Orijinalini görmek için tıklayınız : Motor Rodajı
Arabaya motor yaptırdım aklıma takılan bir kaç şey var..Motora segman atıldı, motorun tüm parçaları rektefiye gördü,iticiler değişti bu durumda rodaj yapmam gerekiyormu ayrıca motorun avans vurup vurmadığını nerden anlarım? Debriyajdan ayağımı hızlı kaldırdığım zaman sol tekerden tak diye ses geliyor aks kafası yeni değişti.Alışmasımı gerekiyor. ?
rekord2000
12-09-2012, 20:35
Bende segman attirdim 5 6 ay evel, kapak haric ici komple yenilendi, piston yatak krang yenilemedigim halde icim rahat olsun diye yaptim rodaj:) kafan rahat olur en azindan;) debriyaji cekerken gelen ses akstan geliosa muhtemelen montaj hatasi vardir o tip parcalarda alisma gibi olaylar olmaz
peki kaç km yapmalıyım 300 km yaptım şu an :) aks kafasını değiştirdim değişen kafadan geliyor ses.
driftboy
12-09-2012, 21:28
bursada rodaj rektefiyeciden çıkana kadardır, bas gitsin ;) aks kafasını değiştirene git abi kafasını naptın bunun ötüyo hala de bidaha baksın o terste bi işlik var.
bursada rodaj rektefiyeciden çıkana kadardır, bas gitsin ;) aks kafasını değiştirene git abi kafasını naptın bunun ötüyo hala de bidaha baksın o terste bi işlik var.
:) ben yine risk almayımda zaten giren girdi birde tekrardan motoru almayım elime 1000km basmam sonrasında acımam :) aks kafası işini arayıp sorayım istanbulda usta.
driftboy
12-09-2012, 21:36
https://www.facebook.com/photo.php?v=10150924081182248&set=t.654684173&type=3&theater
buyur rodaj :D
Rodaj olayi hala varmi acaba yeni arabalardada amcam yeni caddy aldi mesela bi sene olcak rodaj bile yapilmadi okadar az kullanildi:D
rekord2000
12-09-2012, 21:41
Gene bi 1000 km canini yakma garibin:)
:) ben yine risk almayımda zaten giren girdi birde tekrardan motoru almayım elime 1000km basmam sonrasında acımam :) aks kafası işini arayıp sorayım istanbulda usta.
imkanın varsa sık sık yağ değiştir, en azından 1000km de yağını değiştir. onun haricinde aracı bol bol ısıtıp soğut, sabit devir yürüme, hızlan yavaşla kompresyonda yokuş in falan :)
Rodaj olayi hala varmi acaba yeni arabalardada amcam yeni caddy aldi mesela bi sene olcak rodaj bile yapilmadi okadar az kullanildi:D
Her ne kadar markalar yeni araçlarda gerek yok dese de bence var, mekaniğin ruhuna aykırı rodajsızlık. Fabrikada banttan çıkmadan önce 1000km lik parkurda rodaj mı yapılıyor ya da ona denk şekilde banttayken çalışıyor mu ki bu araçlar rodaja gerek olmasın :)
https://www.facebook.com/photo.php?v=10150924081182248&set=t.654684173&type=3&theater
buyur rodaj :D
:D iyi cesaret.
imkanın varsa sık sık yağ değiştir, en azından 1000km de yağını değiştir. onun haricinde aracı bol bol ısıtıp soğut, sabit devir yürüme, hızlan yavaşla kompresyonda yokuş in falan :)
dün gece iki buçuk saat 3000-3500 devir arası sabit geldim uzun yolda.diğerlerinide bugün bol bol yaptım :)
Gene bi 1000 km canini yakma garibin:)
kaldı 700 :)
leader_T
12-09-2012, 22:24
Her ne kadar markalar yeni araçlarda gerek yok dese de bence var, mekaniğin ruhuna aykırı rodajsızlık. Fabrikada banttan çıkmadan önce 1000km lik parkurda rodaj mı yapılıyor ya da ona denk şekilde banttayken çalışıyor mu ki bu araçlar rodaja gerek olmasın :)
Motorların araca monte edilmeden önce test edildiğini düşünüyorum. Çünkü staj yaptığım bir minibüs montaj fabrikasında tüm motorlar araca yerleştirilmeden önce bir müddet 3000 devir aralığında çalıştırılıyor.
