PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Megane 1 ect

meganes
13-02-2013, 22:27
Selamlar herkeze.2002 model megane1 aracımda (k4m kodlu motor 1.6/16v) sabahları ilk soğuk motor çalışınca gaz verince bir boğulma sorunu var gazı verince çok isteksiz devirleniyor ve gaza basılı tutuncada arabanın devri biraz düşüyü bekliyo ondan sonra kendine geliyor.Lamda sensörü şüphem vardı ondada arıza var ise herzaman yapar dediler,birkere yapmazmış (diyorum fazla bilgim yok :) ) Araçta ateşleme bobinleri ve bujiler hepsi sıfır ve orjinal kullanılan ürünler(ateşlemem sağlam).Bugün bi servis çalışanı arkadaşıma sorduğumda ilk soğuk motorda yapıyo deyince zaten hemen motor sıcaklık suyu sensörü dedi(ect).Aaç yaklaşık 2dk falan çalışınca rölantide kendi kendine düzeliyo zaten lpg'de var ama ilk çalışmada benzinle çalışıyo,daha önce böyle bir sorunla karşılaşan varmı?Arac cihaza bağlanıncada hiçbir arıza sorun göstermiyor bunuda söyliyim.Sensörün görevini okuyunca şüphelerim iyice bu sensör üzerine yoğunlaştı.
ECT Motor suyu sıcaklığını ölçer ve ecu ya o şekilde düzeltmeleri yapmasında yardım eder özellikle soğukken çalışmada

murat_ileri
14-02-2013, 03:18
söküp motor sogukken sıcak suyun içine koy bide öyle çalıştır, sensörler yanmadığı sürece hata vermiyor. birde arızayı gösteren bir video eklersen en azından gördüğümüzü yorumlarız, tarif üzerine yazmak yanlışa sevk edebiliyor.

izo
14-02-2013, 03:36
soguk ciklesi, ECT fazla zengine cekiyor olabilir sabahlari. bnm de basima gelmisti, enjektorlerim 440cc oldugu icin ilk 10 dakika kara tren gibi geziyordum. ama sensoru hic degistirmedim.

meganes
14-02-2013, 17:51
söküp motor sogukken sıcak suyun içine koy bide öyle çalıştır, sensörler yanmadığı sürece hata vermiyor. birde arızayı gösteren bir video eklersen en azından gördüğümüzü yorumlarız, tarif üzerine yazmak yanlışa sevk edebiliyor.

Abi bu dediğini deniycem evden bir maşrapa sucak su doldurup uyguluycam yanlız bu k4m motorda bu ect nerde :) Sorunun videosunu çekmiştim biraz ses az çıkıyor ama anlaşılıyor özelliklede 0:21 saniyeden sonraki gaz verişlerimde

meganes
14-02-2013, 17:53
soguk ciklesi, ECT fazla zengine cekiyor olabilir sabahlari. bnm de basima gelmisti, enjektorlerim 440cc oldugu icin ilk 10 dakika kara tren gibi geziyordum. ama sensoru hic degistirmedim.

Bende düzelme falan olmuyor ne yazıkki :) İnsan bekliyor ama düzelme yok,sorun biraz çalışınca motor ısınınca düzeliyor acaba enjektörde işin içind eolabilirmi ?Buda bahsetmiş olduğum video
megane sorun.3GP - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=_f3zvEhBX4I)

emre1577
14-02-2013, 18:11
aynı sorun bizim meganeda da var..Ect yi değiştirdim ama yine aynı..Sabahları ilk çalıştığında sadece boğulma ve gaz yememe yapıyor,500 metre kadar ilerleyim düzeliyor herşey :) k4m rxt 2001 bnm ki de bu arada..

emre1577
14-02-2013, 18:13
ect nin orjinali yenisi 20tl bu arada bilginize :)

meganes
14-02-2013, 18:17
aynı sorun bizim meganeda da var..Ect yi değiştirdim ama yine aynı..Sabahları ilk çalıştığında sadece boğulma ve gaz yememe yapıyor,500 metre kadar ilerleyim düzeliyor herşey :) k4m rxt 2001 bnm ki de bu arada..
Bu kadar ucuzsa bu sensör alıp denemekte fayda var,:) Nerde bu sensörün yeri acaba

emre1577
14-02-2013, 18:20
Sensör hava filtre kutsunun hemen altında 3 fişli bi soketi var..ince-uzun kalem gbi..22 anahtar açması lazım hatırladığım kadarıyla..Filtre kutusunu sökerseniz daha rahat iş yapılır..

