Orijinalini görmek için tıklayınız : Muhabbet kuşu besleyenler..
BaybuRtlu69
28-04-2014, 19:08
Arkadaşlar merhaba
Kardeşim bugün yavru muhabbet kuşu almış gelmiş eve :)
Fakat bakımı olsun kafes düzeni olsun hiç bir bilgim yok, bilgili arkadaşlar muhabbet kuşu bakımıyla ilgili tecrübelerini aktarabilirler mi ?
Nasıl bir ortamda bulunmalılar, konuşması için nasıl davranılması gerekir, yemleri ve kafes içi nasıl olmalı?
Yardım lütfen :)
edemirbas
28-04-2014, 19:24
Merhaba. Eğitim hakkında özel birşey diyemeyeceğim, internette tonla döküman bulunmakta :) Tek diyebileceğim şey yavruyu 1 hafta rahat bırakın, sadece yemini suyunu değiştirmek için kafesle uğraşın, arada sakin ses tonuyla konuşun, önce eve alışsın. Ondan sonra eğitime başlarsınız :) Yem olarak ben normal bakkalda satılan "Mavilim" yemlerden kullanıyorum ve hiçbir sıkıntım olmadı bugüne kadar. Kafesin altı telli olsun, kuş endi pisliğine basmaz böylece. En alta pratiklik olması açısından kullanılmış kağıtlardan koyabilirsiniz, ben dershanede çözdüğüm testleri koyuyorum :)
Yemlik olarak akıllı yemlik kullanabilirsiniz, 10 lira civarı fiyatta satılıyor petshoplarda. Kafes girişine takılıyor, kuşun yediği yemin kabukları direk aşağıdaki hazneye düşüyor böylece sürekli temizleme, üfleme derdi olmuyor :) Akıllı yemlik :
http://www.kafescim.com/wp-content/uploads/2012/12/DSC_1397.jpg
Birde yavrunuz size iyice ısındıktan sonra yıkanması için banyoluk kullanabilirsiniz, ya da bir tabağa biraz su koyup yıkanmasını sağlayabilirsiniz. Fısfısla yapınca derinlere işlemiyor su, ve hayvancağızı korkutuyor. Bizimki 2,5 yaşında, ben 6-7 aylıkken aldım. O zamana kadar hep fısfısla yıkamış eski sahibi, banyoluğa hala alıştıramadım, koyuyorum banyoluğu önüne biraz ıslanıp çıkıyor :)
Unutmadan, suyunu temiz tutun :)
Dctrlprn
28-04-2014, 19:35
1 seneye yakındır besliyorum şimdi sıcaklar geldi pek sıkıntı olmaz ama soğuk havalar geldiginde çok dikkat etmeniz gerekiyor çok çabuk hasta olabiliyorlar. Hapşurmalar burun akıntıları falan insan üzülüyo o halde görünce :D Yem olarak reklama girermi bilmiyorum ama ben kendim V(i)t(a)k(r)a(f)t marka kullanıyorum en kaliteli yem bence. Su kabını sıklıkla yıkamanız gerekir çünkü kabın içinde yağ gibi bir tabaka oluşuyor saglıgı açısından önemli. Son olarak ilk hafta hemen uçması için salmayın evi tanımadıgı için bi yere çarpıp ölme riski yüksek. Biraz aman geçirdikten sonra çok samimi hayvanlar olduklarını anlarsınız ilgi isterler ve aşırı kıskançtırlar. Küstürmemeniz gerekir küsünce intihar edenlerini bile gördüm. Özetlersek yemini suyunu ve sıcak ortamını eksik etmeyin üstüne birde onunla ilgilenip neşeli bir yaşam sunarsanız mükemmel bir dost olduğunu size kanıtlar :)
Buyrun buda benim evlat :)
http://i58.tinypic.com/qqo9ig.jpg
Hay gozunu yedigimin forumu akili yemlik i araba forumundan ogrenicekmisim vay be :) her Allahin gunu bu mereti temizlemekle ugrasiyorum bi bizimkiler didikliyor oyun yapiyor.Temiz yemde asagi giriodu ayda 2 kutu yem gidiyordu iyi oldu bu :)
Hemen konusmasini isterseniz tek kus alin ama ilgilenin.Kos kos kosede durucaksa cok uzulur ç ş li kelimeleri cabuk kavrar.Isale dikkat edin suyunu mamasini en onemlisi ilginizi eksik etmeyin sakin ceyranda birakmayin.
edemirbas
28-04-2014, 20:27
Hay gozunu yedigimin forumu akili yemlik i araba forumundan ogrenicekmisim vay be :) her Allahin gunu bu mereti temizlemekle ugrasiyorum bi bizimkiler didikliyor oyun yapiyor.Temiz yemde asagi giriodu ayda 2 kutu yem gidiyordu iyi oldu bu :)
Hemen konusmasini isterseniz tek kus alin ama ilgilenin.Kos kos kosede durucaksa cok uzulur ç ş li kelimeleri cabuk kavrar.Isale dikkat edin suyunu mamasini en onemlisi ilginizi eksik etmeyin sakin ceyranda birakmayin.
