlar :D
allahtan benim ustume birşey yokta arabamı bile babamın ustune almıştım allahtan sigortalı emekli o yoksa çok fena patlıcaktı demekki
bora1311
24-01-2012, 12:18
bende gecen hafta yaptirdim, formu doldurdum bi de kimlik fotokopisi biraktim. ikametgah istemediler...
ya kaymakamlığa gidecem birazdan ikametgah falan almak gerekiyormu gitmeden
nufus cüzdanı + arkalı önlü fotokopisi başka bişey yok ;)
şimdi ben çalışıyorum asgari ücretten sigortalıyım. arabam benim üzerime iş yeri ortağıyım.
kredi ödemelerim ortalama 2500 tl civarında + kk harcamaları + hesabıma giren çıkan paralar bende bi atraksiyon yapıcakmıyım edicekmiyim
23 yaşındayım. Okulu geçen sene bitirdim. Bu sene İstanbul Barosu'na kaydımı yaptırdım ve stajer avukat olarak gözüküyorum. Herhangi bir sosyal güvencem baronun da şart koşmasından ötürü yok. Bir işte de çalışmıyorum. Üzerimde de 1 tane sahip olduğum arabam var.
Bu durumda benim ne yapmam gerekir?:)
ALPER-VNS
24-01-2012, 12:59
2 gündür bu işle uğraşıyorum 18 yaşından büyükseniz sigortalı bi işte çalışmıyosanız yada öğrenci değilseniz (erkekler 25 yaşından sonra istediği kadar öğrenc olsun yine olmuyo) ikametinizin bulunduğu kaymakamlığa gidiceksiniz.. gelir durumunuzu belirliyolar sonra ordan belirledikleri aylık ücretle gidip sosyal güvenlik kurumu mu neyse artık ordan kayıt yaptırıcaksınız..
sadece size bakılmıyo bu arada gelir durumu belirlenirken.. oturduğun evin değeri ailede kaç araba var kendi üzerine araba var mı vs.. bi kadına 270 lira çıkardılar mesela ev varmış üzerine diye aylık.. lan zaten cezalısı 210 lira diyemiyosun tabi çünkü 1 ay içinde halledilmezse bu iş 1500lira cezası var..
ayrıca tüm türkiye bu olaya yüklendiği için 2 gündür gidip gelip sıra bekliyorum sistem de çökmüş vaziyette.. sigortası olmayan boku yemiş sizin anlıycanız..
gidip kendi primimi kendim ödesem 350lira tutuyo zaten aylık hem de emeklilik için işe yarıyo.. ama şimdi bize çıkardıkları parada emeklilik diye bişey yok sadece sağlık giderleri..
durmak yok haraç kesmeye devam..
psikolojikdeli
24-01-2012, 13:24
geçen gün arkadaşım gece 4.30 da sırraya girmeye gitmiş önünde 160 kişi varmış millet akşam 9da sıraya girmeye başlıyormuş, bugün başka bir arkadaşım gitti ismini yazdırmış p.tesi gel demişler, biyerde kendini sigortalı göstermek yada kendi işini kurmak daha mantıklı geliyor bu haraçları ödemektense
2 gündür bu işle uğraşıyorum 18 yaşından büyükseniz sigortalı bi işte çalışmıyosanız yada öğrenci değilseniz (erkekler 25 yaşından sonra istediği kadar öğrenc olsun yine olmuyo) ikametinizin bulunduğu kaymakamlığa gidiceksiniz.. gelir durumunuzu belirliyolar sonra ordan belirledikleri aylık ücretle gidip sosyal güvenlik kurumu mu neyse artık ordan kayıt yaptırıcaksınız..
sadece size bakılmıyo bu arada gelir durumu belirlenirken.. oturduğun evin değeri ailede kaç araba var kendi üzerine araba var mı vs.. bi kadına 270 lira çıkardılar mesela ev varmış üzerine diye aylık.. lan zaten cezalısı 210 lira diyemiyosun tabi çünkü 1 ay içinde halledilmezse bu iş 1500lira cezası var..
ayrıca tüm türkiye bu olaya yüklendiği için 2 gündür gidip gelip sıra bekliyorum sistem de çökmüş vaziyette.. sigortası olmayan boku yemiş sizin anlıycanız..
gidip kendi primimi kendim ödesem 350lira tutuyo zaten aylık hem de emeklilik için işe yarıyo.. ama şimdi bize çıkardıkları parada emeklilik diye bişey yok sadece sağlık giderleri..
durmak yok haraç kesmeye devam..
Yani şu durumda önce kaymakamlığa gidip başvuru yapıp, ardından da SGK'ya gitmek gerekiyor.
Yalnız dediğim gibi üzerimde araba var. Ee; aileye de bakılıyorsa ev, araba, arsa derken ordan da dünya şey çıkaracaklar. Yani ne biçim çalışmayan insansın sen gibisinden.. Şu durumda başvuru yapmayıp 213 TL ödemek daha mantıklı?
Yani sanmıyorum ben başvurduktan sonra aylık 35 TL ödeyeyim şu sahip olduklarımız yüzünden..:soru:
kaymakamlıktan geliyorum fenaa sıra var sabah erkenden gidecem tekrar
fatih(fb)
24-01-2012, 15:46
abartmıyorum en son 3 sene önce doktora gittim öğrenciyim Allahtan baba sgk sı saolsun :)
Bad-Fast
24-01-2012, 16:54
kaymakamlıktan geliyorum fenaa sıra var sabah erkenden gidecem tekrar
kağıthaneyi diyorsun herhalde geçen hafta gittim hallettim 10 dk durmadım nerdeyse sabah gitmen daha rahat olur ;)
GokhanRS
24-01-2012, 17:12
kimse de demiyor ki aga bu nedir. zorla benden nasıl para tahsil edersin. ben senin gibi devletin sağlık hizmetini istemiyorum. ille vereceksende beni uğraştıramazsın.
istemiyorum arkadaş 35 de olsa 100 tl de olsa her ay niye sana haraç ödiyeyim.
ben özel sigortalı olmak istiyorum sanane arkadaş ya.
Dava açılmış zaten , nası sonuçlanır bilinmez.
O degil de bu anket falan yaptıranlar, evdeki eşyalarını yazanlar, kimlik fotokopisi verenler niye verdi onu anlamadım.
2 adet kagıt doldurulacak orda , o kadar.
GokhanRS
24-01-2012, 17:18
valla anket ben olsam hepsine sanane lan yazardım da. nasılsa gitmicem. büzükleri yiyorsada gelip tahsil etsinler. yeminle ilk gss katili olurum.
ceza var ucunda milletin korkması normal.
bu linkteki 2 belgenin haricinde bişey dolduranlar ne doldurdu acaba ?
Bad-Fast
24-01-2012, 17:21
Dava açılmış zaten , nası sonuçlanır bilinmez.
O degil de bu anket falan yaptıranlar, evdeki eşyalarını yazanlar, kimlik fotokopisi verenler niye verdi onu anlamadım.
2 adet kagıt doldurulacak orda , o kadar.
aynen okurken bende niye acaba dedim :) gittiğimde herkese aynı 2 kağıt verdiler , bir kaç defada sordum başka herhangi bi işlem var mı diye yok dedi görevli
Blackbird
24-01-2012, 17:37
Kadiköy sgk gittim kaymakalığa gitmen gerekiyor dediler, Beykoz kaymakamlığa gittim biz müracatınızı alıyoruz arkadaşlarımız adresinize gelip sorular soracak tespit yapacak dediler ikametgah adresimde sürekli durmuyorum dedim telefonla ulaşırlar dediler.
Üzerime ev var keşke hiç müracat etmesemiydim ?
Bu yasanın mantıklı hiç bir tarafı yok tek amaçları 250 TL vereceğime 350 TL verip sigorta yaptırırım dedirtmek 6 ay sonra açıklama yaparlar işsizlik %5 e geriledi diye.
Bu kadar saçma birşey yok senede 3000 TL (12x250TL) gider özel sigorta yaptırırım, hala bu adamları savunan tiplerin beyni yok kesinlikle.
cagri-35
24-01-2012, 17:46
Ben böyle yasanan taaaa.....
Noktaları siz doldurun çok sinirliyim.
Sabahtan beri istisnasız bu işle uğraşıyorum. 3 kere gittim geldim toplamda. Saat 1 falandı sıraya girdim 5 de anca geldi. Böyle birşey olamaz, ne sıra numarası ne bişey. Herkes tutturduguna. Ne gerginlikler ne kavgalar. Birde adama anlatıyoruz sıraya girmeyın kaynamayın hak yemeyın dıye adam turkce konusamıyorkı doğru düzgün dövlet de dövlet... Ananın... cidden çok sinirliyim.
Hallettim sonuç olarak sinir harbini atlattım ama cidden çok gerildim. Anında fişlediler benide araba var diye, bu verilen parada herhangi bir emekliliğe yatan primyok bu arada haaa sakın yanlış olmasın sadece sağlık giderlerin. Onada hangi hastanede nasıl bakılıyorsun devlet hastanesine gitsen adamlar 2-3 ay sonraya gün veriyor ee kalkıpta özele gitsen bir ton para istiyor. Onada zaten buna ne gerek var ben yine gider paşa paşa olurum tedavimi devlete ne bayılıcakmısım birdaha. Bizim paralarımızla başkaları bakılıyor arkadaşlar rahat olun biz keriziz. Size birazdan bir rakamlar yayınlayacagımda görün halimizi.
Saçma bir iş anlayacagınız, bu arada 2 tane kagıt doldurulmuyor toplamda 6 sayfa evrak dolduruluyor içinde bahsettiklerim var. Ayrıca bunlar ankette değil direk evrak. Uyuşmazlık görülmesi halinde eve kuruldan denetmen gelicekmiş. Arkadaş anlamadım uyuşturucu baronu olsak bu kadar sorgulanılmaz yakında yatak odasınada sayaç koyarlar bakın yazıyorum...
Sakinleşemedim bi.
Bu arada gidecekler mümkün oldugunca erken gitsin güvenlik görevlisi sabaha karşı 6 da gelip sıraya giren insanların bile bazen öğlene kadar işlerinin bitmediğini söylüyor. Sebebi sistem çok ama çok yavaş. Toplamda 10 dk sürcek işi odaya aldıklarından sonra yarım saatte yaptım ve sadece 3 er 3 er alıyorlar. Bittikçe yeniliyorlar içeriyi.
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooofff ffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff ffffffffff
Makinist
24-01-2012, 17:48
ceza var ucunda milletin korkması normal.
bu linkteki 2 belgenin haricinde bişey dolduranlar ne doldurdu acaba ?
Heryerde farklı uygulamamı var acaba. Bana verdikleri 3 sayfa saman kağıt formdu ama sadece 1 sayfasını ben doldurdum. Ama dün atv haberde izledim milletin elinde sayfalarca beyaz kağıtlar var. Adamın biri 70 tane soru var forumda dedi. Anlamadım gitti. İşin çok daha garip tarafı memurlarda ne yapacaklarını bilmiyorki. Aynı özelliklerde 2 arkadaş aynı formu doldurduk. Benimkini aldı ama arkadaşımın formunu kabul etmedi. Haydaaa buyur burdan yak. Yeniden döndüm kadına sordum. Gitti başkasına sordu. Sonra yanındaki öylede oluyormuş dedi falan. Pek sağlam bişe olmadı yani. Sonrada elime ufak bir kağıt verdi. 15 gün sonra sosyal yardımlaşmaya gidip nekadar prim ödiceğinizi öğrenin dedi.
Birde şunu soracam size. Bana verdikleri formu aile resi dolduracak dedi ordaki memur. Bende babamın bilgilerini girdim ve kimlik fotokopilerimizi ekleyip teslim ettim. Sizler kimin adına doldurdunuz..?
cagri-35
24-01-2012, 17:50
Eğer bunların önüne geçilecekse en azından avunacak birşey bulucam kendime. Kimlerde kimlerde yeşil kart varmış bugun inanamadım. Millete sanki seçim zamanı 3 er 5 er dağıtmışlar nedense ;)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Buldum paylaşayım dedim,
ağrı'da 34 bin 823 kişi aktif prim öderken, yeşil kartlı sayısı 309 bin 115, yeşil kartlıların il nüfusuna oranı yüzde 57.49’a ulaşırken, çalışanların oranı yüzde 6.48.
van’da tam 544 bin 659 kişinin yeşil kartı var. buna karşılık devlete prim ödeyen kişi sayısı 76 bin 273’de kalıyor. yani yeşil kartlı oranı yüzde 53.28, çalışan oranı yüzde 7.46
bitlis’te devlete prim ödeyenlerin sayısı 31 bin 316. buna karşılık tam 168 bin 586 kişi yeşil kartlı. bir başka deyişle bitlis’in yüzde 51.32’si hiçbir işte çalışmayıp geliri olmadığını beyan ederken, çalışan sayısı sadece yüzde 9.53’le sınırlı kalıyor.
farklı olmasının sebebi mal varlıgı iş...
bana 4 kagıt verdi (ailedekiler imzalaması icin) 1.bende kalıcak.
soru sormadı sadece hastalık varmı dedi. zaten saniyesinde arabanız varmışşş mercedes miş dediya gözü parlıya parlıya ondan sormamıştır kesin.
onu bunu bilmem yaza kadar falan öderim sonra kız ark. yabancı gider yurtdışında evlenirim bunlarda mikimi ararlar :)
Makinist
24-01-2012, 18:02
İki kere gittim ordaki memur her önüne gelene aynı formu veriyordu. İnşallah yanlış yönlendirme yapmıyorlardır. Çünkü bariz bir şekilde bilgisizlerdi.
İki kere gittim ordaki memur her önüne gelene aynı formu veriyordu. İnşallah yanlış yönlendirme yapmıyorlardır. Çünkü bariz bir şekilde bilgisizlerdi.
hemşo ne formu? sana doldurup verdigi kagıt dışında bişey yokki
Makinist
24-01-2012, 18:10
Üstad şöyle söyleyim. Gidip 3 sayfalık bir form aldık. Babamızın adına doldurduk. Sonra gidip teslim ettik. Ordaki memurda formun üstünden bir parçayı damgalayıp bize geri verdi. 15 gün sonra gidip nekadar prim ödeyeceğinizi öğrenin dedi. Başka bişe yapmadık.
Edit: Tarsustaki yeşil kart bürosunda yaptık bu işlemleri.
Üstad şöyle söyleyim. Gidip 3 sayfalık bir form aldık. Babamızın adına doldurduk. Sonra gidip teslim ettik. Ordaki memurda formun üstünden bir parçayı damgalayıp bize geri verdi. 15 gün sonra gidip nekadar prim ödeyeceğinizi öğrenin dedi. Başka bişe yapmadık.
hahh şimdi oldu topragım:)banada arayıp ne kadar prim vericenizi söylicekler dedi:)
Burak-Akın
24-01-2012, 18:13
daha neler görecegiz ? şimdiden merak etmeye başladım
bu aşşagıdaki linkteki 2 form harici birşey olmaması lazım.Ordaki herkes bu şekilde yaptı. Ben haftalar öncesinde yaptırdım.
farklı olmasının sebebi mal varlıgı iş...
bana 4 kagıt verdi (ailedekiler imzalaması icin) 1.bende kalıcak.
soru sormadı sadece hastalık varmı dedi. zaten saniyesinde arabanız varmışşş mercedes miş dediya gözü parlıya parlıya ondan sormamıştır kesin.
onu bunu bilmem yaza kadar falan öderim sonra kız ark. yabancı gider yurtdışında evlenirim bunlarda mikimi ararlar :)
mal varlıgı olsun olmasın onlar kontrol etmiyecekki.2 kagıdı doldurman yeterliydi.Ben bizzat ordaki müdürün odasına çıktım ona da sordum, ortak bi havuzdan bütün bilgiler kontrol edilecek dedi.Banka, tapu faturualar vs.
Makinist
24-01-2012, 18:19
Başka bir forumda okuduğum kadarıyla bu gelir testi 90 gün arayla tekrar edilecekmiş.
Heryerde farklı uygulamamı var acaba. Bana verdikleri 3 sayfa saman kağıt formdu ama sadece 1 sayfasını ben doldurdum. Ama dün atv haberde izledim milletin elinde sayfalarca beyaz kağıtlar var. Adamın biri 70 tane soru var forumda dedi. Anlamadım gitti. İşin çok daha garip tarafı memurlarda ne yapacaklarını bilmiyorki. Aynı özelliklerde 2 arkadaş aynı formu doldurduk. Benimkini aldı ama arkadaşımın formunu kabul etmedi. Haydaaa buyur burdan yak. Yeniden döndüm kadına sordum. Gitti başkasına sordu. Sonra yanındaki öylede oluyormuş dedi falan. Pek sağlam bişe olmadı yani. Sonrada elime ufak bir kağıt verdi. 15 gün sonra sosyal yardımlaşmaya gidip nekadar prim ödiceğinizi öğrenin dedi.
Birde şunu soracam size. Bana verdikleri formu aile resi dolduracak dedi ordaki memur. Bende babamın bilgilerini girdim ve kimlik fotokopilerimizi ekleyip teslim ettim. Sizler kimin adına doldurdunuz..?
Aile reisi niye başvursunki , herkes kendi adına başvuruyor, zaten hane kısmında ailenle yaşıyorsan onları yazarsın.Kendi adına doldurmalısın.
Senin gelirini tespit edicekler çünkü.
Makinist
24-01-2012, 18:26
Aile reisi niye başvursunki , herkes kendi adına başvuruyor, zaten hane kısmında ailenle yaşıyorsan onları yazarsın.Kendi adına doldurmalısın.
Senin gelirini tespit edicekler çünkü.
Bana garip gelende bu zaten ama memur ısrarla aile reisi dolduracak dedi. Ayrıca ailede 25 yaşını doldurmuş ve çalışmayanların kimlik fotokopisini ekle getir dedi.
bu aşşagıdaki linkteki 2 form harici birşey olmaması lazım.Ordaki herkes bu şekilde yaptı. Ben haftalar öncesinde yaptırdım.
mal varlıgı olsun olmasın onlar kontrol etmiyecekki.2 kagıdı doldurman yeterliydi.Ben bizzat ordaki müdürün odasına çıktım ona da sordum, ortak bi havuzdan bütün bilgiler kontrol edilecek dedi.Banka, tapu faturualar vs.
ben bişey anlamadım:confused:
gittim nufus cüzdanını ile fotokopiyi verdim. 1dakka şakşuk bişeyler yaptı bilgisayarda.sonra arabanız varmışşş mercedesmiş dedi. evet dedim gene şak şuk bişeyler yaptı:) hastalık varmı dedi yok dedim.printerden 4 kagıt cıkardı iki tanesi linktekinin aynısı digerinde üstüme kayıtlı ev ve araba bilgileri vardı. annenize babanıza imzalatın getirin dedi başka ne soru nede bişey vardı.taş catlasa 6 dakka sürdü.
Bana garip gelende bu zaten ama memur ısrarla aile reisi dolduracak dedi. Ayrıca ailede 25 yaşını doldurmuş ve çalışmayanların kimlik fotokopisini ekle getir dedi.
Baban çalışıyormu saglık güvencesi var mi ?
Makinist
24-01-2012, 18:28
Baban çalışıyormu saglık güvencesi var mi ?
Baba emekli.
Baba emekli.
Tamamen hata yapmış zaten emekli olan birisi niye başvursun.Kendi adına başvurmanı öneririm.
yönetmeligide okutabilirsin ;
- Gelir tespiti, genel sağlık sigortalısı ya da genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde olmayanlar ile genel sağlık sigortalılığı ya da genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsü sona erenler için yapılacak.
-- Gelir testine tâbi tutulacak kişinin gelir testini yaptırmak üzere sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına bizzat yazılı başvurusu esas olmakla birlikte başvuru işlemi yapılacak.
ek bilgi ;
- Gelir tespitinde aynı hane içinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyük ana ve büyük babadan oluşan aileye ilişkin ön inceleme BSYHP üzerinden yapılacak. (BSYHP-Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Projesi: Bakanlık tarafından geliştirilen, vatandaşların sosyal yardım için başvurularından hak sahipliğinin belirlenmesi ve ilgili yardım ya da desteğin teslimine kadar bütün süreçlerini içeren ve online olarak çalışan e-devlet uygulaması)
Genel Salk Sigortas Gelir Tespiti ve Tescil lemleri Ynetmelii Yaymland-28.12.2011 (http://www.isvesosyalguvenlik.com/anasayfa/haber144.htm)
biz ailede üç kişiyiz baba emekli anne ev hanımı bende calısıyorum bızım herhangi bişe yapmamıza gerek kalmıyo galiba anladıgım kadarıyla ? harbi işin b.ku cıktı nereye kadar gitcek bakalım
Başka bir forumda okuduğum kadarıyla bu gelir testi 90 gün arayla tekrar edilecekmiş.
dogru,
-- Genel sağlık sigortası tescili yapıldığı tarihten itibaren doksan günde (üç ayda) bir aile içindeki bireylere ait veriler BSYHP’de otomatik olarak güncellenecek. Güncelleme sonucu durumunda değişiklik olduğu tespit edilen sigortalıların, tespit edilen aile içindeki kişi başına düşen gelirin aylık tutarına göre ödeyeceği prim miktarı yeniden belirlenecek ve buna göre genel sağlık sigortası tescili yapılacak, dolayısıyla bu yeni gelir durumuna göre primini ya devlet ödeyecek veya kendisi ödeyecek.
Makinist
24-01-2012, 18:43
Tamamen hata yapmış zaten emekli olan birisi niye başvursun.Kendi adına başvurmanı öneririm.
yönetmeligide okutabilirsin ;
- Gelir tespiti, genel sağlık sigortalısı ya da genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde olmayanlar ile genel sağlık sigortalılığı ya da genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsü sona erenler için yapılacak.
-- Gelir testine tâbi tutulacak kişinin gelir testini yaptırmak üzere sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına bizzat yazılı başvurusu esas olmakla birlikte başvuru işlemi yapılacak.
ek bilgi ;
- Gelir tespitinde aynı hane içinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyük ana ve büyük babadan oluşan aileye ilişkin ön inceleme BSYHP üzerinden yapılacak. (BSYHP-Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Projesi: Bakanlık tarafından geliştirilen, vatandaşların sosyal yardım için başvurularından hak sahipliğinin belirlenmesi ve ilgili yardım ya da desteğin teslimine kadar bütün süreçlerini içeren ve online olarak çalışan e-devlet uygulaması)
Genel Salk Sigortas Gelir Tespiti ve Tescil lemleri Ynetmelii Yaymland-28.12.2011 (http://www.isvesosyalguvenlik.com/anasayfa/haber144.htm)
Bu dediğini mutlaka kontrol edeceğim ancak şöyle bir yazı okudum.
Burada diğer bir acıklı durum, gelir testinin hane halkı bazında yapılmış olması. Yani 18 yaşından büyükseniz ve hala baba veya anne yanında iseniz, aile reisi baba ve anneden biri bu kişi için bildirim yapmak zorunda. Bu durumda, örneğin benim gibi emekli bir babanın geliri hane geliri havuzuna girecek ve kişi başı gelir durumu buna göre hesaplanacak. Başka deyişle devlet, babasının sigortasından yararlanamayan çocuğun gelirini hesaplarken babasının gelirini dikkate alacak ve pirim borcunu doğrudan babaya yükleyecek. Emeklilere verilen eziyet yetmiyormuş gibi, şimdi iş bulamayan çocuğumun sağlık sigortasını da ödeyeceğim.
Bad-Fast
24-01-2012, 18:45
bu testin sonuçları ne zaman belli olucak acaba haberimiz nasıl olucak acayip oldu bu iş .
biz ailede üç kişiyiz baba emekli anne ev hanımı bende calısıyorum bızım herhangi bişe yapmamıza gerek kalmıyo galiba anladıgım kadarıyla ? harbi işin b.ku cıktı nereye kadar gitcek bakalım
saglık güvencesi olmayanlar için bu sizin çalıştıgınız için vardır haliyle.emeklileride kapsamaz.
bu testin sonuçları ne zaman belli olucak acaba haberimiz nasıl olucak acayip oldu bu iş .
bi dahaki ay ikamet gösterdigin adrese posta ile.
Bu dediğini mutlaka kontrol edeceğim ancak şöyle bir yazı okudum.
Burada diğer bir acıklı durum, gelir testinin hane halkı bazında yapılmış olması. Yani 18 yaşından büyükseniz ve hala baba veya anne yanında iseniz, aile reisi baba ve anneden biri bu kişi için bildirim yapmak zorunda. Bu durumda, örneğin benim gibi emekli bir babanın geliri hane geliri havuzuna girecek ve kişi başı gelir durumu buna göre hesaplanacak. Başka deyişle devlet, babasının sigortasından yararlanamayan çocuğun gelirini hesaplarken babasının gelirini dikkate alacak ve pirim borcunu doğrudan babaya yükleyecek. Emeklilere verilen eziyet yetmiyormuş gibi, şimdi iş bulamayan çocuğumun sağlık sigortasını da ödeyeceğim.
anne baba yanında olmana gerek yok ben 25 yaş üstü okudugum için prim ödiycem ama ailemin yanında oturmamama ragmen aile içinde degerlendirilcem :) ancak evlenirsem tek olucam.Çok garip bi karar.
cem bugün gittim bende çok sıra vardı geri döndüm ama insanlara dağıtılan formlar 5-6 sayfalık bişeydi 2 sayfa değil
birde sen baya araştırmışsın :) bişi sorayım konuda en az 50 kere sormuşumdur :D
bizim valide ev hanımı baba bağkurlu ama borcu var. valide babanın bağkurundan dolayı hiç bir şeyden faydalanmadı bu güne kadar şimdi sorum şu
- validenin kayıt yaptırması zorunlumu
- zorunlu değil ise isteğe bağlı olarak kayıt yaptırmak istesek olurmu acaba kadıncağız sağlık hizmetlerinden faydalanır o sayede :)
Makinist
24-01-2012, 18:51
En iyisi yeniden bir form doldurmak.
cem bugün gittim bende çok sıra vardı geri döndüm ama insanlara dağıtılan formlar 5-6 sayfalık bişeydi 2 sayfa değil
birde sen baya araştırmışsın :) bişi sorayım konuda en az 50 kere sormuşumdur :D
bizim valide ev hanımı baba bağkurlu ama borcu var. valide babanın bağkurundan dolayı hiç bir şeyden faydalanmadı bu güne kadar şimdi sorum şu
- zorunlu değil ise isteğe bağlı olarak kayıt yaptırmak istesek olurmu acaba kadıncağız sağlık hizmetlerinden faydalanır o sayede :)
bence başvursun abi ; madde şu ;
10 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi (4/b-BağKur) kapsamında sigortalı sayılanlardan, altmış günden fazla prim ve prime ilişkin borcu bulunan ve bu borcu 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ve taksitlendirmeyen sigortalıların, onsekiz yaş altı çocukları hariç olmak üzere, bakmakla yükümlü olduğu kişilerin 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılmak için talepte bulunmaları hâlinde, yapılacak gelir tespiti sonrasında bu kişiler genel sağlık sigortası kapsamına alınacak, eğer gelirleri asgari ücretin üçte birinden az çıkarsa primlerini devlet ödeyecek, fazla çıkarsa primlerini kendileri ödeyecek.
ayrıca;
şimdi dediginiz kagıtları kanal d haberde de gördüm çok garip Eskişehirde böyle kagıtlar kimseye verilmedi.Şuan veriliyormu bilemedim. Ama verilsin verilmesin çok bişey değişmeyecek emin olun.Orda ne kadar dogru yazdıgın mechul zaten. Devlet oraya güvenip iş yaparmı sizce :)
eyvallah kankacım benim bu güzel oldu :)
şimdi bize ne gelir çıkaracaklar bakalım :D ev validenin üstüne baba esnaf ersin 18 yaşından büyük ssk lı çalışan bide öğrenci kız var :D yani hane halkı 4 kişi :) ne kilitleyecekler bakalım :D 35 lirayla yırtabilecekmiyiz :D
yurtdışında evlenince nolucak acaba? taş catlasa 2 ayda anca 1 hafta gelir giderim sonra hiç ayak basmam.
tşkler cem bilginlendirme için bakalım bidaha bi girecek kanun tasarıları ne olacak
Blackbird
24-01-2012, 19:00
Kaymakalığa başvurdum elimde (Gelir tespiti başvurusu alındı belgesi) var ama forum falan doldurmadım sadece oradaki görevliye kimlğimi verdim arkadaşlar evinize gelecek dediler, herkes forum doldurdumu ?
eyvallah kankacım benim bu güzel oldu :)
şimdi bize ne gelir çıkaracaklar bakalım :D ev validenin üstüne baba esnaf ersin 18 yaşından büyük ssk lı çalışan bide öğrenci kız var :D yani hane halkı 4 kişi :) ne kilitleyecekler bakalım :D 35 lirayla yırtabilecekmiyiz :D
Onu herkes merakla bekliyor ya :) Geçen bi kaç haber okudum mahkeme ile ilgili falan dava açmışlar peşini bırakmıycaz falan diyolardı.
hatta şöyle birşey var ;
DAVA AÇARAK GSS DEN KURTULUNABİLİR Mİ
Hane halkı geliri baz alınarak geliri ve kazancı olmayan kişilerden alınacak zorunlu sağlık sigortası primine mahkeme yolu göründü. Geliri olmayan kişilere, primden muaf olmak amacıyla SGK’ya başvurmalarını öneren Hukukun Egemenliği Derneği (HED) Genel Başkanı Avukat Erdem Akyüz, SGK’dan red cevabı gelmesi halinde İdare Mahkeme’sine başvurmaları çağrısında bulundu. Akyüz, başvuru sonucunda Mahkeme’nin vatandaşı haklı bularak, düzenlemeyi iptal edeceğini söyledi.
1 Ocak 2012 tarihi itibariyle nüfusun tamamı genel sağlık sigortası kapsamına alındı. Ancak ülkede 1 milyon 700 bin kişinin hiçbir sosyal güvencesi bulunmadığı için, bu kişilere de hane halkı gelirine göre her ay 35 TL ile 213 TL arasında Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) sağlık primi ödeme zorunluluğu getirildi.
HED Başkanı Erdem Akyüz,zorunlu sağlık sigortası primi ödemek zorunda bırakılan geliri olmayan kişilerin Mahkeme’ye başvurabileceklerini söyledi. İşsiz, geliri olmayan kişilerden "Hane halkı geliri" baz alınarak zorunlu sağlık sigortası primi tahsil edilecek olmasının doğru olmadığını söyleyen Akyüz, "18 yaşından büyük ve geliri olmayan kişilerin anne babasının geliri kendi geliri sayılarak bu kişilerden prim alınacak. Bu kapsamda 31 Ocak tarihinden sonra uygulamaya alınacak düzenleme çerçevesinde, hiçbir geliri olmayan kişilerin ‘ben ailemle oturuyorum ama gelirim yok’ diye Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurması gerekiyor. 60 gün içerisinde cevap verilmezse bunlar yargıya başvurabilecek. Dava açalım diye bize gelen başvurular var. Ancak bunun için önce düzenlemenin uygulamaya alınması ve kişilere borç tahakkuk ettirilmesi lazım" dedi.
http://www.alosgk.com/url/?u=http://sosyalguvenlikmusaviri.net/haber/861-ana-sayfa-dava-acarak-gss-den-kurtulunabilir-mi.html
Kaymakalığa başvurdum elimde (Gelir tespiti başvurusu alındı belgesi) var ama forum falan doldurmadım sadece oradaki görevliye kimlğimi verdim arkadaşlar evinize gelecek dediler, herkes forum doldurdumu ?
az önce arkadaşla konuştum oda forum doldurmuş ben bişey doldurmadım bişeyde sormadı :confused: devlet işi corba işi. olan bizlere olucak yazık türk halkına :(
yurtdışında evlenince nolucak acaba? taş catlasa 2 ayda anca 1 hafta gelir giderim sonra hiç ayak basmam.
ehehe benim kız arkadasim da yabanci , onada burda zorunlu primi kitlediler valla.hemde direk 1 senelik.
ben onu sordum gelmem falan diye , dönünce ödersin dediler :D
işin daha ilginci , yurtdışında okuyan arkadaslarım var , Trde yaşamamasına ragmen yaptırmaları istenmiş.Adam italyada okuyor oranın saglık güvencesini taşıyor Tr'ye prim ödüyor :)
Elinizde adınıza dair başvurdu belgesi çıktısı olsun , ikametiniz dogru olsun , gerisi onemli degil bence.Baya okudum araştırdım bu işi buna inanıyorum :)
cagri-35
24-01-2012, 19:09
5-6 sayfalık bir form doldurdum içinde acaip acaip sorular vardı yazdım önceki mesajlarımda .