10r
15-02-2013, 11:07
Merhabalar,

Soğukken benzinde sabah ilk çalıştırmada bahsettiğiniz gibi olmasının sebebi aracınızın LPG de cok zenginde çalısıyor olması ve uzun dönem adaptasyonunun bu sebepten dolayı (benzinde) cok fakire geçmiş olması araç sabahları olması gerekenden fakir kaldığı için bir miktar ısınana kadar yani çok zengin ihtiyacının azalmasına kadar böyle yapabilir.

Size tavsiyem bir değişim yapmadan önce LPG ayarınızı yaptırın dediğim gibi fazla zengin kalıyordur. birkaç günlük kullanımdan sonra kendiliğinden düzelecektir.

meganes
15-02-2013, 17:47
Merhabalar,

Soğukken benzinde sabah ilk çalıştırmada bahsettiğiniz gibi olmasının sebebi aracınızın LPG de cok zenginde çalısıyor olması ve uzun dönem adaptasyonunun bu sebepten dolayı (benzinde) cok fakire geçmiş olması araç sabahları olması gerekenden fakir kaldığı için bir miktar ısınana kadar yani çok zengin ihtiyacının azalmasına kadar böyle yapabilir.

Size tavsiyem bir değişim yapmadan önce LPG ayarınızı yaptırın dediğim gibi fazla zengin kalıyordur. birkaç günlük kullanımdan sonra kendiliğinden düzelecektir.

Abi cevabın için teşekkürler,lpgyede geçiş biraz daha arttı acaba lpg ecusu sıcaklık bilgisi için ayrı bir sensörümü var(ben öyle birşey göremedim) yoksa aracın sensöründenmi sıcaklık bilgisini alıyor?En iyisi bir hafta aracı benzinde gezmek,olmazsa sensör değişimine gitmek oldu düşüncem:) Ne çetnefirli bir işmiş bu lpg işi ayarı,ıvırı zıvırı acaba ekonomikliği kalıyormu diye bir soru geldi aklıma

10r
15-02-2013, 19:58
Elbette benzine dolaşman adaptasyonu normale çevirir fakat eger LPG ayarını yaptırmaz isen aracını LPG kullandıgınde tekrar adaptasyon bozulur. LPG nin ayrıca bir sensoru var fakat bence sorunun LPG yada aracın ısı sensörü değil. Bence bi söyldediğimi yap muhtemelen sorunun ortadan kalkacaktır. Eger lpg kablosu ve programın varsa aracını (harıtasına bakarak) biraz fakire çekmen yada LPG basıncın kontrol etmen işini çozecektir. Fakat yoksa ve LPG sistemin atiker se yardımcı olabilirim bendeki kablo ile. k4m ve lpg ye hiç uzak biri değilimdir.

boosted_pug
15-02-2013, 20:41
Öncelikle ect yi değiştirin zaten çok pahalı bi parça değil diğer parça o2 sensörü ama o ustalarınızin dediği gibi sürekli yapar ısınınca düzelmez bobinden kaynaklanıyo olamaz çünki bobin patlama ve tekleme yapar bunlar olmadığı için bi sıkıntı yok zaten değiştirmişsiniz araçlarda long term fuel trim short term fuel trim denen bi özellik vardır aracınız sürekli lpg de kullanılıyor ama bunu orjinal ecu anlıyamaz lpg ayarınız lpg ayarınızda zengin olduğu için orjinal ecunuz sistemi fakire çekmiş ecunun sigortasını söküp bi 10 dakika bekledikden sonra tekrar takın veya aküyü söküp bi yarım saat bekleyin aracnızı 1 hafta felan benzinde kullanın sonrada lpg ayarı yaptırırsanz sorunu çözersiniz

meganes
15-02-2013, 21:44
:D
Öncelikle ect yi değiştirin zaten çok pahalı bi parça değil diğer parça o2 sensörü ama o ustalarınızin dediği gibi sürekli yapar ısınınca düzelmez bobinden kaynaklanıyo olamaz çünki bobin patlama ve tekleme yapar bunlar olmadığı için bi sıkıntı yok zaten değiştirmişsiniz araçlarda long term fuel trim short term fuel trim denen bi özellik vardır aracınız sürekli lpg de kullanılıyor ama bunu orjinal ecu anlıyamaz lpg ayarınız lpg ayarınızda zengin olduğu için orjinal ecunuz sistemi fakire çekmiş ecunun sigortasını söküp bi 10 dakika bekledikden sonra tekrar takın veya aküyü söküp bi yarım saat bekleyin aracnızı 1 hafta felan benzinde kullanın sonrada lpg ayarı yaptırırsanz sorunu çözersiniz