Akıllı yemliği bulan arkadaş çok yaşasın böyle rahatlık yok yemin ediyorum, eskiden akşam eve geldiğimde kuş çıkmak için çırpınıyordu, çıkan rüzgar yüzünden her yer yem artığı doluyordu, tül falan hak getire :D
Yiğit G.
28-04-2014, 21:30
şunu izledikten sonra evde beslemenin ne kadar gereksiz oldugunu anladım... Bu hayvanlara hep ev hayvanı diye baktık düşündük megerse kafes onlara yapılabilecek en buyuk zulummuş... gerçekte ne kadar özgür kuşlarmış
tSs8akChmaE
freelife
28-04-2014, 21:47
şunu izledikten sonra evde beslemenin ne kadar gereksiz oldugunu anladım... Bu hayvanlara hep ev hayvanı diye baktık düşündük megerse kafes onlara yapılabilecek en buyuk zulummuş... gerçekte ne kadar özgür kuşlarmış
tSs8akChmaE
kesinlikle haklıydın diyebileceğim çünkü malesef artık kafaeslerde doğup büyüyorlar ve özgürlük onlar için aslında hapis hayatı demek çünkü yaşayamazlar...
keşke hiç yakalanmamış olsalardıda sokaklarda bu tür güzel hayvanlarla birlikte dolaşıyor olsaydık..
edemirbas
28-04-2014, 22:20
tSs8akChmaE
Doğada bir sürüyle beraber yaşadıklarını biliyordum ama sürünün bu kadar büyük olduğunu hiç düşünmemiştim
HondatugraL
29-04-2014, 03:32
Kafes duzenı vs. hepsı hallolur ama kesinlikle ama kesinlikle kuşu cereyanda bırakmayın hiçbir şekilde dayanamıyorlar hemen ölür. Bu olayı gozunuz gıbı takıp etmenız varsa ve mumukunse kuytu bir köşeye koymanızı tavsıye ederim
edemirbas
29-04-2014, 11:16
Kafes duzenı vs. hepsı hallolur ama kesinlikle ama kesinlikle kuşu cereyanda bırakmayın hiçbir şekilde dayanamıyorlar hemen ölür. Bu olayı gozunuz gıbı takıp etmenız varsa ve mumukunse kuytu bir köşeye koymanızı tavsıye ederim
Güneştede kalmaması iyi olur, annem odayı temizlerken kafesin yerini değiştirdiği için sultan'ımı kaybetmiştim.
https://eksisozluk.com/muhabbet-kusu-alacaklara-tavsiyeler--2749933
resim boyutların dikkat,
oğlan muhabbet kuşu sahiplendirmek isteyen varsa talibim
"muhabbet kuşu uyurken kafasını 180 derece arkaya çevirecek, bu görüntüye hazırlıklı olun, sonra "kuşuma şeytan kaçtı" diye haykırmayın ortalıkta."
:D :D ilk gördüğümde dedim la bu napıyor :D
HondatugraL
29-04-2014, 14:21
"muhabbet kuşu uyurken kafasını 180 derece arkaya çevirecek, bu görüntüye hazırlıklı olun, sonra "kuşuma şeytan kaçtı" diye haykırmayın ortalıkta."
:D :D ilk gördüğümde dedim la bu napıyor :D
İyiki baykuşun yokmuş. Kafasını 270 derece çevirse koşarak uzaklaşırdın sanırım :hahaha:
Şu konuyu horlatayım.
Arkadaşlar 6 ay önce muhabbet kuşu sahiplendim. Sanırım 5-6 yaşında. Aşırı sıcak kanlı bir hayvan. Acayip nazik ve akıllı. İnsandan hiç korkmuyor. Çok evcimen kapı cam açıkken bile kaçmıyor. Kafesi sürekli açık istediğinde giriyor istediğinde çıkıyor. Evin neşe kaynağı :)
Kötü bir huyu var yem seçiyor. Yemi dışında hiç bir şey yemiyor. Meyve sebze hiç bir şeyde gözü yok. Her yemide yemiyor. Büyük ve koyu taneli olanları yemiyor. Geçenlerde aldığım yemi hiç yemedi. Gece gece yem aradım :)
Nasıl bir yem alayım? Ne marka yada kendim yapabileceğim bir karışım mı?
http://i68.tinypic.com/2q8u1pk.jpg
Leader01
07-11-2017, 23:54
Ben muhabbet kuşumu 9 sene sonunda kaybettim, ilgilenmen yeterli zamanla çok alışıyorlar, yem olarak ne bulsa yiyordu yemekte salataya yanaşıp bizle beraber marulundan bile yiyordu, çenemin altında uyuyordu, kafesi açtığımda sağa sola gitmezdi direk omzuma gelirdi, hayatının %80 ini sürekli evin içinde uçarak geçirdi diyebilirim sürekli açıktı çünkü canı isteyince giriyordu kafese,
9-12 yıl yaşadığı söyleniyor daha fazla yaşayanlarda var, erkek muhabbet kuşlarında ur kalıtsal gibi birşeymiş bende urdan kaybettiğimde öğrendim, öldüğünde tüm aile yıkıldık diyebilirim, evden kaçtım resmen, uzun süre kaldıktan sonra öldüğünde evden bir birey ölmüş gibi oluyorsun bu yüzden bunu yaşamaya dayanırım diyorsan besle ama yapamam diyorsan yol yakınken ver iyi bakabilecek birine
Leader01
07-11-2017, 23:56
Güneşe bariz şekilde bırakmamak gerek, yel esen yerde durmaması gerek hemen hastalanıyorlar, bit spreyi falan düzenli kullan, suyuna koyulan vitaminleri iyi araştır onlardan kullan aklıma gelenler bunlar
benimde orta okul zamanlarim da vardi hep ben ilgilenirdim kus ile. yaz tatillerinde memlekete giderdim 2.5 ay ve kus ile surekli ben ilgilendigim icin 2.5 ay beni goremeyince hasta oluyordu cok sicak kanli bir canli. eger size cok alisirda sizde 2 3 ay gibi ayri kalma gibi durumlar soz konusu olursa dikkatli olun veya bir kac kisi ilgilensin ki kus alissin bence yalnizlik hissetmesin. bu sekilde bir tecrubemi paylasayim dedim. gerci konu cok eski ama belki birisinin isine yarayabilir.
serkanokan
09-11-2017, 09:07
Şu konuyu horlatayım.
Arkadaşlar 6 ay önce muhabbet kuşu sahiplendim. Sanırım 5-6 yaşında. Aşırı sıcak kanlı bir hayvan. Acayip nazik ve akıllı. İnsandan hiç korkmuyor. Çok evcimen kapı cam açıkken bile kaçmıyor. Kafesi sürekli açık istediğinde giriyor istediğinde çıkıyor. Evin neşe kaynağı :)
Kötü bir huyu var yem seçiyor. Yemi dışında hiç bir şey yemiyor. Meyve sebze hiç bir şeyde gözü yok. Her yemide yemiyor. Büyük ve koyu taneli olanları yemiyor. Geçenlerde aldığım yemi hiç yemedi. Gece gece yem aradım :)
Nasıl bir yem alayım? Ne marka yada kendim yapabileceğim bir karışım mı?
Ankara'daysanız, Kızılay İzmir caddesi Turtes işhanında İrem Akvaryum var. Aydınlıkevlerde de şubesi var diye biliyorum. Kendi karışımları olan yem var, hem fiyatı çok çok uygun(1kg=8tl) hem de kuşlar severek yiyor.
Hazır yem istiyorsanız da Vitakraft şu an hazır yemler içinde en iyilerinden birisi (yarım kilo=12.5tl). Alman menşeili ama son zamanlarda Türkiye'de üretim yapıldığı için karışım miktarının kalitesinin düştüğü söyleniyor.
Kuş beslemek isteyen varsa bizim mahallede eleman bu işi yapıyor 35,40 tlden satıyor kuşları
Ankara'daysanız, Kızılay İzmir caddesi Turtes işhanında İrem Akvaryum var. Aydınlıkevlerde de şubesi var diye biliyorum. Kendi karışımları olan yem var, hem fiyatı çok çok uygun(1kg=8tl) hem de kuşlar severek yiyor.
Hazır yem istiyorsanız da Vitakraft şu an hazır yemler içinde en iyilerinden birisi (yarım kilo=12.5tl). Alman menşeili ama son zamanlarda Türkiye'de üretim yapıldığı için karışım miktarının kalitesinin düştüğü söyleniyor.
Yem bugün yarın biter. Vitakraft bakayım şimdilik. Ankara'ya gittiğimde uğrayayım izmir caddesindeki şubeye.