PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ehliyetlere 5 yılda bir yenileme zorluğu geliyor !!

altima
25-06-2014, 12:32
Sürücü belgelerinin alım ve tasarımının Avrupa Birliği ile uyumlu hale getirilmesi konusunda hazırlanan yasa tasarısı tamamlanıyor. İçişleri Bakanlığı ‘Karayolları Trafik Yönetmeliği’ önemli değişiklikler yapacak tasarı üzerindeki çalışmaları son aşamaya geldi. Tasarı ile bir ömür boyu tek bir ehliyetle araç kullanma dönemi sona eriyor.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
Düzenleme ile motorlu bisikletler (M), motorsiklet (A), Otomobil (B), lastik tekerlekli traktörler (F), iş makinesi türündeki motorlu araçlar (G) için verilen sürücü belgeleri sadece 10 yıl için geçerli olacak. Kamyon ve çekiciler, minibüs ve otobüsler için verilen C ve D sınıf ehliyetler 5 yılda bir yenilenecek. 10 yılı dolduran ve ehliyetinin süresi uzatmak isteyenler, tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu almak zorunda. Sağlık raporunu alarak sürüş testlerinden başarı ile geçen sürücüler ehliyetinin süresini 10 yıllığına uzatmış olacak. Bakanlık, belgelerin değişimine 2015 yılı başında başlanmasını planlıyor. Bir ömür boyu tek bir ehliyetle araç kullanma dönemi kapanıyor. Düzenleme ile 18 yaşında ehliyet alıp yıllarca aynı ehliyetle otomobil kullanma dönemi sona erecek. Öngörülen düzenlemeyle motorlu bisikletleri (M), motorsiklet (A), otomobil (B), lastik tekerlekli traktörler (F), iş makinesi türündeki motorlu araçlar (G) için verilen sürücü belgeleri sadece 10 yıl için geçerli olacak. Kamyon ve çekiciler, minibüs ve otobüsler için verilen C ve D sınıf ehliyetler ise 5 yılda bir yenilenecek.

Ehliyetin son kullanma tarihi yazılı olarak belgede yer alacak. Süreyi uzatmak isteyenler, tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu alacak ve sürüş testlerinden çirilecek. Sadece testi geçenlerin ehliyeti yenilenecek. Bu şekilde değiştirilen sürücü belgelerinden harç alınmayacak. Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesiyle araç kullananların belgesi geri alınacak ve 343 TL idari para cezası uygulanacak.

Haber KAYNAĞI (http://ekonomi.haberturk.com/is-yasam/haber/962011-ehliyetlere-5-yilda-bir-yenileme-zorunlulugu-geliyor)

hadi hayırlısı bakalım ne gibi olaylar yaşıcaz daha..

iyi çalışmalar
Rıdvan :icon_tup:

oğuz
25-06-2014, 12:34
Guzel bir uygulama
Hem c ve d 5yıl sadece

kanashibari
Değişim güzel fakat parasını bizden alacakları için devlete farklı bir gelir kapısı açılmış oluyor.

wekoo
nerden para alıcaklarını bilemediler..

EREN34
25-06-2014, 12:35
Değişim güzel fakat parasını bizden alacakları için devlete farklı bir gelir kapısı açılmış oluyor.

Yenileme ücretsiz olacak deniyor. Yenilemezsen cezası var o ayrı.

edit: Harç alınmayacak diyor aslında tam olarak. Bu kısımı kurcalamak gerek

Evrenoz
25-06-2014, 12:39
Uygulama mantıklı ve başarılı..
Sağlık raporu ve sürüş testi ücreti hayırlı olsun...

ulasoztas1
25-06-2014, 12:40
aslında uygulama güzel çünkü adamın zamanla gözü bozuluyor yaşı ilerleyince refleksleri azalıyor vs. ama amaçlarının güvenlik değil para olduğunu bilmek (sağlık raporu,sınav ücreti) insanı sinirlendiren nokta

Eren G.
25-06-2014, 12:41
C d degil b de dahil olsa keske 2 3 senede bir adam akilli bir kontrol olsada su trafikteki kör salaklar yuzunden canimizdan endise etmesek. Adam 50 metre onunu goremiyor trafik kurali bilmez etmez onuda gectim sagini solunu bile kontrol etmez, sehirler arasi yollarda dolasir boyle bir dangalak yuzunden hayatimi kaybediyordum.

Tunacan
25-06-2014, 12:43
Keske ehliyet verirken sadece en az lise ve dengi okul mezunlarına verseler..

Tunacan
25-06-2014, 12:44
Bir de keşke ayrım yapmaksızın her ehliyet sahibine 5 yılda bir psikoteknik belgesi verseler..

Keşkeler bitmiyor maalesef...

