Orijinalini görmek için tıklayınız : Ünsüz sertleşmesi - yapdim , etdim , gitdim vs.
Arkadaslar forumda bir cok arkadas basit bir Turkce kuralini hice sayarak yaziyor. Kac zamandir dikkatimi cekiyor, bu konuya deginmek istedim.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Ünsüz_sertleşmesi
Turkcemizde unsuz sertlesmesi diye bir kural var.
Ünsüz sertleşmesi Türkçedeki ses olaylarından biridir. Bu kurala göre sert ünsüzle biten kelimeler b, c, d, g ünsüzleriyle başlayan bir ek aldığında, ekin bu ilk ünsüzü sertleşerek p, ç, t, k ünsüzlerinden birine dönüşür:
dolap+da > dolapta, aç+dı > açtı, kitap+cı > kitapçı, bit+gin > bitkin, 15+de > 15'te, Türk+ce > Türkçe
Forumda bir cok "yapdim" "etdim" "gitdim" gibi kelimeler kullaniliyor, belirteyim istedim.
Ya stop'a istop diyen adamlar forumda hangi ünsüz sertleşmesi. Forumun %70'i ilkokul terk. Acı gerçekler.
Sanayinin %70'i ticaret amaçlı burada. Adamların konuşmasından bişey anlaşılmıyor yazmasından nasıl anlaşılsın:)
50 kere doğrusu 'EGZOZ' dememize rağmen hala egsoz, egzos, egsos, exhost, exhast, vs yazılımları görüyoruz.
Otomobil sektöründe kullanılan kelimelerle ilgili bir imla kılavuzu hazırlamak şart.
Stepne yada yedek lastik (istepne,istetme değil.)
Komponent (kompenant,kompodent değil.)
En azından doğruluğundan tam emin olunamayan kelimeler kısa bir google aramasına tabi tutulursa doğrusu kolaylıkla bulunabilir.Kelimelerin doğru yazılması bilgi kaynağı olarak forumun değer kazanmasını sağlar.
Hadi onlar bir yana ama hala 'felan, çeşke' yazan var..
ya yumuşak "G" hastalarına ne demeli ?
aklıma gelmedi şimdi bir örnek yazacaktım
yapacaam gideceeem. kafamda şunlar var. hepsini yapacam. :D:D
Israrla ağızdan çıktığı gibi yazılmaya devam ediliyor. ***** siteye ilan açarken bile bu yazılara dikkat etmeden açıklama yazanlar var.
Gürsel (abi):) harika bir konuya değinmişsin. umarım bu konudan sonra daha dikkatli olunur ve türkçe mizin ekleri düzgün kullanılır.
Onur Fatih
16-10-2013, 09:56
50 kere doğrusu 'EGZOZ' dememize rağmen hala egsoz, egzos, egsos, exhost, exhast, vs yazılımları görüyoruz.
valla lisede egzoz'u egsoz diye öğrenmiştim aklıma o şekilde kalmış öğrendiğim iyi oldu :icon_tup::icon_tup:
insanlik hali okadar olur ya. bide dokunmatik telefonlar yuzunden yanlis tusa basiyoruz bazen abuk sabuk yazilar cikiyo ortaya.
ama ben en cok "106tı" "206tıyla" seklinde yazanlara anlam veremiyorum.
Eksoz ekzos egzos hadi bir yere kadar, ama yapdim etdim gitdim gorunce direk kapatiyorum sayfayi..
tarayıcı olarak google chrome kullanılsın çok işe yarıyor. bazen dikkat etmeden yazdığında çok işe yarıyor. forumdan kullanıcıların isimleri harici büyük harf takıntım yok, saygısızlık olmasın diye. olması gereken bu değil tabi ki imla kuralları var.
fatihcakin
16-10-2013, 10:16
tarayıcı olarak google chrome kullanılsın çok işe yarıyor. bazen dikkat etmeden yazdığında çok işe yarıyor. forumdan kullanıcıların isimleri harici büyük harf takıntım yok, saygısızlık olmasın diye. olması gereken bu değil tabi ki imla kuralları var.