Motorların araca monte edilmeden önce test edildiğini düşünüyorum. Çünkü staj yaptığım bir minibüs montaj fabrikasında tüm motorlar araca yerleştirilmeden önce bir müddet 3000 devir aralığında çalıştırılıyor.
rodaj 50 saatten az sürmez, eski işimde kullandığımız motorları üreten endüstriyel motor üreticileri garantiyi devam ettirmek için ilk 50 saat sonunda bakım yapmayı zorunlu kılıyordu
şimdide başka bir sorun :) bugün 750 metre rakımı olan bir yere çıktık motor soğuyunca çalışmadı vurdurarak çalıştırdık 30 metre rakımlı şehire indim tek marşta aldı..yarın bir daha 500-600 metre civarlarına çıkacak gece ayarcı bulamadım kendim nasıl ayarlarım ?araba lpg li
BüLenT GöReN
13-09-2012, 23:34
peki otomobil fabrikalarında bu motorlar toplandıktan sonra direk kasaya montaj yapıldığına da inanıyorsundur sen şimdi :) her motorun belirli devirlerde belirli hava sıcaklıklarında denemeleri olur hatta her motorlu taşıt üreten fabrikanın motor denemeleri diye bir bölümü vardır ve burada motorlar gerektiğinde 24 saat boyunca çalıştırılır ve denenir 1000 km yapmış olmasa da yarısından fazlasını kasaya montaj yapılmadan önce motor yapmış oluyor
Osman Bahadır
13-09-2012, 23:39
şimdide başka bir sorun :) bugün 750 metre rakımı olan bir yere çıktık motor soğuyunca çalışmadı vurdurarak çalıştırdık 30 metre rakımlı şehire indim tek marşta aldı..yarın bir daha 500-600 metre civarlarına çıkacak gece ayarcı bulamadım kendim nasıl ayarlarım ?araba lpg li
Yukarıya çıkınca regülatörden basıncı aç. Kaç tur açtığını not al. İnince aynı miktarda kıs.
By_HaNNibaLL
13-09-2012, 23:42
peki otomobil fabrikalarında bu motorlar toplandıktan sonra direk kasaya montaj yapıldığına da inanıyorsundur sen şimdi :) her motorun belirli devirlerde belirli hava sıcaklıklarında denemeleri olur hatta her motorlu taşıt üreten fabrikanın motor denemeleri diye bir bölümü vardır ve burada motorlar gerektiğinde 24 saat boyunca çalıştırılır ve denenir 1000 km yapmış olmasa da yarısından fazlasını kasaya montaj yapılmadan önce motor yapmış oluyor
Honda motorlari sehpa üzerinde vitek açtirmişmidir acaba ?
driftboy
13-09-2012, 23:44
hondalar sehpada vtec acıyo, bmw'ler yanlıyo
Yukarıya çıkınca regülatörden basıncı aç. Kaç tur açtığını not al. İnince aynı miktarda kıs.
peki çıkmadan önce açsam ne olur.
Osman Bahadır
13-09-2012, 23:54
peki çıkmadan önce açsam ne olur.
Zengin çıkışı yaparsın :)
Ek:
Yani zengin karışım olur. Çok açarsan boğulabilir.
Zengin çıkışı yaparsın :)
Ek:
Yani zengin karışım olur. Çok açarsan boğulabilir.
teşekkürler o zaman tam tırmanışa geçerken bir mola verip ayar açmak lazım peki yüksekte çalışmaması neden ? boğuluyor gibi oldu araba vurdurarak çalıştırdık.fakiremi düşüyor ?
Osman Bahadır
14-09-2012, 00:12
Rakım farkı atmosfer basıncını, dolayısıyla MAP'ı değiştiriyor. Aç, kıs dedim ama sen rölantide kendin iki yönü de yavaş yavaş deneyerek bul doğru ayarı. Küçük olanı değil, ortadaki büyük olanı oynayacaksın. Ama tabi ilk noktanı unutma.