Teşekkürler abim cevap için ilk önce ect'yi değiştiricem,sonrada 1hafta benzinde dolaşıcam,ondan sonrada ayara gidicem.
@10R abim aracı aldığımda üstünde ne idüğü belirsiz bir sıralı sistem lpg var markasıda vikars,ilk defa lpg'li bir araç oldu bu şimdiye kadar hep benzindi :)Buda gazlı olmasaydı hayatta işim olmazdı,yazın çok güzeldi ama kışın gelmesiyle sorunlarıda başladı.Geç geçiyor gaza hemde geçince stop ediyor,rölantidede dalgalanma yapıyor.Sırf bunları düzeltmek için kelebek+emme conta ve oringleri,map sensörü,4xberu bobin 4xbuji hava filtresi değiştirdim.Ama bu kaliteden dolayı (vikars:D) bi düzen tutmadı.4 sene lpg taktırıp ayar yaptırmayan arkadaşlarım var sanırım sorunlarım birazda bu sistemden.Sabah soğuk motordaki sorunu çözersem eğer lpg ayar ile adam olucak gibi

murat_ileri
18-02-2013, 07:58
:D

Teşekkürler abim cevap için ilk önce ect'yi değiştiricem,sonrada 1hafta benzinde dolaşıcam,ondan sonrada ayara gidicem.
@10R abim aracı aldığımda üstünde ne idüğü belirsiz bir sıralı sistem lpg var markasıda vikars,ilk defa lpg'li bir araç oldu bu şimdiye kadar hep benzindi :)Buda gazlı olmasaydı hayatta işim olmazdı,yazın çok güzeldi ama kışın gelmesiyle sorunlarıda başladı.Geç geçiyor gaza hemde geçince stop ediyor,rölantidede dalgalanma yapıyor.Sırf bunları düzeltmek için kelebek+emme conta ve oringleri,map sensörü,4xberu bobin 4xbuji hava filtresi değiştirdim.Ama bu kaliteden dolayı (vikars:D) bi düzen tutmadı.4 sene lpg taktırıp ayar yaptırmayan arkadaşlarım var sanırım sorunlarım birazda bu sistemden.Sabah soğuk motordaki sorunu çözersem eğer lpg ayar ile adam olucak gibi

kardeşim öncelikle şunu sormak istiyorum hiç başına geldimi. ilk çalıştırdıktan sonra ısıtmadan hareket ettiğinde araçta silkeleme oluyormu. bu bahsettiğimi gaza basılı konumda iken yapmaz, misal 3. vites 1750 dd gebi ayagını gazdan çektiğinde yada az basılı iken. bazende rölanti devri yukarıda kalma sorunu olabilir. eger bu şekilde bir sorun yaşadıysan rölanti motoru ölmüş demektir. çevrende k4m olan birisinin rölanti motoru ile değişştirip dene çekişi ciddi fark ediyor. piyasada satılan malzemeleride kesinlikle alma mutkala orjinal servis malı kullan.

meganes
18-02-2013, 21:26
Abi tavsiyelerin için sağol rölantiden yana hiçbir problemim yok.Nebir titreme nede devirde dalgalanma ip gibi çalışıyo maşallah:) Birkaç günden beridir sürekli benzinde geziyorum arabanın kimyası değişti,ilk çalışmada gazı verince patırdama sorunundada düzelme oldu yarım depo benzinim var,bitene kadar benzinde gezicem bakalım iyice alışsın sonrada gaz ayarına gidicem.Yanlız abi k4m'in orjinal rölanti motoru çok pahalı diye duydum :D

meganes
24-02-2013, 22:42
Evet yaklaşık 1hafta devirli bir şekilde hatta ikinci ve üçüncü viteste red şeklinde gezdim,hatta bugünde ectyi söküp ısıtıp bu şekildede çalıştırdım ama gene sorun aynı sorun hiçbir düzelme yok araçta :( Rölanti valfi üzerine yoğunlaştım bugün uzunları,sisleri yakıp ve klimayı açıp alternatörü yükledim iyice devirde sorun olacakmı diye ama ne bir dalgalanma nede stop etme nede oynama var devirde ondanda değil galiba bu işin sonu araç ecusuna kadar gidecek sanırsam :(
Buda megane 1ect sensörü
http://d1302.hizliresim.com/16/s/kgw9p.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Artık benim yapacak,deneyecek bir şeyim kalmadı gibi birşey varmı çözüm önerisi olan :soru: