Orijinalini görmek için tıklayınız : Beyaz Duman Sorunsalı.
rekord2000
19-12-2014, 16:10
İyi akşamlar. Gecen hafta aracımın 2.0 olan motoru yağ pompası sorunu nedenı ile aniden yatak sardı. Bende yedekte tuttuğum 1.9 motoru komple arabaya attım. İki senedir yatan motor, tek mars ile çalıştı çokta sağlıklı maşallah. Tek sorun termostat kıtlemıstı, baktım hararet yükseliyor, ibre ortaya gelmeden, kapattım ve termostatı değiştirdim. Suan araç yağ şu eksıltmıyor, birbirine karıstırmıyor, performans harika tekleme yok tek mars ile çalışıyor, cok gec ısınıyor, ve yolda giderken baya bi beyaz duman atıyor. Bu dumanın sebebi hararetin çok geç yükselmesinde dolayı olabilir mi? Aklıma başka bişey gelmedi.
beyaz duman silindirlere su karışıyor demektir
ya conta yanık ya kapak sorunu vs
ama beyaz dumanı mavi ile karıştırmamak lazım
mavi dediysem parlement mavisi değil tabi, böyle çok açık mavi duman yağ yaktığını gösterir.
Benimde aklima supap lastikleri geldi. ***** yatan kaucuk malz. sikinti yaratir.
ozellikle ilk marsta ve vites gecislerinde daha cok atar.
Duman rengi beya degil ucuk mavimsi bir renk olur. beyazda sanabilirsn arabayi kullanirken
rekord2000
19-12-2014, 16:37
Demin baktım, baya bildiğin bembeyaz, duman atıyor, ama 500 km oldu kullanıyorum arabayı, bir gram antıfırız eksıltmedı, yağ da da gram eksik yok. Su termostatı değiştirmem lazım ondan sonra kesmezse sorun var demektir. Ama hiç birseyi eksiltmedi, ne yağ ne su.
Patisever
19-12-2014, 16:49
Conta gidik yada kapak oyle kullanma kapagi eger sicak Soguk karisim taslamaylada.kurtaramazsin
Patisever
19-12-2014, 16:50
Suyun oldugu haznede hava birikiyormu dikkatlinac fiskirir Hararet warsa zaten
rekord2000
19-12-2014, 17:01
Suyun oldugu haznede hava birikiyormu dikkatlinac fiskirir Hararet warsa zaten
Yo hava birikmesi de yok. Oda olması gerektiği gibi. Hava çok soğuk, motor içi egzoz manifoldu falan nem yapıyor olabilir mi?
Patisever
19-12-2014, 17:06
O kadar sıcak bölgede nem zor artı nerden girecek su doksen erir kurur
suda yağ var mı? bazı araçlarda conta problemlerinde suya yağ karışabiliyor, eğer radyatör suyuna yağ karıştıysa contada sıkıntı var demektir.
rekord2000
19-12-2014, 17:17
Aklıma bişey gelmiyor, gaytlar olsa üstten üfleme yapar, kesinlikle üstten üfleme yok, radyatorde hava yok, kesinlikle bir gram su eklemedim arabaya su eksıltmesı yok, 500 km oldu, yağ çubuğunda hiç bir eksılme emaresı yok. Sadece termostat sanırım devamli açık duruyor, başka bir sukuntı yok, ama beyaz duman var.
Patisever
19-12-2014, 17:30
suda yağ var mı? bazı araçlarda conta problemlerinde suya yağ karışabiliyor, eğer radyatör suyuna yağ karıştıysa contada sıkıntı var demektir.
Peugeotlarda olur bu sorun sanırım genelde
rekord2000
19-12-2014, 17:34
Suda yağ, yağda su yok, motoru yeni attığım için devamli kontrol ediyorum yağını suyunu zaten, ikisinde de ne eksiltme nede birbirine karıştırma söz konusu değil.
Patisever
19-12-2014, 18:00
O zaman senin yakıtta su karısmıs ya araba yağmurda yattı su aldı depoya belli miktar yada benzıncı cort
bLackModeL
19-12-2014, 18:16
aynı sorun bendede vardı ve gomleklerın goctugunu contanın zarar gordugunu gorduk bıraz daha devam edersen conta gıdecek bence kapagı actırıp baktır
rekord2000
19-12-2014, 18:25
Suan kapak acamam, 2 hafta içinde restorasyona başlıyorum, eğer kapak falan açılacak bir durum söz konusu ise sırf beyaz duman yüzünden, bu şekil 2 hafta daha bınerım, restorasyona kendi 2.0 motorumunun rektefesını de dahil ederim. Hic bir yerinde eksiltme yok, çekiş mükemmel yakıt mükemmel, 2 hafta daha gitsin gıtmezsede atarım bu motoru bi kenara yedek durur. Umarim sorun olmaz, dumanlı dumanlı gezıcem bir süre napayım :(
Soğuk havalarda araç ısınmaya başlarken,ısınana kadar normal ama sizde sürekli mevcut mu beyaz duman ?