Rakım farkı atmosfer basıncını, dolayısıyla MAP'ı değiştiriyor. Aç, kıs dedim ama sen rölantide kendin iki yönü de yavaş yavaş deneyerek bul doğru ayarı. Küçük olanı değil, ortadaki büyük olanı oynayacaksın. Ama tabi ilk noktanı unutma.
rakıma göre ayar yapmaktan başka çaresi yok sanırım teşekkürler iyice eskimiş ya sıkmaya başladı :)
BüLenT GöReN
14-09-2012, 00:25
sehpada değil ya direk sandalyenin üstünde çalıştırıyorlar vtecte ne direk olduğu yerde 10bin devir çevirttiriyolar allahım yarabbim ya
hondalar sehpada vtec acıyo, bmw'ler yanlıyo
he abim he bmwlerde havada yanlıyo nediyon sen
biraz araştır ondan sonra bi laf sokma çabalarına girin ;)
BüLenT GöReN
14-09-2012, 00:48
hondanınkini bulamadım fakat sehpada denendiğine inanan arkadaşlara şu foto bi örnek olsun belki herşeye atlamamayı öğrenirler
http://www.tuzeks.com.tr/resimler/hyundaikalite.jpg
http://www.tuzeks.com.tr/resimler/hyundaikalite03.jpg
http://www.thegreencarwebsite.co.uk/blog/wp-content/uploads/2012/07/GM-engine-testing-in-Italy.jpg
http://www.sae.org/dlymagazineimages/10710_13492_ART.jpg
İnanmıyorum ben rodaj olaylarına, rodajı yapılmış bir aracın aynısının yapılmamışıyla kaldırsak, yapılmamış daha mı yavaş yürüycek?
Bence bu iş genel kullanım+bakım ile alakalı bir durum daha çok.
Bu bahsettiğin şeyi seri üretimi olan her otomobil için geçerli mi diyorsun sen ?
Yani her ürettikleri motoru deniyorlar mı ?
timucintt
14-09-2012, 01:45
rodaj sıfır fabrikasyon motorlarda yapılmaz.... çünkü zaten motor üreticileri milimlik lazerlerle atom altı ölçümlerle topluyor o motorları ve tertemiz bir ortamda... bu durumda motorda ne boşluk nede çapaktır otdur boktur kalma riski kalmıyor yağını koyup çalıştırabiliyorsun... o denenen sıfır motorlar fabrikanın prosedür olarak her 100 veya 200 motorda bir (bu sayı motorun özelliğine ve üretim sayısına göre 10 da olabilir 10000 de olabilir) mecburen prosedür olarak motor sehpası üstünde test edilir.... hem bir prosedürdür bu hemde kalite politikasıdır...
gelelim asıl rodaj olayına.... sonradan fabrikasyon dışında toplanan her motor rektefiyeden sonra rodaj yapmak zorundadır çünkü toplanan hiçbir motor ne torklama olarak ne malzeme olarak nede toplanan ortamı fabrika ayarında olamaz.... bu durumda yapılan motorların alıştırılması gerekir.... kimisi buna rodaj der kimisi pistonu pişirmek der kim ne derse artık.... ama rodaj yapayım dedikleir motorlar 70 lerde 80 lerde kaldı.... kaba mühendislik bitti ince mühendislik var artık....
Sen nerden biliyorsun? Otomobil fabrikasında mı çalışıyorsun Bursa'da, Fiat, Renault? Hangisi? Ben inanmıyorum, biliyorum direk. Timu benden önce açıklamış zaten. Bak;
rodaj sıfır fabrikasyon motorlarda yapılmaz.... çünkü zaten motor üreticileri milimlik lazerlerle atom altı ölçümlerle topluyor o motorları ve tertemiz bir ortamda... bu durumda motorda ne boşluk nede çapaktır otdur boktur kalma riski kalmıyor yağını koyup çalıştırabiliyorsun... o denenen sıfır motorlar fabrikanın prosedür olarak her 100 veya 200 motorda bir (bu sayı motorun özelliğine ve üretim sayısına göre 10 da olabilir 10000 de olabilir) mecburen prosedür olarak motor sehpası üstünde test edilir.... hem bir prosedürdür bu hemde kalite politikasıdır...
Timu sağolsun benden önce yazmış zaten gerekeni ;)
BüLenT GöReN
14-09-2012, 22:24
Sen nerden biliyorsun? Otomobil fabrikasında mı çalışıyorsun Bursa'da, Fiat, Renault? Hangisi? Ben inanmıyorum, biliyorum direk. Timu benden önce açıklamış zaten. Bak;
1 sene boyunca stajımı renaultta motor denemelerinin olduğu binada yaptım demem yeterli olabilirmi