Bende cevap vermek istedim bugun kaymakamlıgın her duvarında en öndeki 25 kurumun adının oldugu basa ısmını ekledıgın a4 kagıdının altına yazmıslardı. ssk dan emeklı olsa dahi hanedekileri yazıyorsun. Ben onlarında fotokopısını cekıp goturdum adlarını yazdırdım onlarada bakılıcakmıs bu sekılde. Zaten onların guvencesı var bısey cıkmaz dedı alan kız dırek söyledım es geçti onları.
Makinist
24-01-2012, 19:09
az önce arkadaşla konuştum oda forum doldurmuş ben bişey doldurmadım bişeyde sormadı :confused: devlet işi corba işi. olan bizlere olucak yazık türk halkına :(
Diyorumya memurlar bile uygulamayı tam olarak bilmiyor. Her gelene başka telden çalıyor. Olan bize olacak. İnşallah birileri mahkeye başvurup iptalini isterde kurtuluruz bu durumdan.
Blackbird
24-01-2012, 19:13
Elinizde adınıza dair başvurdu belgesi çıktısı olsun , ikametiniz dogru olsun , gerisi onemli degil bence.Baya okudum araştırdım bu işi buna inanıyorum :)
Başvuru belgesi varda ben bunların hiç birşeyine inanmıyorum :)
Trde olmayanlara yabancılara bile kitliyorlarsa artık diyecek bişey yok, istediklerini yapıp sigorta veya bağkur yapalımda onlarda işsizliği 2 ayda %5 düşürdük diye ahkam kessin bizim koyunlarda inansın.
Başvuru belgesi varda ben bunların hiç birşeyine inanmıyorum :)
Onu sakın kaybetme. Ali Tezel'i 2 saat dinledim başvuramazsanız bile aşşagıdaki şekilde aps yapın , hertürlü haklısınız dedi.
Yogunluktan başvuramayanlar için;
ALİ TEZEL' DEN SON UYARI ................
BU YAZIYI MÜMKÜN OLDUĞUNCA SAYFALARINIZDA PAYLAŞIN DOSTLARIM .........
Zorunlu GENEL SAĞLIK SİGORTASI ( GSS ) kapsamında GELİR TESTİ yaptırmak amacı ile bağlı bulunduğunuz Kaymakam' lıklara müracaat ettiğinizde , aşırı yoğunluk veya memurlar tarafından " Yok böyle bir şey kardeşim - senin için gerekmiyor " şeklinde söylemlerle karşılaşabilirsiniz. Bu söylemlere inanıp evinize döndüğünüzde 31.OCAK.2012 tarihinden sonra GELİR TESTİ yaptırmadığınız için şahsınıza en yüksek GSS primi olan 212 TL.'lik bir borç tahakkuk edecektir. Bu primi ödemediğiniz sürece de evinize her an HACİZ kağıdı gelmesi muhtemeldir. İşte bu yüzden GSS kapsamına giren bütün vatandaşlarımız bağlı bulundukları Kaymakam' lıklara bir dilekçe yazarak APS ile göndermelidir. İleride tarafınıza " Gelir testini yaptırmadığınız için tarafınıza 212 TL. GSS primi tahakkuk ettirilmiştir " şeklinde bir yazı geldiğinde; karşı tarafa gösterebileceğiniz bir geçerli belgeniz olacaktır. Bu da sizin en yüksek GSS priminden kurtulmanızı sağlayacaktır.
DİLEKÇE ÖRNEĞİ :
=============
................ Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Vakfı Müdürlüğüne ,
Genel Sağlık Sigortası kapsamında GELİR TESTİ yaptırmak istiyorum.
Gereğini arz ederim.
Saygılarımla,
TARİH
ADI - SOYADI
İMZA
EK : NÜFUS KAĞIDI ÖNLÜ - ARKALI FOTOKOPİSİ
================================================== ===
Bu dilekçeye de bir fotokopi alarak,APS kağıdının GÖNDERME belgesi ile muhakkak saklayınız
http://www.antalyaeastsubaylar.org/index.php?option=com_content&view=article&id=587:zorunlu-genel-salik-sgortasi-kapsaminda-gelr-test-yaptirdiniz-mi-&catid=3:haberler
ehehe benim kız arkadasim da yabanci , onada burda zorunlu primi kitlediler valla.hemde direk 1 senelik.
ben onu sordum gelmem falan diye , dönünce ödersin dediler :D
işin daha ilginci , yurtdışında okuyan arkadaslarım var , Trde yaşamamasına ragmen yaptırmaları istenmiş.Adam italyada okuyor oranın saglık güvencesini taşıyor Tr'ye prim ödüyor :)
1 sene ne demek :mad: iyice soyguncu oldu devlet.
gss sacmalıgından bir hafta önce ülkesine döndü 1hafta kalıp temelli yerleşmek icin gelicekti türkiyeye tam ucagın oldugu gün sacmalık patladı ortalık netleşene kadar türkiyeye ayak basma dedim :D artık planları degiştirdik ben gidicem şu an itibari ile gene planı degiştirdim :) gitmeden malı mülkü satıp ayak basma olayını kesmek lazım :) nemelazım hava alanında keserler cezayı vergisiyle falan
Jam da Joker
24-01-2012, 19:31
Demin kanal a da bununla ilgili bir haber vardı..
Sadece gelirin evdeki kişi sayısına bölümünün altı veya üstü değil giderlerde düştükten sonra kalan paranın evdeki kişi sayısına bölümüymüş.. Yani kira vs gider olarak gösterilebilinicekmiş onlarıda sözde bankadan falan kontrol ediceklermiş
Diğer konu uçtu sanırım. Benim babam ssk emeklisi ve de hala sigortalı olarak çalışıyor. Acaba gidip gelir bilgi formu doldurması gerekiyor mu? Annem çalışmıyor, okuduğuma göre babamın sigortasından faydalanabiliyormuş, onun gitmesine gerek yok sanırım. Konuya hakim olan biri cevaplarsa sevinirim. :)
ALPER-VNS
24-01-2012, 20:47
Diğer konu uçtu sanırım. Benim babam ssk emeklisi ve de hala sigortalı olarak çalışıyor. Acaba gidip gelir bilgi formu doldurması gerekiyor mu? Annem çalışmıyor, okuduğuma göre babamın sigortasından faydalanabiliyormuş, onun gitmesine gerek yok sanırım. Konuya hakim olan biri cevaplarsa sevinirim. :)
babanın sigortası var zaten annen de ona bağlı gitmesine gerek yok ikisinin de..
ben 2. günümü doldurdum yine sıra gelmedi :D sabah 8 de yien gel dediler.. eğer ki 200 üzeri bi prim çıkarsa ki benim gittiğim yerde direk söylüyolar şu kadar çıkıcak primin haberin olsun diye, gidip normal sigorta başlatıcam.. hiç değilse emekliliğe 1 ay yaklaşmış olurum..
Bu kadar saçma birşey yok senede 3000 TL (12x250TL) gider özel sigorta yaptırırım, hala bu adamları savunan tiplerin beyni yok kesinlikle.
"özel sigortam var benm teşekkürler canım" diyince he tamam o zaman demiyolar ki ama işte :) yine 200ü veriyosun 1500 lira da ceza
ALPER-VNS
24-01-2012, 20:48
bu arada şuna dikkat ettiniz mi? önce üzerine 3 yada 5 araba olan (1 sene içinde) takibe alınıp vergi alınmaya başladı. dedi ki millet amcamın üzerine alırım dayımın üzerine alırım vs. şimdi de üzerine ne var gel bakalım ona göre prim ödiyceksin dediler. tezgah inanılmaz güzel heryerden haraç alıyolar..
babanın sigortası var zaten annen de ona bağlı gitmesine gerek yok ikisinin de..
ben 2. günümü doldurdum yine sıra gelmedi :D sabah 8 de yien gel dediler.. eğer ki 200 üzeri bi prim çıkarsa ki benim gittiğim yerde direk söylüyolar şu kadar çıkıcak primin haberin olsun diye, gidip normal sigorta başlatıcam.. hiç değilse emekliliğe 1 ay yaklaşmış olurum..
Teşekkürler bilgilendirme için. Size de kolay gelsin. :)
23 yaşındayım. Okulu geçen sene bitirdim. Bu sene İstanbul Barosu'na kaydımı yaptırdım ve stajer avukat olarak gözüküyorum. Herhangi bir sosyal güvencem baronun da şart koşmasından ötürü yok. Bir işte de çalışmıyorum. Üzerimde de 1 tane sahip olduğum arabam var.
Bu durumda benim ne yapmam gerekir?:)
Şimdi. Durumum bu.:) Hiçbir sosyal güvencem yok ama olmamasının sebebi Baro'ya kayıt yaptırma şartından ötürüdür.
Ne yapmalıyım?
Cidden yazılanları da okudum ettim, muhasebeciyle de konuştum ama net bir bilgi edinemedim..
cagri-35
24-01-2012, 21:28
Şimdi. Durumum bu.:) Hiçbir sosyal güvencem yok ama olmamasının sebebi Baro'ya kayıt yaptırma şartından ötürüdür.
Ne yapmalıyım?
Cidden yazılanları da okudum ettim, muhasebeciyle de konuştum ama net bir bilgi edinemedim..
AVUKATLIK STAJI YAPANLAR
31- Avukatlık stajı yapanların durumu ne olacaktır? Genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayan stajyer avukatlar, genel sağlık sigortası primleri staj süresince Türkiye Barolar Birliği tarafından karşılanarak sağlık yardımlarından faydalanmaktadır.
AVUKATLIK STAJI YAPANLAR
31- Avukatlık stajı yapanların durumu ne olacaktır? Genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayan stajyer avukatlar, genel sağlık sigortası primleri staj süresince Türkiye Barolar Birliği tarafından karşılanarak sağlık yardımlarından faydalanmaktadır.
Teşekkür ederim abi. Çok iyi oldu bu. Rica etsem metnin tamamının olduğu sayfayı Ö.M. atabilir misin?:icon_tup:
cagri-35
24-01-2012, 21:33
Tabi kardeşim pm attım ;)
Lanet olsun ya niye herkes kuzu kuzu kabul ediyor anlamıyorum eşşek gibi ödüyoruz önümüze ne konarsa
Bu konuyla ilgili bir bilgilendirme yapmakta fayda var artik universitelerin saglik yardimlarindan mediko gibi yararlanilamicak die duydum ogrenci islerinden boyle bir duyum aldim ha bu arada sanirim bn normal sgrta grsimi yaptrcam ve o sekilde oducem cnku bu durumun emeklilige hic bir yardimi yok.ggs sacmalik bna gore nerden para alicaklarini sasrdi artk bu adamlar!odeyemicek bir suru insan cikicak gereksiz yere insanlarin basina bela actilar!
cagri-35
25-01-2012, 10:14
Üniversitelerde artık medikolardan bakılamıyor banada ogrencı ıslerınden evragın cıktısı geldi.
cagri-35
25-01-2012, 10:28
Süre şubat sonuna kadar uzatılmış ben sizin sisteminizin içine edeyim
Uzatılması güzel zaten şubat sonuna kadar bile zor yetişirde sen bunu baştan 3 ay yapsanda insanlar rahat rahat yaptırsa sistemleri bile çöküyordu yogunluktan tüm günümüzü buna harcadık.
Biraz karışık bir durum ama yardım edebileceğinizi umuyorum.
Kız arkadaşım eskiden babasının emekliliğinden yararlanıyordu sağlık güvencesinde. Ama babası 1 günlük sigortalı işe girip çıktığından emekliliği iptal olmuş ve kız arkadaşımın sağlık güvencesi de iptal olmuş. ( Anne-baba ayrı, kız arkadaşımla babası görüşmüyor)
Annesinin emekliliği şubat sonunda belli oluyor, annesi sigortalı değil.
Kısacası kız arkadaşımın şu anda hiç bir sağlık güvencesi yok, ama üniversitede öğrenci.
Bizim ne yapmamız gerek? Öğrenci olduğunu bir şekilde bildirmemiz gerek ama bundan önce yapmamız gereken işlemler neler? Eminim ki, şimdi sgk ya gitsek buradan daha doğru düzgün bilgi veremezler o yoğunlukta.
cagri-35
25-01-2012, 11:51
Benim bildiğim gidip gelir testini yaptırıcak ama gittiğinde yanında ogrencı belgeside götürsün. Duruma göre hiç prim ödemeyerek devlet tarafından primi ödenerek sağlık gideri karşılanabilir. Ama tespit sonucu bir uyuşmazlık çıkarsa kendi prim ödücek. En alt dilim 35 lira en üstü 212.
Yahu üstümüze 2bin liralık bir araba bile olsa 200 lira mı ödücez onu anlamadım
Makinist
25-01-2012, 12:26
Yahu üstümüze 2bin liralık bir araba bile olsa 200 lira mı ödücez onu anlamadım
Yok öyle değil. Kısaca aile içindeki toplam geliri ailedeki kişi sayısına bölüyorsun. Kişi başı düşen gelir 295-886 lira arasında ise aylık prim 35 lira olarak ödenecek. Araba ve ev araştırmalarının sebebi. O şekilde bir gelirin varmı onu öğrenmek.
Benim bildiğim gidip gelir testini yaptırıcak ama gittiğinde yanında ogrencı belgeside götürsün. Duruma göre hiç prim ödemeyerek devlet tarafından primi ödenerek sağlık gideri karşılanabilir. Ama tespit sonucu bir uyuşmazlık çıkarsa kendi prim ödücek. En alt dilim 35 lira en üstü 212.
Çok boktan bir durum bu ya.. Sabahtan beri beynim döndü araştır araştır..
Kız arkadaşım eskiden babasının emekliliğinden yararlanıyordu sağlık güvencesinde. Ama babası 1 günlük sigortalı işe girip çıktığından emekliliği iptal olmuş ve kız arkadaşımın sağlık güvencesi de iptal olmuş. ( Anne-baba ayrı, kız arkadaşımla babası görüşmüyor)
Kısacası kız arkadaşımın şu anda hiç bir sağlık güvencesi yok, ama üniversitede öğrenci.
Bizim ne yapmamız gerek? Öğrenci olduğunu bir şekilde bildirmemiz gerek ama bundan önce yapmamız gereken işlemler neler? Eminim ki, şimdi sgk ya gitsek buradan daha doğru düzgün bilgi veremezler o yoğunlukta.
Bu da burada dursun yukarı kaymasın başka biri görüp cevap yazabilsin..
douş kendi üzerine olan kredi kartı cep telefonu su faturası elektrik faturası gibi resmi harcamaları takip edecekmiş devlet. yetkili bir agızdan duydum bunu. yani eve giren toplam gelir / evdeki kişi sayısı - harcamalar şeklinde bir denklem var.
bu arada başvuru süresi şubat sonuna uzatılmış dogru mudur ?
douş kendi üzerine olan kredi kartı cep telefonu su faturası elektrik faturası gibi resmi harcamaları takip edecekmiş devlet. yetkili bir agızdan duydum bunu. yani eve giren toplam gelir / evdeki kişi sayısı - harcamalar şeklinde bir denklem var.
bu arada başvuru süresi şubat sonuna uzatılmış dogru mudur ?
haber uzatıldı diyor ama bakanın söledigini okumalsın , yorum sana kalmış, ben olsam yaptırırdım,
Çelik şunları söyledi:
"GSS 31 ocakta yürürlüğe girdi kimlerin 31 Ocak'a kadar gelir test yaptırması gerekiyor? Gelir testi vardı yeni çıkmadı sadece zorunluluğu yeni geldi. Şimdi bütün vatandaşlarımız Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındı. 9 milyon 200 bin yeşil kartlılar her yıl yaptırdıkları sağlıktan yararlanmak için kullandıkları vizeleri var ise sorun yok. Bunalrın gelir testi yaptırmasına gerek yok. Günü gelince her yıl olduğu gibi gelir testine tabii olacaklar. Bir vatandaşımız 4A, 4B, 4C dediğimiz yani SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na bağlı değil ise 1 milyon 700 bin kişi prim ödemeden bu kurumlarla ilişkisi yok ise bu vatandaşlarımız ile vizesi olmayan yeşil kartlılar gelir testi yaptracak.
"BU BİR UZATMA DEĞİL"
Şimdi yapılacak gelir testinden çıkan sonuçta ödemeniz gereken tutar subat ayı sonunda ödeneceği için, telaş içinde olan veya son güne bırakıp ihmal ettiğinden panik olunuyor. Paniğe gerek yok. Ocak ayı primi Şubat ayı sonuna kadar ödeneceğinden işlemlerini Şubat ayında da tamamlayabilme imkanları var. Gelir testi neticesinde yapılacak olan değerlendirme ile kişinin ne kadar prim ödeyeceği sağtanacak. Sosyal Yardımlaşma Vakıfları bünyesinde olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu değerlendirmeleri gerçekleştiriyor.
Finans haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans Haber (http://finanshaber.mynet.com/detay/ekonomi/gelir-testi-suresi-uzatildi/75803)
Kız çocugu bakmakla yükümlü olunan kişi oldugundan ailesi üzerinden degerlendirilecek.Bir işe girene kafar veya evlenene kadar anne veya babasının saglık güvencesi üzerinden degerlendirilecek.
Babası sigortalı işe girince saglık güvencesi niye iptal olmuş onu anlamadım.Babası veya annesinde asıl vazife, onu diyebilirim.
Kız çocugu bakmakla yükümlü olunan kişi oldugundan ailesi üzerinden degerlendirilecek.Bir işe girene kafar veya evlenene kadar anne veya babasının saglık güvencesi üzerinden degerlendirilecek.
Babası sigortalı işe girince saglık güvencesi niye iptal olmuş onu anlamadım.Babası veya annesinde asıl vazife, onu diyebilirim.
Sigortalı işe girip çıkıyor 1 günlük.. Emekliliği donduruluyor gibi bir şey oluyor.. Ve tekrar başvurmuyor.. Galiba kızı güvenceden yararlanamasın diye.. Kız arkadaşım SGK'ya kaydı vardı ama işlem yapılamıyordu en son gittiğimizde.. Kız arkadaşım babasının emekliliğinden olan sağlık güvencesinden yararlanıyordu
Annesi de, kendi annesinin sağlık güvencesinden yararlanıyormuş.. Yani doğal olarak ne annede ne babada, kız arkadşaımın yararlanabileceği bir sağlık güvencesi yok.. 1 ay sonra emekli olacağı için annesi o zamana kadar bir şeyler yapmamız gerek..
Blackbird
25-01-2012, 14:16
Emekliliğe hak kazanmış bir insan çalışıyor diye emekliliği iptal edilmez, emekli olmuş aynı zamanda çalışıyorsa emekli maaşından 100-150 TL destek sigortası gibi bir isimle kesinti yapılır. Konu bu değil ama bilgi amaçlı yazım dedim. :)
Kız arkadaşın bir işe girip çıktıysa o nedenle iptal olmuş olabilir, ne olur ne olmaz bu ay içersinde bir uğrayın.
Sigortalı işe girip çıkıyor 1 günlük.. Emekliliği donduruluyor gibi bir şey oluyor.. Ve tekrar başvurmuyor.. Galiba kızı güvenceden yararlanamasın diye.. Kız arkadaşım SGK'ya kaydı vardı ama işlem yapılamıyordu en son gittiğimizde.. Kız arkadaşım babasının emekliliğinden olan sağlık güvencesinden yararlanıyordu
Annesi de, kendi annesinin sağlık güvencesinden yararlanıyormuş.. Yani doğal olarak ne annede ne babada, kız arkadşaımın yararlanabileceği bir sağlık güvencesi yok.. 1 ay sonra emekli olacağı için annesi o zamana kadar bir şeyler yapmamız gerek..
Emeklilik dondurulmaz.Ancak kamuda tekrar işe başlarsa olur.Veya yurtdışında işe girerse.Babası üzerine yogunlaşın.Ortada bi yanlış anlaşılma var sanırım.
"Çalışmaya başlayanların ise emekli aylığı kesilecek. Fakat bu kişiler şimdiki adıyla Bağ-Kur yeni adıyla 4/b'li olarak çalışırlarsa, yazılı istekte bulunmaları halinde aylıklarının ödenmesine devam edilecek. Ancak aylıklarından yüzde 15 SGDP kesilecek."
"İster şimdi emekli olsun isterse şu an çalışan veya reformdan sonra ilk kez sigortalı olsun, ne zaman emekli olursa olsun bir kişi yurtdışında bir işe girerse emekli aylığı verilmeyecek. Ama SGK'nın konuya ilişkin genelgesine göre yeni kanunun yürürlük tarihi olan 01.10.2008 günü (veya öncesinde) yurtdışında çalışıyor olanların aylıkları kesilmeyecek. Ama bunlardan işi bırakıp sonra yeniden yurtdışında işe girenlerin aylığı kesilecek.
"
Emekliliğe hak kazanmış bir insan çalışıyor diye emekliliği iptal edilmez, emekli olmuş aynı zamanda çalışıyorsa emekli maaşından 100-150 TL destek sigortası gibi bir isimle kesinti yapılır. Konu bu değil ama bilgi amaçlı yazım dedim. :)
Kız arkadaşın bir işe girip çıktıysa o nedenle iptal olmuş olabilir, ne olur ne olmaz bu ay içersinde bir uğrayın.
Yok kız arkadaşım bir işe girip çıkmadı.. Bize böyle dediler sgk da.. 2 kere gittik.. İlkinde öğrenci belgesini verdik, tamam hallettik dediler.. Hastaneye gidince halledilmediğini anladık.. 2. kez gittiğimizde adam bir kağıt getirdi.. Bak baban sabah sigortalı işe girip akşam çıkmış.. Emekliliğinden sen yararlanamıyorsun, onun tekrar başvuru yapması gerek dediler..
Yok kız arkadaşım bir işe girip çıkmadı.. Bize böyle dediler sgk da.. 2 kere gittik.. İlkinde öğrenci belgesini verdik, tamam hallettik dediler.. Hastaneye gidince halledilmediğini anladık.. 2. kez gittiğimizde adam bir kağıt getirdi.. Bak baban sabah sigortalı işe girip akşam çıkmış.. Emekliliğinden sen yararlanamıyorsun, onun tekrar başvuru yapması gerek dediler..
Babası kamuda veya yurtdışında mı işe girip çıktı? Yaşı kaç ?
Babası kamuda veya yurtdışında mı işe girip çıktı? Yaşı kaç ?
Bilmiyoruz yazmıyor.. Sadece sigortalı bir işe girip çıkıyor görünüyor.. Hiç görüşmüyor babası kız arkadaşımla bir bilgi alamıyoruz.. Yaşı 50 civarı..
Bilmiyoruz yazmıyor.. Sadece sigortalı bir işe girip çıkıyor görünüyor.. Hiç görüşmüyor babası kız arkadaşımla bir bilgi alamıyoruz.. Yaşı 50 civarı..
SGK'ya gidin durumu açıklayın , yönetmeligi okudugunuzu işe girip çıksa dahi emeklilik kesilmeyecegini , neden oldugunu sorun. Muhtemelen sorun orda ortaya çıkacaktır.Gerekirse müdüre çıkın.
SGK'ya gidin durumu açıklayın , yönetmeligi okudugunuzu işe girip çıksa dahi emeklilik kesilmeyecegini , neden oldugunu sorun. Muhtemelen sorun orda ortaya çıkacaktır.Gerekirse müdüre çıkın.
Tamam abi teşekkür ederim.. Her türlü Şubat'ta annesinin üstüne geçecek de o zamana kadar bize giren çıkan olmasın.. Babasını da bir yerde görsem ağzını burnunu kıracağım.. Sonra gitsin yararlansın sağlık sigortasından..
Bütün yazılanları ve yorumları okudum.Açıkcası bana yarıyor.Memnun kaldım.
Resmen başkasının sağlık harcamalarını ödemiş olacağım lanet olsun bu sisteme de bu sistemi yapanlarada,başı kıçı ağrıyıp gerekli gereksiz hergün hastanelere giden o kadar çok tip var ki hasta olmama rağmen gitmiyorum o lanet hastanelere,yakında eve gelip döverlerde primi ödemiyoruz diye iyice mafya oldu şerefsizler !!
Bad-Fast
29-02-2012, 19:09
konuyu hortlatıyorum fakat , yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvuru yaptık , tebligat geldi gene dedim geç yolladılar herhalde
haberlerde gösterdiler , binbir türlü soru olan forumlar vardı ben öle bişey doldurmadım ve 1 ay oldu bi haber falan yok , yarın gidip sorucam genede bunun hakkında bilgisi olan varsa sevinirim ..
benim doldurup verdiğimde buydu fakat haberlerde farklı forum vardı ?
ben 6-7 sayfa kişisel bilgileri içeren gelir düzeyini gösteren birr form doldurdum müracaat ettim 1 ay sonra git sgkdan primini öğren dedi.daha 1 ay olmadı ama ben gelir testi başvurusu yapmış sayılıyorum değilmi bedavadan 200 küsür lira ödemeyim :confused:
Banada bu tarzda bi kağıt gelmiş.. 21 yaşındayım üniversite öğrencisiyim.. Ne yapmam gerekiyor benim şuan tam olarak ??
Bad-Fast
29-02-2012, 20:26
ben 6-7 sayfa kişisel bilgileri içeren gelir düzeyini gösteren birr form doldurdum müracaat ettim 1 ay sonra git sgkdan primini öğren dedi.daha 1 ay olmadı ama ben gelir testi başvurusu yapmış sayılıyorum değilmi bedavadan 200 küsür lira ödemeyim :confused:
gidip sorucaksın da ben öle bi forum doldurmadım tek sayfa bişeydi işte
Banada bu tarzda bi kağıt gelmiş.. 21 yaşındayım üniversite öğrencisiyim.. Ne yapmam gerekiyor benim şuan tam olarak ??
gelir testi yaptırcaksında bugun son gündü galiba
gidip sorucaksın da ben öle bi forum doldurmadım tek sayfa bişeydi işte
gelir testi yaptırcaksında bugun son gündü galiba
Televizyonda 1 Mart'a kadar uzatıldı diyodu.. Ben öğrenciyim, okuldan öğrenci belgesi aldım götürsem olmuyor mu ? Sonuçta öğrenciyim herhangi bir gelirim yok.. Ve bunu yapmazsan cezası falan varmış sanırım..
10 ay daha uzatılsada sorun yok aslında...
Sizin ödeyeceğiniz pirim belileniyor misal 34.5 ve siz kaydınızı Mart ayında yaptırdınız.
Ocak-Şubat primlerinizide bankaya ödemek zorundasınız... Kayıt yaptırdığınız ay değil, 2012'nin Ocak ayı başlangıç sayılıyor.
Bad-Fast
29-02-2012, 21:37
Televizyonda 1 Mart'a kadar uzatıldı diyodu.. Ben öğrenciyim, okuldan öğrenci belgesi aldım götürsem olmuyor mu ? Sonuçta öğrenciyim herhangi bir gelirim yok.. Ve bunu yapmazsan cezası falan varmış sanırım..
25.doldurduysan öğrenci olsanda farketmiyorda genede geçmiş sayfaları oku geniş bilgiler vardı bu konuda
yardımlaşma kurumuna gittim 7 sayfalık bir form doldurdum başvuru yapmış oluyormuyum yoksa sgkya gidi primmi yatırmak gerekyor ?
yapacakları işin anasını ...
şimdi sgknın sitesine girdim sorgulama yaptım daha önceden çalıştığım yerde sigorta kaydım gözüküyor sorgulattığımda gss kapsam dışı diyor ama altta gelir testi için kaymakamlığa gidin diyor bir ay önce gittim gelir testi için süreside geçti 214 lliramı ödeyeceğim her ay ?
Bad-Fast
02-03-2012, 00:38
kimine 7 sayfalık form kimine tek sayfalık form doldurtdular anlaşıldı bugun gittim baktım , sorun yok dediler , gelir testim incelemeye alınmış , 1 ay geçti ben yapalı , 10 gün sonra gidip sgk dan kaç para ödiyceğimi falan öğrencekmişim ... iş yaptılar işte , acayip saçmaladılar ...
cagri-35
02-03-2012, 22:40
Benide aradılar üzerine araba var diyorlar, ogünde çıkmıştı diyorum .
Gayrimenul vs. sordular. Bu işler ciddiye bincek anlaşılan, donumuza kadar alcaklar yakında...
gss primini ödemezsek ne olur ? haciz v.b gibi şeylerle karşılaşırmıyız ödeyecek durumum yok çünkü.
Thracian
28-03-2012, 21:22
Durmak yok, soymaya devam yani.
Elmasta vergi 0
mutlu haber ödemeyene haciz geliyormuş.üstüme sadece araba kayıtlı bunu devretsem başka birine neyi haciz edecek ?
63owen63
28-03-2012, 23:04
Elmas mı, hani nerde..
bora1311
13-04-2012, 12:30
bugun adresime sgk dan bir ihbarname ulasti, yazan aynen soyle;
01/01/2012 tarihinde Çankaya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanişma Vakfı tarafindan adrese dayali nüfüs kayit sistemi (ADNKS) kayitlarina gore ayni adresde ikmaet eden aileniz de dikkate alinarak yapilan gelir testi sonucuna göre aile içinde kişi başina düşen gelirin aylik tutari ( g2 ) olarak tespit edilmiş olup, kanunun 60 maddesi birinci fikrasinin (g) bendi kapsaminda Genel Saglık Sigortalisi olarak 01/01/2012 tarihinden itibaren tescil edilmiş bulunmaktasiniz.
Ödeyeceginiz pirim miktarini T.C ZİRAAT BANKASI şubelerine T.C numaraniz ile birlikte Genel Saglık Sigortasi primi olarak yatirmaniz gerekmektedir. Ödemeniz gereken prim tutariniz gelir durumunuza göre ve asgari ücrette meydana gelen degişikliklere göre degişecektir.
Belirlenen gelir durumunuza göre primlerinizi T.C ZİRAAT BANKASI'na yatirmaniz halinde 5510 sayili Sosyal Sigortalar ve Genel Saglık Sigortası kanununun
3. maddesinin 10 numarali alt bendinde belirtilen bakmakla yükümlü oldugunuz kişiler de saglik yardimlarindan faydalanacaktir.
sonuc olarak bizim gelir araligimiz 886,50-1.773 TL arasin gozukuyor ve G2 kapsamina girmisim, aylik olarak da odenecek prim tutarı: 886,50 x %12= 106,38 TL
Bad-Fast
13-04-2012, 14:27
106*5 olarak vericeksin bide ilk başta ocaktan itibaren sgklısın çünkü ..
bora1311
13-04-2012, 15:24
106*5 olarak vericeksin bide ilk başta ocaktan itibaren sgklısın çünkü ..
aynen dediginiz gibi, simdi ziraat bankasindan sorgulattim 4 aylik borclu gozukuyorum, 433,45tl...
Bad-Fast
13-04-2012, 16:29
bide mayıs geldi zaten ondan 5 dedim , bi yandan iyi bi yandan kötü bişey aslında, doktora sık giden bi adam değilim boşa para veriyorum diyorum , diğer yandan diş çektircem çene cerrahisinden min. 250 lira istiyor özel ..
mesela nisan borcumu ödedim. nisan ayının ortasında işe girersem ödediğimizi geri alabiliyor muyuz
Bad-Fast
13-04-2012, 16:58
verdiğini geri almak bence baya zor bi prosedür gerektirir :) sgk ya sorman lazım ama pek sonuç çıkmaz gibi ..
banada zor gibi geliyor. bi sorup öğreneyim sonucu buraya yazarım
yavuz364
13-04-2012, 17:32
konuyu okumadım, ama sistem kayıtsız-vergisiz-sigortasız çalışmanın önüne geçiyor..
Ayrıca işsiz olan adam iş bulma kurumuna başvurmuşsa vergi alınmıyor, Bilmeyenler araştırırlarsa bulabilirler doğru bilgileri...
Kesinlikle çok geç kalınmış bir sistem.. Bütün dünya bu sistemle çalışıyor..
konuyu okumadım, ama sistem kayıtsız-vergisiz-sigortasız çalışmanın önüne geçiyor..
Ayrıca işsiz olan adam iş bulma kurumuna başvurmuşsa vergi alınmıyor, Bilmeyenler araştırırlarsa bulabilirler doğru bilgileri...
Kesinlikle çok geç kalınmış bir sistem.. Bütün dünya bu sistemle çalışıyor..
ben yazın işkura başvurdum ama şu an 4 ay borcum çıktı.
lethaldoze
28-01-2013, 15:12
https://sgk.ziraatbank.com.tr/
Burdan sorgulama yapılıyor ve bana 8 aydır işsizlik maaaşı almama rağmen 600 küsür lira borç çıkarmışlar. Yav bu nasıl adalet zaten işsizim diye para veriyorsun daha neyi geri alıcan ki.
geçen sene mayıs'da işten çıktım. böyle bişeyin varlığını bilmiyordum eve gelen sgk kağıdıyla öğrendim. gidip sgk'ya sordum artık işsizsen sağlık'dan yararlanmak istiyorsan gelir testi yaptırıp ücret ödeyeceksin dediler. sosyal yardımlaşmaya gittim gelir testi yaptırdım sonra sgk'ya gittim 3 aylık borcun var öde öyle gel dediler ziraat bankasına 345tl ödedim tekrar sgk'ya gittim aylık 115tl ödersen hastanelerden yararlanırsın dediler. ödemezsem dedim? icra takibi başlar o parayı senden faizli olarak alırlar dediler. ohh dedim gittim sigortalı işe girdim :D
serhat306
28-01-2013, 15:41
ben oduyorum her ay duzenlı bıcımde...
cagri-35
29-01-2013, 16:01
Ya ben yaptırdım ama odmeyı unuttum kol gıbı gelmesın sonra
Öğrencilerden alınmıyordu hani şimdi sorguladım 417 lira borç çıktı hay allah belalarını versin ya
Öğrencilerden alınmıyordu hani şimdi sorguladım 417 lira borç çıktı hay allah belalarını versin ya
öğrenci belgen ile gidip sildirebilirsin borcu
öğrenci belgen ile gidip sildirebilirsin borcu
Teşekkür ederim dostum bu güzel haber için sinirden başıma ağrılar girdi :)
chatlaxs
29-01-2013, 17:15
Teşekkür ederim dostum bu güzel haber için sinirden başıma ağrılar girdi :)
donanımhaberde okumuştum öğrenci belgesiyle gidip sildirmişler 2-3 ay sonra gene çıkmış borç 6 ayda bi gidip belge verilcekmiş. Bi işide doğru düzgün yapsalar şaşılır zaten :Deli:
donanımhaberde okumuştum öğrenci belgesiyle gidip sildirmişler 2-3 ay sonra gene çıkmış borç 6 ayda bi gidip belge verilcekmiş. Bi işide doğru düzgün yapsalar şaşılır zaten :Deli:
hangi işleri doğru ki bunların varsa yoksa milleti düdüklemek olan halkımıza oluyor işte yapacak birşey yok 6 ayda bir uğraşıp duracağız.
Sorgularken hangisini kullandınız. Ben denedim borçla ilgili olanları kişi bulunamadı uyarısı aldım.
Sorgularken hangisini kullandınız. Ben denedim borçla ilgili olanları kişi bulunamadı uyarısı aldım.
burdan sorguladım
ben agustosta mezun oldum uniden daha hiç birşey yapmadım. ama borcumda çıkmadı hayırmı acaba :D :)
imprezaWRC
08-03-2013, 11:42
Bilmiyorum farkındamısınız ama;
SSK prim gününüz doldu, artık yeter ben işten çıkayım emekli maaşını alana kadar yatayım dediğinizde, GSS için birşey ödemeyeceğinizi sanıyorsanız aldanıyorsunuz; maaş bağlanana kadarda her ay GSS primini ödeyeceksiniz.
Yok prim gün sayınız doldu, ama her ay emekli maaşınızı alana kadar çalıştınız o zamanda devlet baba senin daha alamadığın emekli maaşından her ay 2 TL'yi alıyor.
İki ucu otlu değnek, eminim bu durumda olan çok kişi vardır, ve eminim haberleri bile yoktur; ama yazık olan şu ki, devlet baba taksimetreyi çalıştırıyor.
Sağlık reformu sağlık reformu al sana sağlık reformu.
Patisever
08-03-2013, 11:53
1.800 TL maaş alan da, 15.000 TL maaş alan da 212 TL mi ödeyecek? Hay adaletinizi de yapacağınız işi de sikeyim ya
ayırca ne saçma bir sistem.. 1800 TL maaş alan daha çok mu hasta oluyor ki daha çok prim ödüyor? Veya ben daha çok prim ödeyeceksem hasta olduğumda daha iyi bir hizmet mi alacam yoksa 35 tl ödeyenle aynı hizmeti mi alıcam? 1 işinizde de kul hakkı yemeyin be.
:icon_tup::icon_tup::icon_tup::icon_tup:
1477 lira olmuş.en kötü ne olur acaba haciz filan yapabilirlermi bu saçma şey yüzünden ?? gelen memuru döverim yeminle
imprezaWRC
08-03-2013, 12:42
1477 lira olmuş.en kötü ne olur acaba haciz filan yapabilirlermi bu saçma şey yüzünden ?? gelen memuru döverim yeminle
Haciz yapabilir diye biliyorum.
Haciz yapabilir diye biliyorum.
o zaman ben öğrenci belgemi götüreyim.Faiz ödetirler şimdi bunlar.Birde Müslümanız diye geçinmiyorlarmı :mad:
Patisever
08-03-2013, 12:50
akpli isen müslümansın yoksa değilsin
imprezaWRC
08-03-2013, 16:32
o zaman ben öğrenci belgemi götüreyim.Faiz ödetirler şimdi bunlar.Birde Müslümanız diye geçinmiyorlarmı :mad:
Oha, öğrenci olduğun halde mi bunu yasladılar, vay halimize.
Oha, öğrenci olduğun halde mi bunu yasladılar, vay halimize.
2012 Ocak-Eylül arası sınava hazırlanıyordum o zaman giydirdiler.sanırım bu faiz eklenmiş hali oldu nasıl hesap yapıyorlar onuda anlamadım.
1800 lira olduğunu görünce dün, direk Sgk'ya koştum. Öğrenci belgesiyle gittim ve sildiler.
Öğrenci belgesi ile gidince siliyorlar :) Durumu güzelce izah etmek lazım orada ki görevliye.
Öğrenci belgesi ile gidince siliyorlar :) Durumu güzelce izah etmek lazım orada ki görevliye.
peki ben eylüle kadar öğrenci değildim onu görebiliyorlarmı :)
peki ben eylüle kadar öğrenci değildim onu görebiliyorlarmı :)
Hocam ben bu yaz liseyi bitirdim, eylül de üni. ye başladım. Aralık ta bıraktım. Geçen ay baktığımda borç gözüküyordu. Lise diplomasıyla gittim sgk ya dedim borç çıktı vs vs diye, sildiler borcu. Sende bir şansını dene istersen diploma ile gidip durumu anlatıp:) 1060 TL borç gözüküyordu bende silindi şimdi.
Hocam ben bu yaz liseyi bitirdim, eylül de üni. ye başladım. Aralık ta bıraktım. Geçen ay baktığımda borç gözüküyordu. Lise diplomasıyla gittim sgk ya dedim borç çıktı vs vs diye, sildiler borcu. Sende bir şansını dene istersen diploma ile gidip durumu anlatıp:) 1060 TL borç gözüküyordu bende silindi şimdi.
tamam şansımı bir deneyim sağol :)
thedevil
08-03-2013, 18:29
2 dakikada sinirlendim ve sonra geri aldım :D olay sigortasız çalışanlar yani sokakta hurdacı-pazarda elmacı ve seyyar satıcı bu adamların vergi levhası yok bağkurlu ya da ssk'lı değiller ve olay bunları kapsıyor...
örnek verecek olursak.
Bu Devletin bir sigorta şirketi kurması gibi birşey fakat bu sigorta şirketi insanların gelirine göre para alıp aynı sağlık hizmetini veriyor yani ayrımcılık yapmıyor, sana diyorki kardeşim senin sigortan yok sağlıktan yararlanamazsın o zaman kaç para kazandığını söyle bizede kazandığından şu kadar para ver bizde seni ölene kadar sigortalı yapalım. (zorunlu olarak) yarın öbürgün hasta olduğunda yandım anam deme, gibi. Esasında mantıklı geldi bana.....
2 dakikada sinirlendim ve sonra geri aldım :D olay sigortasız çalışanlar yani sokakta hurdacı-pazarda elmacı ve seyyar satıcı bu adamların vergi levhası yok bağkurlu ya da ssk'lı değiller ve olay bunları kapsıyor...
örnek verecek olursak.
Bu Devletin bir sigorta şirketi kurması gibi birşey fakat bu sigorta şirketi insanların gelirine göre para alıp aynı sağlık hizmetini veriyor yani ayrımcılık yapmıyor, sana diyorki kardeşim senin sigortan yok sağlıktan yararlanamazsın o zaman kaç para kazandığını söyle bizede kazandığından şu kadar para ver bizde seni ölene kadar sigortalı yapalım. (zorunlu olarak) yarın öbürgün hasta olduğunda yandım anam deme, gibi. Esasında mantıklı geldi bana.....
iyi güzelde 18 yaş sınırının mantığı nedir bir sene üniversite kazanamayan öğrenciler baya mağdur oldu 1 sene prim yazdı 18 yaşlarını doldurdukları için.
lethaldoze
08-03-2013, 18:44
Bende işsizlik maaşı alıyordum ve evrak ile gidip bildirdim ve sildiler. İki gün sonra tekrar yaslamışlar 200 küsür lira. Bu ne hırsdır arkadaş ya
thedevil
08-03-2013, 23:45
iyi güzelde 18 yaş sınırının mantığı nedir bir sene üniversite kazanamayan öğrenciler baya mağdur oldu 1 sene prim yazdı 18 yaşlarını doldurdukları için.
Tabiki sende haklısın bazı eksiklikler vardır mutlaka fakat düşünsene mesela adamın sigortası yok işportacılık yapıyor ve olduki başına birşey geldi direk devlet hastanesine sonra tedavi oldu eee para yok sonra hastanede rehin !!!Ve ardından parası yok diye hastanede rehin kaldı manşetleri!!! Bıraksa medya suçlayacak bizde Medya'dan öğrendiğimiz kadarıyla yuhalayacağız,bırakmasa haberimiz olmadan enayi olacağız çünkü böyle kişiler az değil maddi olarak bu kişilerin masrafları 1er lirada olsa bizden çıkacak....
Şimdi biz ssk primini neden ödüyoruz emekli olmak ve hastaneden yararlanmak için peki SSK primi ödemeyen birini hastanede rehin tutmadığı zaman ne olacak ? O vakit biz enayi olucaz falan gibi...
Devlete gelince babamın vergi borçları vardı vefat etti borçlar haliyle bize kaldı çok şükür ödedik az bir miktar kaldı....Şimdi ben bunu her ödemediğim ay 500 liraya yakın faiz biniyor ulan ana parayı sabit tut zaten ödüyoruz kişisine göre muamele yap şerefsiz zaten esnafın hâli ortada! Fakat öbür açıdan bakarsak faiz uygulamasa bu sefer kimse takmıcak amaaan nede olsa öderiz olacak yani anlayacağın kurunun yanında yaşta yanıyor bir öyle bir böyle umarım hakkımızda hayırlısı olur...
aöf den geriye dönük öğrenci belgesi alabilen varmı? 2012 nin ilk 4 ayı için öğrenci belgesi almam lazım bu lanet şeyi iptal ettirmem için.
Tabiki sende haklısın bazı eksiklikler vardır mutlaka fakat düşünsene mesela adamın sigortası yok işportacılık yapıyor ve olduki başına birşey geldi direk devlet hastanesine sonra tedavi oldu eee para yok sonra hastanede rehin !!!Ve ardından parası yok diye hastanede rehin kaldı manşetleri!!! Bıraksa medya suçlayacak bizde Medya'dan öğrendiğimiz kadarıyla yuhalayacağız,bırakmasa haberimiz olmadan enayi olacağız çünkü böyle kişiler az değil maddi olarak bu kişilerin masrafları 1er lirada olsa bizden çıkacak....
Şimdi biz ssk primini neden ödüyoruz emekli olmak ve hastaneden yararlanmak için peki SSK primi ödemeyen birini hastanede rehin tutmadığı zaman ne olacak ? O vakit biz enayi olucaz falan gibi...
Devlete gelince babamın vergi borçları vardı vefat etti borçlar haliyle bize kaldı çok şükür ödedik az bir miktar kaldı....Şimdi ben bunu her ödemediğim ay 500 liraya yakın faiz biniyor ulan ana parayı sabit tut zaten ödüyoruz kişisine göre muamele yap şerefsiz zaten esnafın hâli ortada! Fakat öbür açıdan bakarsak faiz uygulamasa bu sefer kimse takmıcak amaaan nede olsa öderiz olacak yani anlayacağın kurunun yanında yaşta yanıyor bir öyle bir böyle umarım hakkımızda hayırlısı olur...
amin.aslında bunun olmasının sebebide halk dediğiniz gibi.öyle halka böyle hizmet edilir diyor adamlar.olan masum vatandaşa oluyor malesef.
Bunda mantıklı olan hiçbişey yok. zorunlu olmayıp , sigortasız çalışanların , sağlık hizmetinden isteğe bağlı yararlanması için başvurup ödeme yapmasına eyvallah. ama ben bu yaşa kadar hiç doktora gitmemişim nerdeyse. deliler gibi prim ödemişim çalışırken. şuanda çalışmıyorum ama ben mecburen ücretmi ödeyeceğim ? yararlanmak istemiyorum belki ben..yada belki bende para çok özel hastanalere basıyorum parayı , tedavimi oluyorum. ynede sigortam yok diye gelirime göre sigorta primi ödemek zorundamıyım ?
bu kadar şekilden şekile girceklerine , bigün millet olarak sıraya geçip cebimizdekileri çıkaralım. ne var ne yoksa alsınlar da , para yolmanın çeşitli yollarını aramakla uğraşmasınlar.
chatlaxs
09-03-2013, 02:04
BORÇ kelimesinin anlamı nedir ? Mal yada hizmet almamışım ki bu neyin borcu oluyor,bunu çıkaran adam neyin kafasını yaşıyor :Deli:
Şimdi sorgulattım borcum çıktı.Sgk ya öğrenci belgemle gittiğimde borç siliniyormuş sanırım silinmeme gibi bi durum olur mu ?
fatihcakin
18-03-2013, 18:36
Şimdi sorgulattım borcum çıktı.Sgk ya öğrenci belgemle gittiğimde borç siliniyormuş sanırım silinmeme gibi bi durum olur mu ?
Siliniyor, ben sigortam gss gözüküyordu işe başladım gittiğim günlerdede gss borcu cıkmıştı sgk ya gidip düzelttirdim, sistem kusursuz değil yani manuel olarak düşüm yapılması gerekiyor...
Siliniyor, ben sigortam gss gözüküyordu işe başladım gittiğim günlerdede gss borcu cıkmıştı sgk ya gidip düzelttirdim, sistem kusursuz değil yani manuel olarak düşüm yapılması gerekiyor...
Teşekkürler bilgi için.Biraz geç kalmışım öğrenci belgesini vermek için.1100 lira borç görünüyor neyin nesiyse silinir inş.
ÖmerF.Bayar
18-03-2013, 18:56
Ben Turkiyede ogrenci gozukmuyorum ve yasamiyorum, hatta sorgulamada bile yurtdisinda yasadigimi gorebiliyor resmi daireler kimlik no ile sorgulayinca, bana yazmismidir bu borc varmi bilgisi olan ?
fatihcakin
18-03-2013, 19:15
Sorgulamayı bu linkten yapabilirsiniz.
ÖmerF.Bayar
18-03-2013, 19:19
Kisi kaydi bulunamadi yaziyor, yani borcum yok heralde :)
Sagolasin link icin :)
imprezaWRC
18-03-2013, 20:19
İyide bana ne sokakta vergisiz, sigortasız çalışandan. Ayrıca, imkanı olmayan adam diyor ki devlete gel gelir testi yap, sor bakalım devlet gidip gelir testi yapıyor mu, hiç işlerine geliyor mu. Gelmediği gibide, bir güzel borç yansıtıyor.
Yetmiyor, sen bir yerde senelerce çalış, emekli gün sayını doldur, maaş bağlanmasını bekle, o ara çalışırsan hiç ellemediğin emekli maaşından ayda 2 TL kesiyorlar bir yerde çalışmazsanda GSS'yi yaslıyorlar.
Hadi bunu geçtim, tam kapsamlı özel sağlık sigortası yaptırsan senede maksimum 400TL veriyorsun, diğer yandan GSS ile ayda minimum 35TL maksimum 212TL veriyorsun ve her türlü özel sigortadan fazla ödüyorsun ve üstelik devlet hastanesine gidince bir tomar bürokrasi ile karşılaştığın gibi insan gibi muamelede göremiyorsun. Misal ameliyat olacaksan ve protez takılacaksa minimum 20 gün deniliyor, iyi bari, ölmezsek taktırırız.
Dahada ilginci ömründe hiç devlet hastanesi görmeyen birinin de bu primleri ödemek zorunda olması.
İşin kötüsü, özellikle emeklilikle anlattığım kısmın kimsenin farkında olmaması.
Bir anektot daha; diyelim ki öğrencisin ve ailenede yardımcı olmaya çalışıyorsun haliyle bir yerde part time çalışıyorsun. Ama bu seferde ayda ne kadar çalıştıysan o kadar günün primi yatırılıyor, atıyorum ayda 5 gün sigortalısın geri kalanında öğrencisin, devlet bu noktada da hayırdır birader sen niye 30gün primi ödemedinde 5 gün primi ödedin diyor ve sana 30 güne tamamlaman gerektiğini söylediğinden haşırt yine sana saplanıyor.
Neyse ya, sesini çıkartmazsan daha çok şey saplanır. Şimdi sırada işsizlik var, hoş onu tüik saklamaya çalışıyor ama o da bir yere kadar.
3 kere öğrenci belgesi verdim, 1 kere gelir testi yaptım. Her seferinde öğrenci olduğumu gayet net şekilde belirttim. Fakat borcum hala yükselmeye devam ediyor. Bana ilahi bi mesaj bu sanırım, kal İspanya'da *** mu var Türkiye'nin işleriyle uğraşıyorsun gibisinden...
sorgu tipi kısmı açılmıyor yaw
Cankaraca
19-03-2013, 09:51
Dün gece denk geldi bakayım dedim. 720 lira giydirmişler banada. Sabah erkenden öğrenci belgesi alıp sgk ya gittim hallettim. Az önce de netten sorgulattım borç silinmiş.
Abilerim kardeşlerim acil yardım lazım. 3 kere öğrenci belgesi verdim, 2012 yılında öğrenim hayatım bitmiş gibi borç kitlemeye başlamışlar. Fakat ben 2013 yılında güncel öğrenci belgemi dahi ibraz ettim. Mail gönderiyorum, cevabı copy paste yazıyorlar sanırım.
Bu konuda bana yardım edebilecek, gss ya da sgk biriminde çalışan birisi lazım. :/
fasterhan
05-04-2013, 20:06
anlaşılacak gibi degil ya... 2 gün önce baktıgım borç 2 gün içinde 120 lira daha yükselmiş bu nasıl faizdir ya :confused: sigortamda hiç boşlugum yok askerden gelir gelmez TMİ ' bittigi gün işsizlik ödenegine başvurdum yani hiç boşlugum olmamasına ragmen 760 lira yaslamışlar.... Bu nasıl vergi anlayışı hala aklım almıyor :icon13:
volkan_gs
22-06-2013, 12:15
Bu ay mezun oldum okuldan şimdi eğer çalışmazsam prim ödemem gerekiyor mu arkadaşlar? Annem ve babam ssklı onlardan faydalanıyordum bugüne kadar..