Orijinalini görmek için tıklayınız : Turbolu aracımız muayeneden geçmedi (!)
Merhabalar,
Çok yakın bi arkadaşım 2000 model Civic 1.6 ies turbolu aracını bugün muayeneye soktu. Bu araçda turbo var diyerekten muayenede bıraktılar. Turbo ve göstergeler herşey dahil aracı orijinale çevirip getirin dediler. Araç muayene raporunda da "Üst yapı değişikliği: binek araçları için asgari özelliklerine dikkat edilmemiş." notunu düşerek ağır kusur yazdılar. Araçda orijinal motor üstüne turbo yapılı durumda. Bu durumu nasıl geçebiliriz, ne yapabiliriz? Başına böyle bir durum gelen var mıdır?
Bu motoru ya ruhsata işletmemiz mühendise proje çizdirmemiz yada turbo'yu göstergeler dahil komple sökmemiz lazımmış :S.
ygtkrmdnz
18-07-2014, 16:05
Neden bu kadar sasirdiniz ? Gercekten muayneden gecer mi saniyordunuz merak ettim
huseyinturk
18-07-2014, 16:08
TYM mühendislik 0212 5707270. Araç tadilat projeleri vs çiziyorlar bir danışın isterseniz belkide basit bir proje çizimi ile yasal hale getirirsiniz sonuçta motor noda vs değişiklik yok ruhsata işletilecek bir şey yok
yavuz364
18-07-2014, 16:09
Bu kötü oldu işte, demekki artık motora da bakıyolar...
Biraz şaşırtıcı çünkü daha önce hiç böyle bir olay duymamıştım..
Neden bu kadar sasirdiniz ? Gercekten muayneden gecer mi saniyordunuz merak ettim
Ne alakası var
Turbo olması hiç birşekilde Tüvü ilgilendirmez senin aracında katalizör varmıydı
herşeyin dogru çalışıoyıormu frenler farlar
emniyet kemerlerin varmı
motor numaran şasen eksiksizmi
gerisi onları baglamaz itiraz edicektiniz sana ne dicektiniz senin aracının trafige çıkmasında bir mahsur yoksa turbo onuı hiç ilgilendirmez çünkü turbonun aracın yürüyeni ile yakından uzaktan alakası yoktur
biz S2K typer vtec alayını gecirdik muayaneden
oldu olucak evom subarularada sökün gelin desinler daha neler
mr.korhan
18-07-2014, 16:22
bende integrayı turbolu haliyle geçirmiştim, sadece sona kadar orjinal egzostu takıp blowof vakum hortumunu sökmüştüm he bide redline 5000 e çekmiştim olduda gaza basarlarsa çok ses çıkartmasın diye, içerde 6 adet, egt-wideband-oil temp-oilpress-water temp-boost saatleriyle + timer v.s. geçmişti.
modifiyeye taktılar bir kere, ellerinden gelen tüm zorluğu çıkarırlar artık :?
altugkocer
18-07-2014, 16:29
Bir gün birisi cinnet getirip muayene istasyonlarında çalışanlardan birini öldürecek ya hadi hayırlısı, şaka gibiler.
Makina mühendisleri odasıyla görüştüm az önce, orijinal beygiri arttığı için proje çizdirmeniz gerekebilir dediler. Mühendis numaraları verdiler, onları aradım ve onlarınsa böyle birşeyden haberleri dahi yok, tse'ye danışalım diyorlar.
Egzosu orijinal'e çevirdik bağırmıyor bile. göstergeler duruyor.
orhan_guney
18-07-2014, 16:35
Arabanın bir resmini koyarmısın çok merak ettim iç ve dış resim olarak.
Aracın dış görünüşünde angel far ve jant'lardan başka birşey yok. yayları orijinaliyle değiştirdik.
Aracın kaput içi resimi
http://image5.sahibinden.com/photos/97/74/73/big_17197747397b.jpg
kıskanmıştır ibneler arabayı. turbo gecmezmiş ne alakaa
B.Battal
18-07-2014, 17:24
Farlar zaten kalırmış da demek ki artık motora da karışıyorlar. Yada senin gittiğin muayene istasyonunda takılacak birileri varmış.
benide 17 jantlı arabaya 18 jant taktığım için bıraktı 3 ay önce artık şaşırmıyorum hiç bir şeye
kadir jdm civic
18-07-2014, 18:26
Ben ısrar edin diyorum.
Çünkü tüvde çalışan arkadaşlar kendilerini uzman zannedip kendilerince kurallar koyup aracı muayeneden geçirmiyorlar.
Gebzede eg hb exi muayeneden geçireceğim ruhsatta 5 kişi yazıyor, adam bu arabaya 5 kişi binemez 4 kişi düzelttin getirin dedi o ara salaklıgıma geldi birsey demedim. Bende eg hb Sİ de var onun ruhsata baktım ondada 5 yazıyor. Gebze tüve geri gittim amirlerini çağırdım bana 4 kişi yap diyen arkadaşıda cagırdım gel kardeşim bak bu ruhsatta böyle tüv muayeneli araçta 5 kişilik olarak muayeneden geçmiş. sana kim dedi bu araba 4 kişi diye söyle kimden emir aldın hangi yetkili sana bu arabaların 4 kişi olucagını söyledi kem küm etmeye başladı 2 tane farklı araba iki ruhsata 5 yazıyor sen nerenden uyduruyorsun 4 kişi olucak diye bayabi yüklendim. Magdur ediyorsun beni dedim sonra amir tamam arkadaşım bu araba 5 kişilik muayeneden geçirin dedi.
Diş göstermezseniz arabadan anlamayan adamlar muayeneci olmuş kendi kafalarına kural koyup uyguluyorlar hakkınızı sonuna kadar savunun...
President
18-07-2014, 18:53
Şu yasayı bi düzenleseler artık. Kimin ne yaptığı belli değil. Taktıkları tek konu aracın ruhsatta yazan beygir gücünün yükseldiği başka bir şey yok. Kanun araçta yapılan teknik değişiklikler projelendirilip ruhsata işlenir dediği için böyle atarlanıyorlar. Ama proje çizdireyim ruhsatıma işleteyim masrafı neyse veririm dediğinizde, modifiye ruhsata işlenemez diyorlar. Neden işlenemez kardeşim? bilen yok çünkü daha önce hiç yapılmamış.
Sen bir minibüs alıp bunu ben hat dolmuşu yapacam dersen 10 tane emniyet kemerinin iptal edilmesini kabul ediyorlar ama. Allahın öküzleri.
OMTechJr.
18-07-2014, 20:09
bizde girdik hiç kimse bişey demedi. abs yandığı için kaldık sonra düzeltip geçtik yani yok öyle bir durum turbolu araç geçemez diye.
GokhanE.
18-07-2014, 20:19
Dyno muymuş o lavuk, eğer öyleyse bir bakışta araba beygiri okuyup dynoluk yapsın.
alihan_27
18-07-2014, 20:30
üç yıl önce el yapımı sc ile muayeneye gittiğimde, lpg kaçak kontrolü için kaputu açtı görevli scyi gördü ne bu klimamı, turbomu filan diye sordu, bilmiyorum dedim epey düşündü, akşama doğruydu diğer görevli hadi olum içeriye sok işlemi yapta gidelim deyince vazgeçti. Yoksa bırakmak için bahane arıyordu. Katalizör, orj egzoz üstünde olunca birşey yapamadı.
Geçen aylarda yine muayeneye götürdüm. Bu kez turbolu, farklı bir görevli. Turboyu görünce hemen işkillendi. Kat yok, egzoz gürütülü çalışıyor ve üst yapı değişikliği diye ağır kusurlardan bıraktı. Katı taktırdım, egzoz komple orjinale çevirdim, turbonun emme ve basınç hortumlarını söktüm. Duruyor turbo filan diye mızmızlandı, randevu akşama doğruydu. İçerden hadi hadi dediler amaaann dedi kaputu kapattı işlemleri yaptı geçirdi.
Görevliden görevliye fark oluyor. Kat ve orj egzoz olduktan sonra seste çıkmıyorsa biraz üsteleyin bence, sonuçta kesin bir maddesi yok ağır kusur maddesinin hangisine kafasına göre uydurabilirse bırakıyorlar.
coolvtec
18-07-2014, 22:08
biraz kaput içi fazla renkli sanırım ondan kıl olmuşlardır. kaput içini orjinal renklere çevirmeye çalışın.
ayarı kısıp bi dynoya falan girin yine oem hpleri versin kötü ayar vb :) bir de şansınızı öyle deneyin. kontrol kistesinde turbo ile ilgili bir şey olduğunu sanmıyorum. olmadı başka tüve girin orada deneyin şansınızı.
timucintt
18-07-2014, 22:12
TÜV'de GÖT olan AMU'ya denk gelmişsiniz başka bir şey değil :)
biraz kaput içi fazla renkli sanırım ondan kıl olmuşlardır. kaput içini orjinal renklere çevirmeye çalışın.
ayarı kısıp bi dynoya falan girin yine oem hpleri versin kötü ayar vb :) bir de şansınızı öyle deneyin. kontrol kistesinde turbo ile ilgili bir şey olduğunu sanmıyorum. olmadı başka tüve girin orada deneyin şansınızı.
Sanirim baska tuve giderse yanacak muayene ucreti de bu sefer
brkkksln
19-07-2014, 11:05
İstasyon amiriyle görüştün mü?
Üst yapı kusuru motoru ilgilendirmez.
Egzoz sistemini oem e çevirip gidin amirlede görüşün.ulaştırma bakanlığınada şikayetlerinizi bildirin.keyfi şekilde araç bırakamaz kimse.hoplatırlar adamı.
Sanirim baska tuve giderse yanacak muayene ucreti de bu sefer
Muayeneden kalip tekrar gitme durumu olunca herhangi bir istasyon tercih edilebiliyor
brkkksln
19-07-2014, 11:11
Muayeneden kalip tekrar gitme durumu olunca herhangi bir istasyon tercih edilebiliyor
Gezici istasyonlar hariç bir istasyonda muayeneye girip kalıp tekrara başka istasyona gidilirse ücret talep edilir.
Turbo varsa ona mı var ona mı basınc acıyosun sanki hey allahım
fakat arac kaput altı cok renklı sanırım ondan caz yapıyor :(
Gezici istasyonlar hariç bir istasyonda muayeneye girip kalıp tekrara başka istasyona gidilirse ücret talep edilir.
Ben sordugumda herhangi bir istasyona gidebilirsin demistiler sanki ama emin olamadim simdi iddia etmiyim :)
Kat. ipatli yaptım aracımda şimdi kat yok die TÜVden geçemicekmiyim dersiniz ?
Geçemezsin derlerse Kat orginalde olmayan arabalara ne yapmak lazım.
Alfa 156 ile geçmiştim bir sıkıntı yoktu yeni mi çıktı bu kat zorunlulugu bilgisi olan.
Skyhawk34
21-07-2014, 11:07
kural yok kural onlar
mert1612
21-07-2014, 11:33
bende geçirdim yarisi sıkıntı olmadı ;)
evolution_9
21-07-2014, 11:37
hiç uğraşma git başka istasyonda yaptır
Kat. ipatli yaptım aracımda şimdi kat yok die TÜVden geçemicekmiyim dersiniz ?
Geçemezsin derlerse Kat orginalde olmayan arabalara ne yapmak lazım.
Alfa 156 ile geçmiştim bir sıkıntı yoktu yeni mi çıktı bu kat zorunlulugu bilgisi olan.
belli bir sene üzerindeki araçlar için katalitik zorunlu
benim araba 94 model kat iptal, geçiyorum. (orjinalinde kat var)
aynısının 96 modelleri geçemiyor.
mert1612
21-07-2014, 12:01
ben sadece cut out ı söküp kat takmıştım
rockford34
21-07-2014, 13:36
hasetliginden yapmış ipneler orda muayeniyi yakın baska istasyonda deneyin bence
huseyinturk
21-07-2014, 13:43
Angel far var aracımda her farda iki tane halka, bir tane nokta led yanıyor ön farlar park lambaları yanmıyor diye ağır kusurdan bıraktı beni. Mantık çerçevesinde bakarsak olaya o top sakallı arkadaşa park ampülüyle fitil tedavsi uygulamak gerekirdi. Ama ben ne yaptın mantığımı bir kenara bıraktım ampülleri taktım muayneden geçtim :) Bazen mantığınızı boşverin, askerde öğrendiğim en güzel şey :D
belli bir sene üzerindeki araçlar için katalitik zorunlu
benim araba 94 model kat iptal, geçiyorum. (orjinalinde kat var)
aynısının 96 modelleri geçemiyor.
Alfa 2001 modeldi benim geçti.
96 model araç nasıl geçmiyor ki :soru::soru:
şansını başka istasyonda deneyin yanan tek 80tl olsun
Arkadaşlar bununla ilgili çalışmayı başlattık. Bu işi çözeceğiz yakında inşallah. Bu arada kanunen EGZOZ EMİSYONU nu geçtiği sürece TÜV ün karışmaması gerekiyor.
Arkadaşlar dediği gibi kıl adama rastlamışsın biraz da kıskanmış aracı ondan yapmış. Memlekette manyak çok ...
Bolkar1st
12-08-2014, 20:30
Tüvde Çalışan Arkadaşlar bu işin düayeni sanki tık diyip biliyolar herşeyin dogrusunu yanlışını çok üzücü :S
kanashibari
20-02-2021, 21:17
Konuyu hortlatayım. Aynı sorun bugün başıma geldi. Daha önce projelendirip işlettirdiğim işlem için ki 3 sefer aynı istasyondan aynı araç ile geçmeme rağmen.
Bu konu ile ilgili yorumlarınızı merak ediyorum. İzlemem gereken yol nedir sizce?
::ZaFeR::
20-02-2021, 21:55
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/10/20161026-3-1.pdf
bu yönetmelik de şöyle bir kısım var.
https://i.hizliresim.com/UuTaC6.png (https://hizliresim.com/UuTaC6)
Bir konuya açıklık getirmek istiyorum, daha önce muayene tekrarı aldığınız zaman başka istasyonda tekrara gidemezsiniz diye belirtilmiş.Muayene tekrarı aldım ve sonrasında aracın eksiğini yaptırıp başka bir istasyonda muayeneden sorunsuz geçtim, herhangi bir ücret ödemedim.