Hakan Girginer
19-12-2014, 18:48
Duman bembeyaz ve insanın genzini/burnunu yakar şekilde ise, bir de dağılması zor ise, soğutma sıvısı (bakın su demiyorum) silindire giriyor demektir.
Ammaa, motorda anti freeze yoksa, sadece su varsa (yurdumda çok araba var bu şekilde çalışan) beyaz duman göremezsiniz.
Ne olursa olsun, bunu test etmek zor değil. Basınç/akış iki yönlüdür.
Motoru çalıştırmadan önce radyatörü ağzına kadar doldurun, kapağı açık kalsın.
Gözünüz radyatörün boğaz kısmında iken, motoru çalıştırın. Herhangi bir kabarma, fışkırma var ise, geçmiş olsun. Ya kapak çatlak, ya conta pörtlemiş, ya da kapak yamulmuştur.
Bu arada, soğuk havada beyaz duman normaldir, katalitik konvertörün işini yaptığını gösterir. Katalitik konvertörün amacı su buharı üretmektir aslında.
Bir de, bu yeni motorun yakıt değerlerine bakmak lazım. 2.0 çıktı, 1.9 kullanılıyor. Motorun ne olduğunu bilmediğim için detaya giremem, ama yine de bakılması lazım.
34btr1907
19-12-2014, 18:52
egr valfını bı ıptal edıp denesene fişini çek bak,bende de yapardı egr pıs dedı usta fısını cektı duman kesıldı 3 sene olcak hala temızletmedım sorunu yok su an için.
rekord2000
19-12-2014, 19:19
Arkadaşlar, araç 1977 model, suan üstündeki motor 1.9 1976 model, standart opelın eski cih motoru. Yani egr, kat falan yok, konu içinde yazdıklarımı okursanız detaylı şekilde sorduklarınızın hepsinin kontrolünü yaptığımı görürsünüz. Anormal olan hiç birşey yok, hatta fazla kusursuz çalışıyor herseyi, sadece sorun beyaz duman. Bu arada motorda sadece %50 su antıfırız mevcut.
Ahmet Saraçoğlu
19-12-2014, 19:35
aynı yerde aynı anda bi benzinli araçla daha deneme imkanınız varmı?
Yıllarca dizel kullandım , sebebini bilmiyorum ama kullandığım tüm dizeller ne beyaz ne siyah hiçbi şekilde göstermedi dumanı.Anca tapagazda yeri tozutmasını veya rüzgar-ısısını hissettim.Sonra mercedesi alınca benimde dikkatimi çekti.
Geçen gece ankarada ayar yaparken baya gözüme çarptı o duman.Ama saat gece 1 gibiydi ve hava buzdu resmen.Dumanı baya fazla görünce yanında beetle ı da çalıştırdım.Bi baktım o da aynı şekilde buhar gibi duman atıyor.Özette yanında aynı koşulda bi benzinli araç daha deneyin.Tabi en sağlıklısı Godless Commie abini de dediği gibi radyatörden hava kabarcığı kontrolu(bi huni ile huninin üst seviyesine gelecek kadar fazlaca koyun suyu , ve inceden gaz verin)Ama benim dediim de içinizi rahatlatır en azından.
rekord2000
19-12-2014, 19:42
Radyatorde hava çıkıp çıkmadığını denedim, çıkmıyor, demin Levent Baydar usta ile telefonda konuştum, durumu anlattım sorularına cevaplar verdim, 500 km dir kullandıgımı söyledim, yağı ve suyu değiştirmemi tavsiye etti. İlk iş yağı suyu degıstırıcem, "bir süre daha yapabilir dumanı ama yağ degısımı sonrası kesılecektır. Bir problemi olsaydı 500 km dir kesinlikle ortaya cıkardı" dedi. Bakalim yağı suyu değiştirelim neler olacak yazarım.
Patisever
19-12-2014, 19:53
Senin iş benzine su bence
rekord2000
19-12-2014, 20:15
Lpg kullanıyorum, benzin depom sorunlu yenisini aldım ama takmadım, restorasyona sonra takılacak.
duman kalıcı bi dumanmı yoksa egzozdan çıktıntan biraz sonra kayboluyormu ve kokusu nasıl , kayboluyosa ve kokusu kötü değilse , havanın soğuklugundan kaynaklı olan bi durum sıcak egzoz dumanı cıktıgında buhar olarak görünüyor
rekord2000
20-12-2014, 00:11
duman kalıcı bi dumanmı yoksa egzozdan çıktıntan biraz sonra kayboluyormu ve kokusu nasıl , kayboluyosa ve kokusu kötü değilse , havanın soğuklugundan kaynaklı olan bi durum sıcak egzoz dumanı cıktıgında buhar olarak görünüyor
İşin aslı devamli yapmıyor, bazen conta yakmış gibi baya fazla duman atıyor, bazen baya azalıyor, ama koku olarak yanık lpg egzoz kokusundan başka kötü bir koku yok. Soğuk havadan da olabilir ama ara sıra çok duman attığı için endişe ettim.