Aynen, en azından mesaj kutusunda kendi hatalarımızı görebiliyoruz.Kırmızı çizgili :)
Nokta ve virgül kullanmadan yazanlar acaba bu yazdıklarını okuduklarında oluşan anlam bozukluklarının farkındalar mı ?
Forumda çığ gibi büyüyen imla problemi var. Adam 9 satır mesaj yazıyor ama nokta kullanmıyor :D
Türkiye'de kaç milyon insan türkçe dilini hakkıyla konuşup yazabiliyor ki ?
Sorun eğitim sistemi ve edebiyat öğretmenlerinde bence. Temeli bozuk insanların.
Nokta ve virgül kullanmadan yazanlar acaba bu yazdıklarını okuduklarında oluşan anlam bozukluklarının farkındalar mı ?
Forumda çığ gibi büyüyen imla problemi var. Adam 9 satır mesaj yazıyor ama nokta kullanmıyor :D
Bende varmış sonradan fark ettim çok eski bir postuma denk geldim.Okuduğumu 2-3 defa da anladım,artık noktalama işaretlerini eksik etmiyorum. :)
Oh be yalnız değilmişim :D
imprezaWRC
16-10-2013, 10:37
Bayram nedeniyle evde olunca, ne kadar saçma sapan program varsa sıradan bakıyorum.
Berkay diye biri çıkmış, pantolonu paçaları bileğine geliyor; neyse konu kıyafetleri değil; söylediği şarkıda bir söz dikkatimi çektimi "yangınlar yanıyor..." yangınlar yanıyor ne demek birader? Oldu olacak, ütü ütülendi falan de tam olsun.
Demek istediğim, yeni nesil, dilini bilmeyen Türkçe özürlü ve ortalama insanlarla büyüdüğü için yazamaması gayet normal.
Benimde en çok sinir olduğum "acaba" yerine "aceba" yazılması birde "değil" yerine "deyil" yazılması
beni topa tutmuyorsun dimi kuray bey :D
beni topa tutmuyorsun dimi kuray bey :D
Senin klasmanın ayrı bu dünya'dan yazmıyorsun :D
Senin klasmanın ayrı bu dünya'dan yazmıyorsun :D
seviyorum kardesim seni :D
Noktasız virgülsüz her kelimenin ilk harfi büyük yazılmış bir posta denk gelmiştim birgün.Gözlerim bozulmuştu okumaya çalışırken.
Vallaha öyle büyüklü küçüklü yazanları gördükçe atıyorum forumdan. Türkçe konuşamayan adam hangi bilgi ve misyon ile bilgi paylaşacak, paylaşacakta bana yada bize ne yararı olacak diğe düşünüyorum.
Hiç yazmasın daha iyi.
Bu konunun gündeme gelmesi iyi olmuş.Forumda gerçekten yaşını başını almış fakat düzgün yazamayan kişiler var.
Eğitim şart deniliyor her fırsatta oysa ilkokuldan liseye kadar Dil ve Anlatım dersi veriliyor ülkemizde.Değişen birşey yok malesef.
Gitmişim yerine gitmissim gelmissim en gıcık olduğum kelimeler.
kahrolsun BAĞZI şeyler :D
ya yumuşak "G" hastalarına ne demeli?
bağzen ben de denk geliyorum o hastalara. özellikle sabah sağatlerinde...
Uyarıncada yazı yazmayı sizden öğrenecek değiliz savunması başlıyor.Nerden öğreniyorlarsa bu lafları.
Uyarıncada yazı yazmayı sizden öğrenecek değiliz savunması başlıyor.Nerden öğreniyorlarsa bu lafları.
tayyipten :D
HERKEZZZZZZZZ !
Lütfen onun HERKES olduğunu birisi söylesin.. :(
HERKEZZZZZZZZ !
Lütfen onun HERKES olduğunu birisi söylesin.. :(
Herkeşciler var birde :D
F-QGEDzZ9kw
Herkeşe Benden Çay :D Şakire Çay Yok :D - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=F-QGEDzZ9kw)
Sayfalar ilerledikçe imla kurallarına dikkat azalmaya başladı. :D
konu guzel ama yorumlar hos degil bakın bende dıkkatsızce yada sıze gore i,ü,ö,ç,ğ yada (,) virgül vs kullanmadan yazıyorum bu benım cahıllıgımden yada okul okumamamdan yanı dıyorya bazı arkadaslar ılk okul terk hıc ılgısı yok unıversıte okudum orta okul mezunu degılım
burada onemlı olan anlasılabılırlık herkezın kendı yazım seklı var dıye dusunuyorum bır yere cv bırakır gıbı yada turkceyı ogretır gıbı yazmak bence gereksız kı hızlı hızlı telefondan yazıyoruz cogumuz dıkkat etmeden yazmak zorunda kalıyoruz
bazıları harflerın bokunu cıkartarak buyuk kucuk yazıyorsa onlar uyarılmalı begenılmıyorsa yazılanlar bence forumda ne admın olunmalı ne de uye kısacası kımse kımsenın cahıl yada okumamıs olmasıyla dalga gecemez yada yorumlayamaz oncelıkle de admınler
konu guzel ama yorumlar hos degil bakın bende dıkkatsızce yada sıze gore i,ü,ö,ç,ğ yada (,) virgül vs kullanmadan yazıyorum bu benım cahıllıgımden yada okul okumamamdan yanı dıyorya bazı arkadaslar ılk okul terk hıc ılgısı yok unıversıte okudum orta okul mezunu degılım
burada onemlı olan anlasılabılırlık herkezın kendı yazım seklı var dıye dusunuyorum bır yere cv bırakır gıbı yada turkceyı ogretır gıbı yazmak bence gereksız kı hızlı hızlı telefondan yazıyoruz cogumuz dıkkat etmeden yazmak zorunda kalıyoruz
bazıları harflerın bokunu cıkartarak buyuk kucuk yazıyorsa onlar uyarılmalı begenılmıyorsa yazılanlar bence forumda ne admın olunmalı ne de uye kısacası kımse kımsenın cahıl yada okumamıs olmasıyla dalga gecemez yada yorumlayamaz oncelıkle de admınler
Katılıyorum. Forumun yarısı ilk okul terk gibi küçültücü bir yazıdan sonra imla kuralına uyulsa da, ne anlamı kalıyor?
:D :D :D :D :D :D
JnDPdlwul54
orta okul mezunu olan arkadaşlar bilgi aktarımı yapamıyormu?sadece üniversite mezunlarımı araba hazırlıyabiliyor yada araba hakkında bilgi sahibi?bence alakası yok.büyük zenginlerin kaç tanesi üniversite mezunu :)
imla hatası şiveden ötürü olabilir bence ama bazen eşşeğinkine suyu kaçıranlar var büyük küçük harf kullanımı emo style yazmalar falan bende illet oluyorum ama buda sitenin %70 i değildir bence..ki buraya yazan herkezin geriye dönük yazılarını incelesek illaki imla hatası yapmıştır kimseyi aşşalamaya gerek yok diye düşünüyorum yada genelleme yapmaya gerek yok diyelim.
drahte geldi konuyu kapatın :D
Bende geldi idi gitti idi diye ayiranlari anlamiyorum. Hic bir sey bilmiyorsan konustugun gibi yaz kardesim :)
Hayla
Buna tavim ben yav fazla yazmak niye hala demek varken
OrcunInce
16-10-2013, 14:43
Örnek bu yazı mesela. Ne nokta var ne virgül, hiçbir şey anlamak mümkün değil. Burada paylaşımlar karşında ki seni anlamıyorsa bir işe yaramaz.
edit: bu sizin cahil olduğunuzu göstermez ama daha özenli yazı yazabilirsiniz.
Eger cidden bu sekilde yazdiysan, konuya ilk orneklerden biri sensin. Ortaokul ters benzetmesine katilmiyorum ama senin yazini anlamak zor.
Örnek bu yazı mesela. Ne nokta var ne virgül, hiçbir şey anlamak mümkün değil. Burada paylaşımlar karşında ki seni anlamıyorsa bir işe yaramaz.
edit: bu sizin cahil olduğunuzu göstermez ama daha özenli yazı yazabilirsiniz.
Eger cidden bu sekilde yazdiysan, konuya ilk orneklerden biri sensin. Ortaokul ters benzetmesine katilmiyorum ama senin yazini anlamak zor.
benım yazımı anlamayan cevap vermeme ozgurlugune sahıp haksız degılsınız de aslında ama bılgısayar harıcı aletlerle yazınca ıster ıstemez bu sekılde hızlıca yazmak zorunda kalındıgı ıcın bu sekılde yazı ve anlatıs hataları ortaya cıkıyor bunu benım gıbı cogu kısı yapıyordur
olaya bu sekılde bakınca cok haklısınız ama bır oncekı yazdıklarımda dedıgım gıbı kımse kımsenın kulturune asaglayıcı sekılde yorum yapmamalı kı zaten yorum yapanıda bu saatten sonra kaale alan olacagını sanmıyorum ;)
aLperTunga
16-10-2013, 15:08
p ç t k ile biten kelimelerin sonuna eklenecek ekin ilk harfi yine bu harflerden biri olmalıdır.Ünsüz sertleşmesinin en kısa özeti budur. örn: Kitap-çı Git-tim vs... üni hazırlıkta türkçüde en iyi hatırladığım konu.sayısalcıydım.
Cümlenin ilk harfi büyük ve cümle sonunda nokta olsun yeter.Virgül,noktalı virgül,ayraç gibi kısımlara takılmıyorum ben.Smiley dışında da biraz noktalama kafi.
cabrioleter
16-10-2013, 16:23
ya da ayrı yazılır şey kelimesinin eklendiği her şey ayrı yazılır ha bir de dahi anlamındaki de ayrı yazılır. hadi diğerlerini geçtim de bu bariz hatalar insanın çok gözüne batıyor Türkçe hassasiyeti varsa sinir ediyor..
HondatugraL
16-10-2013, 16:41
Hizli yazdiklari icin yanlis yazanlari virgul kullanmayanlari anlarim ama " NaBer kArDeSim " gibi yazanlari anlayamiyorum hicmi usenmiyorsun ? Ayrica bazilarimiz mobilden giriyor telefonlar sacma sekilde duzeltiyor veya suan bendeki gibi gereksiz bir " i " kullanma fantazisi ortaya cikiyor.
evrendogu
16-10-2013, 16:45
Arkadaşlar bu konu önemli. Düzgün bir dille yazılan yazıyı ne biri yanlış anlar ne de anlamak için tekrar okumak zorunda kalır. Son zamanlarda ben de yazılanları anlamakta zorlanıyorum ve bu can sıkıcı. Bir ülkeye, millete ve ideolojiye sahip çıkmak için öncelikle dilini iyi bilmek lazım ki çevremizde olan biteni doğru anlayalım ve anlatalım. Kısacası düşüncelerimizi karşı tarafa aktarmaya çalışırken doğru dili doğru şekilde kullanmak önemli.
top 10:
bağzı
bağzen
herkez
herkeş
bilader
laylon
şartel
heralda
taktir
tükân
Sahibinden ilanıma gelen soru.
-Slm muhabesi var mi bıde cıddı alıcıyım son fıyat ne kdr düşünüyosunuz nakıtım hzr durumda
Anlamadım dedim.
-Muhane dıcektım abi kusura bakma
cgnozdmr
16-10-2013, 17:16
Sahibinden ilanıma gelen soru.
-Slm muhabesi var mi bıde cıddı alıcıyım son fıyat ne kdr düşünüyosunuz nakıtım hzr durumda
Anlamadım dedim.
-Muhane dıcektım abi kusura bakma
o yok benimkinde eeen dolusunda var o deseydiniz :D
Caner B.
16-10-2013, 17:28
Gecen gun hap degil de ap yazan vardi.Az kalsin kör olacaktim
Boost Up
16-10-2013, 17:34
Ya trakyalidir ya da "h" harfine basmayı unutmuştur:D
Gürcell ankara gazoz bilinmi
10nNf_kmX-I
Angara Gazoz'la Angaraca Öğreniyorum 2 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=10nNf_kmX-I)
5ZrEIkrqocE
Vine Depo / Angara Gazoz'la Angaraca Öğreniyorum - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=5ZrEIkrqocE)
ersandeniz
16-10-2013, 19:27
kesin Trakyalıdır :) Ücretli öğretmenlik yaparken, yazılıları okuyorum çocuk "ayvan ücresi" yazmış :) hemşehrim benim yaa :)
Bu arada acele yazıyoruz, telefondan yazıyoruz denmiş de, yazdıkların anlaşılmadıktan sonra ne faydası var ki yazmanın? Virgülü geçtim en azından cümle bitince nokta, Güleryüz filan birşeyler konulsa razıyım ben.
Caner B.
16-10-2013, 19:43
Valla hacı Trakyali olabilir ama h harfini unutmus olamaz.3-4 defa ap yazmisti cunku :D
Boost Up
16-10-2013, 19:57
Valla hacı Trakyali olabilir ama h harfini unutmus olamaz.3-4 defa ap yazmisti cunku :D
Net trakyali:D
Caner B.
16-10-2013, 20:10
Net trakyali:D
Vay anasini ya trakyalilar klavyede de trakyali demek.Neyse ogrenmis oldum :D
HondatugraL
16-10-2013, 20:20
:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::h ahaha: yarıldım ya :D trakyalı heryerde aynı :D
Ata demirer'in stand up u geldi aklıma. ( trakalı sohbeti)
şşş kim ordaki bea ?
hangisi ?
" amburger " yiyo ya orda beeaa :D
halilcakir
16-10-2013, 23:17
Önceden lan daha doğru dürüst Türkçe konuşamıyor bile derdik beğenmediğimiz biri hakkında.
Forumda da doğru dürüst yazamamak konuşamamakla aynı şey çünkü Türkçe'yi konuşamayan adam yazamaz da zaten.
Bu dile getirilince de darılmayın arkadaşlar aksine dikkat edip düzeltmeye çalışın.Buda kendini geliştirmektir.
Bense en çok üst satırda belirttiğim gibi daha doğru düzgün Türkçe konuşamazken birde terimleri ingilizce kullanmaya çalışan arkadaşlara gülüyorum.
Bir insan hiç mi merak etmez bu ne demek doğrusu nedir vs diye...
burkaykalyon
16-10-2013, 23:24
Ben direk isim versem herkes üstüme çullanır ancak böyle hata yapanların hepsini tanıyorum ben. Gözüme takılanların yani :) Yaşlarına bakınca hele ki bir de 30-35 yaş arasında bunları yapanları gördükçe ''oha'' diyesim geliyor.
Başlıca gözüme çarpanlar:
1-Yapdım
2-Herkez
3-Felan - En uyuz olduğum budur. Gerçek konuşmada da hep uyarırım. Yapan da biliyor kendini zaten okuyunca anlar :D
4-Gitdim
vs....
Ya stop'a istop diyen adamlar forumda hangi ünsüz sertleşmesi. Forumun %70'i ilkokul terk. Acı gerçekler.
Sanayinin %70'i ticaret amaçlı burada. Adamların konuşmasından bişey anlaşılmıyor yazmasından nasıl anlaşılsın:)
+1
Çok çok haklısınız , burayı ticaret yeri olarak görmekten kaçınmalılar artık .
low&slow
16-10-2013, 23:35
106tı, 206tı muhabbetine bende ölüyorum :D
Bir de -de -da -ki eklerini ayırmayanlar var. Her zaman birleşik yazıyorlar. Halbuki cümlenin anlamını çok değiştiriyor. Öyle cümleleri düşünerek çözmeye çalışıyor insan bazen. Buna gelene kadar neler var halbuki... Hepsi yazılmış zaten.
Suleyman
17-10-2013, 00:04
Belirtmeliyim ki,
Sağol değil => "Sağ ol" .
Bad-Fast
17-10-2013, 00:11
asker'de bile "sağ ol" diyince "SOL" diyeceksin diyorlardı :)
Bende "forget" yazanlara sinir oluyorum ama hiçbir zaman sinirlenmedim mesaj yazmadım, normal karşılıyorum.
Herkes iyi ingilizce bilecek, imla kurallarına uygun yazacak edecek diye bir bir beklentim yok, olmazda..
herkesi olduğu gibi kabul edin, kafanız rahat olur.
Konunun gündeme getirilmesi çok iyi olmuş.***** iki kelimeyi bir araya getiremeyenler var..Bahaneler aynı her zaman...
Ancak bundan daha önemli bir konu var bence.
Benim asıl yakıştıramadığım konu Türkçenin yozlaştırılması ve anlamsız yeni kelimeler kazandırılması..Özellikle bu forumda sıkça kullanılan '' sıkmak '' diye bir tabir var..Kullanıldığı yerler belli..
İngilizceden geçen bir kelime değil çünki yabancı forumlarda rastlamadım..
Nereden türetildiğini de çözebilmiş değilim açıkcası.
Önemsenmesi gereken bir konu noktalama işaretlerine bende pek alışık değilimdir. Dikkat etmek lazım benim en çok takıldığım konuda kelimelerin yanlış yazılmasıdır. Bunu forumda yapan çok fazla kişi var bunlara uymayanlar cahilmi bence değil sadece önemsememekten kaynaklı diye düşünüyorum. Önce kelimelerin doğru ve tam yazılmasına özen göstermeliyiz.
Konunun gündeme getirilmesi çok iyi olmuş.***** iki kelimeyi bir araya getiremeyenler var..Bahaneler aynı her zaman...
Ancak bundan daha önemli bir konu var bence.
Benim asıl yakıştıramadığım konu Türkçenin yozlaştırılması ve anlamsız yeni kelimeler kazandırılması..Özellikle bu forumda sıkça kullanılan '' sıkmak '' diye bir tabir var..Kullanıldığı yerler belli..
İngilizceden geçen bir kelime değil çünki yabancı forumlarda rastlamadım..
Nereden türetildiğini de çözebilmiş değilim açıkcası.
Birde genelde playstation oynayanların pes kasalım konusu var :D
Bülent76
17-10-2013, 08:29
Vücut geliştirme konusuydu sanırım :)
Maxiboost
17-10-2013, 08:45
Bu konuda dayanamayip bi arkadasi uyarmistim :D herkese katiliyorum ek olarak gittikce buyuyen piril piril havada arka sis yakma modasini baslatana ayagim girsin.
Bu konuda dayanamayip bi arkadasi uyarmistim :D herkese katiliyorum ek olarak gittikce buyuyen piril piril havada arka sis yakma modasini baslatana ayagim girsin.
Konuyla alakasız ama aynen, o kadar deli oluyorum ki anlatamam. Uzunları yakıp gidiyorum genelde arka sis açan gördüğümde ama yediği küfürün haddi hesabı yok onların maalesef..
efsane yorum olmus o sis olayı herkezın belası :)
efsane yorum olmus o sis olayı herkezın belası :)
Kalbim tekledi..
Kalbim tekledi..
Ahahah HERKES şunu bir adam gibi öğrenebilseler zaten herşey çözülecek.
ahaha kalıplasmıs herkes degılde herkez yazmak dıkkatsızlık sebebı bravo :icon_tup:
Mesela bu cümlede anlatım bozukluğu var.
: ))))))
Suleyman
17-10-2013, 11:32
Her şey ayrı.
Her şey ayrı.
Bu cümle maalesef anlam bildirmiyor.
:D
Burada bunları tartışıyoruz ama hala diğer konularda hatalar devam ediyor :)
Türkçe Giderse Türkiye Gider sayfasından.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151917523688724&set=a.10151694914153724.1073741832.222135803723&type=1&theater
Bunun gibi birşey işte. Gel de delirme.:ofk:
Suleyman
17-10-2013, 12:15
Bu cümle maalesef anlam bildirmiyor.
:D
Sanırım haklısın :hahaha:
kimse kitap okumuyor.
Onu bırak makale de okumuyor.
Forumdaki kullanicilarin genel kultur seviyesinin bu kadar dusuk
olmasi beni uzuyor.
Bilmiyor olabilirsiniz ama neden okumuyorsunuz.
GokhanRS
17-10-2013, 12:43
Konu başlığı kim daha iyi Türkçe konuşacak değil arkadaşlar.
Sadece özen gösterin, anlaşılır yazmak için çaba sarf edin. Ben yanlış yazdı diye kimsenin hatasını kovalayıp düzeltme taraftarı değilim, çünkü hepimiz hatalı yazabiliyoruz.
Klavyen takılır basmaz hata yaparsın, telefonun sapıtır hata yaparsın. Hiç birimizde buna laf ediyor değiliz.
Tek isteğimiz anlaşılır yazmak için çaba sarf edin. Bir post yazdığınızda çıkıp gitmeyin konudan. Yazdığınız postu hızlı okuduğunuzda anlaşılır olup olmadığını kontrol edin, hepimiz mutlu olalım. Bu forumunda bizlerinde kalitesini yükseltir, insanları bize gıpta ettirir.
Benim en büyük sıkıntım adanada Manifolt kullanılmıyor, "Manifort" diyorlar.Onlar manifort dedikce bende hiç bilmiyormuş gibi soruyorum manifortmu? nasıl yani manifort ne diye?
İlk aklıma bu geldi konuyu okuyunca hemen yazdım,diğer yandan yok sanayinin %50 si ilk okul terk, orta okul terk, yada ne bilim ticaret için burdalar şöyleler,böyleler gibi konuşmalarla insanları rencide etmeye gerek yok.Bende üniversite mezunuyum ama forumda yazarken çokta dikkat etmiyorum açıkcası yazdıklarıma,insanlık hali yanlış yazımlarımız illaki oluyordur.
Ama o ilk okul yada orta okul terk olan sanayi ustaları olmasa kendi arabanızı kendiniz mı yapacaktınız? hiç sanmıyorum bir çok üniversite okumuşun eline tornavida versen dolma oyacağı zannederler.Gürsel abi konuyu açarak güzel bir noktaya değinmiş ama okuduğum birkaç yorum üniversite mezunu olduğum halde bana çok ezici geldi.İnsanları sanayici,ilk okul mezunu o, bu,şu diyerek sınıflandırmak kendi Egosunu tatmin edememiş kendini o küçük gördüğü insanların dahi altında gören ezik insanın tavırlarıdır.
Vallaha öyle büyüklü küçüklü yazanları gördükçe atıyorum forumdan. Türkçe konuşamayan adam hangi bilgi ve misyon ile bilgi paylaşacak, paylaşacakta bana yada bize ne yararı olacak diğe düşünüyorum.
Hiç yazmasın daha iyi.
Eklere, bağlaçlara, egsoz egzoz eksoz gibi ufak şeylere de takılmamak lazım. Edebiyat sayfası olmadığımız için, imla veya ufak hatalar kabul edilebilir. Lakin şu üstte yazdığınız mesajda bile birden çok hata var :) Ama aileye ayle, değile deyil demek biraz varoşluk, bu da ayrı mesele :D Konu dil dışına çıkıyorsa ben de hemfikirim.
Eklere, bağlaçlara, egsoz egzoz eksoz gibi ufak şeylere de takılmamak lazım. Edebiyat sayfası olmadığımız için, imla veya ufak hatalar kabul edilebilir. Lakin şu üstte yazdığınız mesajda bile birden çok hata var :) Ama aileye ayle, değile deyil demek biraz varoşluk, bu da ayrı mesele :D Konu dil dışına çıkıyorsa ben de hemfikirim.
BüYüKLü KüÇükLÜ deMiŞim dİ mİ?
Risendark
18-10-2013, 00:14
'' arabam yaa yakmıyo - kabortada çürük çarıg yok - biyenzinde az yakıyo - goltuklarında delik neyim yok - jontadan yağ gaçırıyo bu makhınaa '' gibi araba konusunda Türkçeyi katleden çok insan gördüm. Gerçekten yazık başka ülkelerde böyle şeyler var mı hep çok merak etmişimdir??? Yoksa bu sadece bize özel mi?
coolvtec
18-10-2013, 08:24
bir de ünlü yumuşaması var, o ayrı konu ... :)
spree1903
18-10-2013, 10:27
yanlız değil , yalnız
ç'leri sorunlu olanlar da var: "işte yeni araçım..." veya "hastane önünde incir ağaçı..."