Mythos
25-06-2014, 14:55
Testler adamakilli yapilsa icim yanmayacak... Sirf formalite olsun diye isimizi gucumuzu birakip saglik raporu, surucu tesi gibi seylerle ugrasacaz... Hele benim gibi yurtdisindaysan 15 gunluk tatilde araba kullanmak hayal olacak yani :) Merak ettim simdi Arabistan ehliyetiyle Turkiyede araba kullaniliyo mu acaba :D

mert_can 41
25-06-2014, 15:05

Ehliyetin okula bir alakası yokki ben liseyi dışardan okuyorum ehliyetim var direksiyonum çok iyidir arkadaşım var 2 ünüversite bitirmiş araba kullanmayı bilmiyo bir başka arkadaşım ünüversite okuyo vitesin üzerindeki R nin anlamını soruyodu :)

Sağlık raporu testinin fiyatlarını artırırlar harç parasınıda ordan almış olur devlet veya sadece devlet hastenelerinden isterler raporu kısaca 5 yılda bir yeni bir masraf kapısı doğuyo bize :(

Tunacan
25-06-2014, 15:12
Okul okumamış bir insanın trafikteki davranışıyla lisans mezunun ki bir olur mu sence?

emrekuzdere
25-06-2014, 15:13
Gerekli bir uygulama, yemişim parasını. Gözü görmeyen, kulağı duymayan, torosla kavşağa atlayan dedeler yüzünden kaç defa kaza atlattım. Adam aynası kapalı gidiyor, aynası kapalı !

0M42
25-06-2014, 15:19
tunacan bu biraz insanlikla alakali bir durum senin cahil diyecegin ama okumus iki adama tas cikaracak efendilikte saygida ve zekada lise yada orta okul mezunu insanlar taniyorum o yuzden genelleme yapmak yanlis.

Octane
25-06-2014, 15:21

Burada yolda giderken önümüze atlayan, park edemeyip trafiği tıkayan, en soldan 50 ile gidip sağından geçince bizi polise şikayet eden, sağa sola bakmadan anayola atlayan ne kadar kişi varsa, hepsi hakim savcı doktor mühendis memur bişey. Okul cehaleti alıyor, eşşeklik baki kalıyor malesef. Ne eşşekler tanıyorum, bilgisayar mühendisi ama android kullanamıyor, makine mühendisi ama piston nedir bilmiyor, araç nasıl çalışır nedir ne değildir bilmiyor, trafikte otomobil kullanıyor. Okulla hiç bir alakası yok.

Yani ben şimdi üniversite mezunu olmasaydım farklı mı araç kullanacaktım? Ben yine aynı ben. Böyle bir genelleme yapmak, üniversite okuyunca bir şey olacağını sanmak, kendini diğerlerinden daha üstün görmenin sonu malesef emekliliğe dek birinin altında 2-3 kuruşa çalışmaktır, hiç bir şekilde vizyon yok, çok yazık...

Tunacan
25-06-2014, 15:25
Evet insanlık ayrı, eğitim ayrı doğru.
Her okuyanında iyi şöför olacağı da kesin değil doğru.

Ancak benim bahsettiğim cahillik, insana olan tutum, saygı, duyarlılık vs artık ne dersiniz.

gcapraz
25-06-2014, 15:34
yillardir hep soyledigim birseydi. yakin zamanda baslasa keske.
eski sistem ile sinava girmeden ehliyetini almis olan dedeleri tekrar sinava alalim. artik yolda guvenlik artar kazalar azalir. bu da ulke ekonomisine katkidir.

sonuna kadar katiliyorum.

yalniz egitim konusunda da birkac birsey soylemek istiyorum. eskiden ilkokul mezunu olsun yeter deniyordu. o zamanlarda ilkokul mezunu olmak meseleydi. simdi lise mezunu olmasi isteniyor. etrafimizda cok uni mezunu var. donem donem degiiyor bu tur zorunluluklar. okul egitimi sorgulamasi yerine trafik egitimi yolda yurume kaldirimi kullanma egitimi verip sorsalar daha faydali olur...

logıcthıs
25-06-2014, 18:04
E sinifiyla ilgili bisey yazmiyo muhtemelen C ve D gibi oda 5 yilda bir yenilenecek.
Yada E sınıfı kalktıda benimmi haberim yok:beuj:

atituti
25-06-2014, 18:13
Ben anlamadim okudugumu b sinifi olanlar her 10 yilda bir sinavami giricez ? Yazili fln yok sanirim

Karakuş
25-06-2014, 18:21
Kıbrısta en fazla 3 senelik ehliyet alabiliyorsun, sonra yenilemen gerekiyor. Ama yenileme için sadece para veriyosun, rapor mapor istenmiyor. Bizde de 200-300 birşey alınır, rapor istense bile tanıdıktan hatır-gönül halledilir, verilir. Sonuç: devlete yeni ek gelir sağlanır.

Keşke gerçekten kanunda ki gibi denetimler artsa, 65 ya da belirlenen bir yaş üstü insanlara her sene sıkı denetimler yapılsa. Ama hiç ümidim yok bu tasarıdan...

dirk
25-06-2014, 18:25
10 numara uygulama benim ehliyetin süresi bitti kayınco sen sür ;) devri başlıyor

slowmotion
25-06-2014, 18:58
Uygulama guzel, ama rusvet döner